Lakásszövetkezet

MajorDomus # 2017.05.26. 17:09

Ha ah Alapszabály tartalmazza,akkor igen,más kérdés,hogy pofátlanság.

mancs2 # 2017.05.26. 15:40

Joga van- e a lakásszövetkezetnek az eladáshoz előírt lemondó nyilatkozat kiadásáért díjazást számlázni a tulajdonosnak?

MajorDomus # 2017.05.02. 20:56

Ki fogja fizetni,azzal megszabadul a szavatosságtól!

Lilla315 # 2017.05.02. 06:51

Még egy kérdés: Ha a kivitelező a jótállás lejárta után is végzett javítást, akkor erre is van valamiféle garancia vagy jótállás?

Lilla315 # 2017.05.02. 06:43

Burn Out:

1. Az ügyvédük javaslata volt, mert szerinte azzal, hogy nincs a beázás megoldva, szándékosan kárt okoztunk.
  2. Megoldani a problémát, a beázást megszüntetni és szerettük volna elkerülni a pert.

Immaculata:
Nem szavatosság, hanem jótállás, - de ez mindegy is, mert már nincs.

A más által végzett javítás jótállás után történt. A javítást a jótállás után is a kivitelezővel szerettük volna elvégeztetni, de csak a huzavona ment, így kénytelenek voltunk máshoz fordulni. Jelenleg is azt szeretnénk, ha a kivitelező orvosolná a hibát, de úgy tűnik ennek kevés esélye van.

A kivitelezővel pert fontolgatunk, de nem tudjuk van-e esélye annak, hogy kijavítsa a hibát és megtérítse az eddigi károkat.

Immaculata # 2017.05.01. 19:40

Lilla315

A szavatosság az utolsó javítás után még 2 évig tart.

Ha mást hívtatok, akkor megszűnt a szavatosság, de követelhetitek a javítás költségét a kivitelezőn.

Kérdésem, tudunk-e tenni valamit a kivitelezővel szemben a jótállási idő lejárta után is

Ennek megválaszolása összetett és bonyolult. Attól függ, hogy a kivitelezőt mivel bíztátok meg.

és a pert indító lakóval szemben mi a teendőnk.

A lakó megnyeri a pert, mert a szövetkezet nem intézkedik a beázás megszüntetése érdekében.

Burn Out # 2017.05.01. 13:37
  1. mi ebben a szándékos károkozás? feljelentés? ....
  2. a pert indító lakóval SZEMBEN miért és mit szeretnél kezdeményezni? ....
Lilla315 # 2017.05.01. 13:14

Lakásszövetkezetünk 2012-ben részt vett a panelfelújítási programban. Az akkori vezetőség a kivitelezővel 2 év jótállásban egyezett meg az elvégzett munkák tekintetében, a jótállás 2014. október 3-án megszűnt. Gyakorlatilag a munkák befejezte óta beázik a szigetelt tető. Jótállás keretében az utolsó javítás 2014. szeptemberében történt. A kivitelezőt azóta többször is megkerestük kérve, a hiba kiderítését javítását. Ennek több kevesebb sikerrel eleget tettek, de a hiba jelenleg is fennáll. A szakértőjüket múlt hétre vártuk ismét, de jelezték, hogy elfoglaltságai miatt csak későbbi időpontban tud jönni. A tetőt áprilisban javítattuk más vállalkozóval, de a hiba nem szűnt meg. Jelenleg 4 lakás ázik, az egyik olyan szinten, hogy áram sincs a lakásban, mert a vezetékek is átáztak. Ez a lakó feljelenti a lakásszövetkezetet „szándékos károkozás” címén. Miután többszöri szemrevételezés után sem derítették ki a hibát, most egy infravörös termoviziós vizsgálatot szeretnénk elvégeztetni, talán ez segít az okot megtalálni. Kérdésem, tudunk-e tenni valamit a kivitelezővel szemben a jótállási idő lejárta után is és a pert indító lakóval szemben mi a teendőnk.
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.04.27. 20:54

...nem leheg pisilni!

Ha nincs támogatásod és szövetségeseid,akkor az szélmalomharc!

,,ha nem tudod legyőzni,állj az élére!,,

Honyi # 2017.04.27. 07:14

Kedves MajorDomus!

Közgyűlésen is lejegyzőkönyveznek a megalázásomról szavakat, négyszemközt amit kapok, ha leírnám azokat a csúnya szavakat.........."beájulnátok".

Néhány észrevételező még akad, de ezért a stílusért inkább ők is visszahúzódnak.

MajorDomus # 2017.04.26. 22:55

Szél ellen nem lehet...

Inkább járj négyszemközti megbeszélésekre!

Honyi # 2017.04.26. 18:18

Kedves nonolet!
Írtam: gondolom elérted a viccet!
(a lakásvásárlásra pénzküldéssel kapcsolatban)

Írtad: Eladod a részed és az árából >> veszel máshol.

2006-ban 12,4 millióért vett lakásom + még 1 milliót rá kellett költenem, s ma kb. 9 millióért adható el.

Mások szabálytalansága, meghunyászkodása miatt költözzem? Jól érzem magam a lakásomban,a környezetben.

Honyi # 2017.04.26. 11:07

nonolet

Költözni?
Kérlek ne haragudj meg, gondolom elérted a viccet:
Küldöd a pénzt az új lakásra vagy házra?

Honyi # 2017.04.26. 10:13

kolecsnikov
nonolet

Máshol is vannak furcsa állapotok, sajnos a tulajdonosok Istenként tekintenek a tisztségviselőkre, a közgyűlésen hozzászólók, kérdezők, bíróságtól határozatok felülvizsgálatát, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezőt mélységesen megalázza, kigúnyolja az elnök, a jelenlévők pedig erre vevők.

Pénzügyi vonatkozásban mi is tehetetlen vagyunk, hogy tisztán lássunk.

kolecsnikov # 2017.04.26. 09:32

48 éve lakom a szövetkezeti házban.Mindig lakó volt a közös képviselő.Az el ku...vulás a boldog új világunkkal kezdődőt.Hol egy gépkocsi hol egy nyaralóval lett gazdagabb 5 év után.Ezen már túltettek az utóbbi 12 év közös képviselői az utolsó 3 db. szövetkezeti lakást szerzett 7 év alatt, majd hosszabb bírósági pereskedés után eltűnt.A szövetkezett 34 millája még a mai napig zárolvavagy az új elnök már azt is eltüntette mert ez se piskóta 6 éves ténykedése alatt már 2 db lakást szerzett. 100000 millás hitel felvételével 140 millás felújítást vert a zömében 70-80 éves kis nyugdíjas lakókra.Ő és a sleppje fenyegeti a lakókat,hogy pillanatok alatt utcán lesznek ha nem fizetik a hitelt.Vagy négyszemközti beszélgetést kezdeményez,hogy mit akar azt én nem tudom de 250-.260000 Ft ért szereltek a gáz bojlerek megszüntetése miatt villany bojlereket. Aki volt a négy szem közti megbeszélésen annak 80000 Ft ért cseréltek.Ez a régi leszerelését a gáz meg szüntetését el hegesztését, adták a villanybojlert felszerelve bekötve.

MajorDomus # 2017.04.25. 19:54

Teljesen egyetértünk!

Te ne a más gondjával foglalkozz hanem fizesd be ami rád tartozik!

Egyébként nekem hidd el,egy ilyen felujitás inkább összekovácsolja a házat. Nálam 95 % a fizetési morál,aminek egyszerű a magyarázata. A magasabb közös költséggel könnyebb ,,eluszni,, igy jobban odafigyelnek arra hogy ezt a tételt fizessék!

drbjozsef # 2017.04.25. 17:45

Klaczk,

ha érdekel kérdezd meg. Ha rendesen végzi a dolgát, akkor a nemfizetőknél a szabályoknak megfelelően elkezdte az eljárást. Ez nem megy egyik napról a másikra, ráadásul a jelzálog önmagában nem jelenti a tartozás megfizetését, az csak a biztosíték, hogy anélkül ne tudja eladni a lakását. Tehát a pénz megvan, csak jelzálogban. Aztán ha valaki sokáig nem fizet, ott elindíthatja a végrehajtást, de az is további hónapok lehetnek.

Lehet a lakszöv gyűlésen leszavazni az emelést, legfeljebb nem lesz pénz a karbantartásra, aztán szétrohad a ház. Abból már visszajönni nehezebb lesz, még ha kerül is pénz a végrehajtásból.

Klaczk # 2017.04.25. 14:05

Nono, én nem a felújítási költséget nehezményezem.
Nekem az a gondom, hogy a tisztességesen fizető lakókra jogosan terhelik e rá a nemfizetők által termelt hiányt.
Hol ennek a vége? Ha már csak egy tisztességesen fizető lesz akkor Ő fogja egyedül állni az összes lakás terhét? Vagy. Ha engem megtudott fenyegetni jelzálog, elárverezés címszó alatt amikor azt mertem mondani, hogy akkor én sem fizetek, akkor a többi nemfizetővel miért nem tud ennek érvényt szerezni?
Nem a fizetés ellen ágálok, egyszerűen csak megint a becsületes ember szívja meg és ez nagyon bosszantó. Megéri annak lenni?

