Ingatlan Adás - vétel


Aisaneila # 2024.03.11. 17:18

Kedves "osztap!

Köszönöm a gyors választ!!! Megnyugtató..

osztap # 2024.03.11. 17:12

Aisaneila,

Igen, anyád kiadhatja bérbe. A haszonélvező hasznosíthatja az ingatlant, Ptk. 5:147. § (1). A bérleti díj természetesen a haszonélvezőé.

Az előbérleti jog azt jelenti, hogy amikor megállapodik anyád a bérleti szerződésről a leendő bérlővel, akkor a tulajdonosoknak el kell küldeni a szerződést, és ők, ha akarnak, a leendő bérlő helyébe léphetnek. Azaz ők bérlik ki az ingatlant anyádtól, a leendő bérlő helyett. DE: Pontosan ugyanazokkal a feltételekkel, nincs alkudozás. Ptk. 5:148. § (2).
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Aisaneila # 2024.03.11. 16:56

Ha édesanyám ki szeretné adni a lakását, haszonélvezőkén megteheti-e. Az egyik tulajdonos, aki az egyik gyereke nem akar beleegyezni, szerinte neki jár a bérbeadás haszna.. Meg minden neki jár.. Anyját ki szeretné zárni már ebből, mindenféle indokkal.. Jogilag beleavatkozhat e, hogy kiadja az anyja a lakást? Mi az az előbérleti jog? Nem tudom értelmezni, ami a tulajdonos illeti, valahol olvastam.. talán ő ha ki akarja venni előnyt kaphat? Köszönöm a választ.

Majordomus # 2024.02.16. 21:19

Óvatosságból 2 példányban készüljön és legyen tanu is.

Egy rossz testvér sok kellemetlenséget tud okozni.

Aisaneila # 2024.02.16. 18:43

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen válaszát!!! A meghatalmazásnak saját kezűleg kell íródnia végig, ha jól tudom. Üdv. A.

drbjozsef # 2024.02.16. 12:59

Aisaneila,

. A kérdésem az hivatalosan jogilag remélem van mód megindokolni, hogy a testvér nem kaphat önállóan kulcsot, mivel anyánk sem szeretné, nagyon megromlott a kapcsolatuk

Ennyi pont elég. A haszonélvező használhatja, hasznosíthatja a lakást, a tulajdonosnak ilyenkor ilyen jogosultsága nincs ilyenkor időlegesen, nem kell kulcsot kapnia. Anyukád nem akar neki adni, ennyi. Mint haszonélvező, megteheti.
(persze, a jóviszonyt ez nem fogja elősegíteni).

Ha a tulajdonos el akarja adni az ingatlant - amit megtehet akár a haszonélvező beleegyezés, sőt tudta nélkül is, csak ilyenkor rajta marad a haszonélvezet, feltételezem nektek most amúgy sem ez a célotok -, akkor jogosult az ingatlant megmutatni az érdeklődőknek, de csakis a haszonélvezővel egyeztetve, az ő engedélyével, még akkor is, ha per pillanat nem használja az ingatlant személyesen. A joga fennáll továbbra is. Ezért a célszerű talán az lenne, hogy megegyeztek vele, hogy X (mondjuk, három) nappal a megnézés előtt szól, és te beengeded a vevővel, csak a te jelenlétedben tekintheti meg és léphet be a testvéred is, az érdeklődő is az ingatlanba.
Akár egy meghatalmazást is írhattok erről édesanyáddal.

Aisaneila # 2024.02.16. 12:56

Az előzőhöz.. Úgy gondoljuk, hogy csak akkor mehet be, ha hozza a vevőt és akkor odamegy a másik tulaj is.. amíg megmutatja.. a lakást.. A haszonélvező akinek ott vannak a cuccai is.. mindene, aki az az anyja sem egyezik bele, hogy egyedül kapjon kulcsot. Ezt le kell írni? Vagy hivatalosan hogy megy ez? köszönöm.. mivel megbízhatatlan sajnos muszáj valamit lepapírozni neki..

