Melléképület, garázs építési engedélye


istván0524 # 2012.12.09. 14:42

Sziasztok.
Saját portámra szeretnék ,az építési oldalamra,egy 5m szer 4m -es 2m magasságú pici nyeregtetős- szerszám,fa és mindenes tárolót építeni,fa oszlopokból és lambériából az oldala,és használt cserép a teteje,20cm alap,1 zsalukőmagasság kiemelés.
Nos ehhez nekem milyen papírokra van szükségem.
(nagyon rossz szomszédi viszonyban vagyok.ÍRÍGYSÉG,és ROSSZINDULAT)ahhoz,hogy ne tudjanak rajtam fogást találni.
Köszönöm a segítő válaszokat .
Üdv:István

Kenderice # 2012.12.09. 16:52

Legjobb lesz, ha az önkormányzat építési részlegénél teszed fel ezt a kérdést, ott biztosan mindent pontosan megmondanak és később a szomszédok majd hiába fognak feljelentősdit játszani ha szabályosan építed meg.

MajorDomus # 2012.12.09. 18:02

Möszski Osztály,bejelentési kötelezettség,ők majd eldöntik kell- e építésű engedély.

nanemaaa # 2012.12.10. 08:39

Jelenleg bejelentés köteles építési tevékenység. Tervező kell hozzá.
Január 1-től 50 lm3 és max 3 m gerincmagasságig engedély nélkül is megépíthető lesz. E felett viszont már rendes építési engedély kell.
Az építmény elhelyezése során minden esetben be kell tartani a helyi építési szabályzat és az országos érvényű építési szabályok előírásait. Mindenképpen jó, ha szakemberhez fordulsz, hogy a szomszédnak ne adj támadási felületet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.03. 18:30

Meg kell nézni a helyi építési rendeletben, vagy meg kell kérdezni az építéshatóságtól, hogy mekkora nem lakás céljára szolgáló építmény húzható fel oda.

Korábban ilyen zártkerti ingatlanra a telek 5%-a volt beépíthető. De arra is kellett építési engedély.
Az OTÉK-ban (253/1997. Korm. rend.) kell az adatokat megkeresni.

nanemaaa # 2013.01.04. 07:35

Fagin
Valami nagyon nem stimmel abban amit írtál. Belterületen nincs zártkert, mert az a mezőgazdasági területek csoportjába tartozik.
Mezőgazdasági területen nincs telekszélességi előírás, sokkal inkább telekterületi követelmények vannak.
Ha egy telek épülettel be nem építhető, akkor tök mindegy, hogy az az épület a terepszint alatt, vagy felett található. Ugyanez a gond a "konténerrel" is. Ugyanis nem attól lesz valami épület, hogy miből készült. Szélsőséges esetben lehetne papírból is. PL ismert és világszerte alkalmazott technológia a szalmából készült ház (nem vályogra gondoltam).
Az, hogy a telked "nincs benne az övezetben" önmagában értelmezhetetlen, valamilyen övezetben biztos benne van. Legfeljebb más rendeltetésű övezetről beszélünk.
Ha a helyi építési szabályzat az építés akadálya, akkor elvileg kezdeményezheted annak módosítását. A gáz inkább azzal lesz, hogy egy módosítás általában több millió forint, amit jó esetben magadra kellene vállalni.
Egyebekben meg valószínű, hogy a telek árában tükröződnie kellett annak, hogy egyébként az nem beépíthető.

tymcsy # 2013.01.04. 15:22

Szeretnék segítséget kérni.Tudja e valaki hova kell fordulnom ha a hatóságot akarom kérni hogy segítsen mert nem jutok dülöre a stomszéddal,egy hatalmas ablakot rakott be és az én udvarom felé és szörnyen zavar.De én nem jutok vele semmire hogy csináljon valamit.Köszönöm.

nanemaaa # 2013.01.07. 08:28

Mobil épület nem létezik.
Elhelyezési engedély, mint fogalom szintén nem létezik. Azt építési engedélynek hívják. :D
Pincét bizonyos esetekben és méretben valóban lehet engedély nélkül, de az egyrészt nem lehet lakás, másrészt az engedély nélkül végezhető építési munkát is csak a rá vonatkozó építési szabályok szerint lehet végezni.
Óvóhelyet? Engedély nélkül? "Mondja maga is." :)))))

