Krigi
Igen
A kártérítést nem az erkélyre hanem a lakásra kaptad. Ergo a tiéd.
Krigi
Igen
A kártérítést nem az erkélyre hanem a lakásra kaptad. Ergo a tiéd.
A topic-címből azt hittem, hogy valaki a társasházban rányomult egy Bea nevű csajra és ennek részleteit osztja meg velünk...:))
De látom itt is csak valami dögunalom jogi kérdés...:)
Tisztelt Cím!
Társasházi lakásom beázott, a felettem lévő szomszéd erkély panelszigetelése hibás. Az erkély a lakásszövetkezeté, beázáskor szóltam nekik. Odaadták a biztosító elérhetőségeit. Kárszakértő járt nálunk, felmérte a károkat, az én részemre jön a megállapított összeg. A szövetkezet viszont igényt tart az összegre, mondván nem nekem jár, nekem nincs biztosításom. Pár éve volt közös költség tartozásom amit megállapodás szerint havonta fizetek + az aktuális havi közös költségeket. Viszont a szövetkezet hivatkozik arra, hogy nem engem illet meg a kárösszeg, mert tartozásom van. Ilyenkor milyen jogaim vannak nekem?! Ha az aktuális közös költséget fizetem akkor szerintem van aktuális hónapra nekem is biztosításom, a beázás most történt, nem a múltban amikor volt hátralékom. Tehát nem nem fizető tulajdonos vagyok, hanem részletekben fizetem a múltban keletkezett tartozásom is. Az erkély helyreállításával kapcsolatosan a biztosító szakembere azt mondta, a szövetkezet kötelessége megjavíttatni, a szövetkezet szerint pedig a felettem élő szomszédnak. Helyreállítása az erkélynek még nagy titok, hogy mikor történik meg. Viszont ha következőleg beázok akkor mit tehetek? Most például joga van a szövetkezetnek az én lakásomban keletkezett kár összegéhez? Esetleg a szomszédom biztosítójától kérhetek kártérítést?
Előre is köszönöm a választ!
üdvözlettel: Krigi
T. Cím!
Mit tehetek?
Köszönöm!
Ha a ház nem javítja ki a hibát, birtokvédelmi eljárást lehet indítani.
T.Cím!
Társasházban történt beázással kapcsolatban kérném a segítségüket. 2014. júliusában vásároltam egy lakást, amely 1 szobás, 5. emeleten található felette van még egy szint. Előzetesen érdeklődtem az eladótól és a közös képviselőtől is, hogy van-e bármi gond a lakással-házzal, mindketten nemmel válaszoltak. Szeptemberben vettük észre, hogy hullik a mennyezetről a vakolat a szobában és a konyhában. Jelentettem a közös képviselőnek aki kiküldte a kárfelmérőt. Azóta eltelt egy pár hónap és nem történt semmi. Email-ben kértem a közös képviselőtől tájékoztatást, ezt írta: "Sajnos a beázást a terasz szakszerűtlen szigetelése okozza.
Ez a hiba a másik oldalon is fenn áll.
A javítása a két terasznak több mint 3 millió forintba kerül.
A közösség foglalkozik a hiba elhárításának megoldásával, de sajnos ez nem olyan egyszerű mint egy csőtörés elhárítása.
Az anyagi fedezet hiányán túl, még a szakszerű kivitelezést is meg kell szervezni.
Terasz bontása, újra szigetelése, vissza burkolása,stb.
Egy műszaki ellenőrrel a tárgyalásokat már megkezdtük, aki elkészít egy árazatlan költségvetést hogy a munkákra az ajánlatokat betudjuk kérni.
Az előző évek rossz tapasztalatai alapján senki sem meri vállalni személyesen a felelősséget, amit nem is csodálok.
Igyekszünk a problémát minél hamarabb megoldani, de sajnos nem egyszerű a kivitelezés sem.
Amint előrelépés történik az ügyben azonnal értesíteni fogom Önt."
Állítólag már volt javítva a terasz, garancia már nem él mert a cég, amely csinálta megszűnt.
A saját lakásbiztosítómnak is jeleztem a kárt, (aki csak a festést állná) kér egy igazolást a közös képv.től, hogy tud a beázásról, és mi az oka.
