jelzálog - örökösökkel


robinna # 2005.11.23. 08:51

Köszi mindenkinek a válaszokat, bár a helyzet azóta fokozódott. :) Tök szerencsés véletlen folytán nyomára bukkantunk az "örökösöknek". A háromból kettőnek nincs kifogása a saját örökrészének anyám nevére való elajándékozása ellen, de a harmadik vacakol.
Nem is ez a baj, hanem most a bank is elkezdett vacakolni, hogy -mégha hozzá is járulnak az örökösök a lakás jelzáloggal való megterheléséhez - akkor is, az ő házastársaik (!) beleegyezése is kell, sőt, az esetleges kölcsönnél adóstársként is szükség van rájuk. Kész röhej.
Kérdeztem, hogy miért van ez, és hogyha nem 3, hanem 8 örökös lenne, akkor is kellene-e mindegyik engedélye + a házastársaiké a jelzáloghoz és adóstársként a kölcsönhöz? Azt mondták igen, éspedig azért, mert ha az illető örökös több mint x éve házas, akkor az ő vagyona (tehát a lakás ráeső tulajdoni része) közös lesz a házastársával (éppúgy, ahogy anyám lakása közös lett 5 év után a mostohaapámmal).
Ezen az alapon, ha az örökös házastársa 6 év után elvált, majd újraházasodott és szintén több, mint x éve házas, akkor az örökös volt házastársának új házastársa is tulajdonos, és így tovább??? A végén kiderül, mindenki tulajdonosa annak a putrinak, kivéve engem, aki miatt annak idején kapta anyám.
Szóval a kérdés: jogos-e, hogy bank kéri az örökösök házastársának is a beleegyezését a jelzáloghoz, ha ezek a házastársak nem szerepelnek a tulajdoni lapon?
Ha sikerülne az ajándékozási szerződést összehozni (nem sikerül, mert nincs párszázezer ft-unk az illetékre - ha lenne, nem kéne a bankkölcsön se. :( szóval ha sikerülne, akkor is kellenének a szerződéshez ezek a bizonyos házastársak?

ildikó31 # 2005.09.05. 10:06

Kedves robbina!

Miért kellene fizetni!!! Most írtuk, hogy meg kell indítani egy elbirtoklást, ha tényleg még csak felé sem néztek az ingatlannak, akkor nagy valőszínűséggel az édesanyadé lehet az egész ingatlan. Ennek azonban feltétele, hogy tegyétek meg a megfelelő jogi lépéseket. Ingatlna esetében megéri!!! A lehető leghamarab fordulj szakemberhez!


ildiko31

HE0222 # 2005.09.03. 21:22

Robinna,

én a helyedben keresnék egy ügyvédet, mielőbb.

robinna # 2005.09.03. 07:39

Köszi a válaszokat!

Sajnos, ezektől tartottam. El se merem mondani anyámnak. Ha megtudja, hogy bizony nem az eredeti örökölt értéket kell kifizetni, megüti a guta.
A lakás úgy lett a mosothaapáé is, hogy 5 év házasság után minden vagyon közös lesz. :-( Legalábbis állítólag annak idején ez így volt.

Szóval a felújítás ugrott. Csak tudnám, hová teszem anyám hogy ne fagyjon meg a télen, meg jövő télen, meg utána...de ez már OFF.

HE0222 # 2005.09.02. 22:42

Szerintem is érdemes elbirtoklási pert indítani, de fel kéne szerelkezni bizonyítékokkal, hogy a tulajdonostárs tett néhány kísérletet a felkutatásukra, stb. Közös tulajdon tulajdoni hányadának elbirtoklásakor szigorúbb szokott lenni a bíróság, ezért kell jól megtámogatni a dolgot.

ildikó31 # 2005.09.02. 06:19

Kedves robbina!

Ha a helyzet tényleg így van, ahogy írtad. 25 éve nem tudjátok, hogy hol vannak, nem jártak a házban, nem gondozták, felújításokra, állagmegőrzésre ők nem költöttek, akkor érdemes lenne elbirtoklási pert indítani. Javaslom, hogy fordulj szakemberhez!


ildiko31

HE0222 # 2005.09.01. 08:10

Szerintem úgy örökölhetett a mostohaapa 3 gyereke, hogy

édesanyád esetleg, még a házasság fenállása alatt, bejegyeztette mostohaapádat tulajdonosként a tulajdoni lapra, tulajdonképpen nekiajándékozhatta az ingatlan egy részét. Márpedig ha mostohaapád tulajként volt bejegyezve, az ő leszármazói bizony törvényes örökösök.Meg kellene nézni a tulajdoni lapot.