Aisaneila # 2024.02.16. 12:50

A kérdésem: Van egy közös lakástulajdon a testvéremmel, aki sajnos teljesen megbízhatatlan. Megbíznánk hivatalos ingatlanközvetítőt, hogy eladjuk, anyánk is ebbe egyezik bele, mint haszonélvező kizárólag... A közös lakástulajdonban édesanyánk lakott, de két éve otthonba költözött, mindent én intézek neki a testvér semmiben nem vesz részt. Minden kifizetve.. Róla viszont tudni tartozásai vannak..kikapcsolták nála a gázt is.. Tehát eldöntöttük eladjuk a lakást,ahol édesanyánk a haszonélvező, ebbe bele is ment azonnal a sok tartozással terhelt testvérem, de kéri a lakáskulcsot magának, azzal az indokkal, hogy majd ő is hoz vevőket.. mert ő sokkal többért eladja.. és nem hajlandó fizetni annak akit mi szeretnénk.. Mivel nem szavahihető, attól tartok be akar költözni, mert haraggal van irántunk és nagyon szeret bajt okozni. A kérdésem az hivatalosan jogilag remélem van mód megindokolni, hogy a testvér nem kaphat önállóan kulcsot, mivel anyánk sem szeretné, nagyon megromlott a kapcsolatuk..mert átver mindenkit és szeret pereskedni problémákat okozni, haszonból ,de bosszúból is, anyánkat nem szereti, és folyton pénzt követel, sajnos, súlyosan személyiségzavaros régóta.. Köszönöm, ha válaszol! Kerestem erre mindenhol paragrafust.. de nem találtam. Ill. csak azt hogy a tulaj beköltözhet, ha a lakást elhagyja a haszonélvező.. Gondolom erre játszik.. a jogaira fog hivatkozni, mindig azt teszi.. Majd bajt okoz, ahhoz ért, kizárólag. Ha valaki tudja ilyenkor mire kell hivatkozni, jogilag, mert zaklat majd csak hivatalos jogi szabállyal lehet leszerelni, szép szó nem érdekli a jogaira hivatkozik.. Köszönöm a választ

Majordomus # 2024.02.13. 20:56

Minden "lakó" súlyos helyzetbe kerülhet,ezért próbáljatok meg összefogni.
Hivjatok össze egy "közgyűlést" beszéljétek meg és dobjátok össze az ügyvéd díját. Minél előbb.

drbjozsef # 2024.02.13. 10:05

A hozzászólásodnak azt a részét nem egészen értettem, hogy esetleg újra meg kéne venni a lakást...remélem nem arról van szó, hogy az egész vételárat újra ki kellene fizetni?
Feltehetőleg nem az egészet, de hogy mennyit, az attól is függ, hogy a teljes beruházáshoz milyen arányban vette fel a hitelt, pláne abból az eredeti tervezett beruházásból mi hogyan valósult meg. Esetleg az, hogy tölesztett-e már a hitelbe valamennyit.

A bank, ha nem muszáj, érthető okokból, nem szeretne bukni a hitelén, vagy ha máshogy nem megy, a lehető legkevesebbet.

isolated # 2024.02.13. 09:43

Köszönöm! Ez nagyon jó tipp, hogy erre figyeljünk oda az ügyvéd keresésekor.

Sajnos amúgy a 02. biztos, hogy pénzbe kerül ezek alapján (nem fizette még ki a kivitelezőt rendesen).

Tulajdonjoga egyelőre senkinek nincs bejegyezve már 8-9 hónapja, így nem nagyon tekinthetünk be az ügyiratokba.

Még ennek az építtetői jogutódként való bejelentésnek megpróbálok utánanézni, köszönöm!

A hozzászólásodnak azt a részét nem egészen értettem, hogy esetleg újra meg kéne venni a lakást...remélem nem arról van szó, hogy az egész vételárat újra ki kellene fizetni?

Az stimmel, hogy a beruházó kb helikopterrel jár :) Sajnos :)

nanemaaa # 2024.02.13. 09:28

isolated
Szerintem fogadjatok egy építésügyben is járatos ügyvédet. Az ügy valamennyi iratát, a szerződéseket, a hatósági eljárást, át kellene tanulmányozni ahhoz, hogy érdemben lehessen dönteni a teendőkről.
Ami biztos, a beruházó átvert benneteket, és meg fog lépni, rátok hagyva a banki hitelét, amit úgy tudtok majd megoldani, ha mindenki újból megveszi a lakását a banktól, különben elárverezik az egész házat úgy ahogy van. Tucat számra lehetett látni, hallani, olvasni hasonló eseteket. A beruházók simán kiugranak ezekből, és minden az egyébként is átvert tulajdonosokra hárul. A beruházó pedig röhög a markába, és helikopterrel jár.
Az is kamu, hogy nincs pénze a beruházónak a használatbavételi engedély megkérésre. Ugyanis az eljárás illetékmentes. Három dologra lenne szükség mindössze:

  1. az épület teljes egészében rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas módon az építési engedélynek, és az ahhoz tartozó építészeti-műszaki terveknek megfelelően elkészüljön. Ha nincs kívülről pl bepucolva, festve, az nem probléma;
  2. beszerezni a kivitelező kivitelezői nyilatkozatát, amit az e-naplóba kell feltölteni (ez akkor kerül pénzbe, ha még a kivitelezőt se fizette ki);
  3. elkészíttetni az épület feltüntetési vázrajzot, és az energetikai tanúsítványt (no, ezek pénzbe kerülnek, de nem egy ökör ára);

+1. a kérelmet az ÉTDR rendszerbe feltölteni (az se kerül pénzbe).

