Ingatlan Adás - vétel


wers # 2020.02.26. 06:57

Vickycsibe
KBS-ből kitört a szarkazmus :) Persze, hogy nincs benne logika.
Az ügyvéded "Ej, ráérünk arra még!" stílusban intézi.

Vickycsibe # 2020.02.26. 06:50

Nem értem, hogy mi ebben a logikus. Nem az lenne a megfelelő eljárás, hogy 30 napon belül beküldi? Mi történik a szerződéssel, ha nem érkezik meg a határidőn belül?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.25. 15:25

Azért nem adja be, hogy 30 napon belül beérkezzen? Logikus.

Vickycsibe # 2020.02.25. 14:36

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Kedves Fórumozók!

A következőkben kérném a segítségüket:
2019. októberében megörököltem nagymamám után 1/4 ingatlan tulajdonrészt, amit ebben az évben értékesíteni is szerettem volna. Az ügyvéd el is készítette az adásvételi szerződést, a társtulajdonosoknak felkínálva az elővásárlási jogot, stb. Véleményem szerint teljesen jogszerűen. Azonban a tegnapi nap során kiderült, hogy miután a társtulajdonosok lemondó nyilatkozata megérkezett hozzá, az ügyvéd nem továbbította a szerződést a földhivatalba. S valamilyen 30 napos határidőt emleget, hogy azon belül be kell hogy érkezzen oda a szerződés.
Mit jelent ez a határidő? És mi történik akkor, ha nem érkezik be a szerződés? A fizetés, minden megtörtént, csak ez a továbbítás maradt el. Mit lehet tenni ilyen esetben?
Válaszokat előre is köszönöm!

minnie0 # 2020.02.23. 11:27

Az én írásos ajánlatomra az eladónak írásban kell válaszolnia?

minnie0 # 2020.02.23. 10:00

Köszönöm megtisztelő válaszát!
Itt nrm tudom, hogy tudnám az ajánlatot megmutatni.
Facebookon írtam Önnek. Köszönöm segítségét!

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.23. 09:37

Felelőtlen ügyvédválasztási forma.

Aki szerződés megkötésére irányuló szándékát egyértelműen kifejező és a lényeges kérdésekre kiterjedő jognyilatkozatot tesz, nyilatkozatához kötve marad.
Megszűnik az ajánlati kötöttség, ha az ajánlattevő ajánlatát a másik fél elfogadó jognyilatkozatának elküldését megelőzően a másik félhez intézett jognyilatkozatával visszavonja. Az írásbeli ajánlat írásban vonható vissza. A hatályossá vált ajánlat nem vonható vissza, ha az ajánlat tartalmazza, hogy visszavonhatatlan, vagy az ajánlat az elfogadásra határidőt állapít meg.

A vételi ajánlat hatályosult, kérdéses a visszavonhatósága. Látni kellene a vételi ajánlatot.

Ha az ajánlat és annak elfogadásával a szerződés létrejön, akkor a saját szerződéses nyilatkozat tévedés - esetleg megtévesztés - címén megtámadható.

Egyebekben az eladó(k) kellékszavatossággal tartozik az ingatlan hibátlanságáért, amelyet az ingatlan korához kell viszonyítani.

minnie0 # 2020.02.23. 08:32

Az ügyvédet az ingatlan iroda intézi.
Nem is találkoztunk még vele. A szerződés kötéskor fogunk csak. A vételi ajánlat iratot az ingatlan iroda készítette. 150ezer Ft-ot tettünk le, amely elvileg akkor jár vissza, ha aláírjuk az adásvételit, illetve akkor még ha az eladó nem fogadja el az ajánlatot. -de elvileg elfogadta, az ingatlanos telefonon történt tájékoztatása szerint.
Az érdekelt volna ilyen esetre mit mond a jogszabály.
Ez nem eltitkolt hiba vagy ilyesmi amire hivatkozva visszavonhatom a vételi ajánlatom és visszakapom a pénzt?

