Osztott tulajdonú ingatlan eladása mostohabáty mellett


ObudaFan # 2005.12.03. 09:32

Tulajdoni pert indíthatna, de mondom, az örökrészébe be kell számítani azt az ingatlant, amit az örökhagyó életében ajándékozott neki.

Pista_ # 2005.12.02. 22:41

Az adózással kapcsolatban erre a válaszra számítottam, megnyugtató.

Végrendelet valóban nem volt (hiretelen történt az elhalálozás), a házat "együtt" építették, így úgy gondolom, hogy házastársi közös vagyonnak minősül(t).

Tehát, ha jól értelmezem a válaszodat, akkor, édesapám elhalálozásakor kellett(?), lehetett volna a mostohabátyámnak is részt juttatni a szülői házból. Mivel akkor nem részesült ebből (neki egy ház lett ugye felépítve, és így volt a szóbeli megállapodás is) - az ingatlan tulajdoni lapjára nem került a neve bejegyzésre -, így ma már ez ellen nem tehet semmit?

ObudaFan # 2005.12.02. 15:04

Adózni így nem kell.

Nyilván végrendelet nem volt, de azt nem írtad, hogy maga az ingatlan házastársi közös vagyon volt-e. Mindenesetre az ingatlannak az a tulajdoni hányada, amely édesapádé volt, a hagyaték része volt, arra - ha örökbe volt fogadva a harmadik gyermek - az öröklés ugyanolyan arányban következett be, azonban az örökrészébe a mostohatestvérnek be kell tudnia az életében kapott ingatlan értékét, így valószínűleg ebből ő már nem részesül.

Pista_ # 2005.12.01. 21:03

Hi!

Édesapám 1988-as halálakor az ingatlant édesanyám hugomra és rám íratta 50-50% arányban, magának meghagyva a haszonélvezeti jogot. Ekor még kiskorúak voltunk mindketten, édesanyám fizette ki az illetékeket helyettünk.

Édesanyám megváltozott egészségi állapota miatt most szeretnénk az ingatlant eladni - amihez Õ természetesen hozzájárul -, de a vételárból nem valószínű, hogy új lakást tudnánk venni, sem a hugom, sem én (az össz érték kb. 7M).

Az első kérdés, hogy már több mint 15 éve "mi" vagyunk a tulajdonosok, ekkor is adóznunk kell -e az eladásból származó jövedelem után vagy sem? (mármint, ha nem vásárolunk ingatlant)

Az ügy másik vonulata, hogy van egy mostoha bátyánk, édesanyám felöl. Édesapám fiaként szerette a mostohabátyánkat és fel is épített számára egy házat. Közölte vele szóban, hogy ez az öröksége, de mivel nekünk már nem valószínű, hogy házat tud építeni, így nekünk (hugommal kettőnknek) marad a szülői ingatlan, amiről fentebb írtam is. Szeretnénk majd bátyámon segíteni, de semmiképp sem a szülői ingatlan egyenlő - három részre való - elosztásával.

A második kérdés az, hogy ilyen felállásban mostohabátyám akár bírósági úton is, követeléssel felléphet -e ellenünk?

Segítségeteket, tanácsotokat előre is köszönöm!