Haszonbérleti szerződés

Csuklósbusz # 2020.09.18. 00:14

Közjegyzőhöz is fordultam már kérdéseimmel amiket itt is felszoktam tenni. Hát én olyan hézagokra szoktam rálépni hogy sokszor nem tudják biztosra a választ.
Zártkert, haszonbérleti de nemcsak művelni hanem lakhatás céljából is.. Az utóbbi a joghézagos, pláne ha adósság is van rajta..
Pl áramszolgáltató köteles-e szerződést kötni haszonbérlővel? Földhivatalba bejegyzik -e ha elidegenítési és terhelési tilalom van rajta?
Ezek egy átlag vidéki ügyvédnél erősen utánnanézősek illetve benézős kérdések sztem.

Csuklósbusz # 2020.09.18. 02:11

Földforgalmi törvényt átfutottam, konkrétan nem térnek ki a kérdéseimre, de viszont állandóan változik így neten is nehéz tippeket olvasni.
Elméletileg az új Fftv már szabályozza azt amit már kérdeztem a múltkor hogy azonos ranghelyen lévők esetén már nem az eladó választása a dolog. Illetve mindkét verziót írja:

28/A. § * Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv a szerződés szerinti vevő és a vele azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult javára egyaránt hozhatna jóváhagyó döntést, úgy a mezőgazdasági igazgatási szerv az adásvételi szerződés szerinti vevővel hagyja jóvá a szerződést.

. § (1) A jegyző a nyilatkozattételre nyitva álló határidő leteltét követő 8 napon belül a beérkezett, illetve a 21. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint átvett jognyilatkozatokról iratjegyzéket készít, és azt az adás-vételi szerződés eredeti példányával, valamint a jognyilatkozatokkal együtt megküldi

1. az eladó részére, ha az adás-vételi szerződés mentes a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása alól, vagy
  2. a mezőgazdasági igazgatási szerv részére jóváhagyás céljából.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben az adás-vételi szerződés szerinti vevő helyébe az elővásárlásra jogosult az elfogadó jognyilatkozatának az eladóval történt közlése napján lép be. Több elővásárlásra jogosult elfogadó jognyilatkozata esetén az adás-vételi szerződés szerinti vevő helyébe a sorrendben előrébb álló elővásárlásra jogosult, több, azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult esetén pedig az eladó választása szerinti elővásárlásra jogosult lép.

-----
Akkor most az eladó választása vagy eredeti szerződés szerinti lesz a vevő ha van azonos ranghelyen lévő is?----

Más, kamu Fmh-nál volt téma hogy átvehető lenne az ingatlan. Ezekszerint mégse:

szerinti eljárás során a föld árverésen kívüli eladásának és a végrehajtást kérő általi átvételének nincs helye.

(6) * Felszámolási, vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás esetében, ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadja az árverési vevő javára a tulajdonszerzés jóváhagyását, vagy az árverés sikertelen, a föld az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül.

De pl végrehajtási árverés esetén nem kapja meg az állam...

Az alábbit hogy értik? Szabadon kiadható albérletbe az épület?

:

38 (5) A tanya lakó-, és gazdasági épület használatának - a földtől elválasztott - önálló átengedésére e törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.

40 (5) Tanya földhasználati jogosultságát földművesnek nem minősülő természetes személy, illetve mezőgazdasági termelőszervezetnek nem minősülő jogi személy - ide nem értve a 41. §-ban meghatározott jogi személyeket - is megszerezheti.

A fenti szerint akkor nem földművesként kivehetek akár 100HA tanyát haszonbérbe is?

De zártkertre nem ír semmit, zártkertet kivehetek haszonbérletbe majd az épületet kiadhatom albérletbe legálisan?

drbjozsef # 2020.09.18. 03:50

Akkor most az eladó választása vagy eredeti szerződés szerinti lesz a vevő ha van azonos ranghelyen lévő is?

Kevered a dolgokat.

Van a vevő, és van egy elővásárlásra jogosult. A vevő is ugyanazon a ranghelyen áll, mint a e.v.j. Ez esetben a vevő kapja meg.

A másik eset, ha van több elővásárlásra jogosult azonos ranghelyen (de megelőzik a vevőt). Ilyenkor választhat az eladó.

Csuklósbusz # 2020.09.21. 10:05

Értem mostmár!

De ez a haszonbér majdnem olyan mint a haszonélvezet, nem tudja elvinni a bank, nem tudja visszavenni a tulaj amíg be vannak tartva a szerződésben foglaltak?

A földön lévő ingatlanra mennyire vonatkoznak ezek?

drbjozsef # 2020.09.21. 10:29

Igen, az egy szerződés, amit minden félnek be kell tartani.

Épület szerintem a földingatlanhoz tartozik alapesetben, ha nincs önálló helyrajzi száma. De hát szerződési szabadság van, akár rendelkezni is lehet arról a szerződésben. Az Fftv. is csak a tanya épületeivel kapcsolatban ír kivételt, úgy általában nem ír róla.

Szerintem - de ennyire már nem értek hozzá, lehet, hogy tévedek.

Csuklósbusz # 2020.09.24. 15:25

Haszonbérleti szerződés az tehernek számít, tehát elidegenítési és terhelési tilalom esetén is bejegyzik?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.25. 05:41

A telekkönyvbe "szerződést" nem jegyeznek be, csak jogot. (És tényeket fel~.)

Csuklósbusz # 2020.09.25. 11:09

Nade ha terhelési tilalom van akkor a földhasználati jog végülis egyfajta teher nem?

Bár a múltkor meg eltartási szerződésbe futottam bele ami akkor is hatályos az ingatlanra ha nincs bejegyezve..

