elbirtoklás

Gsnake # 2005.09.12. 09:18

jóhiszeműség e miatt érdekel:

Elbirtoklással nem szerezhet tulajdonjogot az, aki nem jóhiszeműen, hanem erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, mivel ezekben az esetekben hiányzik a belső meggyőződés.

forrás:

http://www.alfaterv.hu/hasznos4.htm

lewho # 2005.09.12. 09:27

hát ebben az esetben én úgy gondolom, hogy az elbirtokló majd azt bizonygatja, h megfelelő időn keresztül, szakadatlanul és sajátjaként birtokolja a dolgot. a sajátjaként elemét , ahogy a hivatkozás is írja, meg azzal bizonygatja majd, hogy fizeti a közterheket, miket nyilatkozik, stb. de a belső meggyőződést, amiről ő úgyis akként nyilatkozik, hogy persze, hogy megvan, szerintem nektek kellene cáfolni azzal, hogy tudnia kellett volna, h nem az övé, mert...

tehát szerintem nem kell neki/nem neki kell a jóhiszeműséget bizonyítania./mondjuk ez az én privát kis véleményem, ne vegyél rá mérget:)/ hanem majd ti cáfoljátok

Gsnake # 2005.09.12. 09:33

a gond majd azzal lesz, hogy nem hinném, hogy bmelyik elbirtoklóval is képesek leszünk mondjuk elbontatni a medencét, aminek a fele belóg hozzánk...

mondjuk azt sem értem, hogy egyáltalán hogyan kaphatott rá építési engedélyt, illetve hogyan lett ellenőrizve hogy mit csinál.

az biztos, hogy olyan lesz ez az egész, mint a rétestészta. :/

még nem birtokolták el (a 15 év jövő júniusában jár le) amúgy.

lewho # 2005.09.12. 11:03

üdv!

fele medence átlóg hozzátok, akkor túlépítés nem? a másik fél mit akar, azt tudjátok? mert ha elbirtokolni szeretne, akkor megy a felszólító levél, és megszakad a folyamatosság, újrakezdődik az idő.

ha meg sokkal több az épület értéke amit túlépített a telketekre(és rosszhiszemű volt vagy tiltakoztatok az építkezés ellen), akkor szedjétek el a földjét:)) mert mintha azt tanultuk volna, h a bíróság nemigen kötelez senkit a lebontásra..
de a legvalóstzínűbbnek szerintem a kártalanítás láccik..vagy a földrészlet megvásárlása.....

Gsnake # 2005.09.12. 13:04

egyenlőre még ott tartunk, hogy kikérjük a "behatoló" ingatlanok tulajdoni lapját, aztán kiértesítjük őket.

szerintem értékesítés lesz belőle... legalábbis most így ezt tippelem.

mutyi # 2005.10.04. 10:44

üdvözlöm!

segítségre szorulnék...

családi házunk van több mint 30 éve. a tulajdoni lapon csak kb. a fele a miénk a teleknek de ugyanúgy használjuk több mint mint 30 éve. 30 évig fizettünk is érte bérleti díjat. igaz e hogy 15 év elteltével a bérelt terület automatikusan a miénk lesz? létezik e ilyen jogszabály? és ha igen melyik az?

előre is köszönöm.

m.p.

lewho # 2005.10.04. 10:56

Hello!

Ha bérleti díjat fizettél azért hogy használd az ingatlant akkor nem történt elbirtoklás!
mivel ennek egyik feltétele az, hogy sajátként kell birtokolni.... ha vmilyen jogcím alapján (bérlet, szívességi használat stb..) teszed akkor nincs elbirtoklás.

mutyi # 2005.10.04. 11:59

ezt pontosan hogy kell érteni hogy "sajátként bírtokolni"?

lewho # 2005.10.04. 12:18

sajátjaként birtokolja. ez (szigorúan szvsz)azt jelenti, hogy a birtokló úgy birtokol, mintha tulajdonos lenne.
tehát ha kölcsönkérek egy könyvet (ami gyakran megesik:) és nálam marad 30 éven át, de mikor kézbe veszem mindig eszembe jut, hogy jéé ez meg a volt szomszédomtól van, nahát.... akkor nem sajátként birtokolom, mert tudom, h nem az enyém...