Szerintem ezekben a kérdésekben ne a sarki fűszerestől kérj tanácsokat, hanem olyanoktól, akik értenek is hozzá. Mari néni nem jogszabály pótló normagyűjtemény. :D

Ami neked viskó, az másnak még lehet palota is. Csak viszonyítás kérdése. ;)

wers # 2013.01.07. 10:22

nanemaaa, ilyen nincs és mégis van? Van mobilépület és nem építési engedély kell rá, hanem telepítési engedély. Vagy ha nincs, akkor mit kaptunk mi most éppen az irodakonténerre az építkezésen? Amit kérni kellett.

nanemaaa # 2013.01.07. 12:49

wers
Fogalmam sincs, hogy mit kaptok, azt viszont sejtem, hogy mit kellett volna kérni, és annak alapján mit kellene adni.
Iroda konténer lehet:

  1. Ha felvonulási épület az építés időtartamára, akkor nem kell rá engedélyt kérni, így nem is fogsz kapni.
  2. Ha nem felvonulási épület, akkor emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, ami az Étv fogalom-meghatározása szerint épület.

(Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.)

Épület építése építési engedélyhez kötött építési tevékenység.

wers # 2013.01.07. 13:04

nanemaaa, biztos kellett telepítési engedély, engem is lefárasztottak vele, az építtető kérte az önkormányzattól.

nanemaaa # 2013.01.07. 14:48

valami jogszabályhelyet mondj lécci. :)

MajorDomus # 2013.01.07. 22:52

tényleg nehéz belekötni,de lakni is benne....

nanemaaa # 2013.01.08. 06:40

Fagin
Azt hiszem, te nem ezen a bolygón élsz.
Legalább azt olvasd el amit írtam.
Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma

Másrészt ha bárki jön, de nem engedem be a telkemre (ami ugyebár magánterület) akkor sosem derül ki....

Az építésfelügyelet akkor is bemegy, ha nem engeded be. Legfeljebb visz magával néhány rendőrt. ;)

Az ingatlannyilvántartásban szereplő művelési ág úgy változik, ahogy a telek rendeltetése változik. Ha beépíthetnéd lakóházzal, akkor az épületfeltüntetés során átírnák lakóház udvarra.
De azt hiszem nem érdemes folytatni, ha neked jobb a saját világodban, akkor engem nem zavar.

nanemaaa # 2013.01.08. 06:42

MD
Legalább te ne add alá a lovat. Még a végén elhiszi hogy igaza van. ;)

zartkerti # 2013.01.25. 22:19

Hello!
Kérdésem lenne. Egy raktár konténert szeretnék lerakni zártkertemre, ahol van már egy gazdasági épület. Ez a zárt kert egy vállalkozás telephelye is, ahol tevékenység közt szerepel a kertészet is. Beleköthetnek-e ha veszek egy 6 méter hosszú raktárkonténert és lerakatom. Mondhatom-e hogy csak árut hoztak benne és hozzák viszik (ergo mobil) még ha gyakorlatilag mindig ott van. Mert ez nekem nem tűnik „helyhez kötött műszaki alkotásnak”, Vagy ha rá hegesztek négy darab kereket és ide oda tologatom, akkor már gond nélkül lehet ott? A neten ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. segítséget előre is köszi. (sajna itt is van egy rosszindulatú szomszéd aki tuti feljelent, és nem akarok 800.000 Ft kiadni egy konténerért amit aztán majd el kell szállíttatnom.)

nanemaaa # 2013.01.28. 11:37

Én nem bátorítanálak.
Minden további nélkül elbontathatják (elszállíttathatják) veled. Annak meg hogy üresen ott álljon, mint építőanyag, nem sok értelme látszik.
Már az is gáz, hogy telephelynek szánod ami egyébként mezőgazdasági rendeltetésű terület. Azért még a földhivatal és a talajvédelmi hatóság is meg fog büntetni.

