Új építésű lakások áfa csökkentése

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.06. 14:37

Rexor, hát éppen ez az! Mivel bruttó árban egyeztek meg, az módosítás nélkül annyi, amennyiben megállapodtak. Ha csökkenne a bruttó ár, az jelentené a szerződés módosítását.

De abban végül is egyet értünk, hogy az eladó által kívánt iratot nem kell aláírni. Mert vagy felesleges vagy hátrányos a vevő számára.

Immaculata # 2016.01.06. 13:54

:) Nem. Ki kell kényszeríteni az előszerződésben foglaltakat.

Rexor # 2016.01.06. 13:25

KBS: lehet hogy igazad van, de szerintem egy előszerződést nem lehet egyoldalúan módosítani. Ha nem egyezik bele a másik fél, akkor szerintem alkalmazni kell az elállásra vonatkozó jogkövetkezményeket.

Beati74 # 2016.01.06. 11:04

Bogi1,
felvennéd kérlek velem a kapcsolatot?
Nagyon szívesen beszállnék a csoportotokba.
beata.ezer@gmail.com
Köszönöm szépen!
Minél többen vagyunk, annál jobb.

Beati74 # 2016.01.06. 09:39

Tisztelt Fórumozók!
Én is nagyon szeretnék többet tudni az ÁFA csökkentéssel kapcsolatban, teljesen tanácstalanul állok most a témában.2015.szeptemberében írtam alá a szerződésemet új lakás vásárlásáról, ár bruttóban lett meghatározva, de mellette zárójelben összegben a nettó és az ÁFAértéke is lelett bontva. Eddig, vagyis 2015. decemberéig a lakás vételárának 40 %-t kifizettem ( erre marad a 27%-os ÁFA, ahogy hallottam).
Szeretném viszont a maradék részletre csak az 5%-t kifizetni, bár nem tudom, ez szabályozva lett-e, vagy pereskednünk kell a beruházóval.
Tudna valaki segíteni, aki jártas a témában? Kihez fordulhatnánk tájékoztatásért? Vannak még itt a csoportban érntettek, akikkel összefoghatnánk? Együtt valóban könnyebb lenne.
Nagyon szépen köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.06. 09:26

ha bruttó vételár van a szerződésben, akkor a vételár az áfát is tartalmazza.
Ebben egyetértünk. De a következményekben éppen nem.

Rexor # 2016.01.06. 08:18

Szerintem sem kellene aláírni, mert ha bruttó vételár van a szerződésben, akkor a vételár az áfát is tartalmazza. Ha nem írod alá és ennek ellenére eláll a szerződéstől akkor bukja a foglaló kétszeresét (feltéáve hogy nincs más szankció a szerződésben).

Sziszi0727 # 2016.01.05. 08:35

2015 márciusában előszerződést kötöttem egy céggel egy társasházi lakás megvásárlására.

Az épület munkálatai 2015 decemberében kezdődtek el, eddig csak a leendő lakást foglalóztuk le (1 millió forint). A megállapodásunk úgy szólt, hogy az ingatlan bruttó vételára 27.500.000 Ft.
Ekkor az Áfa még 27% volt, viszont az ÁFA 5%-ra csökkent 2016. január 1-től.

Én úgy gondolom, hogy az egy millió forintra a 27 %-os áfa, míg a fennmaradó részre (26.500.000 Ft-ra pedig 5 %-os áfa vonatkozik.)

A szerződő fél hatályon kívül szeretné helyezni az előszerződésünket és egy új előszerződést akar aláíratni, amiben az áll, hogy az áfaváltozás nem eredményezi a bruttó vételár módosulását. Természetesen ezt nem áll szándékomban aláírni.

Milyen jogi megoldás van erre a helyzetre?

ObudaFan # 2016.01.04. 17:43

Ha bovitesre allapodok meg a beruhazoval, akkor jol ertem, hogy kifizetem neki a 27% afat, aztan az egeszet visszaigenylem a csok igenylesekor?

Rexor # 2016.01.04. 13:51

A NAV honlapján megjelent erről egy tájékozató is (nav.gov.hu).

Rexor # 2016.01.04. 13:50

A jogszabály jelenlegi állapota szerint az 5% Áfát folyamatban levő beruházások esetén a 2016-ban esedékes teljesítésekre lehet alkalmazni (tehát ha pl. azt mondja a szerződés, hogy a beruházás x.-ik részletének a teljesítése 2016. április 10). Ha 2015-ben csak előlegfizetés történt valamelyik részteljesítés esetén, akkor arra van lehetőség, hogy a végszámlánál elszánmoljanak egymással a felek (mivel az előleg teljesítési időpontja az a nap, amikor a pénzt jóváírják a bankszámlán).

miccs # 2016.01.04. 08:13

Üdvözletem és BÚÉK!

A magánépítkezők adó-visszatérítéssi támogatásához volna kérdésem:
A 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet egy 6/A alcímmel bővült, amelyben van a 8/A. § (5)-ös bekezdésében ez szerepel:
"5) Adó-visszatérítési támogatás esetén az igénylő építő vagy építtető a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött vagy az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles."

Ezt hogyan kell értelmezni a gyakorlatban a lentiek fényében? Mit kellene beleírni/betartani a szerződésben, hogy ne zárjam ki magunkat a visszatérítés lehetősége alól?
Idén családi házat szeretnénk építeni saját magunknak, tervek már megvannak hozzá. Jelenleg a generál-kivitelő van kiválasztás alatt (egy vállalkozóval kívánunk jogilag kapcsolatban lenni és érvényesíteni garanciákat), akivel nyilván szerződést kell majd kötnünk. A cél, hogy az építési engedélyek és kiviteli tervek alapján teljes egészében felépítse a házunkat, ám a hatóságok felé én magam/műszaki ellenőrünk/építészünk intézné a jogi teendőket.

Köszönettel

Molnár András

Bogi1 # 2016.01.02. 13:22

Többen vagyunk ebben a helyzetben. Már én is próbáltam segítséget kérni itt a fórumon, de nem válaszolt senki. A visszaigénylésről nem lehet szó, az biztos. Ha tudsz egyezkedni a beruházóval, akkor jó, ha nem akkor marad a bíróság, ahol megtámadható szerződés. Az egyetlen igazi segítség az lenne, ha a Kormány felismerné ezt a problémát, és rendeletben, vagy egyéb más módon intézkedne erről a helyzetről.Az egyik budapesti beruházásban vagyunk mi is érintettek, és már van egy 100 fős csoportunk. Jövő hétvégére szervezünk egy találkozót, ahova ügyvédet is szeretnénk hívni, aki tájékoztatna a lehetőségekről, és esetleg vállalná a képviseletünket a beruházónál. Szerintem egyéni kezdeményezésekkel nem lehet eredményt elérni sajnos.

Béci0085 # 2015.12.16. 16:05

Üdvözlet!

Az új építésű lakások áfa csökkentésével kapcsolatban lenne kérdésem.
Új építésű lakást vásároltam, melynek átadása 2016. év végén várható. A jó ár-alku érdekében egyéni fizetési ütemezésben fizettem, jelenleg szerkezetkész az épület, így az alku szerinti utolsó vételár részletet is kifizettem, tehát december elején a teljes vételár kiegyenlítésre került.
A szerződésben a bruttó összegek lettek feltüntetve, az áfa mértéke nem került rögzítésre. Használatbavételi engedély természetesen nincs, lévén, hogy még nincs kész az épület.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen lehetőségem arra vonatkozóan, hogy az áfa csökkentésből adódó különbözetet vissza igényeljem a beruházótól.

Köszönettel: Kiss Béla