elővételi jog


MajorDomus # 2020.10.30. 21:02

Legfeljebb a vevő.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.30. 07:20

Az elővételi jog azt jelenti, hogy a jogosult a szerződésben a vevő helyére léphet. De ettől a szerződés nem változik meg.

AlterEgon # 2020.10.29. 18:42

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy ingatlan (telek), amelynek némileg bonyolult a tulajdonosi szerkezete. Anno egy személy birtokában volt, aztán a gyerekei örökölték (végrendelettel, nem egyenlő arányban), amit aztán az unokák tovább örököltek, ileltve egy része eladásra került. A telek a végrendeletben rögzített módon, 3 részre van osztva használat szempontjából (50%, illetve 25-25%). A teleknek összesen 6 tulajdonosa van: ketten 1/4, négyen pedig 1/8 arányban tulajdonosok. A tulajdonosok közül azok, akik az 50%-os részt birtokolják (három fő, ketten 1/8, egy tulaj pedig 1/4 arányban tulajdonos), szeretnék értékesíteni a tulajdonrészüket (egyben, mivel így éri el az építési telek méretet az ingatlan, így van rá vevő).
A kérdés az, hogy a másik 3 tulajdonos, ilyen esetben miképp élhet az elővételi jogával: egyben, a teljes ajánlatra vonatkozóan (hiszen a végrendeletben rögzítettek alapján is, és a gyakorlatban kialakult telekhasználat tekintetében is az egy összetartozó terület), vagy pedig a 3 tulajdonos vonatkozásában, tulajdonrészenként külön-külön is (magyarán a telek felére adott ajánlatból, az elővételi jogukkal élve "kicsemegézhetik" mondjuk az egyik 1/8 részt)?
Előre is köszönöm a választ!

Bubó # 2005.03.20. 21:09

Nincs elővételi jogod. Ha tudod, hogy eladó a lakás, miért nem teszel neki vételi ajánlatot? Ahhoz nem kell semmiféle előjog.
Az utcára nem szokták tenni az albérlőket. Ha szabályos a felmondás, akkor bőven van idő (min 1 hónap) másik albérletet keresni. Azt természetesen tudtad, amikor albérletbe mentél, hogy felmondás esetén az elhelyezésedről saját magadnak kell gondoskodnod. Hogyan tehetnek akkor az utcára?

lala119 # 2005.03.20. 11:02

Üdvözlök Mindenkit! Segítséget kérek valakitől! Albérletben lakom a családommal és a tulaj bejelentette, hogy elkívánja adni az ingatlant. Van-e elővételi jogom, vagy csak úgy kitehet az utcára két gyerekkel, pedig érdekelne az ház, csak még az én házam is eladás alatt áll. Egyébként atért lakom albérletbe, mert a két gyereket nem tudnám iskolába vinni, én pedig nem tudnék munkába járni, mert nincs tömegközlekedés és nincs autóm. Előre is köszönöm a segítséget!

koala78 # 2005.03.02. 10:00

Köszönöm ildikó31, pontosan erről van szó.
Közben egy kicsit megnyugodtam, mert otthon megnézegettem az adásvételi szerződésünket ill. a mellékleteket. Találtam egy levelezést az elővételi joggal kapcsolatban és közben beugrott az is, amit annak idején beszéltünk az ügyvéddel. Szóval, a föld tulajdonosan tévedésben van, mert ő azt hiszi, hogy amikor megvette a földtulajdont, azzal együtt az épületet is megvette. Mivel azonban az már ugye akkor bőven más tulajdonában volt, így ez kizárt. Az akkori tulajdonostól nem vették meg.
Egy dolog kérdéses csak, méghozzá az, hogy akitől mi vettük a felépítményt csereszerződéssel jutott hozzá. Ebben az esetben neki nem kellett nyilatkoztatni a földtulajdonost elővételi jogról, ugye? Tehát tulajdonképpen minden rendben van, ugye? :)

ildikó31 # 2005.03.01. 15:19

Kedves koala 78!

Nem teljesen értettem, amit leírtál. Amikor ti megvettétek a felépítményt akkor az ingatlan más tulajdonában volt. Õt, mint elővásárlásra jogosultat nyilatkoztattátok az elővételi jogára nézve (megküldtétek neki mellékletként az általatok megszerkesztett adásvételi szerződést). Erre ő azt nyilatkozta, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával. Én ezt olvastam ki abból amit írtál. Ha nem így van javíts ki légyszi. Már csak azt nem értem, hogy ha ti mint leendő vevők nyilatkoztattátok, akkor miért nem írta, vagy szóban miért nem közölte veletek, hogy az előző vevők nem nyilatkoztatták az elővételi jogára. Különben is ez mikor történt, vagyis az előző vevők mikor vásárolták az ingatlant?


ildiko31

koala78 # 2005.03.01. 11:54

Segítséget szeretnék kérni egy - számomra - igen bonyolult ügyben.
A lényeg az, hogy tavaly októberben vettünk egy felépítményt, ahol a földterület másnak a tulajdonában volt. Elővételi jogával az eladási ajánlat ellenére nem élt, úgy gondoltuk minden rendben. Az adásvételi szerződésben is az szerepelt, hogy a felépítmény per- és igénymentes.
Most viszont a földterület tulajdonosa - aki egyébként teljesen korrekt és együttműködő -, azt mondta, hogy az előző tulajdonossal évek óta pereskedik, mivel már ők jogtalanul vették meg az épületet, mivel akkoriban nem adtak neki lehetőséget arra, hogy az elővételi jogával éljen.
Namost. Mi a helyzet akkor, ha esetleg a per végeztével igazat adnak a föld tulajdonosának? Érhet-e minket valamiféle hátrány - mi teljesen jóhiszeműen vásároltunk, semmiféle perről tudomásunk nem volt, a földtulajdonosnak a vételi lehetőséget megadták a mi vásárlásunk előtt. Mire számíthatunk? Gondolom még évekig elhúzódhat - eléggé kavart a helyzet a környéken, ahol ez az épület van, tulajdonképpen nem tud senki semmit -, de utána mi lesz?
Kicsit most nagyon idegese lettem, mert elég sok pénzünkbe és időnkbe került ez a vétel, nem szeretnénk elbukni. Kérek szépen valami biztató választ! :)
köszönöm, koala