Elbirtoklás menete, bizonyíthatósága?


groszfater@gmail.com # 2021.12.13. 17:04

Tibor91!
Kereső: ügyvédkereső

Tibor91 # 2021.12.13. 15:57

Tisztelt Tagok!

Elbirtoklással kapcsolatban szeretnénk konzultálni egy a témában tapasztalt ügyvéddel. Lehetőleg Budapest környékén.

Amennyiben tudnak valakit ajánlani, kérem osszák meg telefonszámát!

Köszönettel, Ifj. Szulágyi Tibor

jonasne # 2021.12.07. 19:29

Én is pontosan erre hivatkozok... De már eltelt az elődöknel a 15 év és így bekövetkezett az elbirtoklás.

Nem értem ez az 5. Ügyvéd, aki nem lát benne értelmet.

groszfater@gmail.com # 2021.12.07. 18:29

jonásne! Ha öt éve vette az ingatlant akkor hogy birtokolhatja 15 éve?

jonasne # 2021.12.07. 18:18

Ma ismét felkerestem egy másik ügyvédet. Jogszabályok alapján ő szerinte rosszul értelmezem az egészet, mert az új 2013as törvény által nem lehet változtatni a kialakult határon.
"Valóban nem sok értelme volt, mert a Ptk. már régen nem az 1959. évi IV. törvény -mert ez hatálytalan 2015.03.15.-től, hanem a 2013. évi V. törvény." Eltelt a 15 év és nincs esélyem

groszfater@gmail.com # 2021.12.07. 16:05

jonasne!
Vitatkozni felesleges. Építsd a kerítést a földmérő által kijelölt helyre! Akinek nem tetszik az majd pereskedik ha akar!

jonasne # 2021.12.07. 14:38

Volt kerítésem, de régi drotháló. Azt kiszedtem, és utána jött a földmérő

drbjozsef # 2021.12.07. 14:18

Nincs kerítésed, de le van kerítve? És azt hogy?

jonasne # 2021.12.07. 13:06

Tisztelt Segítők!
A probléma jelenleg egy telekhatár vita, amit szeretnék rendezni, ugyanis egy bővítés van a nyakamon, kutya és 3 gyerek, kiket nem tudok kiengedni az udvarra, félek átmennek a szomszédba.
Jelenleg nincs kerítésem, ugyanis idén áprilisban kimérettem a területet új kerítés miatt, és szólt a földmérő, hogy sokkal több terület tartozik hozzám térképileg, mint ami jelenleg le van kerítve.
Jeleztem a szomszédomnak, aki 15 éves szakadatlan elbirtoklásra hivatkozva nem adja vissza .
Utána olvastam a jogszabályoknak, és én úgy vélem, nem jogos a követelése a szomszédomnak, ugyanis ő 5 éve vette az ingatlant, én 3 éve. Több helyen is úgy olvastam, hogy rendben összeadódnak az elbirtokláshoz szükséges évek, de ha a tulajdonos rendelkezik az ingatlannal, azaz eladja, (amit jelen esetben ingatlan nyilvántartásban jóhiszeműen bízva, ellenérték fejében megvettem) , megszakad az elbirtoklási idő. A szomszéd 5 éve tulajdonos.

Ebben szeretném kikérni véleményüket.
Bíróságon én jogi telekhatárt szeretnék megállapíttatni, ugyanis a friss térkép szerint, és 3 évvel ezelőtti térképen sincs elbirtoklás jelölés, semmilyen bírói végzés/határozat . Szeretném lezárni a közel 1 éve tartó vitát.

Köszönettel várom válaszukat!
Üdvözlettel,
Jónásné

Irodakukac20 # 2021.12.07. 13:00

drbjozsef
De jó! Köszönöm! Akkor nem is elbirtoklás, hanem közös tulajdonjog megszüntetése iránti keresetet kell benyújtani?
Na de mi van, ha az ügygondnoknak sikerül felkutatnia az örökösöket, akik követelőzhetnek? Eddig a többségi tulajdonos viselte gondját a pincének.
Milyen szakértő merülhet fel? És mennyi lehet a díja? A pince értéke kb. 300 ezer forint, mindössze a későbbi öröklés gördülékennyé tétele miatt szeretnénk elintézni ezt a dolgot.

drbjozsef # 2021.12.07. 12:24

Irodakukac20,

Ilyen esetben a közös tulajdon megszüntetésére pert kell indítani.
Az elérhetetlen, ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonostársnak a bíróság rendel ügygondnokot, és lemegy a per nélküle, megszerezhető a tulajdonjoga, bírósági letétbe kell teljesíteni a szakértő által meghatározott összeget.

Ha előkerül örökös, és szeretné felvenni a pénzt, akkor neki kell igazolnia, hogy elhunyt a tulajdonos, és neki kell póthagyatéki eljárást indítania.