Tehát ha bejegyzés nélküli eltartási szerződéssel valaki jogosan zavarhatja el a tulajt... akkor a földhasználati szerződést beírják vagy sem, távoltartja-e a bankot/végrehajtást kérőt vagy sem?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.25. 11:15

Megbocsáss, zöldségeket írsz.

Csuklósbusz # 2020.09.25. 12:39

Pontosan mi a zöldség?

Földhivatal terhelési tilalom esetén regisztrálja-e a földhasználati jogot?

Más:
Ptk.587. § (1) Ha a jogosult tartása fejében a tulajdonában levı ingatlant a kötelezettre
átruházza, a tartási jogot az ingatlan-nyilvántartásba be lehet jegyezni.

Be lehet de nem kötelező.

drbjozsef # 2020.09.25. 14:19

Be lehet de nem kötelező.

Vagyis mi a kérdés?

Egy szerződés nem attól érvényes, hogy azt bejegyzik. Hanem attól, hogy egyező akarattal megkötik.

Csuklósbusz # 2020.10.01. 11:18

De ha a földhivatal elutasítja akkor nem tudjuk érvényesíteni pl az új árverési vevővel szemben..

Csuklósbusz # 2020.10.01. 11:19

Vagyis a kérdés:

birtokbalehet-e maradni haszonbérleti szerződéssel végrehajtási joggal és árverezés alatt álló ingatlannál?

drbjozsef # 2020.10.01. 16:12

Nem.

Ha a végrehajtási jog be van jegyezve, akkor a Vht. szerint az ez után kötött szerződések nem számítanak. A bérlő tud(hatott) a végrehajtásról, nem korlátozhatja ez a végrehajtást.

Csuklósbusz # 2020.10.01. 23:49

Akkor a lakásbérleti szerződés is semmis az új tulaj szemszögéből árverésen vett háznál?

drbjozsef # 2020.10.02. 06:02

Főszabály szerint igen, van kivétel.

Vht. 141.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Csuklósbusz # 2020.10.05. 08:09

Köszönöm!

Annyit sikerült megértenem laikusként hogy a tartozás után bejegyzett szerződések mint ahogy írod nem korlátozhatja az új tulajt.
Egyedül annyi engedmény van hogy 6 hónapra redukálja le a haszonbérleti időtartamát.

Tehát hiába kötöm 20 évre, jön a végrehajtás, megveszi valaki, akkor 6 hónapom van lelépni a területről..

drbjozsef # 2020.10.06. 06:39

Valóban? Hol?

wers # 2020.10.06. 06:46

Annyit sikerült megértenem laikusként hogy a tartozás után bejegyzett szerződések mint ahogy írod nem korlátozhatja az új tulajt.

"bejegyzett szerződés" ez mi?

Csuklósbusz # 2020.10.08. 02:13

A lakásbérleti szerződéssel ellentétben a haszonbérleti szerződést kötelező benyújtani a földhivatalnak. Ha nincs benyújtva vagy nem fogadják el akkor nem érvényes.
Lásd alábbi esetet:
https://444.hu/…zerzodeseket

A földhivatal rábólint és jóváhagyja azt nevezem bejegyzettnek, mert nyilván nyilván is tartja.

Csuklósbusz # 2020.10.08. 03:01

Most hirtelen nem találom a hathónapos szabályt..

Gazda90 # 2020.10.27. 08:05

Üdvözletem !

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy köttetett egy termőföld haszonbérleti szerződés. Kifüggesztés megtörtént, levették, és az elfogadó nyilatkozattal együtt megküldték a hivatal részére. A hivatal nem határozott még, hogy kinek ítéli a földet. Viszont mi úgy döntöttük, hogy közös megegyezéssel felbontjuk a szerződést, és beadjuk a földhivatalba.

Ilyenkor mi lesz az elfogadó nyilatkozatot tevővel ?
Tisztelettel előre is köszönöm !

drbjozsef # 2020.10.27. 08:43

Gazda90,

Semmi. TI nem bonthatjátok fel a szerződést már, bár szükség sincs rá. Az elfogadó nyilatkozat beadásával az előhaszonbérlővel köttetett meg a szerződés. Vele kell megegyezned, és akkor felbontható a szerződés.

Azért érzed, hogy ez elég egyszerű kijátszása lenne az előbérleti jognak, nem?

Gazda90 # 2020.10.27. 08:52

Köszönöm ! Nem szabad rosszat feltételezni a másikról!
Még egy kérdésem van. Haszonbérleti szerződésben az előhaszonbérleti jogosultság tévesen lett megjelölve. Gyakorlatilag földszomszéd, de nem ez lett megjelölve, hanem 20km belüli üzemközpontú.

Semmi variáció, el kell engedni ?

Mirazoe # 2020.11.26. 10:19

Üdvözletem!

Haszonbérleti szerződés módosítással kapcsolatban kérek segítséget.(egyáltalán nem értek hozzá, csak néhány dolgot a neten elolvastam)

Eddig aranykorona értékben volt a megállapodás, ami nagyon rossz volt anyagilag. Most szeretnénk a földalapú támogatás összegét kérni.
A bérbe vevő az alábbi szövegezést tenné bele a szerződésbe " Támogatás összege euróban. A forint átváltás a támogatás átváltási napjának megfelelő összeggel."
Kérdéseim:
Ez így megfelel?
Illetve a támogatásnál olvastam, hogy van alaptámogatás és zöldítési támogatás. Ha a támogatást kérem, akkor ezt együtt kapom meg? A szerződésben ezt külön írjuk bele?

Eddig 7 évre volt a szerződés, most szeretnénk 5-re módosítani. Ha jól tudom, akkor már adómentes. Ennél mire figyeljünk dátumilag? ha 202.11.30 aláírjuk 2025.12.31 akkor megfelel?

Kösözönöm a segítséget!