jelzáloggal terhelt ingatlan öröklése


tund1 # 2017.02.22. 08:36

Tisztelt Fórumozók/szakértők!

Szeretnék segítséget, tanácsot kérni, hogy tisztábban lássak örökölt hitelemmel kapcsolatban, mint most.

2 évvel ezelőtt elhunyt édesapám, aki a házara (50% tulajdonos) jelentős összegű szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel, édesanyám (szintén 50% os tulajdonos) a hitel felvételekor adóstárs lett (a hitel miatt külön biztosítást kellett kötniük, amiben a bank volt a kedvezményezett).

A hagyatéki tárgyaláson, megörököltem édesapám 50%-át, a banknak ezt jeleztük, de a hitelt nem írták át a nevemre, nem módosítottak semmit, hanem a halott édesapám nevén futott és édesanyám fizette tovább, a forintosítás után.

1 évvel ez előtt édesanyám is meghalt. A hagyatéki tárgyalás előtt próbáltam a banktól megtudni, mégis milyen hiteltörlesztő várna rám, ha megöröklöm az ingatlan másik 50% át, de hárítottak, mondván, a hagyatéki tárgyalásig nem adnak ki információt akkor sem, ha elméletileg már (akkor 1 éve) én megörököltem a hitel felvevőtől az ingatlan 50%át).

Ekkor zároltattam a számlát, hiszen amíg a tárgyalás nem volt meg, nem lehetett tudni, ki örököl, kinek hogy kell fizetnie, és hogy mégis mennyit.

A hagyatéki tárgyalás édesanyám halála után 7 hónapra volt megtartva. Az ingatlant megörököltem, így 100% tulajdon részem lett.

Ismét felkerestem a bankot a közjegyzői papírokkal, de szintén nem kaptam konkrét választ semmire, mondván, hogy a helyi bankfiók nem foglalkozik ilyen ügyekkel, és majd jelentkeznek.

A hagyatéki óta eltelt 4 hónap. Ez idő alatt havi váltásban, mindig más és más ügyintéző veszi fel a kapcsolatot velem telefonon. Volt olyan ügyintéző aki büntető kamatokról is beszélt, mert édesanyám halála után még nem lett fizetve, az sem érdekli őket, hogy azt sem tudom hova mennyit kellene, hiszen ezt ők sem tudják. (édesanyám már 1 éve elhunyt)

Az ügyintézők 4 hónapja, valamiféle törlesztő konstrukciókat állítanak össze nekem elméletileg, amit majd egyszer megkapok, és majd akkor választhatok. De ez még nem történt meg, de mivel nem fizetem a nem tudom mennyit és hová, büntető kamatokat számolnak, (a hitel még mindig nincs a nevemen, 2 év alatt).

A januári ügyintéző kiküldött február elejére egy levelet címemre, amiben munkáltatói igazolás, és formanyomtatvány van az adataimról, amit március 15ig kell nekik visszaküldenem. Majd telefonált, hogy kiküldi az értékbecslőt.

A február végi ügyintéző, aki teljesen új, és elméletileg hozzá került most a papírom szintén telefonált, és sürgette a munkáltatói igazolás visszaküldését. Kérdésemre, hogy miért is kell a banknak munkáltatói az volt, hogy megnézzék a hitelképességemet. Arra a kérdésemre, hogy miért jön értékbecslő, arra konkrét választ nem kaptam. (édesanyám halála óta a ház felújítását elkezdtem, tehát nyilván már többet ér, mint amennyit ért a hitel felvételekor)

Futamidő kitolásról beszéltek, de ez idáig kézzelfogható választási lehetőségeket még nem kaptam. Valószínűsítem, bár konkrétan nem tudom, hogy új hitel felvételként akarják a hitelt tovább fizettetni.

