jogosan tartózkodik férjem a lakásomban?


ETI2004 # 2004.12.04. 19:31

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és tanácsokat, hamarosan nekilátok ügyvédet keresni...
Üdvözlettel

derill # 2004.11.29. 21:33

Köszönöm a válaszod:))) Egyetértek:))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.11.28. 20:27

A lelépési díjat a Csjt 31/C írja elő, és az a házasság tényéhez kötődik, és lakás házastársi minőségben való közös használatához - szóval nem csak úgy, az akármilyen jogcímen való bejelentkezés miatt jár akárkinek a díj, ezt az érvelést nem tartom helytállónak.

A törvényszöveg egyszerű értelmezése alapján a díj független attól, hogy ki mivel járult hozzá a lakáshoz, de még csak attól is, hogy közös -e a lakás vagy külön tualjdonban áll - így a díjnak a felújítástól való függővé tétele is kétségeket ébreszt bennem. A végkövetkeztetés azonban lehet egyező: a családjog által ismert méltányossági jogalkalmázás több kibúvót kínál szerintem, ezért én ott kapisgálnék, hogy van hova mennie, vannak saját gyerekei, sőt saját tulajdona is - így a lelépési díj - aminek elvileg az lenne a célja, hogy ember ne kerüljön az utcára - itt okafogyott. Ha pedig bizonyítani lehetne, hogy a rossz viszony ellenére a kiköltözést is kifejezetten ettől teszi függővé, és egyre ritkábban jár haza - akkor még egy joggal való visszaéléssel is bepróbálkoznék.

derill # 2004.11.28. 13:50

Ebben kivételesen nem teljesen értek egyet Attilával. Ugyanis önmagában az, hogy neki az a bejelentett lakóhelye nem jogositja fel arra, hogy igényt tartson a lakásra, vagy annak bármely részére.

Erre akkor lenne lehetőség, ha ő is hozzájárult volna valamivel a lakáshoz, tehát pl. részt vett volna a felujitásában, stb.

Ha ugyanis Attilának lenne igaza, akkor a legegyszerübb lenne bejelentkezni egy lakásba, és már a következő naptól követelni a lelépési dijat.

Tény, hogy a biróság fogja az ügyet eldönteni, és az is tény, hogy ügyvédre van szükséged.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.11.28. 00:09

Véleményem szerint a férjed jogszerűen tartózkodik a lakásban mindaddig, amíg a házasságot a bíróság fel nem bontja, és nem kötelezi jogerően a lakás elhagyására. Ilyen ítélet esetén kap egy határidőt az önkéntes kiköltözésre, és ha nem megy ki határidőben, akkoer onnantól kezdve van jogszerűtlenül a lakásban, kitenni bírűsgi végrehajtás útján lehet.

Ez a kérdésed egyik része. A másik a lakáshasználati díj: a Csjt. 31/C § szerint a lakást elhagyó házastárs lakáshasználati díjra (lelépési díjra) tarthat igényt, ez a joga a jogszabály szövegének egyszerű értelmezése alapján akkor is fennáll, ha a másik fél különvagyonába tartozó lakást hagyja el. Mivel azonban a férjednek saját lakása van, és a családjogban ismert a méltányossági jogalkalmazás is, ezért érdemes lenne kutakodni egy kicsit bírói gyakorlatban arról, hogy milyen ítéletek szültettek hasonló esetekben - ezt feltehetően megteszi majd az az ügyvéd, akinek megbízást adsz ügyedvitelére, ha úgy döntesz, hogy ügyvédi segítségre van szükséged.

A lelépési díj összegét (ha az jár) a lakás beköltözhető és lakott forgalmi értékének a különbözete alapján kell kiszámítani, és különbözeti összeg arányos része illeti meg a lelépőt, az arány lényegében attól függ, hogy a házastársakon kívül hány gyerek lakik még a lakásban. Ezen az összegen jól el lehet majd vitatkozni, mert a te tulajonodoba csak 1/2 rész van, tehát szerintem ehhez, és nem az egész lakás forgalmi értékéhez képest kell mérni a díjat - és így azért már sokkal kevesebb pénz jöhet ki.

Összességében javaslom, hogy fordulj ügyvédhez, az az ügyvld, akii a válást fogja intézni ennek a kérdésnek is utánna kell menjen ...

ETI2004 # 2004.11.27. 21:36

Közel 8 éve özvegyként ismertem meg jelenlegi férjem (ő is özvegy volt, neki 2, nekem 1 felnőtt gyermekem van).
Összehzasodtunk, ő az én lakásomba költözött, aminek a fele a lányom tulajdona (öröklés apja halála után), természetesen bútorozott, összkomfortos, 2,5 szoba. Férjem házában az ő 2 felnőtt gyermeke él, a ház 1/3 tulajdonban van hármukon.
Házasságunk megromlott. Kértem több alkalommal, hogy fejezzük be kultúrált körülmények között, ő azonban közölte, hogy nem hajlandó a lakásból távozni, mert állandóra van bejelentve: fizessek.
Segítséget kérnék, de nem tudom, merre induljak el? Valóban joggal tartózkodik a lakásomban?
Válaszukat előre is köszönöm!