Hitelfelvételnél olyan problémába ütköztem, ami nekem új. Tulajdoni lapunkon nem szerepel az ingatlan címe. Egyáltalán nem és olyan sincs, hogy a cím felülvizsgálat alatt van. Csak a helyrajzi szám van ott és a kerület. Ez hogyan lehetséges?(10 éve lakunk ott, be vagyunk jegyezve tulajdonosként, az utca több mint 10 éve létezik.)
Tulajdoni lap értelmezése
https://www.bpxv.hu/…olas-kiadasa
Amennyiben az ügyfélnek
egy az államigazgatáson kívüli szervezet
(pl. bank) előtt kell hitelt érdemlően igazolnia
egy adott ingatlan címének helyességét vagy valódiságát, a hatóság az ügyfél kérelmére a bizonyítani kívánt tényről, adatról hatósági bizonyítvány állíthat ki.
A hatáskör címzettje:
Elsőfokon a települési önkormányzat jegyzője !!!!
Másodfokon a megyei kormányhival, Budapesten Budapest Főváros Kormányhivatala
A hatáskört megállapító jogszabály:
345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet a Központi Címregiszterről és a címkezelésről
Vadsuhanc
"Talán, ha felfognád, hogy az Önkormányzat ilyen esetben a földhivatal " nyilvántartását veszi igénybe. "
Talán HA felfognád végre amit írtam!!!
Mert NEM így van ahogy mondod... már jó ideje.
Ezt immár harmadszor írom le csak neked, te hülyegyerek!
Én meg tudom, hogy megoldják. Nem egyet láttam. Ez ügyfél kérésére induló eljárás, nekem az a része tetszik a legjobban, hogy az eljárás után kötelezik az ügyfelet, hogy a városképhez illően függessze ki az utca nevet, házszámot :)
olyan ügyem volt már, hogy utcanév változás volt és a 14 lakásos társasház 13 albetétjének címét újra képezték és abból 13 átvezetésre került az ingatlan-nyilvántartásban is. Vagyis a Te eseted a kimaradt 14. lakás. Ott a közös képviselő eljárt az önkormányzat illetékes ügyintézőjénél a 14. átvezetetése végett, azután, hogy a földhivatali osztály quasi határskör hiányában cím-ügyekben nem tud/nem járhatott el. Nem tudom mi lett a vége, mert nem jelzett vissza, de sztem megoldották.
Kedves Vadsuhanc!
A központi címregiszterben nyilvántartott cím kizárólag a KEK KH és földhivatalok (az ingatlan-nyilvántartás központi, területi és helyi szervei mint címadatot tartalmazó állami és önkormányzati nyilvántartást vezető szervek) számára továbbítható.
Az adatátadás automatikus adatátvétellel történik.
Az állampolgárok közvetlenül nem kérhetnek adatokat a KCR-ből [345/2014. (XII.23.) Korm. rend. 6. § (1) bek.; 1997. évi CXLI. 5. § (3a) bek.; 2014. évi XCIII. tv. 11. §].
Vagyis elvileg halandónak nem adnak információt hrsz. alapján.
KCR-el korábban közvetlenül nem, csak ing. nyilvántartással foglalkoztam. Az önkormányzatnál tudom megkérdezni azt a személyt, aki ezzel foglalkozik.
Na, melyik van előbb, a tyúk, vagy tojás????
Ez megint a rejvényfejtés és verselemzés közötti átmenet. De tudom, hogy a legegyszrűbb a jegyzőt keresni ilyen esetben. De ha tutibbat tudtok, írlátok meg, de csak ha tényleg működik.
Tisztelt Blackjack21!
A Te véleményed előtt meghajlok. De kérlek áruld el, hogyha a kérdező bemegy egy helyrajzi számmal a polgármesteri hivatalba és ott igazolást kér arról, hogy ehhez a helyrajzi számhoz milyen cím tartozik, akkor a hivatal milyen nyilvántartásból állapítja ezt meg? Sajátjából?
HA ez eltér az ingatlannyilvántartás adataitól akkor melyiket kell elfogadni a " földhivatalét" vagy az Önkormányzatét? Mert itt ez volt az alapkérdés.....
a helyrajzi szám ott van ahol az utca neve és a házszám van...:-)))
Kedves wers!
Közhiteles nyilvántartásnak csak az ingatlannyilvántartásba bejegyzett helyrajzi számok és ahhoz kapcsolódó címek elfogadhatóak és csak a " földhivatal " által hozott határozattal változtathatóak meg.
HA az önkormányzat egy utcán saját rendeletével átnevez attól a nyilvántartásban még nem fog megváltozni, ha erről a 'földhivatalt + nem értesíti, hivatalosan.
Itt az alapprobléma az volt, hogy van egy helyrajzi számon lévő ingatlan, amelynek a címét kellene megtudni....
Ha a földhivatalban Lenin út van bejegyezve akkor az akkor is Lenin út, ha az Önkormányzatnál már esetleg Putyin ut.