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.23. 07:49

A kialakult helyzetet a szerződést előkészítő ügyvédetekkel kellene átbeszélni!

minnie0 # 2020.02.23. 07:28

Tisztelt Fórumozók!Elsősorban Szakértők!
Ingatlan vásárlás előtt állunk. Meg is néztünk egyet, beleszerettünk.
A lakást ingatlan irodán keresztül árulják. Tettünk vételi ajánlatot, 1%-os összeg letételével. Elméletben elfogadták az ajánlatot. Időpont van a szerződés kötésére. Közben kaptunk egy olyan fülest, hogy penészesedik a fal. Ismerős a burkoló aki a lakásban a felújítást csinálta. Ilyen esetben ha visszavonjuk az ajánlatot ,erre hivatkozva , visszajár a letét?

smallville80 # 2020.02.17. 16:00

Tisztelt drbjozsef.
Most már én is tudom hogy részletfizetésre nem szabad......
Az ingatlan az én nevemen van!
A család bejelentkezett állandó lakcímre és a közüzemű számlák a saját nevükre jönnek.
Közjegyzőnél nem voltunk.
hát akkor ez nem is olyan egyszerű.....
Ha bírósági végzés kell hogy kitegyem őket a saját ingatlanomból ami eltarthat 6 hónapig is lehet megpróbálok megegyezni velük .....

drbjozsef # 2020.02.17. 12:34

smallville80,

A lehetőségeidet elsősorban megszabja, hogy mi áll pontosan abban a szerződésben. Annak ismerete elengedhetetlen konkrét tanácshoz, legfeljebb általánosságban lehet mondani néhány dolgot.

A legfontosabb azt lenne tudni, hogy bejegyezték-e őket, a nevükre került-e az ingatlan? Ha jól sejtem az "albérlet" szóból, talán nem, és még a te neveden van az ingatlan.

Ez esetben felszólíthatod őket a fizetésre. Aztán ha a szerződésed engedi, felondhatod a szerződést, és felszólíthatod őket idővel a kiköltözésre is.

Ha nem teszik meg, lakáskiürítési pert indíthatsz (hacsak nincs közjegyző előtt írt befogadó nyilatkozatod), és annak végén végrehajtást indíthatsz a kilakoltatásra. Na majd ott, a végrehajtó igénybe veheti a rendőri segítséget.

A baj az, hogy egy ilyen per alsó hangon fél év, de ha élnek a jogaikkal, ismerik is őket, akkor 1-2 évre is elhúzható ez a moratóriumokkal.

És azt gondolom el tudod képzelni, feltehetőleg mi maradna a lakásodból ennek a procedúrának a végére. Rom.

A legjobb lenne korrektül megbeszélni, és megegyezni, akár fizetés átütemezéssel is. Lehet, jobban jársz, ha valamennyit engedsz. Én a helyedben lehet kötnék egy új szerződést velük, de abba MINDEN garanciát beleraknék arra, hogy ha MEGINT nem fizetnek, akkor gyorsan ki lehessen lakoltatni őket. Már ha elfogadnák így.

Részetfizetésre eladni ingatlant a lehető legnagyobb butaság. Vegyen fel bankhitelt, oldja meg ahogy akarja, de fizesse ki teljesen, aztán költözzön bele, és csináljon amit akar. Aztán bajlódjon a kilakoltatásával a bank, vagy a hitelezője. Inkább olcsóbban adnám el másnak, mint így.

smallville80 # 2020.02.17. 11:37

Tisztelt wers.
Természetesen voltam az ügyvéd úrnál....
de azt mondta első körbe egyezzünk meg mivel 3 kis korú gyerek lakik a házban és így nehéz lesz kitenni őket......
azért is írtam ide hogy mik a lehetőségeim?

wers # 2020.02.17. 11:17

Na, ez az a kérdés, ami elsőre ügyvédért kiállt. Leginkább azért az ügyvédért, aki a szerződést fogalmazta.

smallville80 # 2020.02.17. 11:07

Üdvözlöm Önöket!
Olyan problémám volna
hogy 2015-ben eladtam egy saját tulajdonomban lévő ingatlant részletre.
Ügyvéd átall meg csináltuk a szerződést amiben bele foglaltuk ha 3 törlesztő részlet elmarad akkor amit bele fizettek eddig a házba az albérletbe le vonjuk és az ingatlan ból ki kell költözni.
Na most 4,5 évig fizették normálisan de tavaly szeptember óta semmit......
küldtem felszólító leveleket de azt írták vissza hogy megszűnt a munka viszonya és még nem talált másik munkát.
mit tehetek ?
Vissza vehetem az ingatlanomat?
férj feleség +3 gyerek lakja az ingatlant.
Kérhetek rendőri segítséget hogy költözzenek ki?
Várom mielőbbi válaszukat.

Vajna Gabi # 2020.02.14. 19:04

Üdvözlöm Önöket

A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni.2013-ban 8,5 millió Ft-ért vettek a szüleim egy lakást. 2019. júniusában eltartási szerződést kötöttünk, amelyben az ingatlan értékét 14 millió forintban határoztuk meg, úgy, hogy a haszonélvezettel terhelt állagtulajdon értéke 12 millió forint (mivel a szüleim haszonélvezeti joga be lett jegyezve rá). Azóta sajnos elvesztettem Anyukámat és szeretném értékesíteni a lakást. Nem tudom hogy amennyiben pl 16 millió forintért adom el a lakást, úgy mennyi lesz az szja?

jól gondolom, hogy nem a 2013-as értéket kell visszavonni (hiszen azóta már eltelt 5 év és akkor ugye adómentes lenne az értékesítés), hanem a 2019-ben az eltartási szerződésben szereplő összegek vmelyikét kellene. De nem tudom, hogy így az adóalap a 16-14 millió forint, azaz 2 millió forint lenne, vagy a 16-12 millió forint lenne? Kérném ebben segítségüket, mert szeretnénk Édesapámat magunkhoz venni inkább.

Köszönettel:Gábor

Mina333 # 2020.01.21. 16:11

Köszönöm szépen ! :)

Szomorú örökös # 2020.01.21. 15:54

Mina333

Azt neked kell készíteni együtt az előző tulajdonossal. Utána mindketten aláírjátok. Letölthető a nyomtatvány az internetről. Célszerű több másolat róla, mert minden szolgáltató egyet megtart magának. Mi is így csináltuk.

Mina333 # 2020.01.21. 15:11

És hogyan jutok hozzá?

oligaliga # 2020.01.21. 14:17

Mina333

Birtokbaadási jegyzőkönyvvel.

Mina333 # 2020.01.21. 13:26

Üdvözlöm Önöket!

Olyan kérdésem lenne, hogy ingatlanvásárlásnál, nem lett feltüntetve az adásvételi szerződésen a mérőórák állása. Ilyenkor a közművek felé milyen formában vagy hogyan intézem el a felhasználóváltást??

Üdv, a vevő

drbjozsef # 2020.01.21. 12:56

Bírom az ilyen "közös képviselő szerint" meg "banki ügyintéző szerint" meg hasonlókat. De miért nem kéri senki, hogy mutassa meg, miért?

arcsiz11,

Nézd meg a szerződésedeteket, az apróbetűt meg az ÁSZF-et is, és kérd meg a közös képviselőt, hogy ha "szerinte" így van, akkor mutassa meg azt a passzust a szerződésben ésvagy a törvényben ésvagy a bank szabályzatában. Ő állít. Igazolja azt.

wers # 2020.01.21. 12:16

A közös képviselő szerint amíg ez nem jár le, addig nem értékesíthetjük a lakást, csak ha kifizetünk horribilis mennyiségű kötbért a banknak

Látni kellene a szerződést, de nehezen tudom elképzelni.

(kérdezd meg a közös képviselőt, hogy addig egy lakónak sem szabad ugye meghalnia sem)

De biztos jönnek ide olyanok, akik jobban ismerik az ilyen panelos-közös szerződéseket.

arcsiz11 # 2020.01.21. 12:11

Üdvözlöm Önöket!

Olyan kérdésem lenne, miszerint tulajdonunkban van egy lakás, ami részt vesz a panelprogramban, még 2 év és 4 hónap van hátra a részletfizetésből. A közös képviselő szerint amíg ez nem jár le, addig nem értékesíthetjük a lakást, csak ha kifizetünk horribilis mennyiségű kötbért a banknak. Valóban így van ez, vagy átruházható a vevőre ez a részletfizetés? Nem hiszem hogy 2 évig ülnöm kéne a lakáson emiatt. Válaszukat előre is köszönöm!

Árvai István # 2020.01.14. 13:00

Tisztelt József!
Köszönöm a tájékoztazást.Szép napot!