A jogszabályhelyet nem tudom megmondani, de úgy tudom, hogy előkert esetén pontosan annyi előkertet kell hagyni, amennyit a rendezési terv előír, és semmilyen épületrész nem nyúlhat be, az eresz kivételével.
Amikor az építési vonal az utcafronton van, akkor könnyebb a helyzet, mert a közterület fölé több építményrész benyúlhat (3 m fölött, épületkiugrás, erkély, stb.), de az előkertnél más az előírás.
Szerintem a tervező meg tudja úgy oldani a problémát, hogy az építtetőnek is tetszen, és engedélyezhető is legyen.
Építési vonal
PS:
Pontosítok:10m az előkert szélessége, vagyis az utcafronttól 10m-re helyezkedik el az építési vonal.
Nem oldalhatáros, azaz szabadonálló az építési mód.
Általában 5m ebben a lakóövezetben (flt), de speciálisan a mi utcánkban 10m az építési vonal.
Köszi a választ!
Akkor most - a településrendezési terv szerint - az adott ingatlannál hol van az építési vonal? Az utcai telekhatáron, vagy előkert is van?
Sziasztok !
Településrendezési tervben:
Kötelező szabályozási elemek a település egésze szempontjából lényeginek tekindendők, megváltoztatásuk csak a TERV előzetes módosításával lehetséges. Ezek az elemek a következők:
...
építési vonal, amelyre az épület homlokzatának legalább 50%-a helyezendő
- o-
Az OTÉK-35§-ban:
Az előírt legkisebb elő-, oldal- és hátsókert méretén belül épület, épületrész - a 0,6 m-nél nem nagyobb kiállású eresz, alaptest nem állhat. Amennyiben az épület, épületrész valamely építési határvonalra kerül elhelyezésre, akkor az a homlokzati falának végleges külső (vakolt vagy burkolt) felületi síkjával kell, hogy a határvonalon álljon.
- o-
Kérdésem tehát a következő:
A fentiek szerint akkor az ablak körül káva sem helyezhető el? Valójaban most készültek el a házunk tervei, és kb 35cm-re kilógó díszitő pilléreket szerettünk volna a ház négy sarka köré elhelyezni . Az építési hatóság visszadobta, azzal, hogy a pillérek nem lóghatnak át az építési vonalon. A pillérek alapvetően befolyásolják a ház arculatát, van-e valami mód, hogy megmaradjanak?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02