ingatlan-végrehajtás


_Lala_ # 2006.03.21. 11:56

Két dolog: ha a tulajdonodba kerül, akkor végrehajtást kezdeményezhetnek rá, és elárverezhetik.
Azonban az édesanyádat ez nem érintené, ha az örökhagyó házastársa volt a halálakor, mivel ez esetben örökli a haszonélvezetet, így ő élete végéig vagy egy következő házasságáig az ingatlant teljesen egészében használhatja.

Ettől függetlenül persze a haszonélvezettel terhelt 1/4 részt el tudnák árverezni. Más kérdés, hogy egy haszonélvezettel terhelt 1/4 részt ki venne meg, és mennyiért...

Szerintem is a lemondás a jó megoldás.

Fredy # 2006.03.21. 07:49

Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem utóbbi tanács mellett fogok dönteni. Legszívesebben meg nem törtéténté tenném az egészet (bárcsak élne még édesapám, élvezhette volna a két keze gyümölcsét még legalább 20 évig), de sajnos a sorsunk ilyen..kegyetlen.

Édesanyám nem tud sajnos az én tartozásomról (nem akartam elmondani neki, volt így is elég gondja-baja, és van is sajnos), pedig tudom az őszinteség fontos. Ha fenyegetné ezt az 1/4 részt végrehajtás (ez ugy tudom zeljálog jogi bejegyzés), akkor fenyegetné pl. mondjuk árvezerezés is? Hallottam már sajnos olyanról, hogy lakottan is képesek árvrezni (pl. amikor közös a tulajdon, de nagyobbik hányada nem terhelt). Ebbe édesamnyám bele is halna, de legkevesebb idegösszeomlást kapna. Akkor inkább tényleg lemondok.
De megpróbálom megbeszélni, mostmár így is úgy is kénytelen vagyok megmondani az igazat, csakhát nem akarok semmiféle idegeskedést okozni ezzel édesanyámnak, anélkül is össze van roppanva most.

Bubó # 2006.03.20. 22:38

Csak egy ötlet: a tárgyaláson mondj le az örökségről tesód javára, így nem lesz ingatlantulajdonod, és a végrehajtó sem fog "belepiszkítani" édesanyád ingatlanának tulajdoni lapjába.
A családi béke érdekében ezután javasolt öröklési szerződést kötni édesa-nyáddal az ő 1/2 tulajdonrészére, így végső esetben utóbb egyforma örök-séghez juttok öcséddel.
Addig meg csak vonják a fizetésből a banki tartozást, majdcsak elfogy egy-szer.

ObudaFan # 2006.03.20. 19:44

De fenyegeti, de csak ezt az 1/4 tulajdoni hányadot, ami önmagában nem igazán fog elkelni.

Fredy # 2006.03.20. 12:59

A segítségeteket szeretném kérni!
Tényállás:
Szülői örökösödés folytán lesz nemsokára közjegyzői tárgyalás, ahol 1/2 tulajdon édesanyámé, az édesapa 1/2 része öröklés után : 1/4 rész az öcsémé és 1/4 rész az enyém.

Nekem banki tartozás miatt van végrehajtás alatt álló ügyem (jelenleg fizetésem tiltják, mivel ingatlanom, vagyonom nincs). A kérdésem, ha az apai öröklés után a szülői ház 1/4 része "rám száll", akkor nem fenyegeti-e majd a házat végrehajtás alá vonás? Édesanyám lakik benne, ezután is ő fog. Nem szeretném ha miattam bármi veszély is fenyegetné az otthonát. Számomra csak papír forma lesz az egész, ez az ő otthona, ő és édesapám dolgoztak ezért az otthonért egy életen át.
Kérem a hozzáértők segítségét!

ObudaFan # 2005.11.02. 18:55

Szerintem az leginkább az önkormányzatokra vonatkozik, a Vht-ben dec. 1. van.

lavelle # 2005.11.02. 08:56

Köszönöm kedves Obudafan,
sajnos jelenleg egyik felsorolt lehetőség sem adott számomra, azaz nincs hol laknia az adósnak (ezt a per során bizonyította -sajnos) nekem meg megoldott a lakhatásom, azért is adtam bérbe a lakást...
De azért mégiscsal ad abszurdum, hogy így vissza lehet élni emberek jóhiszeműségével, és a törvégy nyújtotta kiskapukkal, nem..?

Amúgy a tegnapelőtti híradóban mondták be, mint hírt, hogy nov. elsejével lép életbe a "kilakoltatási moratórium", de én ezt nem is értem...hogyan lehetséges, hogy a törvényben más időpont (dec. 1.) van meghatározva? Most akkor melyik az irányadó? Mert ha a dec. 1., akkor még időben foganatosítható egy vh. eljárás...
(segítség!)

ObudaFan # 2005.10.28. 18:44

A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétôl március 1-jéig terjedô idôszakot követô idôszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély, ezen idôszak lejártát követôen a lakóingatlan kiürítésének foganatosításáról a végrehajtó soron kívül intézkedik.
. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.
A végrehajtó a lakás kiürítésének elhalasztásáról jegyzôkönyvet készít, amelynek másolatát megküldi a feleknek.
A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha

  1. a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élô személy a kiürítendô lakóingatlan helyett más beköltözhetô lakóingatlan használatára jogosult,
  2. a végrehajtást kérô a halasztás idôtartamára a kötelezett elhelyezésérôl gondoskodik, vagy
  3. a magánszemély végrehajtást kérô valószínûsíti, hogy a kiürítendô lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.
lavelle # 2005.10.28. 07:57

Kedves Fórumozók!

Segítséget, illetve tájékoztatást szeretnék kérni Tőletek (bárkitől, aki jártas valamennyire a témában) az alábbi problémámmal kapcsolatosan:

Lakásomban bérlők laknak, akik régóta nem fizetnek bérleti díjat, de kiköltözni nem hajlandóak, emiatt a bíróság a lakás kiürítését és részemre történő átadását ítélte meg. A végzés immár jogerős, de a további procedúrák még kis időt igényelnek, mivel az önkéntes teljesítésre való felszólítás nem vezetett eredményre. A bérlők szerint a törvény adta lehetőségek értelmében még jövő év elejéig tartózkodhatnak a lakásomban, mert valami "ingatlan-végrehajtási moratóriumra" hivatkoznak, mely szerint november 1-től február 28-áig nem lehet lakáskiürítést foganatosítani a hideg időszakra való tekintettel (állítólag nincs hová költözniük).

Szeretném megtudakolni, hogy állításuk valós-e, létezik-e ilyesmi tartalmú rendelkezés, és amennyiben igen, úgy milyen törvényes lehetőségeim vannak nekem, mint tulajdonosnak az olyan lakókkal szemben, akik másfél éve nem fizetnek, és bejutni sem engednek a lakásomba, hiába a jogerős végzés...létezik ilyen? Tényleg várnom kell még tavaszig..?

Köszönet előre is, szép napot:

Lavelle