Mikor vehetem meg az általam frissen haszonbérre kibérelt termőföldet?
Tiltja valamilyen jogszabály, hogy pár hónapon belül megvehessem?
Mikor vehetem meg az általam frissen haszonbérre kibérelt termőföldet?
Tiltja valamilyen jogszabály, hogy pár hónapon belül megvehessem?
"Mikor vehetem meg az általam frissen haszonbérre kibérelt termőföldet?"
Amikor akarod.
(A haszonbérletre ugyanúgy van előjog, mint a vásárlásra. Ha tehát ezzel akarja valaki az első - na, jó, a második -helyre csempészni magát az elővásárlási sorban, akkor nem biztos, hogy működni fog.)
Köszönöm! Azt hallottam, hogy csak 3 év bérlés után. Akkor nincs ilyen kitétel, örülök! :)
Lehet, hogy rosszul kérdeztem! :)
Mikor élhetek a haszonbérbe vett földel kapcsolatban kikötött elővásárlási jogommal? Akár azonnal is?
Értelem szerűen, akkor...
HA éppen eladó az a föld és VAN is MÁR rá vevő.
Azaz az adásvételi szerződés létrejött valaki mással.
Hisz
- -
Ha netán "VÉTELI JOG"-od van az más.
De gondolom nem az van.
Vételi jog: ha úgy döntesz megveheted és ekkor kötelező neked eladni.
"Mikor élhetek a haszonbérbe vett földel kapcsolatban kikötött elővásárlási jogommal?"
Erre már te válaszoltál: 3 év bérlést követően.
:) Köszönöm!
Akkor, ha jól értem, jobban járok, ha nem írok be elővásárlási jogot a szerződésbe?
Mert ha beírom, akkor nem vehetem meg 3 évig, de ha nem írom be, bármikor megvehetem?
Van különbség a vételi jog és az elővásárlási jog között?
Van.
Köszönöm!
Érdemes-e vételi jogot kikötni haszonbérlet esetében, ha a célom az, hogy pár hónapon belül megvegyem a haszonbérbe vett földet?
Igen.
Hisz akkor te egyoldalúan mondhatod, hogy: MOST megveszem.
Így te leszel a szerződéses vevő a kifüggesztéskor
és mások élhetnek az elővásárlási jogukkal,
ha van nekik olyan, ami erősebb még nálad is.
A vételi jognak van
és
Nyilván csak akkor fog vételi jogot adni a tulajdonos neked, HA
ő egyébként el AKARJA adni a határidőig terjedő időszakban.
Bea1
Jájjj....
1.
Bármikor megveted, ha éppen eladó
és veled köt szerződést a tulajdonos.
Ekkor legfeljebb más a tiédnél erősebb jogú elővásárló viheti el előled a kifüggesztés során.
2.
Az elővásárlási jogod alapján akkor veheted meg, ha
DE!!!
3.
A vételi jogról meg alább volt már szó...
Köszönöm a válaszokat!
2012. évben kötött termőföld bérleti szerződés lejárt 2017. év végén. Kérdésem az lenne, hogy a 1994. évi LV. törvényt kell még alkalmazni erre a szerződéses viszonyra, vagy az új földtörvényt. A bérlő ugyanis úgy, hogy a szerződése lejárt tovább művelte a földet, a szerződés megszűnésekor mezei leltárt nem nyújtott be, az új bérlő művelési kötelezettségét megakadályozza. Birtokvédelem elindítva, csak nem tudjuk az elszámolásra melyik jogszabály az érvényes, illetve, hogy a mezei leletárt érvényesítheti-e jóval a szerződés megszűnése után. Segítséget előre is köszönöm.
Tisztelt Szerkesztőség!
Haszonbérleti szerződés kifüggesztésével kapcsolatban lenne kérdésem.
Amennyiben a földrészletnek két tulajdonosa van, de a haszonbérleti szerződés nem külön okiratba lett foglalva, hanem egy szerződésen lett megkötve mindkét tulajdonossal, ez esetben a jegyző felé a hirdetményi úton történő közlésre vonatkozó közzétételi kérelmet elég ha az egyik tulajdonos nyújtja be, vagy mind a kettőnek be kell nyújtania külön kérelmen?
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Szerkesztők!
Környékünkön bevett gyakorlat, hogy (MOSZ ajánlással egyezően) a korábban 20 évre megkötött haszonbérleti szerződést közös megegyezéssel felbontják a felek 19 év és xx napra, majd új szerződést kötnek újabb 20 évre - az új szerződést kifüggesztik, és a korábban 19 év xx napig haszonbérlő a volt haszonbérlői státusszal elviszi a földet.
E szerint az értelmezés szerint ugyanazon felek között a két szerződést nem tekintik ugyanazon jogviszony meghosszabbításának, hanem az új szerződést új jogviszonyként értelmezik (amivel a 20 éves időkorlát megkerülhető).
