Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ajándék visszakövetelés

Sasfioka # e-mail 2005.12.21. 12:34

Azért nekem megütötte egy mondat a fülemet:
"illetve ajandekozasi szerzodes sincsen, csak az adasveteli papirok"

Vagyis itt csak "mi tudunk arról", hogy az ingatlant ajándékba kaptad? A "jog" úgy tudja, hogy adás-vétellel szereztél tulajdonjogot az ingatlanon?

Mert ebben az esetben a "nem kézbesített keresetlevél" is érthető, hiszen nem volt peralap, így nem is tudtak mire perbehívni, mert adás-vételi szerződés kellene megtámadni...

Bár lehet, hogy csak én értettem félre. Azt kellene konkretizálni, hogy adás-vételi szerződéssel vagy ajándékozási szerződéssel kaptad "ajándékba" az ingatlant...

SF

kingamaria7 #   2005.12.17. 16:11

Koszonom a valaszokat megint csak. Az az igazsag, hogy az a kerestlevel is valami hihetetlen modon jutott el hozzam, teljesen nevetseges alazkodo altenyeket tartalmazva, es mivel nem hivatalos uton, ezert azt gondoltam, hogy csak riogat ill, hogy igy akarja, hogy lemondjak az ingatlanokrol. Neki anyagi problemai nincsenek, tobb ingatlanja, hatalmas vallalkozasa van, megis kiadja a lakast, rajtam bosszulkodva. Par dolgomat, az ertekteleneket visszakuldott anyukamhoz, de az osszes berendezest megtartotta. Nem akarok perelni erte, mert eddigre mar sikerult berendezni a magam uj eletet, felesleges lenne a peren is csak idegeskedni. Nagy a valsege, hogy kirohognek ot a birosagon, mert nem tudna bizonyitani, hogy szuksege van ezekre az ingatlanokra. Koszonom szepen a segitseget, elmentem ezt a beszelgetest, hatha a jovoben meg kell vedeni magam. Koszonom szepen!

ObudaFan # e-mail 2005.12.17. 12:37

A visszavont keresetlevelet is kézbesíteni kell a permegszüntető végzéssel együtt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

obsitos #   2005.12.16. 19:18

Az általad említedd, egy évvel ezelőtti keresetlevéllel (?) kapcsolatban: ha az annak idején nem hivatalos úton jutott el hozzád: tehát nem postai kézbesítés ajánlott-tértivevényesen, akkor véleményem szerint kereset nincs = per nincs., ennyi idő alatt bármennyire is leterhelt egy bíróság, csak lett volna már tárgyalás, illetve annak időpontjáról részedre kiértesítés +a bíróságnak kötelessége a keresetlevél másolatát az alperes részére hivatalból megküldeni.

Lehet, hogy édesapád beadott keresetet, de nagy a valószínűsége, hogy jogtudú emberek tájékoztatták: keresetének jogalapja nincs - lásd alant ObudaFan tegnap esti részletes ismertetése -, tehát a keresetet vagy visszavonta vagy önmagában halvában hült kezdeményezés volt csak.

Ha semmi másra, de téged azzal riogatni jó...

Ami pedig a lakásban visszamaradt dolgaidat illeti, azokat köteles részedre kiadni, az a te tulajdonod. És ha távollétedben a holmidban netán sérülés, bármely károsodás történt, az ezzel okozott károdat köteles téríteni - akár peres úton is követelheted tőle.

És a magánvéleményem még:

Mint bárkinek az életében, a megélhetés megnehezülhet, pl. megszűnik a munkahely, súlyos betegség lép fel, netán rokkantság következik be stb. De ha édesapád dolgozott, bizonyára kap munkanélküli segélyt, táppénzt ill. rokkantnyugdíjat, nem utolsó sorban saját jogán nyugdíjat, tehát bevétele azért csak van ill. lesz.

És írtad: a lakást bérbeadja, tehát ebből is van több-kevesebb pénze.

Azt hogy anyagilag teljesen ellehetlenül és megélhetésének egyedüli, kizárólagos formája az ajándékozott ingatlanok tulajdonjogának visszakérése, nos ezt neki a bíróság előtt hitelt érdemlően bizonyítani kell ill. kellene tudnia...

Aztán a bíróság majd mérlegel, hogy jár-e vissza ingatlan: mindkettő-e vagy csak egyik másik.

Az ismertek alapján, véleményem szerint az ingatlanok tulajdonjogát illetően félnivalód nincs.

ObudaFan # e-mail 2005.12.16. 17:58

A hosszabb idő csak a legutolsó esetre voatkozik, és attól számítva hosszabb idő, hogy az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, nem az ajándékozástól. Vagyis ha pl. a megélhetését nem tudja máshogy biztosítani, akkor visszakövetelheti.