ha meghalok 120 évesen (terveim szerint) és az örököseim megkapják a könyvtáramat, akkor - habár nem az enyém volt a könyv - ők még nem lesznek tulajdonosok, de náluk szóba jöhet 10 év után az elbirtoklás, mivel abban a hiszemben birtokolják a dolgot, hogy az övék!

tehát ha van olyan jogcím, ami alapján számodra nyilvánvalónak kell(ett) lennie, hogy a dolog nem a tiéd, nem lehet elbirtokolni!!!

mutyi # 2005.10.04. 12:26

köszönöm szépen

HE0222 # 2005.10.04. 13:54

Bocsánat, de a sajátjakénti birtoklás nem egyenlő a jóhiszeműséggel,vagyis nem kell hozzá az a tudat, hogy ő tulajdonos! Könyörgöm, akkor nem is történhetne egyetlen elbirtoklás sem ol ingatlanra, ahová be van jegyezve az igazi tulaj! És mégis történik, ergo a sajátjakénti birtoklás nem zárja ki a rosszhiszeműséget, azaz, ha pontosan tudja az elbirtokló, hogy ő nem tulaj, akkor is bekövetkezhet az elbirtoklás, ha törvényi feltételei fennállnak. A sajátjakénti birtoklás azt jelenti, hogy a külvilág szemében ő tulajként tűnik fel, rendelkező cselekményeket végez a dologgal.

HE0222 # 2005.10.04. 13:59

Bérelt dolgot természetesen nem lehet elbirtokolni, hiszen azt nem sajátjaként birtokolja a bérlő!

lewho # 2005.10.04. 13:59

télleg. igaz amit írtál.
de az is, hogy aki jogcím alapján birtokol az nem birtokolhatja el a dolgot. vagy nem?

HE0222 # 2005.10.04. 14:42

Így igaz, aki jogcím alapján birtokol( bérlő, használó, haszonélvező és társai:)) az nem birtokolhat el.

Mendy # 2005.10.05. 04:41

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék elbirtoklás folytatásáról. Folyamatban van egy vki által már elbirtokolt telek átvétele, de egyenlőre csak szóbeli megállapodás alapján. Igaz-e, hogy az elbirtoklás ideje folytatólagos, és mit kell ilyenkor tenni? Ügyvédi szerződés? Földhivatali bejegyzés? Milyen bizonyitékok kellenek, hogy ezt sajátunkként birtokoljuk? Illetve mit kell tenni, ha letellik a 15 év, illetve a 8 év ami még hátra van ebből? Egyébként azért birtokolnánk a telket, mert a szomszédos telekről van szó, és nem találtunk tulajt akitől megvehetnénk, csak aki már egy ideje birtokolja. Nem szeretnénk 8 év után rájönni, hogy vmit elmulasztottunk, és mégsem lehet a miénk a terület. Milyen buktatói lehetnek a dolognak? Segitségüket előre is köszönöm.

derill # 2005.10.05. 10:15

Mivel önmagában az, hogy szakadatlanul 15 éve sajátodként birtoklod nem változtatja meg a tulajdoni viszonyokat a nyilvántartásokban is, ezért pert kell inditanod, hogy a biróság megállapitsa az elbirtoklás megtörténtét, és rendelkezzen arról, hogy a tulajdonjogod a földhivatali nyilvántartásba is bejegyezhető.

Azt természetesen, hogy több mint 15 éve sajátodként birtokoltad bizonyitanod kell (tanukkal pl.).

Ha valaki már elbirtokolt egy telket, ez azt jelenti, hogy ő birtokolta el, és nem Te. Átvenni az elbirtoklást nem lehet. Az elbirtoklási eljárás során az ő tulajdonjoga kerül bejegyzésre, Te tőle megvásárolhatod, vagy elkezdheted Te az elbirtoklást, és majdan 15 év mulva elbirtokolhatod.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

HE0222 # 2005.10.05. 14:00

Viszont a jogelőd elbirtoklását lehet folytatni, ha a 15 év még nem telt le nála, amikor Te megkezdted a sajátjakénti birtoklást, feltéve, hogy ő tényleg a jogelődöd volt.

ObudaFan # 2005.10.05. 19:45

Ez így a gyakorlat szempontjából helyes megállapítás, jogdogmatikailag annyi korrekcióra szorul szerintem, hogy itt nem jogutódlásról van szó, hiszen a birtokállapot nem jog, hanem tény, maga az elbirtoklás folyamata pedig éppen jogszerzés, így a jog korábban nem állt fenn. A Ptk. sem jogelődről, hanem elődről beszél. A lényeg, hogy a birtok átruházása a felek akaratából megtörténjen. Azonban egy olyan helyzetben, ahol a feleknek tudomásuk van arról, hogy a birtokállapotnak nem felel meg a tulajdoni helyzet, fontos lehet, hogy nem rosszhiszeműek-e a felek, hiszen a csalárd szerzés esetén az elbirtoklás kizárt. E mellett hozzá kell tenni, hogy az elbirtoklás folyamata alatt a tulajdonos a dologgal rendelkezhet, ami az elbirtoklást megszakítja, illetve vissza is követelheti azt. Ezt sehogy nem lehet kizárni.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.10.06. 07:00

én nem tartom kizártnak hogy egy megállapodás alapján folytassa valaki az elbirtoklást
más a helyzet szerintem, ha már elbirtokolták a telket ekkor már megszerezték a tulajdont csak még ez nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, a per is az elbirtoklás tényének megállapítására vonatkozik azaz konstitutív hatályú,
ha ez áll fenn jogilag a helyes –bár nem feltétlenül célszerű- megoldás az ha az új tulajdonos –a pertől függő hatállyal- eladja a telket, és együttesen megindítják a keresetet az elbirtoklás tényének megállapítására, kérik a perfeljegyzést stb
csalárd szerzésre itt szerintem inkább az alattomos erőszakos illetve bűncselekmény útján történő birtokszerzést kell érteni
a rosszhiszemű birtoklás szerintem általában fenn áll az elbirtoklásoknál

ildikó31 # 2005.10.06. 13:58

Kedves Mandy!

Én úgy értettem a segítségkérő írásodat, hogy szeretnétek megvenni a szomszédos ingatlan, a tulajdonos viszont nincs meg, és elbirtoklás van folyamatban.

Ha az elbirtoklás folyamatban van, akkor te az ingatlant nem tudod megvásárolni. Mert megvásárolni csak tulajdonostól lehet, és ebben az esetben a tulajdonos még nincs meg
Az elbirtoklást - természetes személy - jogutódkénd csak öröklés esetén lehet folytatni.
Jelen esetben két eset lehetséges:

1. a jelenlegi birtokos felhagy a birtoklással és te megkezdheted az elbirtoklást (15 év).
  2. vársz 8 évet, és ha a bíróság megállapítja a jelenlegi elbirtoklóról, hogy tulajdonos, akkor adásvétellel megszerezheted az ingatlant.

ildiko31

Mendy # 2005.10.06. 15:40

Hát köszönöm mindenki hozzászólását, nem is gondoltam, hogy a dolog nem egyszerűsödni, hanem bonyolódni fog. Ildikó meglátása helyes, ezt mi megvenni szeretnénk, csak nincs kitől, mert a Földhivatalban az utolsó bejegyzés 1947-es. Próbáltunk kutatni a múltban, utaztunk Tolnától Baranyáig, de csak véletlenszerű névazonosságra jutottunk, és oda lyukadtunk ki végül, mint aki jelenleg is birtokolja, hogy nincs kitől megvenni. Aki elbirtokolta, átadná nekünk, természetesen pénzért, ami ellen nincs is kifogásunk, csak még nem is az övé, akkor hogy lenne akár 8 év múlva a miénk???? Nyilván, hi kivárjuk a 8 évet, és utána vesszük meg, akkor a telek nem ennyibe fog kerülni, és neki most pont jól jön a pénz. Kérdem én: van olyan ügyvéd, aki olyan szerződést tud mindenféle kikötésekkel írni, hogy ezt a pénzt el ne bukjuk, és 8 év múlva tényleg a mi tulajdonunk legyen? Igazából ez lenne a fő kérdés? Hálás köszönet az infókért: Mendy

