Beázás a társasházban


Majordomus # 2023.10.29. 20:41

Nem a ténykérdéssel van a gond. A "házkezelőségnek" persze hogy meg kell csináltatnia a tetőt.

Meg is tenné ha lenne rá pénze. A te 50 m2 -es lakásodnak a szigetelése 70 m2 szigeteléssel oldható meg. Ez pedig 900 ezer ft költséget jelent. Anyag+munkabér gázpalackok,páraszellőzők beépítése stb.
Ha a háznak nincs ennyi pénze,akkor hiába pereskedsz abból nem lesz szigetelés.

Kétdés: milyen formában laksz?
Társasház,lakásszövetkezet egyéb.
Hányszor jelezted ezt a több éve fennálló problémát a közgyűlésen?

Ha van pénzed csináltasd meg és a pénzt hajtsd be a "házkezelőségen".
De. Ügyelj arra,hogy előtte tértis levélben jelezd a problémát az illetékesnek. 30 napos határídővel.

Vedd elő az idei elszámolást amit május 31-ig meg kellett kapnod:és nézd meg mennyi pénze van a házatoknak.

Arra figyelj,hogy ha lapostetős az épület,a probléma végleges megoldásához az esőlefolyó teljes vízgyűjtő területét le kell szigetelni. A javítás nem sokat ér addig.

drbjozsef # 2023.10.29. 10:12

Kérdésem az lenne felétek, hogy van-e valamilyen jogorvoslati, vagy kényszerítő lehetőség
Felszólítás, per.
A társasháznak meg KELL csináltatnia a tetőt, a károdat ki kell fizetnie a biztosítónak. Ha nem fizet a biztosító, vele is pereskedhetsz.

Toth Robert # 2023.10.29. 09:32

Üdvözlök mindenkit!
Budapesten, lakótelepi, panel lakásban lakom a 10. emeleten. Már harmadik éve, évente legalább két alkalommal beázik a tető, ami a festésbe, a tapétában, valamint a parkettában is kárt okoz. Az különösen veszélyes, hogy a víz a kapcsolókon és a konnektorokon keresztül folyik a szobákba (még vödröt se tudok a bejövő víz alá tenni). A házkezelőnek minden alkalommal jeleztem a beázás tényét, mire ők kisebb javításokat végeztek el a tetőn, de sajnos eredménytelenül. Kérdésem az lenne felétek, hogy van-e valamilyen jogorvoslati, vagy kényszerítő lehetőség azzal kapcsolatban, hogy a szigetelési munkálatokat végezze el a házkezelőség a teljes felettem lévő 50 m2-es (a szomszédok nem áznak) illetve térítse meg a lakásomban okozott kárt (a th-i biztosítási díj, amit csak akkor fizetnek ha kifestek - ez kb 200 eft - 60 eft, vagyis a kárt nem fedezi. Nem is beszélve arról a tényről, hogy az ingatlan értékesítés alatt áll, de ezért eladhatatlan. Köszönöm

Majordomus # 2022.05.25. 09:47

Először is azonnal ellentmondani a fizetési meghagyásnak,mert ha nem teszed jogerőre emelkedik,és a végrehajtó beszedi a pénzt tőletek.
.
Kezdjük az elején.
Először is győződj meg arról hogy az alsó lakásban tényleg megtörtént e a festés vagy pedig csak a. pénzt vették fel.
A biztositó kárszakértője által megállapitott összeget a károsult jogosult megfellebbezni, ha nem tette meg akkor az összeg elfogadottnak tekintendő!

Más: pár évtizedes tapasztalatom alapján egy 4.5 m2-es lakótelepi fürdőszoba kifestése nem kerülhet 150 ezer ft-nál többe,ha idevesszük a (az egész!) folyosót is akkor legyen 250 ezer.
Kérdés: mekkora a lakás? M2.
Vélhetően nem a lányodnak kellene finanszíroznia a 10 éve esedékes festést az alsó lakásban.
.
Most nem tehettek mást,bele kell állni a perbe.
Ha ellentmondasz a Fizetési Meghagyásnak akkor az automatikusan perré alakul,ott viszont a felperesé a bizonyitási teher.
A te oldaladon ott van a kárszakértői vélemény(ne aggódj.a bíróság bekéri).amiben le van írva az állapot.
.
A majom ott ugrik a vízbe,ha az elvégzett munkáról nincs számlájuk!
Valószinű hogy volt festés,a semmire nem inditanának egy FM-et.
Nem kell túlragozni a kérdést.
Irj a közjegyzőnek egy tértis ajánlott levelet.
Hivatkozási számot tárgyban feltünteted.
A levél egyetlen szó: ellentmondok!
Ekkor perré alakul és az alsó szomszédot cseszegetik,hogy terjessze be a bizonyitékait. Azokat viszont (peranyag) már a lányod is megkapja.
Akkor fogadjatok ügyvédet!

Kati65 # 2022.05.24. 17:33

Beázás szintén. Lányomnál kirázódott a mosógép csöve és eláztatta az alatta lakó fürdőjét és a folyosója sarkát.
A ház biztosítása fizetett az alatta lakónak 260.000 Ft kártérítést.
Ők keveslik az összeget, és a lányomtól követelnek még 160.000 Ft-ot.
Mellékeltek egy festőtől emailban adott árajánlatot, amiben csak az van, hogy a lakás kifestése 420000 Ft. Se m2, se semmi adat...
Többszöri kérésre az alattunk lakó nem mutatta meg a biztosító papaírjait. A lányom megkérdezte a biztosítót, ők azt mondták, hogy nem érdekelt fél, nem mondtak neki semmit. Ajánlottunk másik festőt nekik, de nem hívták fel.
Nem fizettünk, ők ügyvédhez fordultak.
Ügyvédnek válaszoltunk, hogy az egyész lakás festését nem akarjuk mi fizetni. és egy ilyen email nem árajánlat szerintünk.
A napokban jött fizetési meghagyás, az ország másik felében levő közjegyzőtől...
Én azt olvastam valahol, hogy a biztosító kárszakértője által megállapított ósszeget is meg lehetett volna fellebbezni.
Vagy itt nincs olyan, hogy megcsináltatás után a számlát kifizeti a biztosító?

Majordomus # 2022.05.18. 17:07

Ne vigyétek be az erdőbe a kérdezőt!
Elektroman
Három eset lehetséges.
1.a társasháznak nincs biztositása
2. Van,de csak a közös tulajdonra
3. Van,kollektiv biztosítás.
.
Elvileg ha tulajdonos vagy,akkor rendelkezned kell a társasházi kötvény másolatával. Abból kiderül.
Ha nincs,telefon a közös képviselőnek,ráér holnap délelőtt átküldeni emailban neked a kötvényt. Abból kiderűl.
.
A kollektív biztosítás azt jelenti,hogy csak kiegészítő ingóságbiztosítást kell kötnöd(nercbunda,családi ékszerek) mert a szobádban már a tapéta is biztositva van.
.
Ebben az esetben a biztositó vita nélkül rendezi a kárt a ház biztosítására.
Nyugodtan töltsd ki az elismerő nyilatkozatot, mert a végső szót a kárszakértő fogja kimondani.
Ő 50.000 ft alatt ki sem megy ha a kárbehelentő mellett ott vannak a fotók.
A biztositó un. visszkereseti igénnyel lép fel a károkozóval szemben. Ki kell fizetni a biztositó által fizetett kárösszeget.

.
A te esetedben ez nem áll fenn,mert neked van biztositásod!
A társasház fizeti a díjat a közös költségből.
Megjegyzem: ha van felelősségbiztosítás a társasház biztosításában,az csak kollektiv lehet. Jó dolog.
Én minden házamra kollektiv bizyosítást kötök,mert nincs vita a biztosítóval.
Szóval nyugi.

Szomorú örökös # 2022.05.18. 16:26

Elektroman

Nem az alattam lakó biztosítója hanem a társasházé, elvileg van benne felelősségbiztosítás.