A jogszabályok nem tiltják olyan tartalmú megállapodás létesítését , amely szerint a tartásra kötelezett a tartási kötelezettségének kiegyenlítéséül megfelelô vagyontárgyat (pénzösszeget) ad át a gyermeket ténylegesen eltartó, gondozó személynek a gyermek részére. Az ilyen megállapodás bírósági egyezségbe foglalható, de létrejöhet peren kívül is.
Ha a megállapodás peren kívül jön létre, érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kingamaria7 #   2005.12.16. 10:52

Kedves OdudaFan!
Nagyon koszonom a valaszod,meg is nyugatatott. Ezek szerint nem igazan kovetelheti vissza, hiszen hosszabb ideig nem tette. Mi minosul hosszabb idonek a jog szerint?
Ugy tudom en azert kaptam ezeket az ingatlanokat, mert pici gyermek koromban kb. 5 eves koromig nem fizetett gyerektartast es ezt akarta karpotolni. Bar ez sehol sincsen leirva, illetve ajandekozasi szerzodes sincsen, csak az adasveteli papirok, azon meg o mint haszonelvezo, en meg tulajdonos szerepelek.
Ezek alapjan szerintem nem kovetelhetne vissza, bar en nem ertek hozza. Kerlek, ha van egy kis idod ird meg, hogy a jog szerint ez hogy mukodik. Nagyon-nagyon koszonom!!!

ObudaFan # e-mail 2005.12.15. 18:35

A még meglevô ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élô hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése idôpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelô ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.
A szokásos mértékû ajándék visszakövetelésének nincs helye.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kingamaria7 #   2005.12.15. 13:15

Tisztelt Forumozok!
En is ebben az ajandek visszakoveteles temaban szeretnek tanacsot kerni. Edesapamtol kaptam ket tulajdont, az o haszonvelvezeti jogaval. A lakasban laktam maximum harom evig, majd kizart es mindenemet megtartott, nem adott oda. Most ugy tudom berlok laknak benne. A telkem pedig evek ota uresen all. Gondolom ebbol mar kiderul, hogy a viszonyunk visszafordithatatlanul megromlott (2001-ben). Kerdesem lenne, hogy visszakovetelheti-e ezeket az ingatlanokat? 1 eve tulajdonomba kerult egy birosagi keresetlevel, amiben arra hivatkozik, hogy veglegesen megromlott a viszony, koveteli vissza mindkettot. Vegulis hivatalosan nem kaptam kezhez ezt a levelet, de megremitett, hogy vajon megteheti-e ezt a jogszabalyok szerint?
Kerem a hozzaertoket legyenek szivesek valaszolni nekem. Nagyon koszonom!!

obsitos #   2005.12.07. 11:38

Az "eredeti" állapotban visszaadható a lakás, azaz ti sem kaptátok felcsillározva...

Azt végül is hogy kell érteni: ténylegesen ajándékba kapta a lakást az élettársad a nevelőanyjától, vagy csak használhattátok?
Ha az ajándékozás valós és erről van hivatalos okirat - és annak alapján a megfelelő tulajdonjogi bejegyzés a földhivatalban -, akkor a lakás a "mama" után... ismét hajlékul szolgálhat nektek, illetőleg egyik-másik gyereketeknek majd.
Lelakni jobban nem tudja mint ahogy anno szívességből beköltözhetettek. Az élettársad ügyes, majd apránként szépen rendbehozza, a te dolgod meg majd a lakályosság lesz.

Nyolc év idegfeszültsége..., nem irigyelek érte., ismételten csak jobbat kívánok a további életetekhez!

sysy30 # e-mail 2005.12.07. 11:00

Köszönöm a jó kivánságaid a gyerekeket ez a helyzet ami nyolc éve tart viseli meg nagyon ha nyugalom lesz körülöttük jobb lesz nekik különben is elmentünk volna januárba mindenféle képpen.
Szerinted a lakásból mindent elvihettünk mert hisz üresen kaptuk a falakon és a rossz bojleron kivül nem volt benne semmi még szönyeg sem a beton volt a talaj most kezdtük el nyáron lassan felújítani arra gondoltunk hogy úgy kapja vissza a lakást ahogy adta az üres falakat seegy normális csap fütés se normális csatorna nem volt mindent mi csináltunk meg a gipszkartonozás is csak odáig jutoot hogy a gipsz karton a falon van detapéta se festve nincs mitehet akkor ha azt is leszedjük tudom hogy most nagyon"szemét" vagyok de tönkre tette a családomat talán ez( mentség) megtehetjük? Õ semmit nem vett nekünk szerintem nincs joga a mi dolgainkhoz nem?

obsitos #   2005.12.07. 10:33

Örülök, hogy végül is van hová mennetek! Édesanyádnál bizonyára nyugalomban és biztonságban lesztek. Okuljatok a történtekből és próbáljatok felejteni...

