:) Minden eshetőséggel számoltunk.
kéménybélelés
És néha én is benézek. ;)
Hát igen, értelmes emberek kellenek minden pozitív eredményhez.
Köszönöm a megerősítést. :)
Elviekben helyes !
Saját terűletemről egy példa. A tulaj megoldotta a bélelést, mikor 2 évvel később lejárt az Ltp .felujitottuk a többit is. A közgyűlés ugy döntött, hogy a tulaj számlával igazolt költségeit jóváirja a fizetendő közös kőltségből. Ezt az érintett is elfogadta.
Pontosan a VIZITORR által írottak miatt nem lehet elzárkózni attól, hogy bármely társtulajdonos kimaradjon a közös költségviselésből. Ha most a saját örömödre béleltetni akarsz, az a te dolgod. De ha egyszer a társasház dönt úgy, hogy valamennyi kéményt bélelteti az már nem csak az ő dolga lesz, hanem valamennyi tulajdonost egyetemlegesen terhel. Az viszont elképzelhető, hogy amikor megkéred a társasház hozzájárulását a béleltetéshez, akkor abban a határozatban szülessen valami megállapodás arra, hogy a többi kémény bélelése során a tiédet is beszámítják, és úgy osztják a költségeket. Ez már egyedi megállapodás kérdése.
Természetesen a közös költséget akarom továbbra is fizetni, de ha én most saját költségen kibéleltetem a kéményemet, akkor a kéménybélelésre a plusz befizetésben nem akarok részt venni, hiszen az az én kéményemet nem is érinti már.
ezt most hogy érti? nem akarja fizetni a közös költséget? ezt azért beszélje át a kk-val, mert a kémény nem a maguk tulajdona.
Kedves Fórumozók!
Felújítás keretén belül szeretnénk a kéményt béleltetni. Az lenne a kérdésem, hogy ha mi a sajátunkat béleltetjük, saját költségen, akkor a későbbiekben ha a társasház úgy dönt, hogy közösköltségből bélelteti a többi lakásban a kéményt, abba be kell-e nekünk is szállni anyagilag? Kétszer ugye nem szeretnék fizetni egy dologért, de a kémény bélelésére is szükség lenne.
Köszönöm,
Klári
A kémény az esetekek nagy többségében közös tulajdon. Erre biztosat az alapító okiratban találsz. Ha az, akkor a háznak ki kell fizetnie az általad előlegezett összeget.
A korszerűsítés is ebbe a kategóriába tartozik, a cirkifűtés kiépítéséhez szükséges kéménybélelést tapasztalatom szerint mindig kifizeti a ház a lakónak.
Ügyvéd - Társasági szakjogász
Kedves kéménybélés!
Kérdésedet, problémádat érdekesnek találtam, azt elolvasva két gondolat is megfogalmazódott bennem:
- Amikor megvetted azt a társasházi ingatlant, azt írod: lakhatatlan volt, mert nem volt fűthető. Az eladó tájékoztatott erről a lényeges körülményről, esetleg a vételárban jelentkezett az, hogy lakhatatlan lakást vettél? Ha válaszod igen, akkor nem ért kár, ha nem, akkor nem az eladótól kellene kérnek a kémény kibélelésének az árát?
- Ha társasházi lakást vettél, akkor biztosan fellelsz valahol egy Alapító okiratot, amelyben megtalálhatod, mely épületrészek tartoznak a közös tulajdonba, és melyek a lakók külön tulajdonába.
Amennyiben a kéményt a közös tulajdonú épületrészek listájában találod meg, akkor annak javítása, karbantartása, felújítása valószínűleg a közösség feladata, amennyiben a külön tulajdonú épületrészek listájában van, akkor a tiéd.
Esetleg nem arról van szó, hogy az a kémény korábban nem volt alkalmas gázüzemű tüzelőberendezés füstgáz-elvezetésére, de te fűtés-korszerűsítést végeztél, és ehhez írta elő a gázszolgáltató a kémény átalakítását?
Üdv.
Én még nem hallottam olyanról, hogy a 'ház' fizetné a kéménybélelést, hacsak nem gyűlt össze annyi extra felújítási alap, hogy még ez is belefére, de ez nem valószínű.
Igen a lakáshoz jár a kémény (nem a házhoz, nem a közös részhez, általában mindnekinek saját kéménye van), így ez sajnos épp olyan, mint egy szobafestés, azt is a lakó, tulajdonos fizeti.
A közös költség tudtommal a közös használatú részekre fordítandó (lépcsőház, lift, tető stb.) Általában mindenkinek saját kéménye van, így a földszinti lakó jár legrosszabbul béleléskor, mivel neki 20m kéménye s lehet egy 4-5 emeletes polgári házban, míg a legfelső szinten lakónak, csak 5-7 métert kell megoldania. Ebben talán van egy kis igazságtalanság, amennyiben a 2.-on vagy lejjebb lakunk.
Valaki segítsen.
Vásároltam egy társasházi ingatlant. Ahhoz, hogy lakható, fűthető legyen egy kémény kibélelését magam finansziroztam, 18o,ooo Forintért, miután a közös képviselőt megkerestem, és azt mondta ezt teljes mértékben magamnak kell fizetnem.
Nem kértem tőle semmit, csupán érdeklődtem, viszont én úgy hallottam egy lakáshoz "jár" egy kémény. Kérhetek valamifajta hozzájárulást a háztól? Van erre vonatkozó társasházi törvény?
köszönöm előre is a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02