Cola (törölt felhasználó) # 2005.08.31. 17:42

Robinna!Atv. szava szent lehet, de ha ez az ingatlan az édesanyád különvagyona volt, akkor nem tudom, hogy miért örökölt a mostohaapád három gyermeke.
A kérdésektől függetlenül érdemes lenne ennek korrigálásán elgondolkodni...
És a válaszok a kérdésed sorrendjében:

  1. Nem igaz.
  2. Valóban szükség lenne a hozzájárulásukra, legalábbis ahhoz, hogy az Õ tulajdoni hányadukat is megterheljétek...
  3. Valóban adásvétel formájában lehetne tőlük megszerezni, amely sorána vételár a felek alkujának kérdése, ha nincs megállapodás, akor bírósági utat is igénybe lehet venni. A kiindulási alap nem lehet a 25 évvel ezelőtti forgalmi érték - ezt beláthatod, hogy eléggé méltánytalan lenne...
  4. Te csak a saját tulajdonodat adhatod le, és ez mindenki másra is igaz, tehát lesz az ingatlannak "x" eladója...akik az eladási árat a tulajdonjoguk arányában osztják meg.
robinna # 2005.08.31. 16:43

Most hirtelen eszembe jutott még egy kérdés. Ha van ez a 3 örökös, akkor el sem adhatjuk a házat az ő beleegyezésük nélkül?!

Vagy eladhatom, de abból ki kell fizetnem az örökrészüket? És akkor az mekkora rész? Az annak idején megállapított öszeg, vagy az vételi ár arányában megállapított örökrész?

robinna # 2005.08.31. 16:34

Remélem, van aki tud válaszolni nekem. 3 kérdésem lenne, talán kicsit bonyolult lesz.

25 éve meghalt a mostohaapám, és az ő előző házasságából származó 3 gyereke is örökölt abból a házból, amiben élünk, és amit anyám vett a mostohával kötött házassága előtt. Tehát a gyerekeknek a házhoz ilyen értelemben semmi közük, de a törvény szava szent.
Akkor a gyerekek megállapított örökrészének értéke kb. tizenvalahányezer ft volt személyenként, de ez nagy összeg volt akkor ahhoz, hogy kifizessük őket, és ezt azóta se tettük meg. Az akkori ügyvéd azt mondta, hogy ez az öszeg nem nő se kamattal, se a ház értékének növekedésével, vagyis ha most ki akarnánk fizetni őket, akkor is csak az a tizenvalahányezer forint járna.
Az első kérdésem az, hogy ez igaz?

A második probléma, hogy a ház felújításra szorul, de csak úgy kapnánk hitelt, hogy a ház a fedezet, tehát jelzálogot jegyeznének be rá. A bank szerint ehhez minden tulaj beleegyezése kell, tehát a 3 gyereké is. A baj az, hogy nekik ugyan mi érdekük fűződne hozzá, hogy hozzájáruljanak, másrészt fogalmunk sincs, hol élnek, a temetés óta (azaz 25 éve) még a hírüket se hallottuk, és az előtt is csupán egyszer jártak nálunk.
2. kérdésem tehát, hogy tényleg kell-e a beleegyezésük, és ha igen, de nem tudjuk őket felkutatni, akkor mi van? Nem kapunk hitelt sehogy se sehol, semmilyen feltétellel? Az anyám nevére szóló tulajdonrész értéke kevés a felveendő hitel összegéhez. Kevesebb hitel meg nem elég a felújításhoz.

3. kérdés, ha most ki akarnám fizetni ezt a 3 örököst, akkor -úgy tudom,- ez ún. örökrész vétel lenne, tehát adásvételi szerződés kellene hozzá. Ha meg is találnánk őket, kötelező-e elfogadniuk a pénzbeli megváltást? Pláne, hogy ilyen csekély összegre szól? És ha sehogy nem akarja eladni az örökrészét?

Szóval nem tudom mit csináljak. Örökös-aláírás nélkül nincs jelzáloghitel, anélkül fejünkre omlik a ház. Ha meg megváltanám, nem köteles elfogadni? Miért is fogadnának el tizenezer forintot, ha ma a ház jóval többet ér?
De a lényeg hogy kapjunk kölcsönt. Hogy lehetne megoldani ezt a gordiuszi csomót?