Hogy mi a beruházó valódi oka a késlekedésre innen mi nem fogjuk kitalálni. Azt sem, hogy kinek milyen tartalmú szerződése van, és hogy vajon be lettetek-e jelentve építtetői jogutódként az építkezéssel kapcsolatban. Viszont, ha a tulajdonjogod be van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, kérhetsz ügyirat betekintést a hatóságnál, esetleg szóban tájékoztatnak is, hogy miért áll az ügy.

isolated # 2024.02.13. 00:58

Sajnos csak most jutottam el a fórumra megint, de megint köszönöm az infókat. Ez nagyon érdekes... mit tudtok erről, ezek szerint simán elmehetnénk a lakókkal az építéshatóságnak jelezni, hogy még nem szerezte be az építtető az engedélyt?:) Mert viszont elég sok lakást meg birtokba adtak már tavaly... és volt aki be is költözött, csak télen nem lakott bent senki, de ha továbbra se lesz fűtés, akkor gondolom úgyis megpróbálja mindenki megoldani magának a fűtést a következő télen.
Ha tavaly nyár óta várunk, akkor érdemes már most jelezni az építéshatóság felé, hogy nem stimmel minden?:)

Majordomus # 2024.02.08. 22:04

Hát azért érdekes lenne egy társasházat lebontatni,de az esély persze megvan rá....

drbjozsef # 2024.02.08. 05:26

Ha az építéshatóság ad határidőt, akkor azt feltehetőleg nem magának adja.
Inkább tudomására jutott, hogy használatbavételi engedély nélkül is használatba vették az építményt, ezért (pót?)határidőt adott az építtetőnek, hogy megszerezze (beadja) ezt az engedélyt.
Jó kérdés, mi lesz, ha ez nem történik meg. Elvileg akár bontás is lehetne. Ami meg persze nektek nem érdeketek.

isolated # 2024.02.08. 00:03

Ja, ha arra gondolsz, akkor nem tudom mi alapján adott határidőt az építéshatóság... én úgy értelmeztem, hogy valószínűleg beadták megint a használatbavételi engedély iránt a kérelmet.

isolated # 2024.02.08. 00:01

Szerencsére az egy másik eset...de szeretném, ha nem ez lenne a vége nálunk is!! Az építéshatóságnál konkrétan mit kéne intézni, mire gondolsz? Már a használatbavételi engedélyen kívül, úgy értem

Majordomus # 2024.02.06. 20:57

És mi lesz ha nem teljesítí?

Nem ez az eset ....

drbjozsef # 2024.02.06. 07:00

isolated,

Ezek ti vagytok, vagy csak egy hasonló eset (a valszeg nem kevésből) ?

https://telex.hu/…azo-engedely

Ez alapján lehet, hogy az építéshatóságnál is lenne keresnivaló esetleg.

isolated # 2024.02.05. 23:13

Köszönöm az összefoglalást, ez megerősít abban, hogy jó irányban tapogatózom! Mert szerintem sem pereskedni kell, bár több lakó is most arra akar ugrani, hogy na menjünk és pereskedjünk. Szerintem is annak lenne több értelme, amit írtál...egyelőre legalábbis... De ilyen ügyvédet nehezebb találni, aki ebbe bele tud menni és segíteni ebben. A kép azért tisztul közben, ti is sokat segítettetek, még egyszer köszönöm! :)

Majordomus # 2024.02.05. 20:25

A per mindig 2 esélyes : vagy nyersz vagy nem. De ha meg sem próbálod?
Itt elsősorban nem pereskedni kell,hanem kibogozni a szálakat és megszerezni a használatbavételi engedélyt.

isolated # 2024.02.05. 18:06

Hát tőlem már nem kap több pénzt, én már sajnos kifizettem a vételár 100%-át. :) Mások is vannak, akik kifizették a 100%-át már. De vannak páran, akiknek a (jóval régebbi) szerződése úgy szól, hogy a használatbavételi engedély beszerzéséig nem fizetik ki a fennmaradó részletet (pl. aki banktól vesz fel hitelt). Ez mondjuk nem a többség. De igen, már beszélek-beszéltünk ügyvédekkel, majd talán lesz végre olyan, aki hozzá is tud szólni azon túl, hogy pereskedni nem érdemes :(

Majordomus # 2024.02.04. 20:45

A beruházónak is érdeke lenne hogy megszabaduljon tőletek mert addig nem jut a pénzéhez. Keressetek egy ingatlanjogászt,dobjátok össze a díját és göngyölitse fel az ügyet.

isolated # 2024.02.04. 19:25

Még egy kísérletet teszek a tisztázásra:

"pont ez a gondom, hogy a használatbavételi engedély megszerzése az igazi akadály jelenleg" = pont ez a gondom, hogy a használatbavételi engedély megszerzése az igazi akadály jelenleg a tulajdonjog megszerzésében!

drbjozsef # 2024.02.04. 18:17

Nem ezt írtam?

De. Már azt sem tudod, mit írtál? :o