Irodakukac20 # 2021.12.07. 10:41

Elbirtoklással kapcsolatban merült fel kérdésem:
Adott egy pince, aminek 3/36-od része egy külföldi tulajdonosé, aki a papír forma szerint 120 éves…
Mi történik, ha nem bizonyítható az elhunyt tulajdonosról, hogy valóban elhunyt?
Olvastam azt is, hogy ha ez nincs meg, akkor még mindig jogilag élőnek kell tekinteni, de azt is, hogy előbb halottá kell nyilváníttatni, majd a póthagyatékot kell elintézni. Ez bíró függő?
Most tanácstalan vagyok. Ha utóbbi, az nagyon macerásnak tűnik. Egyáltalán hagyatékot ki intézhet? Csak az örökösök?
A külföldi lakhelyük szerinti anyakönyvesek válaszra sem méltatnak…

drkolejanisz # 2021.11.25. 12:35

Sziasztok!

Javaslom ezt bejegyzést a témában (közös tulajdon esetén): https://kolejanisz.hu/…an-eseten-21

Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.12. 06:28

Eleve nem volt helyes (releváns) a kérdés. A Ptk. vonatkozó szakasza úgy szól: „[...] az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok [...]”. A kérdés tehát helyesen az lett volna, az örökhagyó juttatta-e azt, amit elbirtokoltak tőle. Nyilván nem.

(Az illetéktörvény csak a saját alkalmazásában ad meghatározásokat, de még ebben a körben sem mondja, hogy az elbirtoklás visszterhes lenne. Úgy fogalmaz, hogy a dolognak „"öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon történő megszerzése visszterhes vagyonátruházási illeték alá esik”". Valójában az elbirtoklás sui generis szerzésmód, nem kétoldalú ügylet, nem is értelmezhető rá a visszterhes/ingyenes szembeállítás.)

drbjozsef # 2021.11.12. 05:18

ChuckN,

Az elbirtoklás olyannyira visszterhes szerzésnek számít (bár konkrétan nem fizetsz érte), hogy a visszterhes ügyletek illetékét kell fizetni a szerzése után. A visszterhes ügyletek pedig nem tartoznak a köteles rész alapjába.

Kogeza # 2021.11.11. 22:43

Az elbirtoklás nem minősül ajándékozásnak, a kötelesrész szempontjából figyelmen kívül hagyandó az elbirtokolt vagyontárgy.

ChuckN # 2021.11.11. 21:32

Az elbirtoklás ajándékozásnak minősül, ami ha 10 éven belül történt be kell tudni egy hagyatéki ügy kötelesrész kiszámítása esetén?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 05:04

Jaaaaaaaaaaaaaa... Hogy ti egymás közt osztottátok fel a kecót, és kitúrtátok a tulajdonostársat?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 05:01

Az elbirtoklás megoldás lenne a legcélravezetőbb
Mire?

Egyébként a vázolt tényállás mellett az elbirtoklás fel se merül.

Hugabi # 2021.10.10. 18:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy gordiuszi csomó kibogozásához.
Adott egy ingatlan, ami egy helyrajzi számon nyilvántartott, egybeépített, de fizikailag 3 részre el van választva. Ez az ingatlan, osztatlan közös tulajdonként van nyilvántartva. Az ingatlant 3 olyan tulajdonos lakja, akik szerepelnek a földhivatali tulajdoni lapon.
Ami a gond, hogy a tulajdoni lapon szerepel egy olyan személy is, aki legalább már 30 éve elhunyt.
Ennek az elhunyt tulajdonosnak a a leszármazói többszöri megkeresésre sem hajlandóak foglalkozni az ingatlan tulajdonjogának a rendbetételével.
Az ingatlant használó tulajdonosok kb. 6 éve, ügyvédi segítséggel, felosztották az ingatlan területét úgy, hogy térképen bejegyezték az általuk használt ingatlanrészt és az ügyvéd által megfogalmazott megállapodásban rögzítették a használati viszonyokat.
Az elbirtoklás megoldás lenne a legcélravezetőbb, de az elhunyt leszármazóival nem igazán lehet megállapodni erről.
Ebben az esetben csak a peres eljárás tud segíteni?
Az ingatlan használói közül kettő, már több mint húsz éve lakja a már említett térképen is bejelölt részt. Egy tulaj pedig, néhány hete vásárolta meg az általa használni kívánt részt.
Ez a frissen tulajdonost cserélő ingatlanrész, már legalább háromszor cserélt gazdát.
Az csak vélelmezhető, hogy az említett házrész értékesítésénél, az adásvételt megelőző elővásárlási jogról lemondás, a nem élő tulajdonos aláírásának hiányában lépett jogerőre. A földhivatal, vagy egyéb hatóság, nem látja, hogy egy 30 éve elhunyt tulajdonos is szerepel a tulajdoni lapon? Egy ügyvéd szerint, a leszármazókat egy póthagyatéki eljárásra kellene kötelezni, azt követően már eljárhatnának az örökölt házrésszel kapcsolatosan. A leszármazókat ez egyáltalán nem érdekli és nem kívánnak vele foglalkozni.
Ami az ingatlant jelenleg használó tulajdonosok számára veszélyes lehet, hogy Ők már belakták az általuk használt tulajdonrészeket, költöttek rá és a tulajdonukként kezelik.
De mi várható akkor, ha egyszer majd megjelenik, a 30 éve elhunyt tulajdonos részéről egy valamikori leszármazó és kéri a tulajdonrészét pénzben, vagy birtokbavétellel?
Az egyik tulajdonos a feleségem édesanyja, ezért fogalmaztam meg ezt a segítség kérést.
Megköszönöm a konstruktív hozzászólásokat.

