Öröm van! Még a mai nappal kaptam egy emailt, melyben az ingatlanos egy jegyző által aláírt és lepecsételt igazolást küldött arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan helyrajzi száma és címe a földhivatali elírás ellenére a nyilvántartásuk szerint természetben megegyezik. (az egyik tulajdoni lapon a helyes helyrajzi szám van, a másikon a helyes cím.) Úgy néz ki, valóban a földhivatal tévesen tartotta nyilván a házat.
Tulajdoni lap értelmezése
Semmi.
Kijavítják.
Fejlemény a tulajdoni-lap ügyben:
Nem hagyott nyugodni a dolog (tulajdoni lap-lakcím nem egyezés), ezért felhívtam az önkormányzati jegyzőt, akitől azt a tájékoztatás kaptam, hogy amit szeretnék megvásárolni házat, azon a tulajdoni lapon nem tudják, miért szerepel olyan utcanév, ami a községben nincs is, és ezen ők is nagyon csodálkoztak és nem értik, de már kapcsolatba léptek épp a napokban emiatt a földhivatallal és nagyjából két hét múlva a földhivatal be fogja jegyezni a korrekt utcanév-házszámot remélhetőleg.
Pont az a ház nem stimmel utcanév + házszámilag, amit szeretnék megvásárolni, az összes szomszéd háznál korrekt cím van, egyedül ennél nem. Kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni.
Általában,de nekem a 2 legutóbbi vételnél,az eladó ragaszkodott a saját ügyvédhez,igaz,korrekt módon le is rendezte az ügyet
Az ügyvédet egyébként is a vevő fogadja fel, nemde?
Azért bizz meg egy ügyvédet,hogy ne a szomszéd házat vedd meg!
Egyébként köszönöm az ötletet, nekem is eszembe jutott már ez a térkép-dolog.
Ma úgyis arra jártam, ezért megnéztem a földhivatalban a térképet és az ingatlanos mondott jót, a hrsz szerinti telken lévő ház az, amelyik kelleni fog nekem, nem pedig az utca-házszámos. Kicsit megnyugodtam. Bár ez a kavarodás nem tetszik.
De miért nem kérsz ki te egy tul.lapot!
"Mert laikusként azt gondolnám, az utca+házszám a mérvadó, nem a helyrajzi szám,"
Pont fordítva!
Nem ártana kérni egy térképkivonatot is, a tisztánlátás érdekében! (Ügyfélkapun is lehet.)
Megjegyzem előfordul olyan eset is amikor a lakás és a kert eltérő helyrajzi számon szerepelnek, mivel a két ingatlant nem egyesítették.
Javítok: helyrajzi számos térkép...
Ugyanmár. Létezik helyszínrajzos térkép is, rögtön két helyen is: 1) földhivatal, 2) polgármesterhi hivatal.
inogbingo
Pedig ha ingatlant veszel, a helyrajzi szám számít, nem a cím.
Köszönöm a válaszokat.
Csak hogy pontosítsak: jelen állás szerint van nálam 2 db tulajdoni lap:
- ingatlanos küldte, az eladó neve szerepel rajta + utcanév + hrsz (házszám nincs) + felülvizsgálat alatt
- ezt én kértem le pontos utcanév, házszám alapján, amin értelemszerűen van utcanév + házszám + helyrajzi szám + elidegenítési tilalom, ezenkívül semmi megjegyzés
A 2. tulajdoni lapon szereplő adatok közül SEMMI nem egyezik az ingatlanos által küldött tulajdoni lappal: se az eladó se a házszám (mivel a másikon házszám nincs is)
Teljesen laikusként előttem van a következő jelenet: megveszem a házat, beköltözünk, épp a vasárnapi ebédhez leülünk és merítem a húslevest, amikor csöngetnek, kimegyek, és ott áll a 2. tulajdoni lapon szereplő emberke, hogy ez az ő ingatlana, mit keresek én itt, és lobogtatja a tulajdoni lapot, amin valóban az az utcanév és házszám szerepel, amit épp megvettem...
Mert laikusként azt gondolnám, az utca+házszám a mérvadó, nem a helyrajzi szám, hiába mondanám neki, hogy a helyrajzi szám alapján ez nem ugyanaz a ház, ami a nála lévő tulajdoni lapon van... ez nem hagy nyugodni.
ingóbingo
Ha egymás melletti a kér ingatlan, akkor igen, sajnos elég gyakran előfordul. Ahogy lajcsó írta, ha a tulajdoni lapon a cím mellett a "felülvizsgálat alatt" kifejezés szerepel, akkor még a cím is változhat.
"Kérdem én: valóban létezik olyan, hogy esetleg megváltozik az utcanév, a Földhivatalban nincs még bejegyezve, és a régi utcanév mellett a helyrajzi szám sem egyezik?"
Igen van. Ez akkor fordulhat elő ha az önkormányzat nem tölti fel az utca név változást a KCR rendszerbe, vagy ugyan fel van töltve az új adat, de a földhivatal még nem vezette át a változást.
Feltételezem, hogy a tulajdoni lapon szerepel olyan, hogy "címképzés alatt", ami azt jelenti, hogy földhivatal "dolgozik az ügyön".
A helyrajzi szám mihez képeset nem egyezik?
Kedves Tagok!
Abban szeretném a segítséget kérni, hogy ingatlanvásárlás előtt állok, megtaláltam álmaim ingatlanát, de amikor az ingatlanközvetítőt kértem, adja meg a tulajdoni lap megtekintése érdekében az eladó nevét és pontos címét, ezt megtagadta. Már ez fura volt, hiszen más ingatlanos ebből nem csinált nagy problémát. Ezek után megkerestem az ingatlant a google térképen és lekértem a cím alapján a tulajdoni lapot, azon viszont nem az a személy szerepelt, aki árulja az ingatlant, sőt, elidegenítési tilalom is volt rajta.
Felhívtam az ingatlanost és megkérdeztem, ez miért van, ő azt mondta, nem az számít, ami a valós cím, hanem a helyrajzi szám a fontos és ezek után hajlandó volt átküldeni az eladó helyrajzi számán lévő tulajdoni lapot, amin viszont nem az a cím szerepel, ahol mi jártunk.
Kérdem én: valóban létezik olyan, hogy esetleg megváltozik az utcanév, a Földhivatalban nincs még bejegyezve, és a régi utcanév mellett a helyrajzi szám sem egyezik?
Nekem sajna nem tetszik ez az egész.
Kérlek, segítsetek!
Köszönettel:
ingobingo
Minél régebbi egy tulajdoni lap, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a tartalmában történt változás.
Szerintem nincs erre törvény. Ha azt kéri valaki, és érdekedben áll (per, hitelfelvétel, akármi), akkor azt kell benyújtani.
Tisztelt Fórum!
Kérdésként itt több helyen láttam, de választ nem találtam, vagy elkerülte a figyelmemet, hogy arra, hogy polgári perben a tulajdoni lap 30 napon belüli keletkezésű legyen milyen jogszabály vonatkozik, azon túl, ha a bíróság esetleg, de nem feltétlenül ilyen tulajdoni lapot kér. Ez most az új perrendtartás miatt különösen aktuális kérdés. Ha van pl. egy két éves tulajdoni lapom, akkor, ha ezt benyújtom, a tartalmáért nyilván felelek.
A központi címregiszterből történő adatátvétel és a címképző szerv értesítésének szabályai *
25/A. § * (1) E törvény rendelkezéseit a KCR-ből történő automatikus adatátvétel esetében, valamint a címképző szerv értesítése tekintetében ezen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti adatátvétel esetén az ingatlanügyi hatóság nem folytat le ingatlan-nyilvántartási közigazgatási hatósági eljárást.
(3) * Az ingatlan címét érintő adatváltozás iránti bejelentést, megkeresést széljegyzés nélkül haladéktalanul vissza kell utasítani, és a bejelentőt, megkeresőt tájékoztatni kell a címképzésre jogosult szervről. A kérelemhez csatolt okiratokat, ha azok más eljárás lefolytatásához nem szükségesek, a kérelmező, megkereső részére vissza kell küldeni.
(4) Az ingatlan címadata a KCR-ből történő automatikus adatátvétel (e törvény alkalmazásában a továbbiakban: címadatátvétel) útján válik az ingatlan-nyilvántartás részévé.
(5) *
25/B. § * (1) Az ingatlanügyi hatóság a központi címregiszterről és címkezelésről szóló kormányrendeletben meghatározott ingatlanokra vonatkozóan az alábbi változások átvezetéséről rendelkező - szövetkezeti házi vagy társasházi ingatlan esetén az alapszabályban, illetve az alapító okiratban megjelölt, emeletet és ajtószámot tartalmazó - határozat, a címkoordinátákat és az ingatlan-nyilvántartási azonosító kódot is tartalmazó adatlap, valamint a záradékolt változási vázrajz megküldésével tájékoztatja a címképző szervet:
- telekalakítás (ideértve a kisajátítási eljárásban történt változást is),
- épületek feltüntetése és törlése,
- épület egyéb önálló ingatlanná alakítása,
- társas- és szövetkezeti ház alapítása, ezzel kapcsolatos módosítás és megszüntetés.
(2) A címképző szerv (1) bekezdés szerinti tájékoztatásával egyidejűleg az ingatlan-nyilvántartásban létrejövő, a központi címregiszterről és címkezelésről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó új földrészletekre és egyéb önálló ingatlanokra megnyitott tulajdoni lapon az ingatlan címadata helyén a „címképzés alatt” megjegyzést kell feltüntetni.
(3) A „címképzés alatt” megjegyzés a címképzési eljárást követő címadat-átvétellel egyidejűleg automatikusan törlődik az érintett ingatlan tulajdoni lapjáról.
(4) Az ingatlanügyi hatóság a címképző szerv részére az (1) bekezdés szerinti tájékoztatását elektronikus formában is teljesítheti.
(Inytv.)
Köszönöm, FÖMI lesz.... Aztán ha mégsem, akkor végigjárjuk a jegyzős utat
"Besétálsz a jegyzőhöz és az mint címhatóság ad egy címigazolást."
Ezzel már mehetsz a bankba, hisz igazolja a létező címet...
HA sürgős, akkor már most írj a FÖMI ügyfélszolgálatnak...
Ezzel időt nyerve.
Bármi megeshet...
Besétálsz a jegyzőhöz és az mint címhatóság ad egy címigazolást.
(vagy még előtte létrehozza a címet, ha netán nem is létezik hivatalosan)
- -
A KÖZPONTI címnyilvántartás piszkálása
elvben automatikusan frissíti majd
a földhivatali adatokat is.
(cirka 2-3 hét alatt)
HA!!! mégsem, akkor a FÖMI ügyfélszolgalátánál teszel bejelentést.
Elég egy email is az adatokkal.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02