Ingatlan Adás - vétel


kodo1225 # 2021.08.12. 13:57

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni:
A szülői házat 1/2-1/2 arányban örököltük testvéremmel, amiből kivásárolnám Őt. Erről szerződést írtunk azzal, hogy egy másik (egyetlen) ingatlanom eladásából kívánom kifizetni a vételárat december 31-ig.
Közben Férjem olyan helyzetbe került, hogy a szükséges összeget oda tudja adni nekem, már nincs szükség az ingatlanom eladására. Hogyan tudom ezt a NAV-val elintézni hogy ne büntessenek meg? Jobban járok ha eladom a férjemnek az ingatlanomat?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat:

SolnesM # 2021.08.11. 09:07

szovegkiemelo !!!
Nem jogász hanem társadalmi mérnők.
Amúgy remeg a kezem !!!

oligaliga # 2021.08.11. 06:53

szovegkiemelo

OFF Ha tudnád, hány szakvizsgázott jogász tesz az írásjelek előtt szóközt, sőt utána még kettőt is... Nem ezen múlik a jó szakember. ON

Rendes adás-vételi szerződést a leendő örökössel/örökösökkel meg lehet kötni. Mindenképpen keress ügyvédet, az adás-vételhez kelleni fog, az ő dolga, hogy a szövegezést megoldja.

Majordomus # 2021.08.10. 21:10

Te nyelvtanár vagy itt,vagy kérdező???

szovegkiemelo # 2021.08.10. 21:02

Köszönöm szépen a válaszokat, kedvezőek. Igen, a félelmem, hogy az örökös valóban örökös legyen, nem akarok pénzt elveszíteni hanyagságom miatt, vagy eleve nem járható úton gondolkozni. Szakember, persze, drága lenne az okoskodás.

(SolnesM: relax! Azért nem érted, mert nem vagy okos, cserébe viszont kedves és valószínűleg egyáltalán nem frusztrált. Sok pénz (izmos összeg) a foglalónak azért jó, mert annak a duplája 2Xsokpénz, ami lecsökkenti az eladó kedvét a megállapodásból való kiugrásra. Ez bizony nekem előny. Abban igazad van, hogy az ingatlan adásvételes szituációkat gördülékenyebbé teszi, ha a másik fél is beleegyezik. Köszönöm, hogy erre rávilágítottál!
*Kérlek ne tegyél szóközt a mondatvégi írásjel előtt, ettől nem annyira vagy hiteles, az a benyomásom, hogy nincs meg a jogi szakvizsgád vagy írástudatlan vagy.)

SolnesM # 2021.08.10. 11:57

szovegkiemelo !
Zavaros dolgokat írogatsz !

szeretném lefoglalózni egy izmosabb összeggel a duplázás előnyeit élvezendő.

Kérdés, hogy a tulajok (vagy még nem tulajok ) egyáltalán elfogadják e az ajánlatodat !!

az örökösök árulják a házat
Pl. azért hogy felmérjék a keresletet !

Majordomus # 2021.08.10. 10:58

Van.
Az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz!

Tehát nem igaz hogy nem tulajdonosok!

Tehát tudsz velük szerződni.

Csak arról győződj meg hogy valóban ők az örökösök!

drbjozsef # 2021.08.10. 07:26

Persze itt nincs kivel foglalózni

Már miért ne lenne? Hiszen valakivel csak kötsz egy szerződést, nem? Na, akkor neki foglalót is adhatsz. A szerződés megszövegezésénél körültekintően kell eljárni, de majd az ügyvéd ezt megoldja.
Egyébként valóban az előszerződés a legbiztosabb.

Kogeza # 2021.08.08. 16:44

"A foglaló szerepére járható út az előszerződés amibe kötbért, bánatpénzt kötünk ki? Hogy ne gondolja meg magát pl. egy magasabb ajánlatra. Vagy, ha előkerül egyéb örökös (végrendelet, eltitkolt gyerek), és ez olyan oknak számítson amiért az eladó felelős, állítja csak ő van."

