Fél SzocPol és tulajdonmegosztás


nyuszt # 2004.12.28. 07:06

S.O.S!
Most, hogy alaposabban beleástam magam a témába, teljesen pánikba estem!
Jól értem, és meglévő 4 gyerek esetén sem lehet lakásbővítésre fél SzocPolt felvenni, ha már elmúltunk 35 évesek? Ez hülyeség! Hiszen az ember X évesen lekezd gyereke(ke)t szülni, aztán hipp-hopp elmúlik 35, és közben esetleg nem ártana nagyobb lakást varázsolni a gyerekeknek. Ugye nem jól értettem?

A másik rémület:
Ha a meglévő házrész - garázs - lenne szobává alakítva, azzal együtt, hogy a meglévő házrész helyett egy másikat - másik garázs - építünk, az most nem minősül lakásbővítésnek? És a meglévő, de nem beépített tetőtér lakószobává alakítása sem? Hogyan lehetne ezt valahogy mégis megbundázni?
Nagyon fontos lenne! Jelenleg a 4 gyerek 1 nagy szobában lakik, mi a kamrát alakítottuk át hálószobává, és van még egy icipici szoba (nincs 6 m2) ahol tanulni lehet, ott a számítógép, stb. A nagyok jövőre gimnazisták lesznek, a legkisebb is elkezdte a sulit, fontos lenne a külön szoba!

nyuszt # 2004.12.28. 06:27

Szeretnénk lakásbővítésre felvenni a fél SzocPolt. 4 gyereket nevelünk. A lakáshelyzetünk viszont egy kicsit cifra:
A ház a férjem szüleié volt. Az apja meghalt. Ketten vannak testvérek, így 1/4 részt örököltek fejenként az apjuk után. Anyósomé a ház 1/2-e.
Jelenleg úgy lakunk, hogy az alsó szint nagyrészét használjuk, kivéve a konyha és a felső szinthet csatlakozó előtér. Szeretnénk egy tárolóval bővíteni az alsó szintet, és szobákká alakítani a garázst. Mivel konyhára is szükségünk lenne, azt terveztük, hogy anyósomnak megcsináljuk az emeleti egyik tetőteret - ami még nincs kész, és jelenleg padlásként funkcionál - konyhának. Ebbe ő is belemenne, így nem kell lépcsőznie főzéshez-evéshez.
Azt nem tudjuk, hogy milyen vagyonnyilatkozattal vagy vagyonmegosztással tudnánk erre felhasználni a SzocPolt. Mert tulajdonképpen konyhával -is- bővítjük a lakást, csak később "cserélünk" és az újonnan épült helyett megkapjuk az alsó szinti régit.
Vajon például az megoldás lenne-e, hogy a férjem és az anyja6testvére egyezséget kötnek, hogy a férjem most kikapja az örökrészét, és ezzel együtt lemond a későbbi öröklésről? És, hogy anyósom az új konyháért tulajdonképpen konkrétan elcseréli az alsót? És mindezeknek mi a hivatalos menete?