Kedves hozzáértők!
Szeretném megtudni, hogy egy vagyonmegosztásos perben mennyit és mikor kell illetéket fizetni? És kinek kell azt megfizetni?
Rögtön a per kezdetén fizetni kellene?
Mi az a perfeljegyzés??
Köszönettel várom a válaszokat!
Illeték fizetés perben
- 1
- 2
A perfeljegyzés azt jelenti, hogy a bíróság megkeresésére a földhivatal a tulajdoni lapra bejelenti a perindítás tényét. Ezek után az ingatlanon - a szolgalmi jog kivételével - jogot szerezni csak ennek a veszélyével lehet.
A pert indítónak a per megindításakor kell megelőlegeznie a 6 %-os illetékösszeget, kivéve, ha illetékfeljegyzési jogot engedett a bíróság. Mivel a közös tulajdon megszüntetése minden fél érdekét szolgálja, a perköltséget meg kell osztani (PK 10)
ObudaFan, köszönöm!
Még egy kérdésem lene!
Az illeték az ingatlan teljes értékének a 6 %-a, vagy csak a perelt érték 6%-a??
Pl.: adott egy 20 millás ingatlan aminek én az 50-50%-os megosztását kérem, akkor a 20 milla után fizetek, vagy csak 10 után?
Milyen indokkal engedélyezik a perfeljegyzést? ( ez már a 2. kérdés, bocs:)
mondjuk én hozzátenném hogy perfeljegyzésre tekintet nélkül jegyzik be a bírósági vagy hatósági határozaton alpuló jogokat
gyakorlatilag szinte mindig bejegyzik még akkor is ha mondjuk a felperes nem helyezi b letétbe a vételárat stb.
egyébként ez milyen per közös tulajdon megszüntetése ???
Köszönöm a válaszod, bár nem teljesen világos. De nyilván én sem voltam az.
Zajlik a válóperem, amiben szeretném kérni a vagyonmegosztást. Fele-fele alapon. Egy ingatlanról van szó, amiben mindketten élünk. A férjem nem akarja eladni, de kifizetni sem akar.
18 éves házasság után mondják ki a válást. Ezt azért írom, hogy értsd, miért kérem fele-fele arányban. Egyikünknek sincs bevitt vagyona.
Mindent közösen szereztünk az évek alatt.
Szerinted mik az esélyeim??
szerintem itt nincs perfeljegyzés hisz gondolom mint házassági vagyonközösség fennállása alatt szerzet vagyontárgy az ingatlan fele-fele arányban a férjet és feleséget illeti
vk megosztás esetén módosíthatják ezt a felállást, de ahogy kiveszem te ez nem szeretnéd hisz az már most is 50-50 arányban illeti a tulajdonosait
ha természetben szeretnéd megosztani az már egy t közösség megszüntetés ott például kiell jogerős telekalakítási határozat is /sok esetben azonban nem lehet természetben megosztani/
Igen, én az ingatlan eladását vagy a tulajdonrészem kifizetését kérném, nem azt, hogy megosszák az ingatlant használatra.
Ha nem a válóperen belül kérem ezt, hanem külön perben, akkor már kérnem kell az illetékfeljegyzést?
az illeték feljegyzés az egy illeték előlegezése alóli kedvezmény
igen kérheted a perfeljegyzés elrendelést a bíróságtól
fontos hogy mindenkinek perben kell állnia még a zálogjogosultaknak is
Kik azok a zálogjogosultak??
balázs01 most ugratsz??
Eszemben sincs! Azért kedves Tőled, hogy feltételezed rólam, hogy tudom!:)
Talán bank? Abszoliút kezdő vagyok perlekedésben és "szakszavakban"!:)
Azért köszönöm!
pédául
Kedves tőled. Köszönöm azért.
Balázs! Üdv! a perfeljegyzés azt jelenti, hogy a per megindításának a ténye kerül be az ingatlannyilvántartásba. A zálogjogosultak azok, akik ilyen minőségben mondjuk kedvezményezettként be vannak jegyezve a tulajdoni lapra. Általában bankok ezek. A tulajdoni la teherlap részén vannak.
Az ingatlan árverés útján való értékesítését lehet kérni, az ingatlan eladását nem igazán.
Az illetékfeljegyzési jogot bármely perben lehet kérni. Közös tulajdon megszüntetése esetén a pertárgy értéke a felperes tulajdoni illetőségének az értéke. Felperes aki elindítja a pert.
A Te esetedben tehát az 1/2-ed tulajdoni illetőség értékének 6 %-a lenne az illeték.
A perfeljegyzés megáll, mert tulajdonjogot érinti a per.
Az illetékfeljegyzési jogra ez a szabály:
60. § (1) Ha az illeték előzetes megfizetése a félnek jövedelmi és vagyoni viszonyaival arányban nem álló megterhelést jelentene, mentesíteni lehet az illeték előzetes megfizetése alól, különösen, ha a lerovandó illeték a fél és a házastársa, valamint vele egy háztartásban élő, általa eltartott gyermekei előző adóévben elért egy főre eső adóköteles jövedelme 25%-át meghaladja.
Thommmassso!
Nagyon köszönöm, teljesen megértettem!!
Szerződés szegésért szeretnék pert indítani.
Mennyi lehet ennek az illetéke?
Pontosan mit is kérnél abban a keresetben?
Elmarasztalást, hogy tényleg szerződés szegés történt az én káromra.
Pusztán megállapítást? Jobb esetben idézés kibocsátása nélkül elutasítják végzéssel, rosszabb esetben az első tárgyaláson ítélettel.
Akkor hogyan tudom véghez vinni?
Perelnem kell?
„Perelnem kell?” Miért, eddig miről beszélgettünk?
Mi lenne ha elmondanád, mi a konkrét problémád? Tán még segíteni is tudnánk.
Banki hitelre vettem autót.
A szerződés szerint indoklás nélkül elállhatok 8 napon belül.
A 6. napon indoklás nélkül elzavartak. Mivel papírt akartam kérni hogy ott jártam, és elutasítottak lecövekeltem a bankfiókban, mire rendőrt hívtak rám.
Továbbra is el akarok állni a szerződéstől, de már így sajnos lejárt a 8 nap. Mit tehetek?
Elég lett volna egy ajánlott levelet elküldeni. Nem ír elő a szerződés írásos formát az elállásra?
Semmit nem ír. csak annyit, hogy 8 napon belül indoklás nélkül bármelyik fél elállhat.
A tértis levél megérkezett hozzájuk, és a válaszukban az állt, hogy lejárt a 8 nap. Hát persze, hogy lejárt, hiszen a 6 napon a visszautasítás után az első postán kézzel megírtam, elsőbbségivel feladtam de későn ért be.
Ha szerinted jogszerűen felmondtad a szerződést, akkor szépen fizesd nekik vissza a pénzt, és aztán várd, hogy ők beperelnek-e téged.
(Egyébként én olyat még nem láttam, hogy egy áruvásárlási kölcsöntől el lehessen állni. Ha van elég pénzed, hogy visszafizesd a kölcsönt, akkor miért volt rá egyáltalán szükséged.)
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02