Új építésű lakások áfa csökkentése

wers # 2018.07.17. 10:31

nem egészen nonolet
T.G. az építtető szerepel az építési engedélyen, akkor az ő nevére szóló számlák 5%-osak. Nem 27%.
De így a kivitelezés lenne 27%-os áfás, ugyanis a kivitelezés önmagába 27%-os, de ha anyaggal együtt egy bizonyos építési feladatról (pl. külső vakolás anyag+díj) akkor már 5%.

wers # 2018.07.17. 10:35

Jelenleg az a "problémám", hogy látom pl. a nettó+27%os anyagszámlát, amit a kivitelező velem ki akar fizettetni, és szerinte az (nettó+27%)*1,05.

A kiviteleződ egy nagy marha. Sztornóztassa azt a számlát, és javíttassa. Már értem mi a bajod (jobb lett volna ezzel kezdened) Nem téged akar a átverni az okoska, hanem saját magát is.

wers # 2018.07.17. 10:38

;) én tudnék ennél jobbat is (de nem adok tippeket), bár bevallom nem az az átverős fajta vagyok. Szerintem az az ügyfél a jó ügyfél,aki visszajön. És aki ide küldi a szomszédot is.

wers # 2018.07.17. 10:51

T.G. leírnád hogyan is akarja fizettetni, egyre kevésbé értem, most hogy utána gondoltam.
Neked fizetni az ő által 5% áfával kiállított számla alapján kell(ene). Szerintem. Vagy a te nevedre állították ki a számlát? Akkor főleg 5% az építési engedélyeddel.
Az a 27% az államé, vagy áfa visszatérítésnél el fogja számolni. Azaz lehet az övé is.
Hogyan tudtatok így megállapodni?

nonolet # 2018.07.17. 11:07

Tisztázzuk.

GENERÁL-ban az építtető nevére NEM szól
semmilyen egyedi anyag és munkadíj számla.

Azok mind a GENERÁL-os nevére szólnak.

Az építtető pedig (rész)teljesítési számlát kap.
Amiből nem derül, ki hogy abból

• mennyi az anyag
  • mennyi a munkadíj

Kb. olyanokat, hogy

Építés I. ütem ... x Ft
Építés II. ütem ... y Ft

Nyilván szerződésben foglalt ütemezés és műszaki tartalom szerint a szerződött áron számlázva.

- -

T.G. szerződés konstrukciója valami fura öszvér lehet...
A jelek szerint, ami épp ezért gondot okoz.

Vagy ő érti másként mint kéne.
Vagy a kivitelező érti másként mint kéne.
Vagy mindketten.

wers # 2018.07.17. 11:17

Igen nonolet, ebben egyet értünk. Nekem sem jön össze az a 27%-os anygszámla. Éppen az 5% akár a kivitelező akár az építtető nevére szól.

T.G. # 2018.07.17. 11:23

Nagyon köszönöm a válaszokat, nem mennék további részletekbe. Ez így már megválaszolta a kérdéseimet. Megteszem a megfelelő lépéseket.

wers # 2018.07.17. 11:56

nem mennék további részletekbe
nem is kell, én sem árulom el, hogyan vágnálak át, hogy észre sem veszed :)

Csak felizgatott minket, hogyan is nézhet ki egy ilyen megállapodás. De nyugodtan tudok majd aludni e nélkül is.

Attila_ # 2019.02.12. 16:31

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban szeretnék információt kérni:
Vettem egy szerkezetkész házat egy kivitelezőtől, a vételár 5% áfát tartalmazott.
Beszeretném fejeztetni 3 vállalkozóval (szakipari, villamos és gépész).
A kérdésem, hogy a vállalkozási díjak és anyagok áfáját visszatudom igényelni? v. hogyan kell eljárni ilyen esetben?
Előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.02.12. 20:17

Attila,

Nem tudom biztosra a választ, de amennyire tudom, az ÁFA kedvezmény két formája van. Ha vásárolsz, akkor 5% áfás számlával vásárolhatod az ingatlant. Ha építkezel, akkor pedig a 27% áfa tartalmú számlák után visszaigényelheted az ÁFÁ-t, 5 milliós értékhatárig.

Előbbit az ÁFA törvényben találod (82§), utóbbit a 16/2016 rendeletben (68§-70§).

Szerintem a kettő nem zárja ki egymást, már csak azért sem, mert a rendeletben pont van egy utalás erre :

(4)Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

Szóval szerintem az 5% ÁFÁ-t az építkezésnél már nem tudod érvényesíteni, de fel kellene keresned egy bankot vagy egy CSOK szakit, és megkonzultálni vele, hogy hogyan kell igényelni ezt a támogatást, mert azért vannak feltételei (ld. a rendelet, számlakiállításra, TB jogosultság, értékbecslés, etc), mert az ÁFA visszatérítésre jogosult lehetsz.

Attila_ # 2019.02.15. 20:32

Köszönöm a választ.
Körbejárom.

Gulya # 2019.02.27. 21:02

Kedves forumozók!

Generál kivitelezővel építettem házat. 300nm2 alatt stb. Tehát 5 % os az áfa.
A kérdésem az lenne,hogy a szerződésbe foglalt "bruttó 4000 Ft-ig választható burkolat" 5 vagy 27% os áfával érténdő?

Előre is köszönöm

Gábor

drbjozsef # 2019.02.28. 06:36

Gulya,

Azzal, amelyik a számlán lesz. A bruttó az bruttó, Te szerződtél így. Értem én, hogy nem ugynaz a nettó, de ezt a kivitelezővel kellene megbeszélned. Miért, nem tud burkolatot 5%-os áfás számlával vásásrolni?

Gulya # 2019.02.28. 06:55

Tisztelt Drbjózsef,

Köszönöm

Üdvözlet

Gábor