Kérdéseim a következők:

  • Ha a bank új hitelként akarja rám terhelni a jelzáloghitelt, megteheti e? (mert különben miért is kell munkáltatói és értékbecslő)
  • köteles vagyok e az értékbecslőt beengedni?
  • Számolhatnak e büntetéseket az miatt, hogy édesanyám halála után zárolva van még a számla, egyrészt az ő hibájukból, másrészt az elhúzódó hagyatéki tárgyalás miatt?
  • Mi lett vajon a biztosítással amit havonta fizettek?
  • Jogszerű e az, hogy édesapám 2 éve halott, és még mindig nem tudom milyen törlesztő részleteim vannak, és édesapám nevén fut a hitel?
  • Hová tudok fordulni, hogy tisztába tegyem végre a dolgokat, ha maga a bank nem tud, vagy nem akar felvilágosítani?
  • Köteles vagyok e elfogadni, hogy a bank felvetése szerint 20évre kitolják a futamidőmet?

Banki dolgokhoz egyáltalán nem értek sajnos, így nem tudom mit tehetek mit nem.

Előre köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2015.12.04. 18:38

Tudja, de lusta dolgozni.

wers # 2015.12.03. 14:27

A közjegyző ezt miért nem tudja?

Iucundus # 2015.12.03. 14:24

A közjegyző meg addig nem ad semmilyen papírt, amíg jelzálogjog van a házon.
Mit tehet az örökös?

A közjegyző az örökös számára öröklési bizonyítványt ad ki, az öröklési bizonyítvány alapján a bank a jelzálog törlése iránt hozzájáruló nyilatkozatot bocsát ki, amelyet törlési kérelem mellékleteként kell az illetékes földhivatalhoz benyújtani.


Ddr

Kenderice # 2015.12.03. 13:20

Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Ismerősöm örökölt ingatlant.
A hagyatéki tárgyaláson derült ki, hogy jelzálog van a házon. Az örökhagyó már kifizette a kölcsönt, de nem vetette le a jelzálogot.
A bank erre nem hajlandó mondván, hogy csak az örökösök tehetik meg, de még erről nincs végzés.
A közjegyző meg addig nem ad semmilyen papírt, amíg jelzálogjog van a házon.
Mit tehet az örökös?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.24. 06:03

Akkor se. A földhivatal nem bíróság.

MajorDomus # 2015.11.23. 23:26

Ha meg vannak az iratok?!

ObudaFan # 2015.11.22. 11:03

Azt a földhivatal nem bírálhatja el, hogy elévült-e. Első köörben a NAV-hoz kellene fordulni ez ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.21. 22:48

Az viszont nem fog menni.

MajorDomus # 2015.11.21. 18:39

Erre való hivatkozással kérd a törlést.

páratlan1 # 2015.11.21. 11:32

Köszönöm, remélhetőleg így lesz!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.21. 11:25

Az a valószínű, hogy elévült.

páratlan1 # 2015.11.21. 10:21

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni, mégpedig abban, hogy

  • röviden szeretném leírni, Édesanyánk sajnálattal meghalt egy éve, ketten vagyunk testvérek és mi vagyunk az Örökösök (hagyatéki tárgyalás meg volt, tiszta egyszerű fele-fele arányban) A tulajdoni lapon két jelzálogjog terhelés van bejegyezve, az egyiket már el is intéztük, egy vállalati kölcsön volt, mely ki lett egyenlítve. Erről meg kaptuk a törlési engedélyt. A másik egy 10.000.- Ft-os illeték + járulékai, melyet a Fővárosi illetékhivatal jegyeztetett be (1995-ben) Mint olyan Fővárosi illetékhivatal megszünt, illetve a NAV-hoz került. A problémánk ott kezdödött, hogy több kört futottunk már ez ügyben telefonon,mert nem tudták egyértelműen kihez tartozik, több helyen úgy tájékoztattak, hogy a követelés már elévült. Levelet is küldtem a Pest megyei NAV-hoz ez ügyben, ahol még folyamatban van ennek megválaszolása illetve intézése, bennt is jártam az egyik NAV-nál, ahol viszont azt mondták, hogy végrehajtóhoz került a levél és majd Ő tájékoztat. Kérdésem az lenne, mivel több NAV - telefon érdeklődésre elévülést válaszoltak, szeretném konkrétan tudni, hogy ez valóban elévülhetett-e vagy mégsem? Természetesen kiegyenlítjük és töröltetni szeretnénk az ingatlanról, (ezt Édesanyánk életében is kiegyenlítettük volna, ha ezt említi nekünk). Jogos lenne ennek követelése, vagy valóban elévült, erre szeretnék választ kapni, mely segítséget előre is köszönök. Üdv.
MajorDomus # 2015.05.29. 22:11

Nem jól!

,, örökoljük e az elhunyt sógor tartozását?,,

Aki a Kft fejlesztésére vette fel a pénzt!
Saját nevére!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.27. 22:06

Az adós - ha jól figyeltem - a kft.

MajorDomus # 2015.05.27. 21:29

Az adós meghalt.
Kérdés van e annyi örökség amin be lehet hajtani.
És kín?
A nővére gyerekein?(ha vannak) Nehéz ügy!

Immaculata # 2015.05.27. 03:10

Le vonják e a ház értékéből ha a házat el fogjuk adni?

Elsősorban a házzal, mint dologgal tartoztok. A házon valószínűsítem, hogy jelzálogjog van bejegyezve, emellett elidegenítési és terhelési tilalom. Az annyit jelent, hogy a bank hozzájárulása nélkül, nem tudjátok eladni.
Értékesítésnél elsősorban a bankot kell kifizetni.

Mi van azzal a Kft-vel?
Édesapátok helyébe léptetek, így a 9 mFt-ot most már ti vagytok jogosultak az adóson behajtani.

MajorDomus # 2015.05.26. 20:25

Vissza is lehet utasítani az örökséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.26. 14:45

Rossz a kérdés.
De ha arra vagy kíváncsi, akkor annak a bizonyos kölcsönnek a dologi kötelezettjei az örökösök.

Szilveszter75 # 2015.05.26. 14:18

Tisztelt Fórum

Elhunyt édesapám. Édsanyám és a három gyermek ( mi )
Örököljük a házat, amire a sógorom , nővérem volt férje aki már korábban elhunyt a KFT je fejlesztéséhez vett fel kölcsönt ( 9M Ft-ot) , s a ház volt a fedezet. Sógorom a 9M forintot nem fizette vissza a haláláig.

Kérdésem:
örököljük e az elhunyt sógor tartozását a házon?
Le vonják e a ház értékéből ha a házat el fogjuk adni?

Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Üdvözlettetel: Szilveszter

NNNR # 2015.04.13. 07:47

Édesapám 10 éve hozzájárult hogy a háza legyen a fedezet bátyám hitelén,édesapám elhunyt még nem volt hagyatéki tárgyalás ezért információra van szükségem hogy hogyan tovább?! Nem akarok kezes lenni,hozzájárulni a hiteléhez,tudok tenni ellene? Előre is köszönöm!

pazs # 2014.04.24. 11:45

A mindenkori tulajdonost terheli a közös költség megfizetésének kötelessége. Ha kiderül, hogy egy adott időponttól valaki más volt már a tulajdonos, akkor majd tőle lehet követelni a megfizetett közös költséget (az, aki fizette, mert az ingatlan-nyilvántartás szerint tulajdonos volt).
Immaculátát nem is értem ezzel a birtok-dologgal.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.24. 09:40

Aha, persze, ha a tulajdonos birtokából kikerül egy tévesen hozott hagyatékátadó végzéssel, akkor - ahogy írtam is - a birtokban lévő köteles fizetni a közös költséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 09:09

A közös költség a tulajdonost terheli. Ha birtokban van, ha nincs.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.24. 08:59

A közös költséget annak kell fizetnie, akinek a birtokában van. Az időközben keletkezett tartozásokat követelhetik Tőled.