drbjozsef # 2021.06.30. 10:03

Egyébként milyen "ház", ami 1milliót ér csak? Még a telek sem ér semmit alatta? Valahol a világvégén egy rom? Megéri a macerát?

drbjozsef # 2021.06.30. 07:16

B.Jani,

Nincs jó ötletem. Mind az elbirtoklás, mind a közös tulajdon megszüntetése csak bíróságon lehetséges, pert kell indítani vagy erre, vagy arra.
Nem lesz gyors, és olcsó sem.

Ráadásul az ingatlantulajdonról lemondani nem lehet. Eladhatja, vagy elajándékozhatja neked, de még ez is költséggel jár : okirat, ellenjegyzés, bejegyzés. (Épp ezért az az állítás, hogy 9 tulaj lemondott 1 javára, jogilag nem értelmezhető. Legfeljebb nekiajándékozták.)

Három tulajdonostárs felkutatását meg kell próbálnia a bíróságnak, ha nem sikerül, kapnak ügygondnokot.

Nincs saccom se az időre, se az összes költségre, de ha az ingatlan 1 milliót ér, én lehet, bele se vágnék. Ha te vagy a használó és a birtokos, akkor lehet, inkább keresnék valakit, aki néhány százezerért megveszi úgy csak a te részed, hogy tudja, hogy vagy jelentős költsége lesz a tulajdonviszonyok rendberakása, vagy leszarja, csak lakni akar benne, és így is megéri neki...

B.Jani # 2021.06.30. 01:13

Kedves Fórumozók!

Egy számomra, de talán mások számára is érdekes történetem lenne, amihez segítséget kérnék.
kb. 70 éve 10 felé osztott tulajdonjogú házról.
Ami mára már csak 5fele van szétosztva.
Erről a tulajdonjogról a másik 4 fél nem tudott eddig, mivel anno a tulajdonosok megegyeztek 9 lemondott 1 javára.
Ebből 4 nem lett hitelesítve, így az ö még tulajdonosok, de nem tudnak róla.

Tulajdonosok:

  • Döntő része az enyém.

Tulajdonlapon szereplő 3 tulajdonos:

  • 130-150éves azaz jó eséllyel már az unokájuk se él vagy 80-90 közt lehet, így nemcsak az ö hagyatékitárgyalásukból maradt ki ez hanem az örököseikéből is.

Ők be nem azonosítható személyek, tulajdoni lapon csak a nevük szerepel se születési idejük se anyjuk neve, se lakcímük. Nem fogják őket megtalálni. (egyébként 56-os Amerikába emigráltak)

  • És van egy tulajdonostárs, akinek kb. 70ezer FT tulajdonrésze van, ö vele sikerült felvenni a kapcsolatot, Ö minél előbb szeretne lemondani tulajdonrészéröl. Így vagy úgy.

Szeretnék egyedüli tulajdonos lenni mi ennek a módja?
Mik ebben az esetben a lehetőségek?
Attól félek póthagyatéki eljárások, tulajdonostársak kerestetése ez évekig elhúzódna.

Bonyolító tényező, hogy ez egy nagyon kis értékű ingatlan. (1M)
Így a csak a pénzre hajtó ügyvédek javarésze meg se hallgatja az esetet.
De ettől ez még számomra ugyan olyan fontos, mint más számára a sok 10M-os.

Köszönök minden segítséget.

biatorbágy # 2021.05.17. 12:44

Igen, mi építettük a kerítést, nem magától épült oda. :-)
Az utcafronton megvolt a jelölés, lejjebb inkább csak az eladó útmutatásai alapján, mert ugye két karó volt egymástól 250 m-re, így az alsót nem láttuk. A régi tulaj -akitől vettük a telket- egész idáig nem szólt, hogy szerinte a kerítésünk és a fenyvesünk nem jó helyen van, holott állítólag ő tudta:-)
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2021.05.17. 12:35

biatorbágy,

"épült kerítés"

A kerítés az nem olyan, hogy épül. A víz folyik, a szél fúj, de a kerítést azt építik.
Ki építette? Gondolom, ti. Mi alapján? Megvan a 2004-es kimérésből bármi is? Az eladó határozta meg a sarokpontokat, vagy legalábbis a földmérő karói szerint építkeztetek a saját (vélt) tulajdonotokra?

Egyébként a kérdésedre önmagában a válasz az, hogy igen, elbirtokoltátok, ha eltelt a vétel óta a 15 év, akkor már nem szakítja meg semmi.

Kérjétek meg az új tulajdonost, hogy járuljon hozzá az elbirtoklásotok bejegyzéséhez a tulajdoni lapra, ha nem teszi, akkor elbirtoklás iránt pert kell indítanod.