VÍZMÛVEK - es kérdésemre tud vki válaszolni?


hanguska # 2006.01.24. 11:28

Hogy a végeredményről is írjak!:-)

Ma kaptam meg a vízmű levelét, melyben tévedésükért elnézésünket kérik, és természetesen érvényes a szerződésünk. Hát ez egy újabb pofon a többi lakónak, de ők kavarták maguknak, mi meg megnyugodtunk.

h.

hanguska # 2006.01.15. 16:30

Társasház.

Mart # 2006.01.15. 08:24

Az ingatlan-nyilvántartás szerint társasház a házatok vagy egyszerűen közös tulajdon?

hanguska # 2006.01.14. 21:18

Kedves Mart!

Akármennyire hihetetlennek tűnik, nem a társasház nevén van a fővízmérő. Minden közös közmű más-más lakó nevén van.
A vízművek az első reklamálásnál pedig közölte, hogy az aláíró aláírása tökéletesen megfelel nekik, hiszen annak az úrnak a nevén van a fővízmérő. Ezt a vízmű jogásza mondta nekik a központból, és azt is elmondta még, hogy ha vmi oknál fogva bíróságra kerülne az ügy és véletlenül úgy döntenek, hogy nem lehet vízóránk, akkor a társasháznak meg kell fizetni azt a költséget, amivel a felszerelés, hitelesítés került nekünk.
Később a helyi irodából jött ez a levél, a központot megkerülve. Úgy gondolom találtak helyi szinten egy ismerőst, akit megdumáltak.
Nincs közös képviselő, úgy az az illető, mint én (vagy bárki), akinek nincs hivatalosan sem megbízása, sem meghatalmazása . Ennyi erővel én is odamehetek, hogy bocs, de én vagyok a közös képviselő, aláírom! Vicc az egész!
(És ilyen embereket fogad be ez az ország, és nekik jár minden! Elhiszik és úgy is cselekednek! Bocs, de kicsit tele az a bizonyos, hogy áttelepült akárkik fittyet hányva a magyar jogszabályokra, ismerősöket keresve próbálnak tönkretenni olyasvalaki(ke)t, akik pontosan informálódnak cselekedeteik előtt, jogszabályokat, törvényeket magukra nézve kötelezőnek tekintve cselekszenek, és ilyenekkel kell hadakoznunk az igazunkért. Ehhhh...)

h

Mart # 2006.01.13. 21:52

A fővízmérő (bekötési vízmérő) minden esetben a Társasház nevén van. A szerződés aláírására pedig az jogosult, aki aláírási joggal rendelkezik: normális esetben ez a közös képvíselő.
Előző válaszomban leírtam, hogy mi az egyetlen kibúvó.
Én sem értem a Vízművek eljárását. Csak azt tudom feltételezni, hogy az aláíró azt közölhette velük, hogy mégsincs aláírási joga a társasház nevében.
Én a helyedben kifüggesztenék egy figyelemfelkeltést a tulajdonostársaknak.
Leírnám benne, hogy a társasház alapító okiratának aláírásával mindenki vállalta, hogy a hatályos törvények szerint fog működni a ház. Ugyanezt vállalták azok is, akik adás-vételi szerződést írtak alá, amiben szerepel a ... lakás és a hozzá tartozó a/b közös tulajdoni rész.
Ajánlanám figyelmükbe a Társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII törvényt, és felhívnám a figyelmüket arra, a nem elhanyagolható kérdésre, ami szerint a törvény nem tudása öket sem mentesíti ...

hanguska # 2006.01.13. 10:55

Köszi, Mart!

Egyik szemem sír, a másik nevet....
A háznak nincs hivatalos közös képviselője, mindig más-más lakó "kalapozza" össze a pénzt a közös számlák befizetésére. A vízműnél meg úgy tájékoztattak, hogy az írja alá az igénylő papírt, akinek a nevén van a fővízmérő, mi aláírattuk vele, így be is adtuk a papírokat, hitelesítették a vízórákat satöbbi. Személyes ellentét miatt viszont meggondolta magát, és keresett vmi kibúvót, hogy mégse. Ahogy írtam, voltak már bent egyszer, és akkor a központból a jogász elutasította a kérelmüket, most mégis jött a helyi kirendeltségtől ez a levél.
Nem értem az egészet, főleg a vízmű részéről sem.

