Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Beázás a társasházban

MajorDomus # e-mail 2019.11.01. 20:17

Egyszerübb az eset. A szifonja folyik.

Immaculata # e-mail 2019.10.31. 23:20

Elképzelhető, hogy a kád és a fal nem teljesen zár, így a kád mögé folyhat a víz, ami nem látszik, mert azonnal lefolyik az alatta lévő lakásba.

MajorDomus # e-mail 2019.10.31. 21:13

Jegyző,birtokvédelem,majd per!

defqon1 # e-mail 2019.10.30. 13:07

Üdv Mindenkinek!

Egy 7 emeletes társasház 2. emeletén lakom, néhány hete (szeptember 27.) megjelent egy folt a nappaliban, majd a fürdőszobában (különböző falakon). Ezt követően a fürdőszobában folyamatosan újabb foltok jelentek meg, majd átterjedt az előszobára és a gardrób szekrényre.
A felettem lévő lakásban pár nappal korábban jelentek meg új bérlők (23án hallottam zajt fent).
A közös képviselővel beszéltem, ő azt állította, hogy nem lehet a strang cső, mert akkor csak ott lenne nedves, illetve eljött megnézni és akkor pont nem volt vizes, így ez szintén kizárta annak lehetőségét, hogy a strang okozza a problémát, ugyanis akkor folyamatos ázna.
Közben ezzel párhuzamosan a fenti bérlőkkel és tulajjal is próbáltam kideríteni a probléma okát, mikor felmentem és megnyitották a csapokat a kádnál, nálam 10 percen belül csepegett a víz a plafonból. Akkor kibontottak a kádnál 2 csempét, de ott minden száraz volt.
Hetekkel később (október 13.) jött egy szerelő, aki szétnézett nálam, majd meghagyta, hogy hol bontsák ki a falat fent, nálam ekkor szárazak voltak a falak.
Október 20-án együtt néztük, hogy a strang csőnél kibontott fal száraz, de nálam ekkor is szárazak voltak a falak, annak ellenére, hogy közben kiderült, a fenti lakók elég erőteljesen használják a vizet.
Probléma 1: Rejtély maradt, hogy mi okozta a beázást, ami pár hétre megszűnt, viszont a tegnapi nappal újra megjelent.
Probléma 2: abban maradtunk a szerelővel és a fenti tulajjal is, hogy lehet valami egyszeri dugulás volt a gond, és a biztosítónak küldött nyomtatványra is ezt írtam be, amit kitöltettem a tulajjal. A társas háznak és a fenti tulajnak nincs biztosítása, csak nekem van, mint megtudtam ez esetben az én biztosítóm a fenti tulajon fogja behajtani a pénzt, elvileg. Miután a fenti tulajt erről felvilágosította a lánya, közölte velem, hogy ő visszavonja a nyilatkozatát, mert nem fog fizetni, mivel már nála így is szét van verve a fürdő és nem tőle jön a víz. Mondtam, hogy már elküldtem az emailt, mire közölte, hogy ha behajtják rajta, kifizetteti velem... Hozzáteszem, hogy a biztosító nálam videókonferenciával előzetesen felmérte a kárt és egy nevetséges összeget ajánlott, amit talán nem is fognak behajtani rajta. Mindenesetre kellemetlen a helyzet, mert a fenti fürdő nem lett annyira szétkapva, hogy azt lehessen mondani, tényleg nem onnan áztam be (se a kádnál a fal/csempe, se a mosdókagylónál a fal/csempe nem lett megbontva), viszont a tulaj háborog, mert az eddigi bizonyítékok alapján nem magát tartja felelősnek/károkozónak és a nála keletkezett "károkat" (strang csőnél megbontott fal és kádnál leszedett 2 csempe) is neki kell megcsináltatnia. Szóval a kérdésem, hogy mivel újonnan megjelentek a beázás foltok, mit tehetek? Egyrészt mi lehet a forrás, ha nem a fenti tulaj új bérlői? Másrészt, ha ők, akkor hogyan érhetem el, hogy nézessék meg rendesen/ csináltassák meg?
Köszönöm, ha tudtok segíteni!

MajorDomus # e-mail 2019.07.12. 21:16

Az a legokosabb.

patroni # e-mail 2019.07.12. 09:50

Hát... akkor egyelőre várakozó állásponton vagyok.

MajorDomus # e-mail 2019.07.11. 21:07

Nem kell!
Az önkormányzat hatásköre nem terjrd ki a magánlakásodra.

patroni # e-mail 2019.07.11. 15:17

Nem, de még a legelején beszéltem a főnökükkel, aki az építészeti osztályvezető is a polgármesteriben. Az csak azt hajtogatta, hogy önkormányzati rendelet van rá, hogy ők kötelesek a beázásokat ellenőrizni.

Csak az lesz, hogy a kormányhivatalban törvényességi kontrollt kérek én erre a rendeletre, mert az állami szabályozást nem bírálhatják felül, de addig nem tudom, mit csináljak.

