Természetesen nincs kifogásom. (De a neten a tegeződés általános, és valószínű, hogy amúgy is én vagyok az idősebb. Szervusz!)
Elhunyt személy nevén levő másik ingatlan??
Hát én is furcsállom az egészet - az "ismert ingatlant" töviről-hegyire, átkutattuk, nem találtunk semmi érdekeset, de ez bármit is jelenthet.
U.is az elhunytnak volt valami "lehúzós" öreglány "barátnője, aki a lakáskulcsot is csak határozott felszólításra volt hajlandó átadni az örökösnek. A szomszédasszony szerint a lakásban az öregúr elhalálozása után is volt mozgás, betörésre utaló jeleket nem találtunk.
Találtunk viszont számlákat aranyakról, mondanom sem kell, hogy a fukszok nem lettek meg...
Mindezt egy olyan embernél, akinek kb. 140E volt a havi nyugdíja, és az alap dolgokon kívül nem költött semmire. Számláján is túl kevés pénz volt..
Így hát lehet hogy legenda ez a másik ingatlan, de a nyomukveszett aranyak után már semmin sem vagyok meglepve..
T. K.B.S. Úr, megkeresném Önt mailben vmelyik nap, ha nincs ellene kifogása...
A jegyzőnél (hagyatéki ügyintézőnél). De a lényeget jól érted.
„annak ellenőrzése, hogy az elhunytnak van-e ingatlantulajdona, lényegében automatikus, és mióta létezik az elektronikus nyilvántartás, nagyon megbízható is”
Jól értem, hogy ennek ki kellett volna derülnie a közjegyzőnél?
Lehet. Nem mindenki levéltároz.
(Megjegyzem, annak ellenőrzése, hogy az elhunytnak van-e ingatlantulajdona, lényegében automatikus, és mióta létezik az elektronikus nyilvántartás, nagyon megbízható is. Hogy a gép nem "dob ki" egy ingatlant, az csak akkor fordulhat elő, ha a nyilvántartáson kívüli tulajdonos az örökhagyó. De ezen az se fog segíteni, ha megkutatják a telekkönyvet.)
de a rokon tudhatja.
Ha én esetleg meghalnék, nálam lenne nyoma, ha birtokolnék egy ingatlant. Pl. van vízdíj, áram, stb. adásvételi szerződés, vagy ha örökölte, akkor annak is van nyoma nem?
Hát ezt mi nem tudhatjuk.
Az elhunyt papírjai között nem találtatok semmit?
Valami konkrétum kellene. Legalább egy utca. Így általánosságban tényleg nem fogják neked megtúrni a telekkönyvet.
(Ha nem te vagy az örökös, akkor esetleg lenne valami - de ez nem a publikus fórumra tartozik.)
Pontosan ez a problémám, amit K.B.S. Úr is jelzett - még az örököst is elhajtaná a földhivatal, engem meg pláne!
Itt nem is a póthagyatéki eljárás indítása a valódi nehézség, hanem hogy TELJES BIZONYOSSÁGOT kellene szerezni arról, hogy az elhunytnak valóban volt még egy ingatlana, avagy ez csak egy véletlenül előkerült legenda!
Egyébként nekem személy szerint annyi a hasznom az esetleges sikerből, hogy mint írtam korábban, az elhunyttal nem volt jó viszonyban az örökös (aki a rokonom), és ezért az illető inkább engem próbál segíteni anyagilag abból ami az apja után maradt. Nekem meg sajnos minden kis pénz számít, eléggé problémás helyzetben vagyok egy másféle ingatlanjogi visszaélés miatt, amit a sérelmemre elkövettek, és ezért számomra megéri felkutatni még az efféle legendaszerűségeket is!
Kérdés: Helyi önkormi esetleg segíthet, ha hozzájuk fordulnék? Állítólag Szigetszentmiklóson található ez az ingatlan, csak mint jeleztem, én nem vagyok az ügyben jogilag "szalonképes", az örökös meg csak akkor mozdul, ha kész tények vannak...
„Ott név alapján le lehet kérni az összes bejegyzett tulajdont.”
Bíróságnak, hatóságnak, végrehajtónak. Magánszemélynek nem.
Ha mégis lenne valami fel nem derített ingatlan, akkor a póthagyatéki eljárást nem lehet elkerülni.
Ha az ismerősödet nem érdekli, akkor téged miért izgat a dolog?
Egyébként a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha bemenne a földhivatalba. Ott név alapján le lehet kérni az összes bejegyzett tulajdont. Ami meg nincs bejegyezve, az valószínűleg tényleg csak mendemonda marad.
Tisztelt fórumozók!
Problémám a következő.
Egy rokonom édesapja 2009-ben elhunyt, viszonylag jómódú ember volt, de pontos vagyoni helyzetét nem ismertük, mivel nem voltak jó viszonyban.
Az elhunyt után maradt egy lakótelepi öröklakás, ezzel semmi gond, de volt egy szóbeszéd, miszerint volt neki egy kis parasztháza is Pest megyében.
A hagyatéknál eljáró közjegyző, amikor a rokonom megemlítette ezt a szóbeszédet, állítólag - "nem teljesen érthetően viselkedett", azóta sem tudunk erről semmit.
Kérdésem az, hogy van-e bármilyen épeszű lehetőség annak kiderítésére, hogy az elhunyt nevén/tulajdonában volt-e halálakor még másik ingatlan is?
Új hagyatéki eljárás, közjegyző, stb.. felejtős, nekem meg nincs jogom fellépni, a rokonom meg túl elfoglalt, és nem is hisz a "legendában".
Esetleg ha valaki innét konkrétan utána tudna nézni ennek, akkor meg tudom adni a szükséges adatokat, nincs semmi simlisség a dologban, és természetesen nem ingyen kívánom a szívességét!
előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat, stb..
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02