Hogyan segíthetnék édesanyámon?

ildikó31 # 2005.01.07. 13:43

HÁt azt megmondani igen nehéz! De mivel a testvéred nem akarja eladni a tulajdonközösséget megszüntetni másképp nem lehet.
Azt javasolnám:

1. Üljetek le még egyszer a testvéreddel és édesanyáddal beszégetni, mond el neki a helyzetet, hogy szeretnétek megszünetni a tulajdonközösséget, tegyetek neki ajánlatot arra, hogy vegye meg ő a ti részeteket. Amennyiben itt és most nem hajlandó veletek kompromisszumra úgy bíróságtól fogjátok kérni a tulajdonközösség megszüntetését. (de ha fogadsz ügyvédet, akkor ezt a beszélgetést bízd rá).
  2. Ha ezek után sem hajlandó, akkor nincs más választás marad a bíróság. Az hogy ez milyen hosszú procedúra lesz, senki nem tudja előre megmondani. Azért jó ha már visztek egy vevőt a bíróságra, mert így hamarabb tud dönteni a bíróság, rövidebb idő kell a bíróság határozatához.

Ha tényleg ilyen makacsa a testvéred, ne várj, kere4ss ügyvédet, és indítsd meg az eljárást!

ildiko31

ildiko54 # 2005.01.07. 13:26

Pont az a problémám, hogy a testvérem nem akarja a lakás eladását, de nem segít anyukámnak. Nem tart évekig ha a bíróságtól kérjük a közös tulajdon megszüntetését?Azt gondolom addig nem érdemes vevőt keresni, mert ki fogja nekem megvárni míg a bíróság dönt.? Mennyi ideig tart egy ilyen ügy elintézése körülbelül?

ildikó31 # 2005.01.06. 07:33

Mivel az ingatlan adásvételi szerződést mindenképpen ellenjegyeztetni kell, vagy ügyvéddel, vagy közjegyzővel, így szerintem mindenképpen fogadj egy ügyvédet. Amúgy a bíróság előtt ebben az esetben eljárhatsz jogi képviselő nélkül is. (szerintem azért jó, ha van, ha az eladáshoz mindenképpen kell, akkor meg ugyis mindegy)
Értettem, hogy nem kisemmizni akarod a testvéredet, csak az arányok miatt aggódtam:
Ha eladjátok ezt a lakást, amelyben most édesanyád lakik, a vételár 1/4-ed részét kifizetitek a testvérednek és a többiből vesztek egy lakást édesanyádnak. Ha ez a lakás édesanyád nevére kerül, akkor ha ő meghal akkor a testvéred örökli felét. A tied lesz a másik fele, és elveszik az az 1/4-ed rész, ami a te örökséged volt. Ezért azt javasolnám, ha édesanyádnak másik lakást vesztek úgy, hogy a részedet te is odaadod, akkor az ingatlannyilvántartásba úgy legyen bejegyezve a tulajdonjog, hogy 1/3 a tied és 2/3-ad édesanyádé. Ebben az esetben ha ő meghal, akkor csak a 2/3-ad részt kell közted és a testvéred között elosztani. Így te sem jársz rosszul, és a testvéred sem lesz kisemmizve.
Ha ő nem akarja a ház eladását, akkor kell a bírósághoz fordulni, hogy a bíróság szüntesse meg az osztatlan közös tulajdont.

ildiko31

ildiko54 # 2005.01.04. 17:37

Én nem szeretném a testvéremet kisemmizni, természetesen jár neki a negyed része a vételárnak, csak ezt szeretném már megszüntetni, hogy miatta kell édesanyámat anyagilag is támogatnom, ami ebben a nehéz világban nem könnyű. Nem értek egyet azzal, hogy ő segíteni nem akar az anyjának csak akadályokat gördít, azzal, hogy nem hajlandó aláírni semmit és teljesen elzárkozik még attól is, hogy esetleg megnézzen egy kisebb lakást. Nekem nincs szükségem erre a lakásra, mert van sajátom, csak a két lakás eltartását szeretném megszüntetni. Ezért ha szükséges a saját részemről hajlandó vagyok lemondani is. A közös tulajdon megszüntetése érdekében szükséges-e ügyvédet igénybe vennem, vagy elegendő, ha magam intézem a bíróságon? Ha igen akkor mi a teendőm, hogyan kezdjek neki?

ildikó31 # 2005.01.03. 08:38

Kedves ildikó54!
Kérni kell a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését. Legjobb, ha már előre kerestek egy vevőt is esetleg. Ha a testvéred nem egyezik bele az eladásba, csak a bíróság döntésével tudjátok a közös tulajdont megszüntetni. Arra azért gondolj, hogy az 1/4-1/4 rész titeket illet, a testvérednek jár az eladási ár 1/4-ed része. Akkor is tudtok másik ingatlant vásárolni, ha őt kifizetitek? Te nem kéred a részed?
Másik megoldás:(csak ha a testvéred beleegyezik)
Vesztek egy kisebb lakást, amire ugyan ilyen arányba jegyzitek be a tulajdonjogokat (1/4-1/4-1/2) és ami az eladási árból megmaradt, azon is ilyen arányba osztoztok.

ildiko31

ildiko54 # 2005.01.02. 15:49

Édesapám halála után megörököltük testvéremmel a fél lakást, édesanyám haszonélvezetével. Az évek múlásával sajnos anyukám nem tudja nyugdíjából eltartani, ezért szeretné eladni ezt a lakást, hogy kisebbet vásároljon. A testvérem a negyedrész tulajdonjogát felhasználva nem járul hozzá az eladásához sem és az eltartásához sem. Most már az én anyagi lehetőségeim sem engedik meg anyám támogatását, ezért gondoltunk a kisebb lakás vételére. Hogyan lehetne a testvéremet rákényszeríteni, hogy beleegyezék az eladásba?