Kérdésem tehát egyrészt, hogy ha a felek a korábbi szerződést közös megegyezéssel felbontják, majd újat kötnek (kifüggesztéssel), azt két külön jogviszonynak kellene-e tekinteni vagy a korábbi jogviszony meghosszabbításának (ugyanazon felek között, megszakítás nélkül, ugyanarra a területre)? Másrészt pedig, hogy a volt haszonbérlői státuszra hivatkozással meddig gyakorolható előhaszonbérleti jog (pl. 15 évre felbontják a szerződést, kifüggesztik az újat mondjuk 10 évre, a volt haszonbérlő erre a státuszára hivatkozhat-e (hiszen a kettő együttes időtartama a 20 évet meghaladja)?
Amennyiben a volt haszonbérlő korlátlanul hivatkozhat volt haszonbérlői státuszára (20 éven túl), akkor viszont mi értelme a 20 éves időkorlátnak a törvényben?
Köszönöm szépen!
@br92
a jegyző felé a hirdetményi úton történő közlésre vonatkozó közzétételi kérelmet a 2 tulajdonos megállapodása (döntése) szerinti tulajdonos nyújtjhatja be, én ezt rögzíteni szoktam a szerződésben.
"474/2013. (XII.12.) Korm. rendelet
7. § (1) A közzétételi kérelmet a haszonbérbeadónak kell benyújtania a jegyzőhöz. Ha a haszonbérleti szerződés tárgyát osztatlan közös tulajdonban álló föld képezi, és a szerződés szerint a haszonbérlet
a közzétételi kérelmet a tulajdonostársak döntése szerint kijelölt tulajdonostárs nyújthatja be."
dr. Egyed Zoltán
ügyvéd
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/
@mrng5
új közzététel, új szerződés= új jogviszony.
A korábbit nem felbontják, hanem megszüntetik.
Felsőbírósági döntés van arra nézve, meddig hivatkozhat vki a "volt haszonbérlői" minőségre.
A 2019. január 11. napjától hatályos szabályozás szerint nem csak a volt haszonbérlő állhat első helyen, bár amit írsz gyakorlat, az valóban visszasságra adhat okot......
dr. Egyed Zoltán
ügyvéd
dr_Egyed_Zoltán
Köszönöm a választ.
Esetleg a felsőbírósági döntés számát le tudná írni?
Eddig csak olyat találtam, amely azt írja le, mit jelent a közvetlenül bérelte, ill. bérli kifejezés, olyat azonban nem, amelyből megtudnám, hogy meddig (akár 20 éven túl is?) hivatkozhat erre a minőségre a volt haszonbérlő.
20 évente egyszer legalább közzé kell tenni a szerződést. Ha csak 5 évre kötik, akkor hosszabbíthatnak a felek további 15-öt. Közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik és aznap újat köthetnek, amelyet közzé kell tenni. Ha nincs a rangsorban előrébb álló jogosult, akkor a régi-új bérlő használhatja újra 20 évig. A lényeg, hogy 20 évente egyszer legyen közzététel. (jelenlegi szabályok szerint, kérdés mi lesz 10-15-20 év múlva). Állattartó, ökogazda, kertészeti tev. szintén versenyben van, így nem 100%, hogy a volt bérlő viszi el.
Bh-ban egyre gondoltunk sztem, csak máshogy közelítettük meg a problémát. :)
dr. Egyed Zoltán
ügyvéd
A "földet használó" - így pl. a bérlő - földművest [18. § (1) b)] nem előzi meg az állattartó, a bio-, a kertész stb. [Mindezek csak az (1) d-e) pontja alá tartozókat előzik.)
A földet használó földművest tulajdonképpen senki nem előzi meg - csak az állam. (De még annak a joggyakorlása is célhoz kötött.)
Adásvétel esetében igazad is van kolléga úr, de haszonbérletnél máshogy alakul a sorrend. :)
dr. Egyed Zoltán
ügyvéd
Elnézést, valóban tévesen hivatkoztam a jogszabályhelyet. De a rangsor érdemben itt sem lesz más. Az általad soroltak bérlet esetén sem előzik meg - főszabályként - a "volt haszonbérlőt", hanem "megegyező ranghelyen illeti meg" őket az elővásárlási jog. (Gyakorlatilag tehát csak akkor előzhetik meg a bérlőt, ha utóbbi nem családi gazdálkodó.)
Így van, ahogy írod.
Ranghely egyezőség állhat elő (volt földhasználó és állattartó, eredetterméket előállító, öko gazda, kertészeti és vetőmag előállító) között és az alsorrend lesz a döntő (családi gazdálkodó, fiatala fm, pályakezdő gazd.)
Én ebből szoktam puskázni, mert szemléletes:
https://www.nak.hu/…abalyozasban?…
dr. Egyed Zoltán
ügyvéd
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |