vagyon nyilatkozat


ildikó31 # 2005.01.03. 11:45

Ez nem egészen így van (a lakás miatti viaskodás). Jogról pedig le lehet mondani, ezeket a jog diszpozitív jognak nevezi, persze van olyan amiről nem lehet lemondani, mert ezek cogensek. Nem tudom elképzelni, hogy te azt írtad alá, hogy lemondasz a tulajdonjogodról abban az esetben, ha válsz a férjedtől! Úgy gondolom, hogy a te lemondásod arra vonatkozhat, ha nem fizetitek a részleteket, akkor a bank jogosult értékesíteni a lakást, és erre az esetre szól a te joglemondásod. Ez azonban nem ugyanaz, mint válás esetén lemondok mindenről. Egyenlőre ennyit tudok mondani.


ildiko31

ecske # 2005.01.03. 11:04

Kedves ildikó 31!

Először is köszönöm, hogy válaszoltál a kérdésemre, másodszor, boldog új évet kívánok neked.
A probléma azzal amit írtál abban, van, hogy ezzel a vagyon nyilatkozattal épp azt köti ki a bank, hogy ha a párommal külön mennénk, akkor ne legyen viaskodás a lakás miatt, mert a nyilatkozat által lemondok a lakáshoz fűződö minden jogomról. Bár az a kevés jogi tanulmány amit magaménak tudhatok, az alpján a jogról lemondani nem lehet, de ezt nem tudom másképp írni.

ildikó31 # 2004.12.21. 10:28

Kedves ecske! Ha ti a férjeddel össze vagytok házasodva(ami gondolom, hogy így van), és a házasságkötéskor nem készíttettetek házassági vagyonjogi szerződést, akkor ez azt jelenti, hogy házassági vagyonközösség van közöttetek, tehát teljesen mindegy, hogy csak a férjed nevére kerül a lakás, amit a házassági vagyonközösség fennállása alatt szereztek mindenképpen közösnek számít! Kivéve ami a férjed különvagyona Pl. ha örököl valamit.


ildiko31

ecske # 2004.12.21. 08:29

Szeretnék segítséget kérni, egy a számomra roppant kínos kérdésben.
A párommal lakást szeretnénk venni, amihez a párom édesanyja adott kezdőtőkét. A kikötött feltétele az volt, hogy a lakás csak a párom nevén lehet. Megszülettek az irományok és lelkesen indultunk bankot keresni. A banki ügyintéző előzetes elbírálás után sorolta a hiányzó iratokat. Amelyek közül a számomra érdekes az a vagyon nyilatkozat volt, melyben nekem, mint adóstársnak le kell mondanom mindenfajta jogomról a lakással kacsolatban. Ha ezt aláírom, akkor 20 évig fizetem egy lakásnak a hitelét ami a férjem nevén van, amin az anyósomnak teljes körű haszonélvvezete van, és én csak az adóstárs vagyok.
Van esetleg ölet, hogy ilyenkor mi a logikus lépés?