foglaló szerződés nélkül

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.06. 18:54

BH 324/2006. Az alá nem írt elektronikus levél joghatás kiváltására nem alkalmas

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.06. 18:52

Ptké. 38. § Ha jogszabály a szerződés érvényességéhez írásbeli alakot rendel, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában írásbeli alakban létrejött szerződésnek kell tekinteni a levélváltás, a táviratváltás, valamint a távgépírón és telefax útján történt üzenetváltás, továbbá a külön törvényben meghatározott maradandó eszközzel tett nyilatkozatváltás - így különösen fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirat - útján létrejött megegyezést.

Dr.Attika # 2012.12.06. 17:02

Nem jól tudod. Az elektronikus levél akkor is írásos forma, ha nem bír fokozott biztonságú elektronikus aláírással.

ObudaFan # 2012.12.06. 16:07

Az elektronikus levél, mint tudjuk, fokozott biztonságú elektronikus aláírás nélkül nem tekinthető okiratnak. Annak a valószínűsége pedig, hogy az itt írt felek rendelkeznének fokozott biztonságú elektronikus aláírással, meglehetősen csekély.

Dr.Attika # 2012.12.06. 16:02

Ha jól értem elektronikus levelet váltottak egymással, tehát az írásbeliség megtörtént. Így viszont érvényesen létrejött a szerződés.

ObudaFan # 2012.12.06. 14:53

Húszezret. A foglaló kikötése ugyanis így érvénytelen.

ffanny # 2012.12.06. 14:27

Ezt értem, de akkor most mennyit adjak vissza? húszezret vagy a dupláját?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.06. 13:38

A foglalót a szerződéskötéskor annak jeléül, és biztosítékául lehet adni. Az ingatlanbérlet csak írásban köthető meg, így ebben az esetben a felek között nincs szerződés, ergo az átadott összeg sem lehet foglaló.

Dr.Attika # 2012.12.06. 12:16

Igen a 20 ezer forint dupláját 40 ezer forintot kell visszafizetnie, mert az Ön érdekkörében beállt változás miatt nem teljesült a bérleti szerződés. Ezért nem célszerű foglalót, hanem csak előleget elfogadni ilyen esetekben.

ffanny # 2012.12.06. 11:27

Segítséget szeretnék kérni.

Van egy lakásom, melynek egyik szobáját albérletbe szerettem volna adni. A lány aki kivenné aznap elutalt 20ezer ft foglalót ilyen megnevezéssel a számlámra hogy foglaló, papírt nem irtunk róla, semmilyen bérleti szerződést nem kötöttünk. Később költözött volna, viszont közben olyan helyzetbe került a családom, hogy nem tudjuk neki kiadni a szobát. Mielőtt ezt közölném vele szeretném tudni, hogy a foglaló dupláját kell neki visszaadnom? Nem tudom mi ilyenkor a teendő, hiszen a másik lakását felmondta és kb. 4 napig ha ott maradhat még, így elég kínos a helyzet de sajnos nem tudom megoldani hogy kivehesse a szobánkat.