Érdeklődni szeretnék, hogy meddig lehet ezt a háznak húzni-a, meddig ázhatok még. Mi a további teendőm. Köszönöm a választ!
T.Cím!
Társasházban történt beázással kapcsolatban kérném a segítségüket. 2014. júliusában vásároltam egy lakást, amely 1 szobás, 5. emelet
A lényeg,hogy ő tud hatni a kivitelező re .te nem.
Megértem a közös képviselőd.
Garanciális munkák esetén igen nehéz megmagyarázni egy társasházi lakónak, hogy miért fizet pénzt arra, hogy kijavíttassa. Tehát jogos, hogy a garanciális hibát a garanciális időn belül a kivitelezőhöz viszi az ügyet.
Ha nagyon nyomatékosan próbálod áttolni a javítást, akkor a biztonságra fog törekedni, így marad az email. /legalább legyen valami a kezében alapon/
A más tetőfedők is megerősítették dologgal az a baj, hogy szóban sok dolog elhangzik és a végén senki nem írja le. Azzal meg nem mész semmire.
Az ügyvéddel is óvatosan az elején. Nagy fegyverzetre komoly védekezés a válasz. Ha nekirontotok a kivitelezőnek, akkor ő is elmegy ügyvédhez. Majd kiokoskodják, hogy mi a cég szempontjából a legjobb.
Nem a társasházét nézik majd.
Úgy vélem az első az lenne, hogy próbáld megértetni a közös képviselővel, hogy számodra rendkívül fontos a kérdés, de tudod, hogy ebben az esetben ő a főnök és kérdezd meg, hogy miben segíthetsz. (egyébként tényleg ő a főnök és legfeljebb segíthetsz) Hamarabb fog kiderülni, hogy megoldódik-e a probléma vagy ellehetetlenül. Ha megoldódik, akkor garanciális javítás keretében kijavítják. Ha nem, akkor nem megszűnik a garanciális út és meg lehet csináltatni mással.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Először próbáld meg békésen
Először próbáld meg békésen
Köszönöm a segítséget.
Egyébként a terület, amit újra kellene szigetelni az kb. 70 m2. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak nálam van ez a probléma.
Ilyen ügyekben járatos ügyvéd segítségére lesz szükségem/szükségünk.
Az nem számít írásos nyomnak.
A képviseletnek részben igaza van,hiszen a tetőre
10 év garancia van,hibát követnének el,ha fizetnének a szigetelésért ezzel elveszitené a ház a garanciát,s itt milliós összegekről van szó.
A kivitelező helyt is áll a garanciáèrt ezzel sincs gond.
mindössze az a probléma,hogy a te gondod nem oldódik meg.
saját gyakorlatom alapján,az lenne a célszerű
ha az ominózus részt a vállalkozó ujraszigetelné,
kB 30 m2 területtől van szó,ebbe nem megy tönkre.
ezt kérd a kepviselettől tértivevénnyel
ajánlott levélben,kártérítési per kilátásba helyezés ével.
Röviden. Panel lakás legfelső szint. Kb 2 éve újraszigetelt lapostető. 2013 nyarán vásároltuk, azóta minden esőzés alkalmával ázik a lakás. A kivitelező garanciában körülbelül 10x volt kint azóta, de a probléma nem szűnt meg. A kivitelező alvállalkozója javította legutoljára és az elmondása szerint az egész szigetelés úgy rossz, ahogy van. Bitumenes szigetelő lemez vastagsága nem a szabványban előírt és kevés olyan hely van, ahol szakszerűen lett lefektetve. Ezt egy másik tetőfedő is megerősítette. Toldják, ragasztják, melegítik, de sz*rból várat nem fog sikerülni.
A közös képviselet nem hajlandó a garanciális javítgatásokon kívül semmire. Hogyan lehet elérni, hogy a közös képviselet újraszigeteltesse a lapostetőt a megfelelő módon.
