Elveheti-e a végrehajtó a jelzáloggal terhelt lakásomat?


Sasfioka # 2005.09.22. 08:50

Másik topicban annyival többet tudunk, hogy adóstárs volt zitak a férje hitelügyleténél. Amit vásárolni akar ingatlan, azt pedig egyedül venné.
Vagyis úgy tűnik, hogy jogos a bank követelése.
Mint ahogy a másik topicban is leírták, a jelzáloggal terhelt ingatlant elveheti a személyi kölcsönt folyósító bank, mert a végrehajtási jog ebben az esetben "erősebb", mint e jelzálogjog. Ahogy már leírták a folyamatát:
Megszületik a jogerős bírósági végzés, mely jogosítja a bankot a végrehajtási eljárásra.
A bank megkeresi a végrehajtót.
A végrehajtó felkutatja a fellelhető ingó és ingatlanvagyont, munkahelyet, stb.
A munkahelyről fizetésletiltást eszközöl, az ingatlanra végrehajtási jogot jegyeztet.
A végrehajtási jog bejegyzéséről értesítik a neked jelzáloghitelt folyósító bankot, és a bank hivatkozva a kölcsönszerződésre a jelzáloghitelt azonnali hatállyal felbontja, felszólít a tartozás egyösszegű megfizetésére, amennyiben ezt a közölt ideig nem teszed meg beszáll a végrehajtásba, ahol első helyen fog szerepelni, a személyi kölcsönt folyósító bank előtt.

Mindenesetre érdemes lenne tényleg utánanézni a dolgoknak, mert mint már írtad, a fizetésed x százalékát vonja a végrehajtó, vagyis ez azért már előrehaladott ügy. Neked erről végzést, a végrehajtótól levelet, stb. kellett volna kapnod.

Az is kérdés, hogy mekkora összegről van szó, és ezt az összeget nem lehet-e előteremteni, hogy végetérjen a személyi hiteles procedúra? Aztán ha te megfizetted a férjed helyett ezt, akkor a férjed felé igényt érvényesíthetsz bíróság előtt.
Viszont ha már rajtad is végrehajtanak, akkor fennáll a BAR lista veszélye is, mint a másik topicban már említettem.

SF

bellicus # 2005.09.22. 01:44

Hiányzanak az adatok.
Kezese vagy-e a volt férjednek?
A lakás egyedül a tiéd vagy közös elvált férjeddel?

zitak # 2005.09.21. 15:14

A volt férjem, mint kiderült, 3 éve nem fizeti a személyi hitelét, a bank már engem keres, legutóbb az ügyintéző azt mondta, bíróságra kerül az ügy. Én most szeretnék lakást venni, 20 évre jelzáloggal lesz terhelve a lakás. Mit tehet velem a másik bank, azonkívül, ha a fizetésem már le lesz terhelve, a lakáson más bank jelzáloga van?
Nagyon fontos, ezen múlik a jövőm. 2 kisgyerekkel, válás után, 30 évesen most szeretném megvenni első lakásomat.
Kérem segítségüket.
Előre is köszönöm.