Ez a társasház közös dolgai által okozott kárra vonatkozik. Pl. kidől egy fa, rá a szomszéd ház kerítésére.
A tiéd nem ebbe a körbe tartozik, ezt a te biztosításodank kellene fedeznie, ha van egyáltalán.

töltsek ki egy felelősség elismerő nyilatkozatot

Igen, mert így tisztázódik, hogy a te lakásodból érkezett a beázás. Nagy valószínűséggel az alattad lakó biztosítása fogja fedezni, ahhoz kell ez a nyilatkozat, de általában a károkozó felé be fogják nyújtani a számlát utána. Ha nem fogadod el, kérhetsz tőlük tételes elszámolást. És hidd el, meg is fogod kapni. :-O

bban az esetben ha háznak van felelősségbiztosítása az is behajtja rajtam ?.....Ilyen esetekben jobban járok ha simán kifizetem a javítást az alattam lakónak, fölösleges a biztosítózás.

Ahogy korábban írtam, az nem az ilyen „felelősségre” van kitalálva. Szóval jobb, ha inkább kifizeted az alsó szomszéd kárát, olcsóbban megúszod.

Elektroman # 2022.05.18. 11:54

Kedves drbjozsef,

Köszönöm a választ. Nem az alattam lakó biztosítója hanem a társasházé, elvileg van benne felelősségbiztosítás. De ezt nem értem, "Teljesen mindegy, hogy mit írsz alá, az alattad lakó biztosítója (a ház biztosítása ezt nem fedezi, kivéve, ha minden lakóra van benne felelősségbiztosítási rész, kérdezd meg a közös képviselőt) ki fogja ezt fizettetni veled. " A biztosítós szed biztosítási díjjat is meg a kárkifizetéskor behajtja az okozón a kárt is? Nem az aláírásomtól függ az összeg, csak ahogy látom sehol nincs beleszólásom. Ha a biztosító kárfelmérője azt mondja hogy 50000000 Forint a kár akkor azt nekem szó nélkül el kell fogadnom utólag? Vagy mondjuk az alattam lakónak kifizet 50000-ret de rajtam már 100000-ret követel?
Abban az esetben ha háznak van felelősségbiztosítása az is behajtja rajtam ? ( Úgy hogy a közös költséggel fizetem a biztosítási díjjat)
Ilyen esetekben jobban járok ha simán kifizetem a javítást az alattam lakónak, fölösleges a biztosítózás.
Üdv, Marcell

drbjozsef # 2022.05.18. 10:34

Elektroman,

Nem érzem magam teljesen felelősnek miután nem gondatlanságból ( túltöltött kád, mellé rakott mosógépkifolyó stb.) történt a károkozás hanem egyszerűen elörgedett a cső.

De. Ez a te felelősséged. A Ptk. szerinti kellő gondossággal eljárva, karbantartási kötelezettséged van, ha emiatt történt a károkozás, akkor az a te felelősséged.
Érdemes kötni egy felelősségbiztosítást, az ilyen esetekre.

Teljesen mindegy, hogy mit írsz alá, az alattad lakó biztosítója (a ház biztosítása ezt nem fedezi, kivéve, ha minden lakóra van benne felelősségbiztosítási rész, kérdezd meg a közös képviselőt) ki fogja ezt fizettetni veled. Az meg butaság, hogy valaminek az aláírásától függ az összeg. Ha nagyobb összeget akar behajtani rajtad, mint ami szerinted elégséges, akkor belemehetsz egy jogvitába, ha nem fizeted ki, a biztosító perel be. Aztán ott egyezkedhettek még párszázezer forint plusz perköltséggel...

