Jobb ha nem nyújt be semmit.
Lakásösszevonás - helyrajzi számozás
Úgy van. Kár, hogy egyáltalán nem ezt kérdezte.
A földmérő benyújtja az elkészített vázrajzot a földhivatalba elfogadásra, a földhivatal záradékolja, ha rendben találja. Ezután adásvételi szerződést kell a tulajdonosoknak írniuk és az alapító okiratot módosítani. Ha mindez megvan, akkor mindent egyszerre (vázrajz, adásvételi és alapító okirat) kell a földhivatalba benyújtani.
Ja, nem. Pont fordítva. vagy mit tudom én... :)
„ez azonban a földek, telkek vonatkozásában tartalmaz szabályokat.”
Vonatkozik az minden "önálló ingatlanra".
16. §
Az összevonás eredményeként keletkezett új földrészlet helyrajziszámozására az összevont földrészletek helyrajzi számai közül a legkisebb egész számot; egész szám hiányában a legkisebb számlálójú tört helyrajzi szám legnagyobb nevezőjű alátörését kell felhasználni.
Vagyis az első gondolatom rögtön jó volt. :)
khmmm.
Az összevonást földmérő fogja elkészíteni, ő fog választani a meglévő kettő helyrajzi számok közül.
Na ja, csak ehhez módosítani kellene az Alapitó Okiratot is, ami ez esetben nem bonyolult, mert a többi tulajdonos tulajdoni hányada nem változik.
Nekem több ilyen is van, ráadásul egy épületben kettő is.
Egyszerűen kezelték le a kérdést, minden maradt a régiben, fizettek a dupla közös költséget, csak a Papir munkával nem törődtek.
Úgy látszik a jövőbe láttak, mert a válás után csak egy ajtót kellett befalazni.
Szerintem maradjon így ahogy van. Olcsóbb.
Kedves Kovács Béla Sándor! Köszönöm szépen a választ. Közben addig jutottam, hogy a helyrajzi számozás részleteit a 44/2006. (VI.13.) FVM rendelet szabályozza, ez azonban a földek, telkek vonatkozásában tartalmaz szabályokat. Abban van olyan helyzet, amikor az egészet újra kell helyrajzi számozni és van olyan is, hogy a fel nem használt helyrajzi számokat „átugrott”-ként kell kezelni. Kérdés az, hogy társasháznál is lehetséges-e a helyrajzi szám "átugrása", mint a telkeknél. Gondoltam, hátha valaki már találkozott ilyen üggyel és van tapasztalata.
Ehhez már földhivatali ügyintézőnek kell lenni, abból is a jobbak közül valónak.
Szerintem egyébként - a telekingatlanok analógiájából kiindulva - az összevont lakások közül a magasabb helyrajzi szám törlődik. Esetleg mind a kettő törlődik, és a társasházban létező legmagasabb helyrajzi számnál eggyel nagyobbat kap az "új" lakás.
Az biztos, hogy a többi helyrajzi számhoz nem kell hozzányúlni.
16 albetétből álló társasházban a 7. és 8. lakás - egy folyosórész megvásárlását követően összenyitásra és - egy helyrajzi számra összevonásra kerül.
Lakásösszevonás esetén meg kell-e változtatni az ezt követő albetétek helyrajzi számozását is, vagy csak "kiesik" az egyik helyrajzi szám és, ha igen, van-e arra szabály, hogy melyik hrsz-re kerül az összevont lakás (gondolom, az alacsonyabbra)?
Nagyon szépen köszönöm, ha valaki tud segíteni és esetleg meg is jelöli az erre vonatkozó jogszabályt. Üdvözlettel: Drevah
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02