A beázásokról fényképeket készítettem. A közös képviselettel az utóbbi időben már csak email-ben kommunikálok, hogy legyen írásos nyoma.
rexi
először azt tisztázzuk,neked van e biztositásod?
a társasháznak milyen biztositása van,mert ha kollektiv akkor más a helyzet!
nem a jegyzőkönyvet a kárbejelentő lapot kell a szomszédnak aláirnia.
még rendes szomszédod van!
Kedves rexike!
A legjobb az volna, ha a felső szomszéd értesítené a biztosítóját.
Kell
Javaslom, hogy a szomszéddal közösen írjanak alá egy jegyzőkönvet, mely a helyzetet leírja és ad egy előzetes becslést a helyreállítás költségéről/javitások felsorolása. Itt adhatna a szomnszéd egy felelősségi nyilatkozatot.
(a víz az én ingatlanom csöveiből folyt le pld.)
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Melyik biztosító?
Általában elég nekik a fénykép. Ha festék károsodott más nagyon nincs is más.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Sziasztok!
Ma észleltem, hogy a wc-ben több helyen is vizesedik a fal/plafon. Felmentem a felső szomszédhoz, akinél most újítják föl a fürdőt/wc-t... Miután elzárta a vizet elállt a csöpögés amit hallottam. Így szinte 100%, hogy tőle jön. Mondta, hogy holnap hívjam le az ő szerelőit, nézessem meg velük, illetve hogy ha bemutatom a számlákat az ő biztosítója fizeti a káromat, illetve, hogy természetesen aláírja a jegyzőkönyvet is.
A kérdésem, hogy milyen jegyzőkönyv?
Kitől kellene ilyet kérnem, vagy ezt nekem kellene megírni és aláíratni a szomszéddal?
Biztosítónak mik kellenek? Esetleg fotók a beázásról?
Sajnos/szerencsére egyáltalán nem tudom, hogy mit kellene most tennem.
Kedves Mathilda!
Vigyázat a fél milkát bizonyítani is kell.
A per csak akkor mehet, ha a biztosító nem fizet.
Sajna.
A per költségekkel is jár.
Segítség alant.
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
fotók,tanu 2 db,jegyzőköny,
kártéritési per félmillióra,ez jótékonyan elősegíti a mosógép cseréjét.
Sziasztok!
Mai nap folyamán a tesóm telefonált, hogy 4-jére áztatta el a felettük lakó őket.
Amikor először eláztatták őket akkor felmentek és megkérdezték mi történt. A válasz az volt hogy kicsúszott a mosógép kivezető csője a kádból. A második ázásnál az, hogy elfelejtették belerakni a kádba. A harmadik beázásnál, pedig ismét kicsúszott a kádból a cső. Megbeszélték, hogy megcsináltatják valahogy a kivezető csövet és nem fordul többet elő ilyen. Mind végig felhívták a biztosítót és mindig kijött... jegyzőkönyv... stb... stb. A ma délutáni/esti beázásnál betelt a pohár, mert 1 éve laknak a 10 emeletesbe és 4x áztatták el őket. Mindig kifestették a szobát is és a nappalit is. A harmadik beázásnál még a villanykapcsolóból is folyt a víz. Holnap elmennek a közös képviselőhöz, hogy megtudjanak valamit hogy milyen lépéseket lehet tenni. Ez nem állapot szerintem.
Van valakinek valami ötlete arra, hogy esetleg lehet e valamit cselekedni erre?
Köszönöm a segítséget.
B. Anita
nem akartalak megbántani, és kétségbe sem vonom a szavaidat, hiszek neked, csak megzavart az alsó bejegyzés
Nem tudom mit tehetnék még érted. Talán keress meg egy olyan ügyvédet, akinek elfogadod a tanácsát.
a jogtár ezt írja hozzá (mármint a 11/1985. (VI. 22.)-hoz):
„Hatályon kívül helyezte: 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 6. §. Hatálytalan: 2008. V. 16-tól.”
Nem tudom kisilabizálni, hogy ez csak egy részére vonatkozik, vagy az egészre.
Továbbá, ha hatályos is, úgy értelmezem, hogy az a beépített anyagokra vonatkozik, és nem a kivitelezésre.
Bocs, az tényleg lakásépítés. De amit guba írt, az jó lesz.
Ez a rendelet hatályos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |