Ingatlan Adás - vétel


lajcsó # 2014.11.05. 21:25

"A konkrét kérdés az hogy abban az estben ha a Bank nem ad Neki hitelt az Neki felróható ok?"
Igen.

"Tehát ebben az esetben a FOGLALÓ visszajár a részére vagy sem?"
Nem.

lajcsó # 2014.11.05. 20:49

"Vegyük igénybe független ügyvéd segítségét?"
Amennyiben az ügyvéd is szerződő fél, abban az esetben ez nem választás kérdése, mivel az ügyvéd saját magának nem készíthet szerződést. A hozzátartozójának viszont igen.

lajcsó # 2014.11.05. 20:34

Az eladók háromszor ajánlották fel neked az adásvételi szerződés megkötését! Te ettől minden alkalommal elzárkóztál. Akkor most ki a komolytalan? A bank által kiutalt pénzből nem vehetsz másik lakást. Az is a komolytalan szándékodra utal, hogy ezen töröd a fejedet.

slider84 # 2014.11.05. 18:57

Tisztelt fórumozók!

Első ingatlanunkat szeretnénk megvásárolni, viszont a ház felét hitelből szeretnénk fizetni. Két hónapja érdeklődtünk a ház felől, viszont akkor a tulajdonosnak jeleztük, hogy egy jelenlegi hitel miatt nem tudjuk most a másik hitelt indítani. Azt mondta rendeben,sőt mivel a feleség ügyvéd ezért a munkadíjat az ingatlan értékébe beszámítja.Találkozásunkkor foglalót kértek ( ingatlan 10%*a),és a hölgy nem lett volt hajlandó beleírniaz adásvételi szerződésbe, hogy ez a negatív hitelbírálat esetén (kívülálló ok) visszajárna.Ezért nemet mondtunk, és azt mondtuk árulják tovább az ingatlant.Majd másnap jelezték hogy 20% előleg ellenében nem árulják tovább. Ebbe sem mentünk bele, gyanítottuk hogy szükségük van a pénzre. Eltelt két hónap, az ingatlant nem adták el. A bank elvégezte az értékbecslést az ingatlanon, viszont megint foglalót szeretnének a komolytalan szándékunkra hivatkozva (amit nem értek, mert 2 hónap után akkor nem fizetnénk értékbecslést ha nem lenne komoly a szándék) Itt már számunkra ők lettek komolytalanok (Azt gyanítjuk hogy a foglaló -mivel nem jár vissza - a részükről azonnal elkölthető!) A kérdéseim a következők lennének:

Ha az eladó beleegyezne újra az előlegbe azt letétbe lehetne-e helyezni?
Vegyük igénybe független ügyvéd segítségét?
A bank által utalt pénzből(amihez kell az adásvételi)megtudnék-e más ingatlant venni vagy másra felhasználni az összeget? (mert a tulajdonos attól tart, hogy míg a hitelbírálatomra vár addig vevőket szalaszt el, így őt kár érheti, ha másra költöm a pénzt)
A foglalón kívül mi lehet még komoly szándék?

Várom válaszukat
Köszönöm

ObudaFan # 2014.10.25. 08:37

A okos vevő ilyenkor kiköti a szerződésben, hogy erre az esetre visszajár a foglaló. HA ez nincs így benne a szerződésben, akkor tényleg nagyon kivételes, hogy visszajárjon a foglaló, bár nem lehetetlen azért. (Ha valamilyen előre nem látható, extrém körülmény miatt nem kapott hitelt, pedig ésszerűen várható az volt, hogy kap.)

Dakova # 2014.10.23. 09:09

Köszönöm szépen a gyors és korrekt választ! Logikailag én is így gondolom, de olvastam már annyi variációt ezügyben, hogy nem tudtam dűlőre jutni. Most már tiszta.

lajcsó # 2014.10.22. 07:32

"A konkrét kérdés az hogy abban az estben ha a Bank nem ad Neki hitelt az Neki felróható ok? Tehát ebben az esetben a FOGLALÓ visszajár a részére vagy sem?"
Nem jár vissza. Pontosan ilyen ügyben perem is volt és a bíróság az eladónak adott igazat.

Dakova # 2014.10.21. 14:50

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdésem volna, hogy eladtam az ingatlanomat és már lassan 2 hónapja kötöttünk egy adás-vételi szerződést (Én vagyok az Eladó) a Vevővel. A szerződés megkötésekor átadásra került FOGLALÓ és mivel a Vevőm a vételár egy részét banki hitelből fizetné így húzódik a dolog. A konkrét kérdés az hogy abban az estben ha a Bank nem ad Neki hitelt az Neki felróható ok? Tehát ebben az esetben a FOGLALÓ visszajár a részére vagy sem? A szerződésben csupán annyi van leírva, hogy ha neki felróható okból nem jön létre a szerződés teljesítése elveszíti a foglalót....tehát arra nem tér ki, hogy ha nem kapna hitelt abban az esetben másképp történne-e a foglaló sorsa.
Teszem azt ha vissza járna akkor mi van azzal a 2 hónappal amíg Ő intézkedett.....vagyis Nekem ezzel "kárt" okozva hisz addig eladhattam volna az ingatlanomat?!

A válaszokat előre is köszönöm!