Honyi # 2017.04.25. 10:41

MajorDomus

Én úgy gondolom, nem a közös költségből történik a felújítási, az a felújítási alapból.

Az üzemeltetés és felújítási alap külön számlán van, a mi lakásszövetkezetünknél.

MajorDomus # 2017.04.24. 21:21

Klaczk

A másik topikban leirtam.

Ksstb

Egyszerű többséggel hozott közgyűlési határozat kell hozzá!

Természetesen köteles fizetni a megemelt közös költséget!

Aki társasházban él,számitson arra hogy azt fel is kell ujitani!

Klaczk # 2017.04.24. 14:15

Tisztelt Válaszadók!

Egy olyan problémám van, hogy van egy lakásom (három lépcsőházas, négyemeletes tásasházban) amiben egy munkatársam lakik fenntartásért cserébe. Rendbe tartja a lakást, fizeti a rezsit stb...
Eddig 3780 forint volt a havi közköltség ami helyi viszonylatban (Kazincbarcika) átlagosnak számított. Viszont Májustól megemelték 5250 forintra amit én "kissé" sokallok ezért fel is hívtam a lakásfenntartó szövetkezetet, magyarázatot kérve.
Szó szót követett, tetőszigetelés, takarítás, izzócsere stb, értetlenkedek, mire kiböki a vonal túlsó végén a hölgy, hogy "meg nagyon sok a társasház kintlévősége".
Mondom erre, hogy akkor ezután én sem fogom fizetni és akkor majd csak lesz valaki másik balek aki helyettem is kifizeti.
Erre a hölgy, hogy akkor ráterhelik a lakásra, jelzálogot tehetnek rá és végső soron el is árverezhetik a lakást. Nyilván nem járható út, de akkor a nemfizetőknél miért nem ezt alkalmazzák, miért mással fizettetik ki a tartozásukat?
Kérdésem, hogy jogosult e a szövetkezet ilyen jogcímen emelést végre hajtani a rendszeresen fizetők terhére vagy ez egy olyan dolog, hogy a hölgy ezt így bemondta nekem a telefonba viszont hivatalosan úgyse vállalnák fel?
Válaszokat előre is köszönöm!
MPA

ks5350 # 2017.04.23. 09:21

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Egy lakásszövetkezet kezelésében működik 4 emeletes, 28 lakásos épületünk. Természetesen különböző körülmények között élő családok lakják a lakásokat.

A ház részleges felújítása lassan már nem halasztható. A többség ezt belátta, a lakásszövetkezet segítségével hozzá kezdtünk a szervezéshez, hitel felvétel előkészítéséhez. Természetesen néhányan nem akarnak részt venni a munkában, nekik az is mindegy, ha a ház összeomlik.

Azért fordulok Önökhöz, hogy tanácsot kérjek és választ néhány kérdésre:

kötelezhető-e a felújítást akadályozó az együttműködésre?, Ha igen, milyen módon.
milyen szavazati arány szükséges a részközgyűlésen ahhoz, hogy a többség akaratát érvényre lehessen juttatni. (egyszerű többség?, kétharmad? 4/5?)
megoldásnak tekinthető-e, ha a részközgyűlés (a ház közgyűlése) úgy határoz, hogy a felújítást akadályozók közös költségét a hitel havi törlesztő részlete mértékével, a hitel futamidejére megemeli?
lehetséges-e, hogy egy-két tulajdonos megakadályozza a felújítást?

Üdv: ks5350

Honyi # 2017.04.22. 14:28

Szomorú örökös

"Erre van az éves beszámoló, ahol gyakorlatilag épp a könyvelés rád tartozó kivonata van." - írtad, könyveléssel kapcsolatban.

El sem tudom képzelni, miről írsz, milyen kivonatról?
Lakásszövetkezet vagyunk. Az egész lakásszövetkezet kiadása, bevétele, ezt kaptuk meg egyben.
Előző években volt lépcsőházi megbontás (főleg a kiadásokra gondolok).

A "holdudvar"-nak nem volt kérdése, aki pedig elolvasta, számolgatott, közgyűlésen kérdezett, válasz nélkül maradt, vagy "magyarázták", aminek se füle, se farka nem volt.

Szomorú örökös # 2017.04.22. 14:26

Honyi

Ha Lázárék megtehetik, hogy nem hozzák nyilvánosságra azt, amire már bíróság is kötelezi őket, akkor mit gondolsz, egy lakásszövetkezet miért ne tehetné ugyanezt meg veled?
A törvény egy dolog, de a betartása is egy másik.

Honyi # 2017.04.22. 14:21

Szomorú örökös

Szó sincs arról, hogy ötletszerűen odaállítok....
2015. szeptember 25-e óta kérem, ajánlott tértivevényes levelek tömegében!