BH 324/2006. Az alá nem írt elektronikus levél joghatás kiváltására nem alkalmas
foglaló szerződés nélkül
Ptké. 38. § Ha jogszabály a szerződés érvényességéhez írásbeli alakot rendel, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában írásbeli alakban létrejött szerződésnek kell tekinteni a levélváltás, a táviratváltás, valamint a távgépírón és telefax útján történt üzenetváltás, továbbá a külön törvényben meghatározott maradandó eszközzel tett nyilatkozatváltás - így különösen fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirat - útján létrejött megegyezést.
Nem jól tudod. Az elektronikus levél akkor is írásos forma, ha nem bír fokozott biztonságú elektronikus aláírással.
Az elektronikus levél, mint tudjuk, fokozott biztonságú elektronikus aláírás nélkül nem tekinthető okiratnak. Annak a valószínűsége pedig, hogy az itt írt felek rendelkeznének fokozott biztonságú elektronikus aláírással, meglehetősen csekély.
Ha jól értem elektronikus levelet váltottak egymással, tehát az írásbeliség megtörtént. Így viszont érvényesen létrejött a szerződés.
Húszezret. A foglaló kikötése ugyanis így érvénytelen.
Ezt értem, de akkor most mennyit adjak vissza? húszezret vagy a dupláját?
A foglalót a szerződéskötéskor annak jeléül, és biztosítékául lehet adni. Az ingatlanbérlet csak írásban köthető meg, így ebben az esetben a felek között nincs szerződés, ergo az átadott összeg sem lehet foglaló.
Igen a 20 ezer forint dupláját 40 ezer forintot kell visszafizetnie, mert az Ön érdekkörében beállt változás miatt nem teljesült a bérleti szerződés. Ezért nem célszerű foglalót, hanem csak előleget elfogadni ilyen esetekben.
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy lakásom, melynek egyik szobáját albérletbe szerettem volna adni. A lány aki kivenné aznap elutalt 20ezer ft foglalót ilyen megnevezéssel a számlámra hogy foglaló, papírt nem irtunk róla, semmilyen bérleti szerződést nem kötöttünk. Később költözött volna, viszont közben olyan helyzetbe került a családom, hogy nem tudjuk neki kiadni a szobát. Mielőtt ezt közölném vele szeretném tudni, hogy a foglaló dupláját kell neki visszaadnom? Nem tudom mi ilyenkor a teendő, hiszen a másik lakását felmondta és kb. 4 napig ha ott maradhat még, így elég kínos a helyzet de sajnos nem tudom megoldani hogy kivehesse a szobánkat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02