Szia!
Hát, sajna nem jött be. A Lakáskassza nem járult hozzá a ranghelycseréhez, csak 3,5 mFt-ig. Vagyis összesen 4,5 mFt jelzáloggal lehetett volna megterhelni a 6,5 mFt HBÉ-ű lakást (aminek a forgalmi értéke a bank szerint 7,2 milka, de a tesóm 8 milkáért vette meg anno). A Lakáskassza saját döntése volt (a bankom is csodálkozott, ők sokkal rugalmasabbak), nem fellebbeztem, mert már így is több mint fél éve húzódik az ügy. Ezek után én mindenkit eltanácsolok a Lakáskasszától, és akárhány emberrel beszéltem, nem találkoztam még olyannal, aki dicsérte volna őket... Ha nem mondta volna 10 ügyintéző egymástól függetlenül, hogy rendben lesz, akkor megértem, de így kissé hidegzuhany volt...
Egy ingatlanra több jelzálog
Bármekkora összegű jelzálogjogot be lehet jegyeztetni az ingatlan tulajdoni lapjára. Olyan jogszabályi rendelkezés nincs, amelyik előírná, hogy legfeljebb 70%-ig lehet megterhelni egy lakást. Az én lakásomat vásárláskor 6,8 millára értékelték (hitelbiztosítéki érték), és simán be lett rá jegyezve a 8,5 milliós jelzálog.
Az más dolog, hogy a pénzintézetek nem szeretnek egy bizonyos % fölé menni, mert esetleg nem kapják vissza a pénzüket.
Köszönöm.
A szitu a következő. Lakást vettem, viszont nem volt elég önerőm, ezért felajánlotta a nővérem az ő lakását jelzálogba. Az új ingatlan 7.6 mFt értékű, a nővéremét 6,8-ra becsülték. Ebből a hitelbiztosítási érték 7,2 illetve 6,5 mFt. A nővérem lakására be van jegyezve egy Lakáskasszás 1 mFt jelzálog. Én 5,5 MFt hitelt vennék föl, tehát a nővérem lakásán és az új lakáson is 6,5 mFt jelzálog lenne. Eddig abban a tudatban voltam, hiszen a bank és a Lakáskassza is azt mondta, minden rendben lesz, a Lk. bele fog egyezni a ranghelycserébe (mivel a Lakáskasszáé már be van jegyezve, a banki hitelügyintézés pedig csak most van folyamatban). Most viszont azt az infót kaptam (nem a banktól), hogy a hitelbiztosítási érték 70 %-ig lehet jelzálogot bejegyeztetni. Ezt én elég igazságtalannak tartanám, hiszen már így is kevesebb a hitelbiztosítási érték, ráadásul a jelzálogot mindkét lakásra bejegyzik, tehát duplán be van biztosítva a bank is, nem beszélve az életbiztosításról, amivel már triplán...
Kérdésem az, hogy igaz-e az infó?
Köszi,
Betti
ja, és elvileg akármennyi pénz is rájegyezhető- de ténylegesen csak annyi, amennyivel a bank hajlandó szerződni.
elvileg akármennyi, gyakorlatilag pedig általában egy, mivel a bankok a legnagyobb hitelezők, és nem szívsen adnak még egy kölcsönt egy már leterhelt ingatlanra. Az, hogy hány százalékig adnak pénzt azt a banktól érdemes megkérdezni
Érdeklődnék, hogy egy ingatlanra mennyi jelzálog jegyezhető be, és mekkora összegig? A teljes hitelbiztosítási értékig (ami ugye már eleve kevesebb, mint az ingatlan vételára) vagy annak x százalékáig?
Köszönöm.
Betti
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02