Elektroman # 2022.05.18. 09:13

Üdv,
Ismét egy társasházi beázás. Jelezte az alattunk lakó(albérlő) hogy ázik a fürdőszobája, gyorsan kivizsgáltuk a dolgot, a kád szifonja feladta a harcot és folyt mindenhol.Azonnal csere, ázás megszüntetve. Mondtam az alsó lakónak hogy természetesen nem bújok ki a felelősség alól, rendezzük a dolgot, mondta hogy beszél a tulajjal. Nekem nincs biztosításom, a háznak viszt elvileg van. Következő üzenet hogy töltsek ki egy felelősség elismerő nyilatkozatot. Na itt éreztem azt hogy nem biztois hogy így jár mindenki a legjobban. Nem érzem magam teljesen felelősnek miután nem gondatlanságból ( túltöltött kád, mellé rakott mosógépkifolyó stb.) történt a károkozás hanem egyszerűen elörgedett a cső. Attól félek hogyha aláírom a felelősségelismerő nyilatkozatot akkor a biztosító kvázi bemondásra bármekkora összeget behajthat rajtam, akár nagyobbat is mint amit az alsó lakónak kifizet. Ilyen esetekben mi szokott történni? Erről a biztosító honlapján semmit nem találtam. Azzal tisztában vagyok hogy aki kárt okoz az fizessen, ezzel nincs is bajom, de nagyobb összeget mint szükséges nyilván nem akarok kifizetni.
Üdv, Marcell

MajorDomus # 2019.11.01. 19:17

Egyszerübb az eset. A szifonja folyik.

Immaculata # 2019.10.31. 22:20

Elképzelhető, hogy a kád és a fal nem teljesen zár, így a kád mögé folyhat a víz, ami nem látszik, mert azonnal lefolyik az alatta lévő lakásba.

MajorDomus # 2019.10.31. 20:13

Jegyző,birtokvédelem,majd per!

defqon1 # 2019.10.30. 12:07

Üdv Mindenkinek!

Egy 7 emeletes társasház 2. emeletén lakom, néhány hete (szeptember 27.) megjelent egy folt a nappaliban, majd a fürdőszobában (különböző falakon). Ezt követően a fürdőszobában folyamatosan újabb foltok jelentek meg, majd átterjedt az előszobára és a gardrób szekrényre.
A felettem lévő lakásban pár nappal korábban jelentek meg új bérlők (23án hallottam zajt fent).
A közös képviselővel beszéltem, ő azt állította, hogy nem lehet a strang cső, mert akkor csak ott lenne nedves, illetve eljött megnézni és akkor pont nem volt vizes, így ez szintén kizárta annak lehetőségét, hogy a strang okozza a problémát, ugyanis akkor folyamatos ázna.
Közben ezzel párhuzamosan a fenti bérlőkkel és tulajjal is próbáltam kideríteni a probléma okát, mikor felmentem és megnyitották a csapokat a kádnál, nálam 10 percen belül csepegett a víz a plafonból. Akkor kibontottak a kádnál 2 csempét, de ott minden száraz volt.
Hetekkel később (október 13.) jött egy szerelő, aki szétnézett nálam, majd meghagyta, hogy hol bontsák ki a falat fent, nálam ekkor szárazak voltak a falak.
Október 20-án együtt néztük, hogy a strang csőnél kibontott fal száraz, de nálam ekkor is szárazak voltak a falak, annak ellenére, hogy közben kiderült, a fenti lakók elég erőteljesen használják a vizet.
Probléma 1: Rejtély maradt, hogy mi okozta a beázást, ami pár hétre megszűnt, viszont a tegnapi nappal újra megjelent.
Probléma 2: abban maradtunk a szerelővel és a fenti tulajjal is, hogy lehet valami egyszeri dugulás volt a gond, és a biztosítónak küldött nyomtatványra is ezt írtam be, amit kitöltettem a tulajjal. A társas háznak és a fenti tulajnak nincs biztosítása, csak nekem van, mint megtudtam ez esetben az én biztosítóm a fenti tulajon fogja behajtani a pénzt, elvileg. Miután a fenti tulajt erről felvilágosította a lánya, közölte velem, hogy ő visszavonja a nyilatkozatát, mert nem fog fizetni, mivel már nála így is szét van verve a fürdő és nem tőle jön a víz. Mondtam, hogy már elküldtem az emailt, mire közölte, hogy ha behajtják rajta, kifizetteti velem... Hozzáteszem, hogy a biztosító nálam videókonferenciával előzetesen felmérte a kárt és egy nevetséges összeget ajánlott, amit talán nem is fognak behajtani rajta. Mindenesetre kellemetlen a helyzet, mert a fenti fürdő nem lett annyira szétkapva, hogy azt lehessen mondani, tényleg nem onnan áztam be (se a kádnál a fal/csempe, se a mosdókagylónál a fal/csempe nem lett megbontva), viszont a tulaj háborog, mert az eddigi bizonyítékok alapján nem magát tartja felelősnek/károkozónak és a nála keletkezett "károkat" (strang csőnél megbontott fal és kádnál leszedett 2 csempe) is neki kell megcsináltatnia. Szóval a kérdésem, hogy mivel újonnan megjelentek a beázás foltok, mit tehetek? Egyrészt mi lehet a forrás, ha nem a fenti tulaj új bérlői? Másrészt, ha ők, akkor hogyan érhetem el, hogy nézessék meg rendesen/ csináltassák meg?
Köszönöm, ha tudtok segíteni!