Nonolet-nek van igaza.
A Földhivatali Osztály a KCR-ből veszi az át a címadatokat, ügyintéző azon nem módosíthat.
A tulajdoni lap I. részén feltüntetett adatok egyébként nem közhitelesek (lásd Inytv.).
'14. § Az ingatlan-nyilvántartás az ingatlan következő adatait tartalmazza:
- a település nevét, az ingatlan fekvését (belterület, külterület megjelölése), a KCR-ből automatikus adatátvétel útján átvett címadatokat a helyrajzi számát és területnagyságát,
- művelési ágát és a művelés alól kivett terület elnevezését,
- minőségi osztályát, kataszteri tisztajövedelmét,
- ingatlan-nyilvántartási szempontból szükséges egyéb adatát."
alfateam
A helyrajzi szám pontosan hol van ebben a rendeletben?
Kedves Vadsuhanc! Először engem is meglepett, hogy lehetséges, hogy egy már akár évtizedek óta álló ház, lakás címe nincs rendben. Ez igen gyakran előfordul. Először jegyzö, és majd ő keresi a kormányhivatalt. Bár ez a része kicsit káosz(most),szerintem már a jegyző is belebabrálhat a nyilvántartásba, ettől tépik a hajukat az okmányirodákban. Szóval, sokkal nem lett jobb az új rendelkezés. (sőt) de majd vannak okosabbak, akik elgodolkodhatnak "mire is gondolt a szerző."
Nonolet!
Még mindig nem írtad le, hogy az Önkormányzatnál kit és miért kell keresni helyrajzi szám alapján.
Talán, ha felfognád, hogy az Önkormányzat ilyen esetben a " földhivatal " nyilvántartását veszi igénybe. Az ingatlannyilvántartás tartalmazza többek között:
az ingatlan helyrajzi számát
az ingatlan címét.
Csak a földhivatalnál bejegyzett adatok minősülnek olyan közhiteles nyilvántartásnak, amelyek tartalmazzák az ingatlan a törvényben meghatározott adatait, az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és más, jogi szempontból lényeges tényeket, így a tulajdonosok személyazonosító- és lakcímadatait is.
Én nem hülyézlek le és le sem kell üljél tőlem állva is maradhatsz.
Csak egyszer olvasnám már a témával kapcsolatos saját véleményedet... Azt itt mindenki tudja, ha tűz van a tűzoltókat kell hívni....
vadsuhanc
„Hülye vagy fiam! leülhetsz, ennyike.”
Most jobb a lelkednek, megint elérted, lehülyéztek, pedig csak 5 szakaszt kellett-volna elolvasnod a rendeletből...
Kedves Szilvi3030!
Ezek szerint Nonolet tanács alapján valami korit hívjál fel és ott a portás megmondja a címet, amit a gázszolgáltató majd el is fogad pecsét és minden más nélkül olyan nyilvántartásból amit nem is az önkormányzat vezet..
Meghajlok a nagyobb tudás előtt.
Felhívod az önkorit és megmondják ki intézi... éppen.
Ennyi.
Melyik,mert gondolom Te olvastad ezt a pontot talán közölnéd mire kell hivatkozni?
Vagy nincs mire?
Pontosan melyik pontját olvassam el"
Csak azt amelyik erről szól...
Pontosan melyik pontját olvassam el, amely a helyrajzi szám alapján történő lakcím megállapítást tartalmazza ?
„Erre senki nem válaszolt most sem.”
Miért-nem olvasod el a rendeletet?!
Kedves wers!
Eleve eltértünk a az alapkérdéstől. A gázszolgáltató fogyasztási hely szerint tartja nyilván azt a helyet ahol szolgáltatást végez. Ez hogy pontosan hol van az általa megkötött szerződésből neki kell kitűnjön, hogy pontosan hol is szolgáltatja a gázt ....
Ha az állampolgár helyrajzi szám alapján akarja megtudni a lakcímét akkor pontosan most hová kell fordulni a Polgármesteri hivatalban ?
A hivatal milyen osztálya tartja nyilván helyrajzi szám alapján az ingatlanokat?
Erre senki nem válaszolt most sem.
345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet
a központi címregiszterről és a címkezelésről
Néha nem túl jó, ha két valóban helyes tényt egy mondatba összegyúrnak, így nem lehet a kérdésedet megválaszolni, kedves Vadsuhanc.
Ezt valóban, a jegyzőnél lehet kezdeményezni. Majd ő megállapítja (persze a polgármester nevében)a pontos lakcímét, amit viszont majd a Kormányhivatal fog nyilvántatásba venni.
(Káosz, javítani akartak, de nem sikerült)
Kedves nonolet !
Tisztelettel kérdezem, hogy az Önkormányzatnál pontosan melyik osztály foglalkozik az ingatlan nyilvántartással és melyik az az osztály amely hivatalos ingatlannyilvántartási adatokat tud kiadni?
Pld. tulajdoni lapot?
Köszönöm megtisztelő válaszod.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02