ObudaFan # 2005.10.06. 16:44

Mivel az elbirtoklás még nem következett be, senki nem tud olyan garanciát teremteni, hogy a tulajdonos ne jelentkezzen az ingatlanért. Ebben az esetben az elbirtoklás meg fog szakadni, ti pedig csak a mostani használótól követelhetitek a pénzeteket. De bejegyezni sem fogja a földhivatal a tulajdonszerzéseteket, hiszen nem a tulajdonos fogja aláírni a szerződést. A tulajdoni lapon az 1947-es bejegyzéssel kapcsolatban nemcsak név, hanem anyja veve, születési év is kell, hogy legyen. Ezekkel az adatokkal meg lehet próbálni a személyiadat- és lakcímnyilvántartót. Amennyiben az illető elhunyt, nyilván meg kell keresni a jegyzőt a hagyaték leltározása iránt. Így nagyjából meg lehet határozni, jelenleg kinek a tulajdona az ingatlan, ezek után a hagyatéki (póthagyatéki) eljárást le kell folytatni.

Egyébként a jelenlegi használó csak úgy elkezdte használni?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.10.06. 18:21

szerintem lehet kötni egy megállapodást a mostani birtokossal hogyfolytajátok az elbirtoklást kérjétek hogy valahogy valószínüsítse az elbirtoklás jelenlegi idejét és az ellenszolgáltatást úgy kössétek ki hogy ha elbirtoklás jogcímén az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeznek titeket akkor illeti őt
ez lehetséges de nagyon labilis alapokon áll
módvan arra is hogy ráépítéssel szerezzétek meg a föld tulajdonát

ObudaFan # 2005.10.06. 18:55

Ha előkerül a tulajdonos, és követeli az ingatlant, az ellen semmi biztosíték. Ráépítéssel az föld tulajdonjogát csak akkor lehet megszerezni, ha az építmény a földnél értékesebb lesz, nem valószínű, hogy ez így megéri. Ha pedig már áll épület rajta, akkor közös tulajdon keletkezik ráépítéssel.

derill # 2005.10.06. 18:57

HEO: meg feltéve, hogy ebbe a jogelőd belemegy, ugyanis ennek az a következménye elviekben, hogy nem ő fog elbirtokolni, tehát nem kerül a tulajdonába az ingatlan, tehát pl. eladni sem tudja. Az elbirtoklási idő pedig nem tudom mennyire forgalomképes, de szerintem semennyire, mivel kétlem azt, hogy valaki hajlandó nem tulajdonostól vásárolni, továbbá költeni olyanra, ami még egyáltalán nem biztos (hacsak ugy nem, hogy a per kedvező lezárta után fizet, ahogy Rite irta, viszont Mendy azt irja, hogy az elbirtokló most szeretné megkapni a pénzét - tehát előre a medve bőrére).

Rite: ez igy igaz, mindig rosszhiszemü, hiszen nyilvánvalóan azt tudja, hogy nem az övé amit birtokol, tehát másé.

Ildikónak maximálisan igaza van. A lényeg jelenleg az, hogy amennyiben az eddigi birtokos elbirtoklási ideje lejárt, tehát ő már legalább 15 éve birtokolja, akkor ő indithat pert, másrészt meg kizárt, hogy ingyen átengedi a birtokviszonyt, és Te meg tudod kezdeni az elbirtoklást.

Amennyiben viszont nem birtokolta még el (nem biztos, hogy ugy van, ahogy állítja) akkor a tulajdonos végül is bármikor jelentkezhet az elbirtoklási idő alatt, és ez esetbe nem lesz elbirtoklás. Tehát ha Te közben kötsz egy szerződést, és netán még fizetsz is (azt irod most jól jönne neki ez a pénz, tehát nyilván most akarná megkapni, ha viszont nem most fizetsz, akkor pár év mulva nem a mostani árát akarja majd az ingatlannak, hanem a pár év mulva esedékeset) ezt a pénzt elbukod, ha az akinek most kifizeted, közben lelép a pénzeddel.

Amit ÓbudaFan irt, azt nem érdemes végigcsinálni, mert az eredménye az lesz, hogy meg lesz a tulajdonos (vagy annak örököse), és kizárt, hogy csak ugy ingyenesen lemond a jogáról (amiről mellesleg lehet, hogy pont a hagyatéki eljárás miatt szerez majd tudomást).

Tehát én inkább várnék amig az eddigi birtokos az elbirtoklási pert befejezi, majd megvenném tőle, ha ennyire akarom a telket.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu