Új építésü lakás végleges adás-vételi szerzödése


derill # 2004.12.22. 18:27

"mire föl olyan fontos nekik a szűk határidő, ha egy darabig még biztosan hozzá sem kezdhetnek az építkezéshez...?" Te tudod, hogy kiben bizol, de jobb ha gyanakszol. A 17 éves gyámhivatali gyakorlat megtanitotta velem azt, hogy ha valami nagyon sürgős, az általában jobb, ha gyanus. Abból ugyanis baj nem lesz, ha figyelek, abból ha kapkodok, igen (minimum leverek valamit, de az is lehet, hogy azért sürgős valami, mert valamit valaki elhallgatott, ami hosszabb idő alatt már kiderülne és még lényeges is. Persze van, hogy nem, de ez ritka.)


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Emóció # 2004.12.22. 18:22

Köszönöm szépen a választ.
Igazából ebben a beruházóban bízunk, ez már a 6. háza, és az eddigiekkel sem volt komolyabb probléma, bentlakótól tudom. Tehát lelépni a pénzzel biztos, hogy nem fog.
Időközben sikerült velük megállapodni, hogy az önrészből 1 millióra másfél hónap fizetési haladékot adnak, és a 30 napot kitolják 120 napra (ez az én munkaviszonyom miatt kellett nekünk, ugyanis éppen zűrzavaros felmondási ügyekben vagyok, és addigra lesz meg a 3 hónapos munkaviszonyom). Ma voltam a Földhivatalban, és ugyan a bank biztosítéki joga (vagymiafene) már be van jegyezve az ingatlanokra, viszont egyesítve még nincsenek, a telekegyesítési kérelmet mégcsak tegnap (!) nyújtották be újra a Földhivatalhoz, mert az előzőt elbaszták. Amúgy meg az ő tulajdonukban van mindegyik telek. Tehát abszolúte adu ász van a kezünkben: mire föl olyan fontos nekik a szűk határidő, ha egy darabig még biztosan hozzá sem kezdhetnek az építkezéshez...?
Hitelkérelmet az együttműködő bankhoz vagyok köteles benyújtani. Velük is egyeztettük a feltételeket, és ők sem értették az Eladó keménykedését. A hitelt meg biztosan megkapom náluk. Úgyhogy kezd rendeződni a helyzet, ha ezt a 2 feltételt beleveszik a szerződésbe, akkor teljesülnek az óhajaink.

derill # 2004.12.22. 16:08

Tudomásom szerint nincsenek ilyen kikötések. Egy adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell azokat, amiket a Ptk. mint kötelező elemeket előir. De ezen felül a felek azt irnak bele, amit fontosnak tartanak. Természetes tehát, hogy eladó azt köt ki, amit akar, de Te mint vevő (illetve az ügyvéded) fontos, hogy figyelj oda, és ha teljesithetetlen kikötést akar tenni, akkor ezzel szemben védd le magad. Tehát ha ő azt mondja, hogy kötelezed magad arra, hogy a banknál 30 napon belül benyujtod a hitelkérelmet, akkor vetesd be a szerződésbe, hogy az eladó meg kötelezi magát arra, hogy a bankkal az együttmüködési megállapodást 15 napon belül megköti. Egyébiránt ez, amit irtál, végül is semmit nem jelent, ugyanis hitelkérelmet bármikor bárhova benyujthatsz. Max elutasitják, de arról nem Te tehetsz. Csak ez nem lenne jó sem neked, sem az eladónak, tehát nem árt, ha az eladó (ha pénzhez akar jutni) olyan feltételeket szab, amiket teljesiteni is lehet.

Tudomásom szerint nincs rá jogszabály, hogy a hitelkérelmet hány napon belül kell benyujtani, nyilvánvaló, hogy ez attól függ, hogy hogyan és mikor kell fizetni. Ha Te tudod, hogy x forintot kell kifizetned y határidőig, akkor igyekszel minél előbb kérni a hitelt, hisz az is idő, amig elbirálják. Ráadásul arra sincs garancia, hogy megkapod.

Adásvételi szerződéshez elvileg semmiféle mellékletet nem köteles csatolni, legalább is jogszabály ezt nem irja elő. Az más kérdés, hogy a vevő (és főleg az ügyvédje) általában szereti tudni, hogy a megvásárolt ingatlannak milyen a háttere, vannak-e rajta terhek, tényleg tulajdonostól szerzi-e, tehát be fogja szerezni. Ha épület áll az ingatlanon, akkor be szokták szerezni az épitési engedélyt. Ha a tulajdoni lap széljegyes, akkor érdemes beszerezni a széljegytartalmat. Láttam már olyat, hogy nem kérték be, és a szerződéskötő ügyvédet kártéritésre kötelezték, mert kiderült, hogy gondnokolttól vették, és elfelejtették a gyámhivatali jóváhagyást, fizettek, majd az eladó elköltötte a pénzt. A gyámhivatal viszont nem hagyta jóvá, mert nem állt a gondnokolt érdekében.

Amint látod nem árt odafigyelni, tehát ugyis ügyvéd fog az ügyben eljárni (márcsak azért is, mert ingatlan adásvételit csak ügyvéd előtt lehet kötni, de nem árt, ha viszel saját ügyvédet is, hogy a saját érdekeid biztosan képviselve legyenek a szerződésben is). Egy épülő lakásnál meg egyébként is nagy a rizikó, ugyanis látunk szép példákat, amikor a kivitelező lenyeli a pénzt, aztán lelép vele, az épület meg nem épül fel, évekig pereskednek. Szóval nem árt, ha nagyon odafigyelsz, hogy ebben jártas ügyvéd csinálja a szerződést.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Emóció # 2004.12.21. 19:22

Tisztelt szakértök!

Egy új építésü társasház még meg nem épült lakásának végleges adásvételi szerzödéséröl lenne szó. A társasház építését még nem kezdte meg az Eladó. A Földhivatalnál még nem történt meg a tulajdonában lévö telkekre a telekegyesítés, és az építési engedélye még nem jogerös. A finanszírozó Bankkal nincs még megállapodása az Eladónak. Az adásvételi szerzödést még ebben az évben meg akarja kötni az Eladó, és mi is szeretnénk, de szeretnénk tisztán látni, mielött aláírjuk.

A fenti témában a kérdéseim a következök lennének:

  1. Kikötheti-e az Eladó a végleges adásvételi szerződésben, hogy a Vevőnek 30 napon belül be kell adnia a hitelkérelmét ahhoz a bankhoz, amellyel az Eladó megállapodni szándékozik, ha még nincsen aláírt együttműködési megállapodás az Eladó és a Bank között?
  2. Vonatkozik-e arra valamilyen törvény, hogy a végleges adásvételi szerződéstől számítva hány napon belül kell a Vevőnek hitelkérelmet benyújtania a bankhoz, vagy ez teljesen a Vevő elhatározásától függ?
  3. Törvény szerint egy, még meg nem épült lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződéshez az Eladónak milyen mellékleteket kell biztosítania? (pl. jogerős építési engedély, tulajdoni lap, stb.?)

Elöre is köszönöm a választ.