Remélve a gyerekeket nem viseli meg ez a herce-hurca.

A szolgáltatóknál általános esetben úgy van, hogy együtt mennek el: az egyik lemondja a szerződést és rendezi a számlát, egyidejüleg a másik a saját nevére új szerződést köt. Ha nem akar együtt menni, avégett már ne izgasd magad, előbb-utóbb csak el kell mennie.

Az órát valószínüleg nem kapcsolják ki, hanem a határnaptól kezdődően a további fogyasztást már őrá számlázzák.

Nyugodt, békés további életet kívánok!

obsitos #   2005.12.07. 10:33

Örülök, hogy végül is van hová mennetek! Édesanyádnál bizonyára nyugalomban és biztonságban lesztek. Okuljatok a történtekből és próbáljatok felejteni...

Remélve a gyerekeket nem viseli meg ez a herce-hurca.

A szolgáltatóknál általános esetben úgy van, hogy együtt mennek el: az egyik lemondja a szerződést és rendezi a számlát, egyidejüleg a másik a saját nevére új szerződést köt. Ha nem akar együtt menni, avégett már ne izgasd magad, előbb-utóbb csak el kell mennie.

Az órát valószínüleg nem kapcsolják ki, hanem a határnaptól kezdődően a további fogyasztást már őrá számlázzák.

Nyugodt, békés további életet kívánok!

sysy30 # e-mail 2005.12.07. 06:05

Kedves Obsitos!
Ha lemondjuk a szolgáltatást kikapcsolják az orát?vagy az ő nevére számláznak?
Köszönöm kérdésed hálistenek van hova mennük mert az én anyukám nem olyan mint ez a nőszemély teljesen egyett értek veled nem az édes fia könnyenmegteszi talán soha nem szerete csak azért kellett hogy kihasználja
Köszi a jókivánságod

obsitos #   2005.12.06. 21:47

Kedves sysy30!
A kiköltözés napjáig esedékes számlák arányos része benneteket terhel, attól kezdve már semmi., attól kezdve a haszonélvező "élvezi" az ingatlan hasznát és viseli terheit.

A neveteken lévő gáz, villany, stb. órák állását pontosan írjátok fel, egyuttal a szolgáltatóknak ajánlott-tértivevényes levélben bejelenteni a szolgáltatásról való lemondást. (Pontos mérőóraszám és mérőóra állás megadása, valamint a jelen saját fogyasztói számatok közlése.) Ezzel egyidőben - a dolgok gyorsítása végett - a fénymásolt bejelentőlevéllel és az ajánlott cédulával a kézben akár személyesen is felkereshetitek a szolgáltatókat. Gondolni kell még a tv, a szemétszállítás stb. le- ill. használói változás bejelentésére is. A későbbi viták elkerülése végett a vízórát is olvassátok le magatoknak.

Egy személyes kérdés: van hová mennetek?!

Azért nagy k. lehet az anyósod - bocs, nem "úgy" értettem -, hogy 3 pici gyerekkel kirakja a fiát- családját a lakásból.

Sajnálom a történteket, és csakazért is tartsál ki, legyél erős. MINDEN jót = jobb életetkörülményt kívánok!

sysy30 # e-mail 2005.12.06. 20:23

a fenyegetéseit ma be is váltotta költöznünk kell van valami megoldás szerintettek?A számlákat amiket ebben a honapban használtunk kötelesek vagyunk kifizetni?vagy kötelezhetjük őt amiért kirakot a lakásból a vizszámla kivételével minden a mi nevünkön van

obsitos #   2005.12.06. 13:17

Kedves Sysy30!
Tipikus anyós - meny ellenségeskedés, sajnálatosan. Ennek ellenére Te legyél vele szemben visszafogott, korrekt - bármennyire is nehéz esetenként. Így nemigen lesz alapja visszavágnia. "Szeretned" nem kell őt.

A rossz természete miatt megváltozni valószínűleg nem fog. (Személyiség-zavara lehet, pszichológus bizonyára tudná kezelni is, de hát "ő" nem beteg...)

Legfeljebb a társad tudná egy kicsit "helyére" őt, azaz udvariasan elmagyarázni: ti a SAJÁT életeteket élitek, és ebbe NEM szólhat senki bele. Vagyis most már abbahagyhatná!...

Az én nővérem is egy nagy fúria - hadd ne részletezzem -, aki ellen az a legjobb védekezés, ha minél ritkább a konktakt.

sysy30 # e-mail 2005.12.06. 11:44

csak az a baj hogy nem nagynéni hanem nevelőanyja az élettársamnak ajándékot is kap mindenalkalomra mindenben segitünk neki de ő rá nem vonatkozik az a mondás hogy jó tett helyébe jot várj az élettársam teljesen ingyen (természetesen)felújította azt a lakást amiben a vérszerinti fiával laknak mert már szinte rájuk dölt tavaly a tetőt felét mert a többire anyosnak nem futotta iden meg belül a konyhát szobát előszobát még a csempézést is a villanyszerelést is stb amit kell most már lakásnak nézz ki belülről ő meg minden szemétnek elhord cserébe minket és fenyeget nem tudom mi erre a megoldás szerintem kezeltetni kellene az idegeit mert direkt szítja atűzet

obsitos #   2005.12.06. 11:10

Ami egy gyerek "vérszerintiségét" illeti, a mai világban majd' minden második-harmadik párkapcsolatban van "hozott" gyerek. A nagynéni ekkénti gondolkodása idejemúlt.

obsitos #   2005.12.06. 11:05

Nálunk sincs "közös" gyerek, de mint nevelőapa közreműködtem három gyerek felnevelésében, és úgy érzem jól megálltam a helyem = szeretnek a gyerekek is.

Mivel jön a karácsony - a legszebb családi ünnep -, jó alkalom a nagynénivel egymásközt átbeszélgetni a kettőtök közti problémát. (Ha tudsz, egy kis ajándékot is vegyél neki, akár fillér dolog is lehet, csak tudjad hogy örölne neki.)

Ami a továbbiakat illeti, nem kell hogy különösebben "szeressétek" egymást, csak legyen békesség köztetek - a lakásból való kirakással való fenyegetőzéstől idővel csak leáll...

sysy30 # e-mail 2005.12.06. 05:58

Köszi a választ az unoka már meg van három is de az anyos nem tartja őket unokájának mert nem a vérszerintiek mivel mint irtam ő
a nevelőanyja az élettársamnak. Én szeretnék vele jobba lenni de ő nem hagyja folyamatosan azzal fenyeget hogy ki rak az
utcára

obsitos #   2005.12.05. 18:12

Kedves sysy 30!
Az hogy valakinek egy lakáson van haszonélvezete és ugyanakkor máshol lakik, az ma már két különböző dolog.

Azonban mivel ti laktok a lakásban - a haszonélvező beleegyezésével -, a lakással kapcsolatos költségek továbbhárítása jogos.

Az illetéket az fizeti aki az ajándékot kapta.

Ugyanakkor ha a nagynéni 15 éven belül vásárolta a lakást és azt időközben eladta, fizetnivalója neki is van.

És, ahogy alant ObudaFan írta: a haszonélvező bármikor jogot formálhat a lakásra.

Tehát hiába is a lakás tulajdonosa az élettársad, a lakással kapcsolatban a nagynéni dixponál., legyetek jóban egymással: ti mert lakhattok a lakásban, ő pedig veletek, mert valószínűleg te szülöd meg majd az unokát...

sysy30 # e-mail 2005.12.05. 15:44

Köszönöm a választ nem sok jóval kecsektet
még azt szeretném megkérdezni hogy kötelezhető-e a haszonélvező a számlák fizetésére amenyiben nem lakik benne és illeték esetében is szeretném tudni vonatkozik e rá

ObudaFan # e-mail 2005.12.02. 15:59

A haszonélvezeti joggal terhelt dolgot a tulajdonos csak annyiban használhatja, ha a haszonélvező azt nem kívánja használni. Így a haszonélvező bármikor beköltözhet, és kérheti a lakás kiürítését.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

sysy30 # e-mail 2005.12.02. 10:51

Az élettársam a nevelőanyjától kapott ajándékba egy lakást amin a nevelőanyjának
let a haszonélvezeti joga de ő ezt nem gyakorolja még bejelentve sincsen az ingatlanban mert az élettársam apjánál van
bejelentve mert a (felesége).Az utobbi időben folyamatosan rossz a viszonyunk vele de nem a mi hibánkból és azzal fenyeget minket hogy ki rak a lakásból.
a Lakás költségeit mi fizetjük amióta csak ott lakunk Ki rakhat-e minket és vissza követelheti-e a biróságon a lakást.Ez egy osztatlan közös tulajdon a nevelőanya vérszerinti fiával

viktor99 # e-mail 2005.11.22. 20:43

Köszi !