MajorDomus # e-mail 2019.07.10. 22:01

A saját lakásodba még a rendőr is csak házkutatási parancs birtokában léphet be.
Senkit nem vagy köteles beengedni.

patroni # e-mail 2019.07.10. 17:01

Nem biztos, hogy jó... valószínűleg arra, amire eddig, hogy be akarnak hatolni, körül akarnak nézni, és csak addig várjak, amíg odaérnek az embereik a kocsival. Borítékolható.

MajorDomus # e-mail 2019.07.09. 22:14

Egyszerű!
Hivd fel őket telefonon! A dróton keresztűl nem tudnak betörni,de legalább megtudod mit akarnak,s mire hivatkoznak.

patroni # e-mail 2019.07.09. 11:38

Hát nem hagyták abba, további fejlemények vannak. Tegnap délelőtt tíz óra felé feljöttek ketten, és ököllel ütötték, rúgták az ajtót. Nem értettem, mi az, majdnem kimentem a gumibottal rendet tenni, amikor kezdtem arra gyanakodni, hogy a közteresek érkeztek meg. Már lefelé mentek, mikor kiderült, hogy tényleg ők.

Nem mentem utánuk társalogni, mert abból ezek után üvöltés lett volna.

A telefonom jelezte, hogy az sms-üzenettároló megtelt, töröltem belőle, mire megjelent, hogy állítólag aznap 7.56-kor volt tőlük egy nem fogadott hívásom (aztán még kettő) de a telefon híváslistája nem jelzett nem fogadottat. Most már tényleg nem tudom, mit csináljak, közterület-felügyelet ez, vagy magánhadsereg?

MajorDomus # e-mail 2019.07.06. 23:26

A vitriol tartósit!
Nekem is van anyósom.........

patroni # e-mail 2019.07.06. 10:07

Meglehetősen.Az ember azért feltételezné, hogy az emberi életnek azért van egy végső határa, de az ilyenek nagyon sokáig szoktak élni.Ha csak a 100-at megelőlegezem neki, az még 23 év, szerintem én előbb befejezem. Végül is, az is egy megoldás.

MajorDomus # e-mail 2019.07.04. 21:20

Pech

patroni # e-mail 2019.07.04. 11:55

Hát... a helyzet az, hogy idén 77 éves, szóval már nem az a kimondott menyecske. Ráadásul úgy tud üvölteni, ha belejön, hogy akkor már inkább a légvédelmi sziréna. Hanem, ő ilyenkor nyaranta el szokott járni gyógyfürdőbe, lehet, hogy ott van.

MajorDomus # e-mail 2019.07.03. 20:56

Ezt beszéld meg a szomdzédasszonnyal,sőt,ha csinos,járj hozzá fürödni!
Akkor biztos nem áztatod el!

patroni # e-mail 2019.07.03. 14:01

Köszi!

Valami történhetett, mert egyelőre csönd van.Elkérték a telefonszámomat, de nem hívtak, és még azóta nem kerestek. Most vagy figyelmeztette őket valaki, bár, amint mondom, szabálytalanul vagy nem, városi rendelet van rá, aláírva a polgármester és a jegyzőnő által.

Vagy az van, hogy az alattam lakó szomszédasszony a víztakarékossági intézkedéseim következtében megszáradt. Egyébként soha nem értettem, a probléma fennállásának negyven éve alatt (bizony, voltak olyan idők, a 70-es években, hogy minden évben szétverette a fürdőszobánkat, egyszer végig az egész strangot, a szerelők már lilultak, ha meghallották, hogy megint a mi házunkban kell dolgozni) szóval, mindig azzal szokott jönni, hogy csupa víz a plafonja, majdnem leszakad.

Mármost, ha nincs valami egészen extra (többköbméteres összetört akvárium, totális csőrepedés a falban), akkor a beázás többnyire egy tenyérnyi vízfolttal kezdődik, aztán folyamatosan lesz egyre több tenyérnyi. Miért nem lehet akkor szólni, hogy valami baj van, amikor még gyorsan és aránylag egyszerűen lenne a probléma kezelhető?

MajorDomus # e-mail 2019.07.01. 20:33

Ezért írtam,hogy ne engedje be őket.

rigoz # e-mail 2019.06.30. 20:36

Intézkedési és belépési joga sem!

MajorDomus # e-mail 2019.06.30. 20:29

Magánterületen semmiféle birságolási joga nincs!

patroni # e-mail 2019.06.29. 12:57

(Csak egy bírsággal fenyegetőzött, nem tudom, miért ment el az üzenet kétszer...)

patroni # e-mail 2019.06.29. 12:55

O.K. az ipse saját elmondása szerint a héten szabadságon volt, úgyhogy jövő héten fog keresni, mert elkérte a telefonszámom. Lehet,ennél tovább nem fog jutni, ámbár mikor találkoztunk, kérdés nélkül is bírsággal fenyegetőzött.

patroni # e-mail 2019.06.29. 12:55

O.K. az ipse saját elmondása szerint a héten szabadságon volt, úgyhogy jövő héten fog keresni, mert elkérte a telefonszámom. Lehet,ennél tovább nem fog jutni, ámbár mikor találkoztunk, kérdés nélkül is bírsággal fenyegetőzött.

MajorDomus # e-mail 2019.06.28. 22:25

Sehol...
Nem engeded be őket,inkább a szerelőt!