A közös képviselő biztosan, és számlával is bizonylatolja:)) Nekem vannak ötleteim.
Ha megteheti, meg is teszi.Az a fajta. Cseréljétek!
Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!
Megtudja valaki írni hogyan lehetséges az, hogy közös költségnél a papír írószer 380000ft, benzinre meg 245000ft, egyébköltség az 150000ft. Nem egy nagy ház 18 albérlet.
igen
Tisztelt Jogászok!
Köteles-e a közös képviselő közölni a tulajdonos közösséggel, hogy melyik vállalkozó végezte a házban a festés-mázolást?
Újabb munkálatokra van szükség, és szeretnénk kizárni azt a vállalkozót pályázók közül, aki megelőzőleg kontár munkát végzett, nekünk milliós kárt okozva.
...és a lakóközösség ellenőrző funkciója se működött!
Pedig valaki aláírt közületek, hogy minden OKÉ!
- -
Mit ír a SZMSZ erről?
Aszerint kell eljárni.
Aki mulasztott az pedig kártérít.
A kártérítési igényről a közgyűlés határoz.
Ennyi.
Üdvözletem!
Mit lehet tenni, ha kiderült, hogy a többi lakó tudta nélkül a közös képviselő lieblingje nem iratta át az óráit miután megvette az újépítésű lakást és a közösből állja mindenki ennek az egy nőnek minden fogyasztását? Nagynehezen kierőszakolta az egyik lakó, hogy megkapja a számlákat és rajta van mindegyiken a közös fogyasztásokon túl az ő órája is mint ami nem tartozik senkihez, így a szolgáltatók hozzádobták a közös számlákhoz. A képviselő meg kiegyenlíti szépen rendszeresen a többi lakó pénzéből. Persze azzal védekezik, hogy nem is látta, nem nézte. 2 év fogyasztásáról van szó! A lakó meg játsza a szőke nőt, ő azt hitte majd egyszer kapja a számlákat.
Köszönöm!
Aki csak nyáron használja a vityillót ,ennyit nyugodtan kiköhöghet. 1,500 ft/hav,
HA a 10% költséghányadot is
nettó jövedelemnek vesszük a megbízottnál,
akkor a nettó 40 ezer így jön ki neki, hogy
bruttó megbízási díj 46243 Ft
- 10% költséghányad -4624 Ft
- 15% jövedelemadó -6243 Ft
Adózott nettó 35376 Ft
Plusz költséghányad 4624
Mindösszesen a zsebbe: 35376+4624=40000 Ft
A ház fizet még 19,5% szocho-t is 9017 Ft
A háznak az így számolt nettó 46243+9017=55260 Ft-ba fáj mindösszsesen.
Ez nem is vitás!
ezért javasoltam én is a megbizási jogviszonyt!
a kérdés csak az volt,legalábbis én igy értetem, hogy tud nettó 40.000 ft-ot kapni.
bár szeretnék én is nettó 40.00 ft-ot kapni 36 lakásért.
Ha valaki üzletszerűen vagyis pénzért végzi a közös képviseletet, akkor bármilyen módon végzi adóznia kell. Akár tiszteletdíjat kap, akár vállalkozóként, akár megbízási vagy munkaszerződéssel csinálja. Lehet a házban lakó tulajdonos vagy külső vállalkozó, adóznia kell. Még a legkedvezőbb a Megbízási szerződés adózása. Egyetlen megoldás adómentes csak, ha zsebbe kapja, papir nélkül. De ez meg kockázatos, sokan még a közö költséget sem fizetik, nem, hogy a közös képviselőt ! Nincs jó megoldás.
"Társasházi lakóként"
Társasházi TULAJDONOSKÉNT, szerintem.
Nem kell kiváltania vállalkozói engedélyt. Társasházi lakóként jogosult tiszteletdíjért ellátni feladatát. Nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít.
Minek ? -nem értem a kérdést !
50.000 az a 45.000
az volt a kérdés hogy kaphat 40 ezer ft-ot. Így.
Minek?!!!
Köszönöm szépen a válaszokat !
Jól fel van adva a lecke!
Megoldás lenne az, ha kiváltatnánk vele egy vállalkozói, vagy mellékfoglalkozásra engedélyt ?
/restellem ezt a sok kérdést, de annyira távol áll tőlem ez a dolog, viszont nagyon szeretnék segíteni úgy a háznak, mint a lakótársnak/
"netto 40.050 ft."
Helyett 45000*0,85=38250 Ft nettó.
Szerintem.
TISZTELETdíjról volt szó (nem megbízásról).
Tiszteletdíjnál nincs költség elszámolásra mód....
Mivel nem önálló tevékenység.
Megbizási jogviszony, 50.000 ft,
adóalap 90 %
netto 40.050 ft.
ez a kisebbik gond!
térsasháznak adószám,bevallások, 058-as, 1008-as stb.
mindezt egy kezdő nyugdijasnak!
"elvállalja a közös képviseletet 40.000.-Ft-ért.
Kell -e adóznia, mennyit kell adóznia."
Persze, hogy kell...
Nyugdíjasként é s"tiszteletdíj" címszó alatt fizetve.
15% jövedelem adót kell tőle vonni (6000 Ft)
Azaz 34000 Ft nettót kap meg
Valamint a 40000 Ft után 19,5% SZOCHO-t (7800 Ft) kell a háznak fizetnie.
Azaz mindösszesen 47800 Ft-ba fáj a háznak.
Ez az olcsó eset 138000x0,30=41400 Ft/hó-ig él.
Ezt sem árt elolvasni...
A közös képviselő feladatairól és felelősségéről.
Kedves Nonolet !
Működik a fene egye is meg ! Olvastam is ezt a mellékletet amit küldtél. Reménykedek, hogy azért nem válaszoltál zanzásítva nekem, mert te sem érted 100 % , ugyanúgy ahogy én sem.
Egyszerű a kérdés, és nincs egyszerű válasz rá ! Kisnyugdíjas tulajdonos, elvállalja a közös képviseletet 40.000.-Ft-ért.
Kell -e adóznia, mennyit kell adóznia.
Nem hinném, hogy a tiszteletdíjból ne kellene járulékot, meg adót fizetni.
Pl.: http://open-konyveloiroda.hu/…s-szabalyai/
Szerintem keress egy adótanácsadót.
Immaculata !
Hát ez az, amit nem tudunk ! Hol járhatnék ennek utána, hogy biztos legyen, nehogy megbüntessenek valakit ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02