Ha az örökösök belemennek, az előszerződés járható út.

szovegkiemelo # 2021.08.08. 14:48

Sziasztok! A halál és a hagyatéki tárgyalás között az örökösök árulják a házat. Van esély egy kedvező árat kialkudni, szeretném lefoglalózni egy izmosabb összeggel a duplázás előnyeit élvezendő. Persze itt nincs kivel foglalózni, hiszen még nem tulajdonos a leendő örökös, így az ingatlan nem is lehet fedezet se. A foglaló szerepére járható út az előszerződés amibe kötbért, bánatpénzt kötünk ki? Hogy ne gondolja meg magát pl. egy magasabb ajánlatra. Vagy, ha előkerül egyéb örökös (végrendelet, eltitkolt gyerek), és ez olyan oknak számítson amiért az eladó felelős, állítja csak ő van.
Letétbe tenném a pénzt, a még nem tulajdonosnak kezébe egy fillért se.

siSsi56 # 2021.07.24. 08:13

Tisztelt Fórumozok!
2018-ban vásároltunk udvaros lakást,mert el kellett adni a 2. emeleti lakásunkat mivel mozgáskorlátozott lettem. A lakáshoz használati jogról való írásos nyyilatkozatban lemondott udvari kamrát amit átalakítottunk garázsnak és építmény-adót is fizetünk, és pincét is megvettünk, az adás-vételire rálett írva, hogy az alapító okirat nem lett módositva és a földhivatalnál sem. A használat az elhyunyt tulajdonos 2006-óta használta és az örökösei is így adták el, az eltelt időben senkinek nem volt ez ellen kioigása. Az a lakásrész amihez - tul.lap szerint a kamra és pince tartozik eladásra került-( a házrész árvéréses ingatlan és a mostani tulajdonos is megerősítette írásban amit a szülei 2006-ban átadták az akkori tulajdonosnak ), és az új tulajdonos most követeli a garázst- amit mi csináltattunk ujjá,-tető ,új ajtó,- és ez meg az adó is évek óta ez pénzbe került.
Kérdéseim: fogadjak ügyvédet? jogosan vettem meg, és használom kamrát és a pincét, bíróságra kell vinni ezt az ügyet? az új tulajdonos azt mondta : az ügyvédje ír egy papírt és azonnal át kell adni a garázst,-ez tényleg így kell tennem?
Várom segítő szándékúak válaszát amit nagyon köszönök!

Majordomus # 2021.07.23. 19:16

És próbáltál már egyeztetni a testvéreddel?

drbjozsef # 2021.07.23. 14:25

Lolamoon,

Haszonélvezőként használhatja, hasznosíthatja az ingatlant. Az eladáshoz nincs köze, a véleménye sem számít jogi szempontból.

A testvéred részét nem tudod eladni. Vagy megegyezel vele, vagy csak a saját részedet adod el, vagy pert indítasz osztatlan közös tulajdon megszüntetésére.

Ahogy én érzem, a te problémád kevésbé jogi. A testvéreddel kell megegyezned, de ha ő jól érzi ott magát és nem akar az utcára menni, nem lesz könnyű dolgotok.
Ha nincs megegyzés, és fel akartok lépni ellene, akkor édesapád írjon neki tértis levelet, hogy felmondja a szívességi lakáshasználatát (hiszen, mint haszonélvező, erre ő jogosult), költözzön ki 15 napon belül az ingatlanból. Ha ezt nem teszi meg, lakáskiűrítési pert indíthattok bíróságon.
Mondjuk ha sikerülne is néhány hónap-év alatt kirakni, attól még az ő részét továbbra sem fogjátok tudni eladni nélküle.

Lolamoon # 2021.07.23. 13:47

Szép napot! Az édesapám a lakás teljes egészén haszonélvező, bár így nem igazán tudja "élvezni". Amúgy ő is az eladás mellett van.

Zöldövezeti11 # 2021.07.22. 17:36

A papa jogcíme ? Talán haszonélvező... az tovább bonyolítja az ügyet.
Ha nem is haszonélvező, azért van némi méltányosság is !

Zöldövezeti11 # 2021.07.22. 17:34

Lola..

Mint írták eladhatod, csak mélyen a forgalmi érték alatt.

Így első körben talán a használóknak kell felajánlani.

Természetesen a bírósági procedura végén szintén lehet eladás, de az is csak bagóért... un. árveréssel.

gerbera317 # 2021.07.22. 15:43

Vagy pedig kéred a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.

Szomorú örökös # 2021.07.22. 15:38

Lolamoon

Ilyen esetben hogyan tudnám eladni a lakást, ha ő nem akarja?

A saját részedet lakottan eladhatod, de jóval a piaci ár alatt valaki olyannak, aki befektetni szeretne csak. Őszinte leszek, nem sok esély van rá. És ne feledd, birtokon belül azok vannak, akik ott laknak.

Lolamoon # 2021.07.22. 15:14

Kedves Fórumozok! Tanácsot szeretnék kérni. Van egy lakás, melynek én 3/4 részben vagyok, míg bátyám 1/4 részben tulajdonos. Ilyen esetben hogyan tudnám eladni a lakást, ha ő nem akarja? Jelen pillanatban ő és +4 fős családja (nem tudták fizetni az albérletüket), valamint édesapám laknak a kétszobás lakásban. Természetesen eladás után hiánytalanul kifizetném a részét, csak így hogyan tudnám eladni? Köszönöm szépen a válaszokat!

epifunny # 2021.07.06. 15:42

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni. Eladtam az ingatlanomat ,  amin az eladás pillanatában még banki zálogjog volt. A végtörlesztés megtörtént a bank kiadta hozzájárulást a törlésről. Ezt beadtam a földhivatalba. Széljegyre került a törlési kérelem, Lassan eltelt 2 hónap, de nem történt meg a törlés. A földhivatal kérdésemre azt a választ adta, hogy a bank nem jól töltötte ki a hozzájárulást és a bankot hiánypótlásra kérték fel. A bankban azt állítják nem kaptak hiánypótlásra felszólítást .. Most újra készítenek egy hozzájárulást. De ez mind idő.  Kérdésem az lenne, hogy lassan kifutunk az adásvételi szerződésben megadott határidőből és a vevő nem fog tudni időre fizetni, mert szintén banki hitelt vett fel, de a bank csak akkor fizet , ha már tiszta a tulajdoni lap. Vagyis ilyen esetben a vevő elállhat a szerződéstől? Vagy a késedelem  nem róható fel egyik félnek sem?
nagyon köszönöm !

drbjozsef # 2021.07.06. 07:41

Igaz, jogos.

wers # 2021.07.06. 07:36

(bár elvileg az adásvételi is egy olyan okirat kellene legyen, hiszen ügyvéddel ellenjegyzett, amit szerintem el kellene fogadniuk bejelentkezéskor pont úgy, mint egy bérleti szerződést

Az adásvételi csak akkor, ha az egyben birtokba adásról is szól. Ha nem akkor jogosan utasítják el a lakcímbejelentést, mert attól, hogy tulajdonos lett nem lesz lakó is.

drbjozsef # 2021.07.06. 04:26

Astery,

Szerintem nyugodtan írd alá neki a bejelentőt. Ha még te vagy a nyilvántartás szerinti tulajdonos, akkor tényleg kell neki (bár elvileg az adásvételi is egy olyan okirat kellene legyen, hiszen ügyvéddel ellenjegyzett, amit szerintem el kellene fogadniuk bejelentkezéskor pont úgy, mint egy bérleti szerződést - ilyenkor a tulajdonos aláírása nem is kell), mert ha az ügylet egyébként már lezajlott, és csak a bejegyzésre vártok, akkor ebből neked már semmi hátrányod nem származhat. Pláne, ha ténylegesen te már nem laksz ott, ő meg már igen.

Astery # 2021.07.06. 03:58

Tisztelt Fórumozók!
Kb 2 hónapja eladtam egy ingatlant. A vevő most megkért, hogy segítsek neki elintézni a megvásárolt ingatlanba történő bejelentkezést mert a lassú földhivatalai ügyintézés miatt még mindig és szerepelek tulajdonosként a tulajdoni lapon. Szeretném megkérdezni, hogy ha ebben segítséget nyújtok neki azzal sértek-e vmilyen szabályt, ill. származhat-e ebből nekem vmilyen hátrányom? Köszönöm

gerbera317 # 2021.07.04. 09:30

Így a foglaló neki visszajár, nem?
Mondjuk azt, hogy mivel nem lehet ő (mármint a szerződő vevő) a tulajdonos, ezért neki visszajár minden, amit eddig fizetett. Ugyanakkor a közvetítőt is megilleti a közvetítés díja.
Az elővásárló nem a foglalóval csökkentett vételárárrészt fizeti meg az eladónak, hanem a teljese vételárat. Így az eladó a foglaló összegével gazdagabb lesz, mint egyébként lenne. Logikus, hogy ez szerződőnek visszajár. Hogy végül ezt kitől kapja meg, már csak részletkérdés. Az is logikus egyébként, hogy a közvetítő nagyon nem szeretné kifizetni azt a pénzt, ami már nála van.
Egy olyan adásvételben, ahol az ingatlanra elővásárlási igényt jelenthet be harmadik személy, eleve nem szerepelhet az a kikötés, hogy az ingatlan igénymentes. Ha mégis így szerepel, akkor az a vevő megtévesztése, amiért ő - ha a foglalós szabály nem is alkalmazható, de - legalább sérelmi igényt jelenthet be.