Lakásszövetkezet


KicsiCsillag # 2023.05.31. 11:53

Kedves Majordomus,

Köszönöm a választ. Természetesen az első, amit néztem, az a lakszöv.tv. és az alapszabályzat voltak. Azokban azonban sajnos nem vagy nem egyértelmű választ találtam a kérdésekre. Ezért fordultam a fórumhoz.
A jegyzőkönyvvel kapcsolatban a tv-ben/Alapszabályzatban annyi van, hogy 30 napon belül kell megküldeni a határozatokat a tulajdonosoknak. Ezt úgy is kiküldheti, hogy nincs hitelesítve? Ill. abból kell valahová hiteles példányt küldeni, vagy csak az irattárban kell meglennie?

A tv-ben olvastam az összeférhetetlenséget (ez a rész az Alapszabályzatban benne sincsen), szerintem ez alapján nem lehet pénztáros az elnök felesége, ahogy az elnök sem kezelheti a pénztárat.

Mérleget, eredménykimutatást, idei költségvetési tervet nem kaptunk, nem láttunk a mai napig sem. A meghívóban összegek nélkül szerepeltek az elvégzett felújítások, karbantartások. A tervezetteknél pedig szubjektív vélemények, hogy "sokba kerül", "drága", és van, amit "nem érdemes"... Azt mondta az elnök, hogy később fogja kiküldeni a mérleget, eredménykimutatást.

Az FB feladatokat ellátó tag szerint minden megfelel az előírásoknak.

A betekintési jogot sem találtam meg részletezve. Feltételezem, hogy a felújításokkal/karbantartásokkal kapcsolatos dokumentumok (árajánlatok, szerződések, számlák...) gond nélkül megtekinthetők, de nem tudom, nem találok arra információt, hogy alábbiakba van-e joga belenézni a tagoknak:

  • könyvelés egésze vagy részletei (pl kifizetések, számlák)
  • szövetkezet bankszámlájának számlakivonatai, bevételi/kiadási pénztárbizonylatok

Ill. a szövetkezeti tulajdonú lakás kiadásába beleszólhatnak-e a tulajdonosok/adott lépcsőház lakói, ahol a lakás van.

Sajnos ezekben a kérdésekben elakadtam.

Majordomus # 2023.05.30. 20:10

Nem lenne egyszerübb ha elolvasnád a lak.szöv törvényt és a szövetkezet Alapszabályát?

Abból minden kérdésedre választ kapsz.

A közgyűlés előtt 8 nappal irásban meg kell kapnod minden anyagot amiről döntést kell hozni.
Elszámolások stb.

A jegyzőkönyv aláírására nincs időbeli előírás de 8 napon belül kivánatos lenne.

Én másnap irom meg,
s aznap aláíratom.

KicsiCsillag # 2023.05.30. 12:14

Tisztelt Szakértők, Fórumozók,
Két hete volt a közgyűlés, ezzel kapcsolatos kérdésem, hogy a hitelesítőnek milyen határidővel kell aláírni a jegyzőkönyvet? Ez még nem történt meg, a jegyzőkönyvet nem láttam. Az elnök azt mondta, hogy hozza aláírni, viszont azóta sincs információ ezzel kapcsolatban. Közben az e-beszámoló közzé lett téve az Igazságügyi Minisztérium céginformációs oldalán.

Ill. kérdésem még, hogy az szabályos-e, ha a mérleget, eredménykimutatást a közgyűlést követően küldik csak ki a tulajdonosoknak? Nem kell azt már előtte? Költségvetési terv sincs, a tervezett beruházásoknál nagyságrendi összegek sem ismertek.

Valamint, ha idejük engedi, a korábbi (május 24.) kérdéseimre is szeretnék válaszokat kapni.
Segítségüket előre is köszönöm.

Majordomus # 2023.05.29. 20:08

Jobb ha elköltözöl.

moraki # 2023.05.29. 19:52

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Majordomus # 2023.05.24. 20:51

Nem fog menni a kiválás.
Párszor megpróbáltam.

osztap # 2023.05.24. 18:44

Vagy csak abban az esetben, ha a család tartozása kiegyenlítésre kerül?

Csak abban az esetben. Leegyszerűsítve: Egyik tulajdonosnak sem lehet közösköltség-tartozása. Olvasgasd a Lakásszövetkezeti törvényt:

50. § (1) A lakásszövetkezetből a műszakilag elkülönült, egy vagy több lakóépületben lévő lakások lakásszövetkezeti tag és nem tag tulajdonosai - amennyiben fenntartási (üzemeltetési, karbantartási, felújítási) költségtartozásuk, továbbá a lakásszövetkezet által a kiválni szándékozó önálló egység javára felvett hiteltartozásuk a lakásszövetkezettel szemben nem áll fenn - együttesen válhatnak ki.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2023.05.24. 16:20

moraki

A legutóbbi (2022. december 31.) költségelszámolás alapján a záró egyenlege a lépcsőházaknak összesen 1.790.000 forint.

Itt a legnagyobb probléma, hogy lakásszövetkezet esetén minden lépcsőháznak külön van a számlája, nem egyben kell nézni a hármat.

Egy család hatalmas közös költség tartozást halmozott fel....Ezek ismeretében kiléphetnek-e, ha pozitív az egyenleg. Vagy csak abban az esetben, ha a család tartozása kiegyenlítésre kerül?

A tartozást a lakásszövetkezet „égisze” alatt halmozták fel, tehát nekik tartoznak. Laikusként azt mondom, azt nem vihetik tovább csak úgy, ha a 3 lépcsőház kiválik a lakásszövetkezetből. Ergo én úgy gondolom, hogy előbb ezt a tartozást a szövetkezet felé rendezni kell, majd a családon jogi úton behajtani. Igaz, utána már lehet nem lesz ekkora egyenlege a 3 lépcsőháznak együtt sem.

moraki # 2023.05.24. 16:01

Üdvözlök mindenkit!

Egy 12 lépcsőházas épületben 3 lépcsőház a lakásszövetkezethez tartozik. Ez a 3 lépcsőház is szeretne kiválni a lakásszövetkezetből és társasházzá alakulni. Egy család hatalmas közös költség tartozást halmozott fel. A legutóbbi (2022. december 31.) költségelszámolás alapján a záró egyenlege a lépcsőházaknak összesen 1.790.000 forint. Ezek ismeretében kiléphetnek-e, ha pozitív az egyenleg. Vagy csak abban az esetben, ha a család tartozása kiegyenlítésre kerül? Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

KicsiCsillag # 2023.05.24. 10:41

Tisztelt Szakértők, Fórumozók,

Alábbiakban kérnék segítséget, hozzáértő javaslatot, véleményt:

  • Ha a pénztáros az elnök felesége, az kimeríti-e az összeférhetetlenséget? (2004. évi CXV. tv. 31. §). Amennyiben igen, és ez ellen az FB feladatokat ellátó tag nem lép fel, nem jelzi, merre lehet lépni?
  • A közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítői példányának kell-e tartalmaznia a jelenléti ívet? Ill. a jelenléti ívből egyértelműen ki kell-e derülnie, ki a tag és nem tag?

A jegyzőkönyv kötelező mellékletei-e a meghatalmazások - mint hitelesítő, azok megtekintése kérhető-e? A jegyzőkönyv hitelesítésére van-e törvényi határidő? (Alapszabályban annyi van, hogy 30 napon belül kell megküldeni a határozatokat a tulajdonosoknak.)
Amennyire tudom, a jegyzőkönyv 6 példányban készül hitelesítésre. Ebből egy a cégbíróságnak - az ő példányukat milyen határidővel kell megküldeni nekik? Ha hitelesítőként észrevétel van a jegyzőkönyvhöz, azt mind a 6 példányhoz eredeti kézírással kell csatolni, vagy egy eredeti plusz öt másolat róla megfelelő?

  • Mely dokumentumokba van betekintési joga a tag tulajdonosnak? Kimondottan alábbiakban van-e, valamint lehet-e róluk másolatot/fotót készíteni - ha nem, jegyzetelni belőlük?
    • Felújítások/karbantartások árajánlatai, szakértői vélemények, szerződések, adott felújításhoz tartozó számlák. Ill. valahol van-e központilag szabályozva, hogy mennyi árajánlatot kell bekérni egy-egy munka elvégzésére?
    • Könyvelés egésze, vagy annak részletei (pl. Kifizetések, számlák)
    • Szövetkezet bankszlájának számlakivonatai, bevételi/kiadási pénztárbizonylatok
  • Ha van egy szövetkezeti tulajdonú lakás, annak kiadásába a tulajdonosok vagy adott lépcsőház beleszólhat-e, ha munkásszállónak tervezi kiadni az elnök, külföldi vendégmunkások részére? (Jellemzően 6-8 fő is lakik ilyen célú lakásokban, és sajnos jellemzően negatív tapasztalatok vannak a nem megfelelő viselkedésük miatt). Ha nincs beleszólás, olyat lehet-e szabályoz(tat)ni, hogy pl lakók nyugalmának zavarása, biztonság romlása miatt rövid úton felmondható legyen a szerződés?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Majordomus # 2023.05.18. 19:14

Nem az évszázad pere valóban,de vannak biktatók amiket nem lát át.
Mindenképpen javasolt ügyvéd,ha nem csak pereskedni de nyerni is akar.

osztap # 2023.05.18. 03:02

ez ennyire nem egyszerű feladat hogy mindenképpe kell ügyvéd?

Nem muszáj, nem ez lesz az évszázad pere. Olyan ez, mint a könyvelés. Ha magadnak csinálod, nyilván sokkal olcsóbb, de több munka van vele, és nagyobb eséllyel hibázol. Te tudod, mi a fontosabb neked.

Egyébként vannak olyan ügyvédek, akik egy jó magas díjat mondanak ahelyett, hogy azt mondanák, hogy "a maga tyúkperével én nem szerencsétlenkedem, vigye máshová". Lehet, hogy belefutottál egy ilyenbe.
Meg nemcsak a budai vár alatti irodákban dolgoznak ügyvédek, hanem mondjuk Csepelen vagy Kőbányán is. Mit gondolsz, kinek a pénzéből fizetik azt a szép budai irodát?

Riki # 2023.05.18. 00:39

ez ennyire nem egyszerű feladat hogy mindenképpe kell ügyvéd?

én már felkerestem egy olyan ügyvédet aki kimondottan társasházakkal és lakszövökkel foglalkozik, főleg a másik oldalon(tehát a közös képviseletet és a lakszövöt képviseli). azon túl h fizettem egy szabad szemmel, infálció után is jól látható összeget, és megtudtam h fél az orvosoktól, még annyit mondottt hogy hááááát, ez nagyjából 1millió lenne a végére érve, továbbá, szerezzek még be ilyen és amolyan papírokat ( alapító alapszabály pl.) és hát nem is tudja hogyan fogjon hozzá. na most ha végigmegyek mindenkin egy első beszélgetésen és kiderül hogy ilyen a hozzáállása, majd otthagyom egy fél telefon árát a budai vár alatt, akkor most feladom az egészet. itt nagyon elment a kedvem az ügyvédesditől.

de ha tudnátok ajánlani vkit azt nagyon megköszönném.

Majordomus # 2023.05.17. 20:05

Akkor már 13-an vannak?

Ne vágj bele egyedül, egy ingatlanjogász ügyvédre szükséged lesz.

Riki # 2023.05.17. 14:39

köszönöm! ezért jöttem ide, nyilván nem vagyok jogvégzett ember, fogalmam sincs mik a lehetőségeim. annyit tudtam kisilabizalni hogy a lakszövt a cégbíróságon lehet felnyomni. azt nem tudtam hogy járásbíróságon is van lehetőségem....

osztap # 2023.05.17. 13:47

Riki,

Én a járásbíróság (kerületi bíróság) előtti perindításra gondoltam, ahol kérnéd a bíróságot, hogy kötelezze a lakszövöt, hogy adja használatodba a parkolóhelyet. Alapítod mindezt a a lakszöv alapszabályában/házirendjében levő rendelkezésekre, amint alább írtad. Szerintem ez egy szimpla polgári jogvita.

Ha az igény polgári perben érvényesíthető, akkor cégbíróság előtti törvényességi felügyeleti eljárás nem indítható. Miért: Lakszövtörvény 8. § és Cégtörvény 74. § (3).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Riki # 2023.05.17. 12:28

Ha jól értem törvényességi felügyeleti eljárás megindítására gondoltok, a bírósághoz fordulás alatt?

Riki # 2023.05.17. 12:28

Kedves Majordomus!

A matematika szabályai szerint abban az épületben több ellenségem már nem lehet :)

Majordomus # 2023.05.16. 19:36

Igazad lesz meg néhány ellenséged...

drbjozsef # 2023.05.16. 07:31

Lakásszövetkezet esetén a felügyeleti szerv a cégbíróság.
(Persze, az is bíróság) :)

osztap # 2023.05.16. 05:57

Kérdésem hogy ilyen esetben hova fordulhatok jogorvoslatért?

Meg fogsz lepődni: a bírósághoz.

Riki # 2023.05.16. 00:53

Kedves Fórumozók!

A következő esettel kapcsolatban kérném a véleményeteket:
Adott egy 14 lakásos lakószövetkezeti formában működő épület. Ehhez tartozik 8db fedett gépkocsibeállóhely az épület alatt. (Nekem volt itt egy parkolóhelyem amiről 2019-ben lemondtam, mert rövidtávú lakáskiadás miatt nagyon kényelmetlen volt hiszen ez egy rendkívül szűk hely, ahova nagyon-nagyon nehéz beállni, maximum kisautóval lehet. Ezután kijelöltek nekem egy olyan helyet ami előtte soha nem volt parkolóhely, igazából ha használva van akkor azzal erősen korlátozom az épület alatt állók kiállási lehetőségét, illetve az utóbbi időben már egyáltalán nem is tudtam parkolni az udvaron mert minden helyen még ezen is áll vki.)
Ennyit a szájtépésről, a tények:
Az alapszabályhoz tartozó házirend szabályozza ennek a 8db parkolóhelynek a sorsát. A házirend szerint a beköltözési sorrend dönt hogy ki kapja meg a fedett pakrolót. Illetve az aki jelentkezik érte. Az én helyem 2019 óta üresnek van jelölve. Természetesen használják, rendszeresen. Van 3 ember az épületben aki a 8db-ból 6-ot használ….

Senki soha nem jelentkezett 2019 óta ezért a helyért. Én újra jelentkeztem érte, természetesen akik használják a helyet illetve azok akik szintén több helyet használnak ház alatt ezt rögtön leszavazták, a jegyzőkönyvben határozat nincs, de le van írva a nevem illetve hogy a házirend értelmében sem jár nekem a hely, és mivel lemondtam róla ezért a sorban az utolsó helyre kerültem. blablabla
Kérdésem hogy ilyen esetben hova fordulhatok jogorvoslatért? Az alapszabály a házirend, és minden egyéb körülmény az én igazamat támasztja alá. A lakásszövetkezeti elnök az igazgatóság tagjai és a felügyelőbizottság tagjai viszont személyes érintettség okán ( a lakáskiadás megviselte őket, ezért is fejeztem be ezt a tevekénységet abban az ingatlanban) nem állnak velem szóba, illetve gátolnak akadályoznak. Többször jelezték hogy „ne várjak jóindulatot segítőkészséget részükről” Tehát nem működik az ész érv a beszélgetés, sajnos tovább kellene lépnem. Ehhez kérném a segítségeteket!

Majordomus # 2023.05.12. 20:24

Ugyanitt tartottunk tegnap is.

A gondnok mint Fb tag nem munkaviszonyban dolgozik tehát nem törvényelkenes az ügy.

Az sem ha családtagot alkalmaz ha jól végzi a munkáját.

Természetesen a szövetkezet pénzéből fizeti,hiszen annak dolgozik.

"Nincs itt semmi látnivaló"

drbjozsef # 2023.05.12. 09:50

Továbbra is kérdés, hogy a gondnok lehet-e egyben a FB tagja is?
Ha azt nem csak címében, de tartalmában is vállalkozóként végzi, akkor igen.

Kérdés még, hogy a családtagját, akinek a munkáját a tulajdonok pénzéből fizeti minden további nélkül alkalmazhatja-e?
Mint vállalkozó? Persze. Nem tiltja semmi. Mármint a lakásszövetkezet, és az ott betöltött tisztsége alapján.
Az akkor már nem a tulajdonososok/tagok pénze.

Már szóltam, hogy ez szerintem összeférhetetlen, a fiatalember nem is tagja a Szövetkezetnek, mivel nem tulajdonos.
Összeférhetetlen, mert nem tulajdonos? De akkor mivel nem fér össze.
Ha nem szavaz a közgyűlésen, vagy az elnökségben, akkor nem számít.

borsika # 2023.05.12. 09:38

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a válaszát.
Én a munkaviszonyhoz hasonlónak gondoltam a munkavégzésre irányuló jogviszonyt.
Nem kötözködés részemről, csak új vezetés van és új munkatársak, szeretnék tisztán látni.
Továbbra is kérdés, hogy a gondnok lehet-e egyben a FB tagja is?
Kérdés még, hogy a családtagját, akinek a munkáját a tulajdonok pénzéből fizeti minden további nélkül alkalmazhatja-e?
Köszönöm