Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?


groszfater@gmail.com # 2021.04.07. 17:05

Fóbiád ez a + egy kör..

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.07. 16:38
  • ta. Múlt idő.

Azt hittem, érthető, amit írtam.

groszfater@gmail.com # 2021.04.07. 16:09

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben.
Na-és kitől birtokolná el(?)

Szomorú örökös # 2021.04.07. 15:03

drbjozsef

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben.

Addig oké, de azt nem értem, hogy ez akkor is bekövetkezik, ha a szomszéd csak ül a babérjain, mert neki ez így megfelel? Ha pert indít az új tulaj, akkor vajon milyen alapon fogja állítani a szomszéd, hogy azt ő elbirtokolta, mikor gyakorlatilag erről semmilyen írásos dokumentuma, bizonyítéka nincs? Engem ez érdekelne nagyon. Köszi előre is!

drbjozsef # 2021.04.07. 10:52

Nem értem az összefüggést.

Amit megvett, azt birtokbaveheti.

A földmérő nem kell ahhoz, hogy kinyissa a kaput.

drbjozsef # 2021.04.07. 08:20

Ott van konkrétan KBS válasza.

Egyik oldalról jóhiszemű vevő, aki a közhiteles nyilvántartásban bízva szerez visszterhesen tulajdont, másik oldalról pedig ott a jóhiszemű vevő, aki elmulasztva a kellő gondossággal eljárást, vásárlás ELŐTT nem mérette fel az ingatlant, megnézte a szemeivel, és úgy döntött, hogy neki ez a telek, ezekkel a kerítésekkel, ezzel a mérettel megfelel, és megéri neki azt a vételárat.

Hogy a bíróság hogy döntene perben, tartok tőle, nem kiforrott. Egyik helyen így, másikon úgy.

Én hajlanék rá, hogy az elbirtoklás inkább jogos ebben az esetben. Szerintem elvárható gondosság, hogy ne vásárlás után, hanem előtte méresse fel, kockáztatva a költségét annak, hogy neki majd úgy nem kell, ha hiányzik belőle. Ha pedig kell neki úgy is, nincs miről beszélni.

Szomorú örökös # 2021.04.07. 05:31

KBS

Ha a szomszéd elbirtokolta az adott telekrészt, akkor a telekhatár ott van, ahol a kerítés.

Ezt írta a kérdező:

ő erre azt válaszolta, hogy ez az elmúlt 30 évben mindig is így volt és ő nem tudta, hogy az nem a telekhatár. Elbirtoklást nem kezdeményezte, mivel nem tudta, hogy az a telekrész nem az ő tulajdona, ugyanakkor most nem hajlik arra, hogy a határra helyezzük a kerítést.

Kérdezem: esetleg elbirtokolhatta úgy is, hogy nem kezdeményezte ezt a hivatalban hivatalos úton is? Oké, hogy ingatlan esetében 15 évig folyamatosan kell birtokolnia, de ha most az új tulaj bíróságon ezzel kapcsolatban pert indít, akkor vajon van-e esélye? Ez engem is érdekelne! Köszi a korrekt választ rá!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.06. 20:19

Ha a szomszéd elbirtokolta az adott telekrészt, akkor a telekhatár ott van, ahol a kerítés.

groszfater@gmail.com # 2021.04.06. 16:51

horvátzsolt!

A telekhatár ott van ahol a földhivatal nyilvántartja és azt a földmérő közhiteles adatok alapján kijelöli.
Tértisen szólítsd fel a szomszédot Tegye a kerítést a telekhatárra. Ha nem teszi tedd meg te, ha nem tetszik neki pereskedjen.

horvátzsolt # 2021.04.06. 06:58

Köszönöm a gyors választ! Több mint 2200 négyzetméterről van szó. Az elkerített rész pedig az egyik vége, kb 50 négyzetméter. Nem tudtam szemmel felmérni, hogy akkor az a kerítés jó helyen van e. Ezért is kértem földmérést.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.06. 06:25

Nem lehet megszakítani a sajátjaként birtoklás idejét akkor, amikor az elbirtoklás már bekövetkezett.
Viszont aki az elbirtoklással szerzett tulajdonjogát nem jegyeztette be, az nem hivatkozhat rá azzal szemben, aki visszterhesen, a nyilvántartás adataiban bízva szerezte meg az ingatlant. (Azonban ezzel szemben meg fel lehet vetni, hogy a vevő, ha az elvárható gondossággal járt el, és megszemlélte az ingatlant, láthatta, hogy a kerítés - ergo a telekhatár - ott van, ahol.)

horvátzsolt # 2021.04.06. 06:18

Tisztelt Hozzáértők!

Vásároltam egy telket (fele árverés, fele vétel), amellyel volt tuladjonosai az elmúlt 25 évben nem foglalkozott. Az elmúlt 25 évben nem történt tuladjonosváltás. A területet kimérettem földmérővel, amikor kiderült, hogy a szomszéd kerítésének vonala 3 méterrel arrébb van az én káromra. Tájékoztattam a szomszédot, megküldtem neki a földmérés eredményét, ő erre azt válaszolta, hogy ez az elmúlt 30 évben mindig is így volt és ő nem tudta, hogy az nem a telekhatár. Elbirtoklást nem kezdeményezte, mivel nem tudta, hogy az a telekrész nem az ő tulajdona, ugyanakkor most nem hajlik arra, hogy a határra helyezzük a kerítést. A kérdésem az, hogy bár a 15 év eltelt, az én vételem, földmérésem megszakította az elbirtoklást? Milyen jogi út van nyitva előttem a terület birtokba vételére?

drbjozsef # 2021.04.03. 14:59

kolos1976,

Sehogy.

Az, hogy használtátok, hogy ott vettetek le kerekeket autókról, nem alapozza meg a közterület elbirtoklását.

Ahhoz legalább tizenöt éve tartó, háborítatlan, folyamatos, sajátként történő birtoklás igazolása lenne szükséges. Ha idegen autók is odaállhatnak, akkor ezt nem a sajátotoként birtokoltátok.

Eddig lehetett, mostantól nem lehet. Van ez így. Most majd a gumikat is a műhelyben veszitek le.

kolos1976 # 2021.04.02. 15:18

Üdvözlöm!
Adott egy ingatlan előtti terület amit az édesapám építési engedéjel a tevékenységéhez parkolót csináltatott. Meg van az eredeti építési engedéj
1986ból. A területet 1972óta használta és használjuk .
Az önkormányzat hozott egy rendeletet h közterületen nem lehet semmilyen vállalkozásal szerelő tevékenységet csinálni.
Ez egy gumis műhely kint levesszük a kereket bent az ingatlanba meg
csináljuk a szerelést.
Ezt a 49 éve használt területet h tudom el birtokolni?
Mi lenne a jogi procedúra menete.
Soha nem fizettünk érte terület használati díjat.
Köszönöm a segitséget tanácsokat előre!

drbjozsef # 2021.03.24. 06:50

Szerintem alapesetben nem zárja ki. Ha sajátodként rendelkeztél vele, használtad, kifizetted a vele kapcsolatos költségeket (különösen a tulajdonhoz kapcsolódó költségeket, mint pl. a közös költség), akkor az elég lehet. Ha használattal kapcsolatos (bérleti, szívességi használói) szerződést nem kötöttetek az eladás után, egyéb alapon jogcímed nem keletkezett a birtoklásra, a kiköltözésre nem szólított fel, akkor az akár elég is lehet.

zltn2003 # 2021.03.23. 17:53

Kerdesem lenne,
Ingatlanom , ami egy lakas volt eladtam, az uj tulajdonos kis idore ra eltunt. Azota eltelt 20 ev.3 evel ezelott beadtam egy elbirtoklasi pert, kiderult hogy a tulaj 8 evel ezelott meghalt,En azota is birtokban vagyok. Kerdesem ,ha eladtam a lakast lehetek meg elbirtoklo , vagy az adasvetel kizarja az elbirtoklas lehetoseget?
Koszonom.

Kogeza # 2021.03.14. 18:45

Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthatsz. De azért előtte ha van mód rá, próbáld a vételi ajánlatoddal megkeresni.

GlattenbeigsbergerT # 2021.03.14. 16:11

Üdvözlet!

A következő problémában szeretnék segítséget, tanácsot kérni: édesapánk halála után 3/8-3/8-2/8 arányban vagyunk tulajdonosok a szülői házban a testvéremmel(3/8) és az unokatestvéremmel(2/8). A házat a testvéremmel közösen tartjuk fenn: minden állagmegóvást, fejlesztést, felújítást ketten finanszírozunk, az unokatestvérem külföldön él.
Az ő tulajdonjoga 2000-től datálódik, adásvételi szerződést kötött az édesanyjával (a szerződésen szereplő aláírások megérnének egy írásszakértői vizsgálatot), a tulajdonjog megszerzése után nem lépett fel semmilyen igénnyel, nem is tartjuk a kapcsolatot. A kérdésem a következő:csak adásvétel útján kerülhet tulajdonunkba az ő része vagy van más mód is?

Amonre # 2021.03.12. 21:21

Semmi ilyesmi, de a szerencse kell hozzá, ami jelen esetben megvan.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.12. 20:48

(Az 1000 forinton eladás egy ilyen értékű dolog esetén tartalmilag ajándékozás. Az elbirtoklásra pedig csak azzal szemben nem lehet hivatkozni, aki jóhiszeműen és visszterhesen szerzett tulajdont.)

Amonre # 2021.03.12. 20:18

Köszönöm a hozzászólásokat, meg van a megoldás, csak egy gondolkodó ügyvéd kellett hozzá meg egy kis szerencse. Több ügyvédet és jogászt is megkérdeztem, MIND azt mondta, hogy ez jogilag perfekt megoldás. A felperesnek nem hagy teret az elbirtoklásra. Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat. Egyébként a tulajdoni lapon nincs bejegyzés, de ez esetben ha lenne se okozna problémát.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.11. 13:39

A "sajátjaként" birtoklás itt nem a birtokló tudattartalmát, hanem a külső látszatot jelenti.

drbjozsef # 2021.03.11. 12:17

Persze, csak ez nem számít feltétlenül.

Az elbirtoklásnak egyáltalán nem akadálya az, hogy az elbirtokló tudja, hogy nem az övé. A "sajátjaként" kezeli és birtokolja, az nem ezt jelenti.

A jogcím (bérlő, haszonélvező) akadályozhatja az elbirtoklást. De aki a maga birtoklását enélkül véglegesnek tekinti, az elbirtokolhat. Szükséges, de nem elégséges feltétel - de önmagában semmiképpen sem kizáró ok.

Lyonee # 2021.03.10. 23:07

A földhasználó tudta, hogy nem a sajátja a föld, azt is, tudta hogy kié. A 2 kiflis ár felajánlásával és elutasításával pedig egyértelmű, hogy tudta, hogy nem a sajátja, és nem is kezelheti úgy. Mekkora a terület nagysága, aranykorona értéke? Talán hozzáértő ügyvéd itt meg tudja mondani, hogy van-e esélyed megakadályozni az elbirtoklást, érdemes-e ügyvédet fogadni.
Azt gondoltad 30 évig, hogy a nyulak rágják le a gazt?

Kogeza # 2021.03.10. 15:06

Ha már bíróságon van az ügy, akkor jó eséllyel perfeljegyzés van az ingatlanon. Így jóhiszemű vevő már nem jöhet szóba.