ncsillag # 2013.01.28. 11:46

zartkerti:

trükközhetsz.
de tudd, mostanában serényen dolgoznak az építéshatóságnál, és bírságaik akár milliós nagyságrendűek is lehetnek

wers # 2013.01.28. 11:56

Minden további nélkül elbontathatják
Ezt hol szabályozzák? Mert mi folyamatosan használunk konténereket, van, hogy több évig van egy helyen, és nem kell hozzá semmilyen engedély.

wers # 2013.01.28. 13:25

és nem akarok 800.000 Ft kiadni egy konténerért amit aztán majd el kell szállíttatnom.)
Kezd akkor úgy, hogy bérelsz, napi 800 Ft a bérleti díja egy 12 lábas irodakonténernek.

zartkerti # 2013.01.28. 18:03

Eszem ágában sincs trükközni. Csak szeretném tudni a jogokat, lehetőségeket, ezért néztem fel ide a jogi fórumra.
Kb. ilyen választ vártam volna egy jogban járatos személytől, személyektől:
312/2012 (XI.8.) korm. rendelet 1 melléklete alapján:
„Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek:
8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.”
Szerintem egy ablak nélküli fém konténer teljesen megfelel ennek a kritériumnak, aki nem hiszi járjon utána.

Azért telephely bár ez mellékes, mert növényeket termesztek, kertész vagyok. Úgy érzem így megfelelhet telephelynek egy zártkert. Konténerben meg szerszámokat szeretném tárolni. Nem tudom hogy jut eszedbe rögtön talajszennyezés…Na meg hogy mindenki trükközni akar…..
üdv.

MajorDomus # 2013.01.28. 20:52

de mire kell a konténer egy kert közepén ?

nanemaaa # 2013.01.29. 08:54

Talajvédelmi hatóság a külterületi építkezéseknél működik közre. A konténer elhelyezése is építkezés.
Ha már ilyen okos vagy, hogy rátaláltál a 312/2012-es kormányrendeletre, akkor nézd meg az építési törvényben az építmény és az épület fogalmát is.
Az, ha esetleg valamire nem kell építési engedély, nem jelenti azt, hogy az építési szabályokat nem kell betartanod.

zartkerti # 2013.01.29. 13:21

Én pont be szeretném tartani az építési szabályokat, azért járom körbe a témát, olvasok utána. Ha nem szeretném betartani a szabályokat, akkor már rég megcsináltam volta, mint az nagyon sokan.
Én építkeztem külterületre, mint említettem áll már egy gazdasági épület a telken, engedéllyel, hivatalosan, végigjárva becsületesen minden procedúrát. Tavaly kaptam meg a használatba vételi engedélyt, akkor és előtte sem kellett semmilyen papír, vagy ellenőrzés, közreműködés a talajvédelmi hatóságtól.
Valóban beleköthetnek hogy épület és nem építmény, ezért vagyok itt hogy információt gyűjtsek, mert laikusként összemosódik a két fogalom és azért több száz oldalt nem böngésznék végig hogy minden szót ellenőrizzek hogy a jogban mint jelent

Viszont ugyanaz a melléklet 17. pontja:
építési engedély nélkül végezhető….
17. A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú siló,
ömlesztettanyag-tároló, nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot
tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minősülő, föld feletti vagy alatti tartály, tároló
elhelyezéséhez szükséges építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása,
korszerűsítése, bővítése

itt sok mindent felsorol, de benne van hogy tároló és hogy építmény. A mondat nyelvtanilag nem egyértelmű szerintem. Lehet így is értelmezni:
engedély nélkül elhelyezhető, építhető építmény (tudom, nem épület):

  • A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú siló.
  • A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú ömlesztettanyag-tároló
  • A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot

tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minősülő, föld feletti vagy alatti tartály, tároló

(ennek az utolsónak felelne meg a konténer)
Most sem trükközni szeretnék, csak elfogulatlan tisztán látást szeretnék.
De egyébként futnak ezek a konténerek gabona tároló konténer név alatt is (tudom nem gabonát tárolnék benne, így ez borult, max a számlára ráírattatom hogy gabona-tároló konténer,és egy sarokba leöntenék gabonát is)

zartkerti # 2013.01.29. 14:10

bocsi, nem tárolót lehet építeni, hanem elhelyezni lehet tárolót , és az elhelyezéshez szükséges építmény (pl beton alap) építése nem engedély köteles? ha jól értelmezem