Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Határozott idejű bérleti szerződés

MajorDomus # e-mail 2019.12.05. 20:48

Jogszerűen nem oldható meg csak jogszerűtlenűl.
.
Hivjátok meg az összes havert és munkatársat,két napig bulizzatok hajnalig,hogy a tulaj rúgjon ki benneteket.

gerbera317 # e-mail 2019.12.04. 22:40

A szerződésszegés.

cs_dy # e-mail 2019.12.04. 20:36

Üdv Mindenkinek!

Ha a határozott idejű szerződésem így fogalmaz:

"A felek megegyeznek abban, hogy egy évre veszik ill. adják ki a lakást.

Rendkívüli esetben 2 hónap felmondási időben állapodnak meg, amennyiben vagyoni rongálás történik, akkor azonnal"

akkor, ha találunk egy másik albérletet időközben akkor távozhatunk úgy, hogy csak a 2 havi kauciónkat vesztjük el.

Mi lehet rendkívüli esemény?

Köszönöm előre is a válaszokat!

Szilvia1974 #   2019.08.14. 12:40

Kedves József és Béla,
Nagyon köszönöm a gyors és hasznos válaszokat, és a segítséget! Tegnap telefonon jeleztem neki, hogy nem kívánok szerződni , ő megsértődött, hogy rosszhiszeműséggel gyanusítom, de visszautalta a pénzemet az imént. Nekem ez egy jó tanulólecke volt. Minden jót kívánok önöknek! Szilvia

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.14. 08:35

Lakásra bérleti szerződést csak írásban lehet érvényesen kötni.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.08.14. 06:14

Szilvia1974,

Igen, etikátlan, nem, nem szokás ilyet csinálni.

Ha nem akarsz szerződést kötni, akkor igen, visszakövetelheted az előlegedet, ha nem fizeti vissza, akkor mehet a fizetési meghagyás. De első körben szólítsd fel a fizetésre.

Ha a szerződésre hivatkozna, mondhatod neki, hogy ha akarja, létrejöttnek tekintheti a szerződést az előleged átutalásával (mint ráutaló magatartás), de akkor az EREDETI szerződés szerint, nem az utolsó szerint.

De nem írtál alá semmit, bérleti szerződés csak írásban érvényes, az előleged visszajár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.13. 17:07

Mi a lényegi kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

Szilvia1974 #   2019.08.13. 15:11

sziasztok

Nagyon remélem, hogy valaki tud tanácsot adni nekem, mert eléggé el vagyok keseredve. Múlt héten megnéztem egy számunkra ideális albérletet,ami egy családi ház különbejáratú felső emelete. Az alsó szinten lakik a hirdetést feladó úr édesanyja, akivel rögtön kialakult egy szimpátia, és nekem nagyon tetszett a lakás. Ugyanazon héten pénteken ismét elmentem az ingatlanba ezúttal a tulajdonossal találkozni. Szimpátia itt is volt, udvarias, kedves, és szóban megegyeztünk, hogy szeretném kivenni a lakást. Kezembe nyomott egy határozatlan idejú szerződéstervezetet, adatok nélkül, illetve egy elég korrekt kalkulációt a lakás rezsijének alakulásáról. Lobogtatott egy átvételi elismervényt is, amit arra a célra szánt, hogy ha van nálam kp foglaló, írjuk is alá, adjam át a pénzt. Én kpval nem készültem, jeleztem, hogy hétvégén át fogom nézni a szerződést, a megjegyzéseimet emailben megküldöm, a hivatalos szerződéshez, (aug 30-at tűztük kis) illetve megegyeztünk abban is, hogy hétfőn utalok 80 ezer forintot mint előleg. Hétvégén átnéztem a szerződést, megírtam az észrevételeimet, adatokat amiket várt és vártam a válaszát. Nem jött semmi, és én barom (bocsánat) hogy tartsam a szavam, elutaltam neki 80 ezret, hétfő reggel, amire jött is a válasz, hogy megérkezett. Mindez emailben. Kértem, hogy az általam vázolt változtatásokat nézze meg,és jelezzen vissza egy adatokkal kitöltött draft szerződéssel. Délutánra igérte, éjjel megérkezett egy HATÁROZOTT szerződés draft, 2 havi kaució bánatpénzként való elvesztésével, ha a szerződést felbontom 1 évnél hamarabb. Azaz miután megkapta az előleget, egy teljesen más szerződést küldött meg, ami teljesen eltér az általam papírformában megtekintett szerződéstől. Ha ilyet nyom a kezembe pénteken, nem utalom át az előleget. Kérdésem, a következő: ez megtévesztés a részéről? Én a kezembe nyomott határozatlan szerződésre küldtem előleget, és miután ezt ő megkapta, egy határozottat kaptam meg, azzal a mondattal, hogy bocs, benéztem, ezt akartam pénteken odaadni. Én úgy gondolom, ez az eljárás nem etikus, lévén innentől napi szinten jöhet elő új változattal, akár a bérleti díjat is emelheti szerződéskötésig. Én ezek után, bizalom vesztés miatt nem akarok vele szerződni, hiszen az új szerződés általam nem lett szemrevételezve, mielőtt átküldtem az előleget, és utólag szembesültem vele, hogy egy teljesen új, (bérbeadó számára nagyon kedvező) szerződést szeretne kötni. Ma fogok vele beszélni, elmondom, hogyan látom a helyzetet, és vissza fogom kérni az előleget ( minden megegyezés megvan emailen, illetve a határozatlan szerződés papíron nálam van ) Hiszen, ha megkötöm a határozottat, és tegyük fel, az alsó szinten lakó anyuka zavar minket, vagy bejárkál a lakásba, vagy bármi olyan történik ami miatt hamarabb mennénk mint 1 év, ottmarad a kaució mint bánatpénz.
Amennyiben elzárkózik az előleg visszautalásától, fizetési meghagyásban gondolkodom. Csak én látom etikátlannak ezt? Az bevett szokás, hogy előleg átutalása után a bérlő egy teljesen új, más kereteket felállító szerződést szeretne kötni? Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.02. 17:38
kegyu007 # e-mail 2019.08.02. 15:42

AZ ÚJ PTK. „A HATÁROZOTT IDŐRE SZÓLÓ BÉRLET ESETÉN IS RENDES FELMONDÁSI JOGOT BIZTOSÍT A SZERZŐDŐ FELEK SZÁMÁRA”, AMENNYIBEN A FELEK EKKÉNT ÁLLAPODNAK MEG.

A határozott idejű bérleti jogviszonyok esetén érdemes kifejezetten rendelkezni a rendes felmondás útján való megszüntetés lehetőségéről vagy annak kizártságáról.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.30. 11:06

A közös megegyezéses megszüntetés feltételeit nem a törvény, hanem maga a megegyezés tartalmazza.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.07.30. 07:35

Ezek szerint ha zéró kárt okoznak, akkor a határozott idejű szerződés idő előtti megszüntetése esetén NEM bukja az illető a kauciót?

Ahogy írtad : közös megegyezéssel lehet megszüntetni. Közös megegyezés esetén nem értelmezhető egyik félre sem a "bukta" ige.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kegyu007 # e-mail 2019.07.30. 07:06

ott vannak a fotók, átadás, átvétel fotói

MajorDomus # e-mail 2019.07.29. 23:10

Bizonyitható a kár?

kegyu007 # e-mail 2019.07.29. 20:38

Ha a bérleménynek új tulajdonosa lett, az új tulajdonos akkor mondhatja fel a határozott idejű bérleti szerződést, amennyiben a bérleti jogviszony fennállása, vagy a lényeges feltételei tekintetében a bérlő őt megtévesztette.

Lehetséges az is, hogy a lakás korszerűsítésére, felújítására kell sor kerüljön, mely alapvetően a tulajdonos, bérbeadó feladata. A törvény értelmében a bérbeadónak előzetesen kell értesítenie a bérlőt, az elvégzendő munkálatokról, azok idejéről, stb. A bérlő ennek a tájékoztatásnak a kézhezvételét követően, a hónap utolsó napjáig felmondhatja a szerződést, mivel a bérlő nem kötelezhető a lakás korszerűsítéséhez szükséges munkálatok elvégzésére.

kegyu007 # e-mail 2019.07.29. 20:33

Nem felmondani akartam írni, hanem megszüntetni.

Megfelelő indokokkal közös megegyezéssel, írásban van lehetőség, hogy megszüntessék.
Itt ügye a határidő előtti megszöktetésről beszélünk.
És a kaucióról.

kegyu007 # e-mail 2019.07.29. 20:23

Minden szerződést fel lehet mondani, még a határozott idejűt is, megfelelő indokkal. A kérdés nem ez volt.

nonolet#e-mailJelentem! 2017.09.20. 18:56
"Ezek szerint ha zéró kárt okoznak, akkor a határozott idejű szerződés idő előtti megszüntetése esetén NEM bukja az illető a kauciót?"

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.29. 18:33

Min vitatkoztok? Határozott idejű szerződést nem lehet felmondani.

www.kbs-ugyved.hu

kegyu007 # e-mail 2019.07.29. 17:37

"A kauciót anyagi károk rendezésére kérik,"

Kiemelném az eredeti állapotot.

Fénykép átadáskor, fénykép átvételkor, Szakember javítás, eredeti állapot visszaállítása számla.
Nem kell pereskedni, nem kell bíróságon bizonygatni semmit. ha a Bérlő akar pereljen be. Azonnal levonom a kaucióból a festést, kutya macska fal ajtó kaparásokat, kisgyerekek fali maszatolását, stb.
Én ezt írom be a Bérleti szerződésbe.

Kaució: A felek megállapodnak abban, hogy a Bérlő a jelen szerződéssel összefüggésben vállalt
kötelezettségei teljesítésének, fenntartásának biztosítékaként vállalja, hogy 300 000 Ft kauciót, azaz
forintot a mai napon készpénzben megfizet a Bérbeadónak.

Felek, a jelen szerződés aláírásával igazoltan kijelentik, hogy a foglaló, kaució és az óvadék, jogi természetét ismerik és azt magukra nézve kötelező érvényűnek ismerik el. (A kaució nem használható fel, bérleti díj, rezsi- költéség kiegyenlítésére). Bérlő tudomásul veszi, hogy a kaució és az óvadék összege a Bérlő javára nem kamatozik, ezért kamat vagy más jogcímen sem követelhető eltérő összeg. A kaució biztosíték az ingatlan eredeti állapot fenntartására, és a szerződésben vállaltak betartására, különösen a bérleti időtartamra, az eredeti állapot megtartására.

Amennyiben a Bérlő az ingatlant nem eredeti állapotban adja vissza a Bérbeadónak, vagy nem rendeltetésszerűen használták és ebből kára keletkezett a Bérbeadónak, a kaucióból a Bérbeadó levonja a teljes kárigényét. Amennyiben a kaució nem fedezi a kárigényt, a Bérlő köteles a különbözetet is megtéríteni.

b. A Bérbeadó átadja az újszerű ingatlant egy közösen megtekintett rendeltetésszerű használatra alkalmas tiszta kifestett állapotban, és gondoskodik arról, hogy a tényleges bérlet megkezdéséig ez az állapot fennmaradjon. Az ingatlanban lévő ingóságokról átadás-átvételi jegyzőkönyv, fotók készülnek, ezek a Bérbeadónak visszajárnak a Bérleti szerződés megszűnésekor. Az ingóságok nem részei a bérleti szerződésnek, bérleti díjnak (Ágy, Tv, Bútor, Mosógép, Mosogatógép, Tűzhely, szőnyeg, egyéb). Amennyiben a Bérlő úgy dönt, hogy nem kívánja használni, ezeket az ingóságokat, úgy ezek helyett a Bérbeadó nem köteles másikat biztosítani. A Bérleti díj az ingóságok nélkül sem változik, nem csökken. A Bérbeadó nem köteles semmilyen ingóságot biztosítani a Bérlő részére, ezért abban az esetben, ha valamelyik eszköz, ingóság elromlik, megsemmisül a Bérlő feladata ezek kijavítása, cseréje. (Ágy, Tv, Bútor, Mosógép, Mosogatógép, Tűzhely, egyéb)

gerbera317 # e-mail 2019.07.29. 14:18

Szerintem meg igen, kárt okoznak
Azt a kárt bizonyítani is tudni kell. A kauciót anyagi károk rendezésére kérik, azt meg nem nehéz bizonyítani. Az elmaradt haszonnal járó kár már lányegesen komolyabb dolog. Ha a szerződésben erről külön nem rendelkeznek, akkor a kauciót ezen a jogcímen nem lehet visszatartani.

kegyu007 # e-mail 2019.07.29. 13:54

nonolet#e-mailJelentem! 2017.09.20. 18:56
"Ezek szerint ha zéró kárt okoznak, akkor a határozott idejű szerződés idő előtti megszüntetése esetén NEM bukja az illető a kauciót?"

Nem.

Szerintem meg igen. "kárt okoznak" ezért a kár összegéig bukja a kauciót. Független attól, hogy határozott, határozatlan idejű a szerződés, és független attól, hogy idő előtt szűnik meg vagy végig megy a szerződés ideje.

drbjozsef #   2018.08.21. 12:14

Ha amúgy se akar együttműködni, akkor szinte mindegy. Szerintem adj neki 15 napot, hogy kicuccoljon, és adja át a bérleményt.
Ha nem akarja, úgyis évekig fogtok pereskedni. Addig ő van birtokon belül. Ha céggel kötötted a szerződést, az addigra bedől, pénzt se igen fogsz látni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ildi0103 # e-mail 2018.08.21. 10:57

a felszólítás megvolt. Adtam neki 8 napot ami eltelt persze fizetés nélkül. A kérdés az, h milyen határidővel, mikorra mondjam fel a szerződést, h az szabályos legyen?

drbjozsef #   2018.08.21. 10:12

Bocsánat, nem ezt akartam. Nem fizetés esetére ez van :

6:336. § [A bérleti díj]
...
(3) A bérleti díj vagy a bérlőt terhelő költségek és terhek megfizetésének elmulasztása esetén a bérbeadó jogosult a szerződést felmondani, ha a bérlőt megfelelő határidő tűzésével és a következményekre való figyelmeztetéssel a fizetésre felszólította, és a bérlő e határidő elteltéig sem fizetett.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.08.21. 10:09

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

...

6:339. § [A bérleti jogviszony megszüntetése rendes felmondással]

...
(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja

  1. napi bérleti díj kikötése esetén bármikor, egyik napról a másikra;
  2. heti bérleti díj kikötése esetén a hét végére, legkésőbb a hét első napján;
  3. havi bérleti díj kikötése esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig;
  4. hosszabb időszakra kikötött bérleti díj esetén a szerződésben meghatározott időszak végére, legkésőbb az azt megelőző harmincadik napig.

(2) A határozott időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával idő előtt gyakorolható felmondási jog esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.