MajorDomus # 2019.07.12. 19:16

Az a legokosabb.

patroni # 2019.07.12. 07:50

Hát... akkor egyelőre várakozó állásponton vagyok.

MajorDomus # 2019.07.11. 19:07

Nem kell!
Az önkormányzat hatásköre nem terjrd ki a magánlakásodra.

patroni # 2019.07.11. 13:17

Nem, de még a legelején beszéltem a főnökükkel, aki az építészeti osztályvezető is a polgármesteriben. Az csak azt hajtogatta, hogy önkormányzati rendelet van rá, hogy ők kötelesek a beázásokat ellenőrizni.

Csak az lesz, hogy a kormányhivatalban törvényességi kontrollt kérek én erre a rendeletre, mert az állami szabályozást nem bírálhatják felül, de addig nem tudom, mit csináljak.

MajorDomus # 2019.07.10. 20:01

A saját lakásodba még a rendőr is csak házkutatási parancs birtokában léphet be.
Senkit nem vagy köteles beengedni.

patroni # 2019.07.10. 15:01

Nem biztos, hogy jó... valószínűleg arra, amire eddig, hogy be akarnak hatolni, körül akarnak nézni, és csak addig várjak, amíg odaérnek az embereik a kocsival. Borítékolható.

MajorDomus # 2019.07.09. 20:14

Egyszerű!
Hivd fel őket telefonon! A dróton keresztűl nem tudnak betörni,de legalább megtudod mit akarnak,s mire hivatkoznak.

patroni # 2019.07.09. 09:38

Hát nem hagyták abba, további fejlemények vannak. Tegnap délelőtt tíz óra felé feljöttek ketten, és ököllel ütötték, rúgták az ajtót. Nem értettem, mi az, majdnem kimentem a gumibottal rendet tenni, amikor kezdtem arra gyanakodni, hogy a közteresek érkeztek meg. Már lefelé mentek, mikor kiderült, hogy tényleg ők.

Nem mentem utánuk társalogni, mert abból ezek után üvöltés lett volna.

A telefonom jelezte, hogy az sms-üzenettároló megtelt, töröltem belőle, mire megjelent, hogy állítólag aznap 7.56-kor volt tőlük egy nem fogadott hívásom (aztán még kettő) de a telefon híváslistája nem jelzett nem fogadottat. Most már tényleg nem tudom, mit csináljak, közterület-felügyelet ez, vagy magánhadsereg?

MajorDomus # 2019.07.06. 21:26

A vitriol tartósit!
Nekem is van anyósom.........

patroni # 2019.07.06. 08:07

Meglehetősen.Az ember azért feltételezné, hogy az emberi életnek azért van egy végső határa, de az ilyenek nagyon sokáig szoktak élni.Ha csak a 100-at megelőlegezem neki, az még 23 év, szerintem én előbb befejezem. Végül is, az is egy megoldás.

MajorDomus # 2019.07.04. 19:20

Pech