adásvétel kontra ajándékozás


Lefty # 2004.11.03. 18:40

Hirtelen még 2 dolog:

  • elbukod a szavatosságot, hiszen nem visszterhes a szerződés, semmilyen igényed nem lehet később, mert Te ingyen kaptad
  • ha 3. személynek tartozik az eladó, és nem lesz meg a fedezete a tartozásnak, az ajándékozás ezzel a 3. személlyen szemben automatikusan hatálytalan lesz, azt pedig bajosan tudnád leellenőrizni, hogy kinek tartozik/tartozhat

Ez a dolog egyre rosszabbul fest.
Ha megengedsz egy személyes kérdést, miért tartod álmaid telkének azt, aminek még legalább 2 tulajdonosa van?

Lefty # 2004.11.03. 18:30

Azért az elbirtoklás nem ilyen egyszerű, én inkább azt tanácsolnám, csak olyan tulajdoni hányadot vegyél meg az eladótól, amelyre nézve ő az ingatlannyilvántartásba be van jegyezve.

Ha nem vásárlással, hanem ajándékozással jutsz hozzá, akkor az ajándékozó később visszakövetelheti, meghatározott feltételek fennállása esetén. (Pl. az ő megélhetéséhez szükséges)
Továbbá nagyobb illetéket fizetsz, míg ő semmit. Ennek mértéke 18M Ft-ig 21%, 18-35M Ft-ig 30%, 35M Ft felett 40%.
Sávosan kell számolni, mint az SZJA-t.
Az értéket az illetékhivatal emberei becslik fel, általában kijönnek személyesen, nekem csak bagatell értékű telekkel van tapasztalatom, ahol egyszerűen megkérdezték, és ráírták :-)

SZJA-ról jut eszembe, ha 15 éven belül eladod, adóznod kell, és nem keveset, mert az papíron tiszta jövedelem lesz, hiszen ingyen kaptad. A vételárat ezzel szemben levonhatod.

Az USA-beli tulajdonostárs balhézhat, hogy ez egy színlelt szerződés, ami valójában adásvétel.
Ráadásul, ha jól számolok, 1/2+1/4 az csak 3/4, van akkor még legalább egy további tulajdonos, vele mi a helyzet?

Nekem nem tetszik az eladó monológja arról, hogy tovább tart az adásvétel. Ha van társtulajdonos, benne van a címe az ingatlannyilvántartásban. Ha külföldi akkor az, esetleg kézbesítési megbízottal.
A tulajdonostársaknak két lehetősége van, vagy megveszik ők ugyanennyiért, vagy lemondanak az elővásárlási jogról. A jogot fenntartani nem lehet, ahhoz van joguk, hogy a vevő helyébe lépjenek, és azonos feltételekkel megvásárolják.

Nem vagyok biztos abban, hogy ez az ámerikai tulajdonostárs elérhetetlen; és Neked amúgy sem ártana elérned és megismerned őt, ha már tulajdonközösségben lesztek, főleg ha ő a "nagyobb".

Ezt az ajánlatot én ebbena formában nem fogadnám el. Biztos vannak még további jogkövetkezmények, amelyek nem jutottak eszembe, majd a Nálam tanultabbak beírják.

Lefty

Zoltán György # 2004.11.03. 17:39

Írjatok inkább csereszerződést, és amire cserélted az ingatlant, azt vásárold vissza!
Elvileg a tulajdonostárstól is el lehet birtokolni és tulajdont szerezni, amennyiben még nem telt le az elbirtoklási határidő.
Ha eltelt, akkor azt is megveheted, csak bíróság által "kell szentesíteni"!

Jozsó33 # 2004.10.21. 00:01

Kedves Fórumozók!

Éppen ingatlanvásárlás előtt állok, megtaláltam álmaim telkét, csak problémás a drágám. Egy aránylag nagyobb telekről van szó (1.3Ha), pontosabban annak 1/4 részéről. Osztatlan közös tulajdonú, jelenleg rét/legelő besorolású, 3 távoli rokon tulajdonossal.
A probléma lényege, hogy az eladó nem eladná, hanem inkább elajándékozná részemre az ingatlant, mert a telek 1/2 részének tulaja nem elérhető (USA-ban, nem ismert helyen élő személy), így nem tudná értesíteni elővásárlási jogáról. Azért választaná ezt a megoldást, mert sokkal gyorsabban jutna az ellenértékhez (szerintem családi okai is vannak...).
A fő kérdésem a következő:
1. Milyen negatívumok érhetnek engem a miatt, hogy nem vásárlással jutok hozzá?
A további kérdések már nem olyan lényegesek, de azért izgatnak:
2. Milyen érték alapján kell illetéket fizetnem? Az érték szerepelhet az ajándékozási szerződésben?
3. Igaz, hogy így 10 helyett 21% illetéket kell majd lerónom? Az eladónak így csökkennek az illeték-kötelezettségei?
4. Mennyi idővel lenne szerintetek hosszabb az adásvétel az ajándékozásnál?

Köszönettel: Jozsó