A személyes ellentét pedig abból adódik, hogy a nem hivatalos kk kiállított egy nullás papírt a kköltségről az előző tulajnak, de véletlenül kiderült, hogy ez nem igaz, mert velünk olyan időszakra akart fizettetni (mindig az aktuális számlát dobják szét), amikor még ott sem laktunk. Megírtuk neki, hogy nem vagyunk hajlandóak fizetni, adja át a papírokat, hogy mi szerint és mennyit kell fizetnünk, közgyűlési határozatokat stb, saját költségünkre másolja le, de semmi. A legutolsó tértivevényes levelet át sem vette. Viszont kreáltak egy hamis közgyűlési jkv-t, amit bíróságon megtámadtunk.
Na, ezért gondolkodom én nagyon, hogy feljelentem a rendőrségen, mert a fentiek csak egy pici aprólék mi minden történik egy 7 lakásos társasházban, mint nekik Th-i törvény, szmsz, stb.
Szerintük attól működik jól egy társasház, hogy minden számlát időben befizetnek!!!

Bocs, a hosszúságért, de el vagyok keseredve!
h.

Mart # 2006.01.13. 10:38

"A bekötési vízméro szerinti fogyasztó a hozzájárulás"-a azt jelenti, hogy a Társasház részéről az a személy köteles aláírni a szerződést, aki jogosult a társasház képviseletére harmadik személlyel szemben.
Magyarul ez annyit jelent, hogy a közös képviselő, aki a társasház ügyeinek intézésére köteles, és aláírási joggal bír, köteles aláírni a szerződést.
A Ti esetetekben az a személy, aki a ház valamennyi hivatalos ügyét intézi.

Ha lesz egy kis időm, részletesen leírom, hogy mi mindenre hívd fel írásban a Társasház figyelmét, kezdve a bankszámlanyitási kötelezettségtől, a tervezési-elszámolási kötelezettségen keresztül a közös költség megállapításának módjáig.
Nem beszélve arról, hogy aki a Társasház ügyeinek intézését vállalta, az erkölcsi- és anyagi felelősséget is vállalt, és ennek megfelelően kell minden ügyben eljárnia.

hanguska # 2006.01.13. 09:46

Kedves Mart!

Nagyon köszönöm a hozzászólásodat!!! Kérdésem még csak annyi -úgy látom igen jártas vagy a témában-, hogy ha lenne hivatalosan megválasztott közös képviselőnk, akkor tényleg kellene annak az aláírása is? Mert én erre vonatkozó kitételt nem találtam sehol, még a www.vizmuvek.hu oldalon sem, de a vízóra igénylése előtt sem mondták a vízműveknél, hogy ha a főmérő nem a közös képviselő nevén van, akkor az ő aláírása IS kell! Gondolom, mivel nincs hivatalos megbízása (max. ráutaló magatratása) az úgymond "kk"-nak, akkor még csak el sem járhat hivatalos ügyekben? Vagy rosszul gondolom?

Köszönettel:
hanguska

Mart # 2006.01.13. 09:04

Nem kkorlátozhatnak a jogaidban.
Szólítsd fel a Társasházat és a Vízművek Rt-t egyaránt, hogy ne korlátozzanak a törvény által biztosított jogaid gyakorlásában.
Hivatkozz a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet a közmuves ivóvízellátásról és a közmuves szennyvízelvezetésrol 18. § (4) bekezdésére.
"(4) A bekötési vízméro szerinti fogyasztó a hozzájárulást csak az épületgépészeti rendszerének a beépítés miatt szükségessé váló jelentos költségu átalakítása esetén tagadhatja meg."
Itt - http://www.tarsashazinfo.hu/torv.php -
megtalálod a teljes rendeletet.

hanguska # 2006.01.13. 07:23

Kérdésem vízórával kapcsolatos. Jeleztük az épp "soros" kk-nak, hogy vízórát szereltetnénk és kinek a nevén van a fővízmérő, mert vizműveknek annak az aláírása kell. Kérdésünkre válaszolt, hogy kinek a nevén van és becsöngettünk, elmondtuk mi járatban vagyunk, és aláírta. X.17-én beadtuk a papírokat a vízművekhez és 24-én hitelesítették a vízórákat. Decemberben jelentettük az óra állsát és rögzítette is a vízmű. De számla és szerződés még mindig nem jött! Közben tudomásunkra jutott, hogy aki aláírta a papírunkat bent járt a vizműveknél, hogy csinálják vissza a vízóránkat, mert ő nem jogosult az aláírásra csak a "kk" (akinek megbízási papírja nincs erről, max. ráutaló magatartása). A vizmű jogásza elutasította a kérésüket, mondván, hogy minden a legnagyobb rendben, nekik megfelel a fővízmérő tulaj aláírása és nem áll módjukban visszacsinálni a dolgot.

Tegnap kaptunk a helyi vizmű kirendeltségéről egy levelet, hogy a fővízmérő tulaj kérésére felülvizsgálták a felszerélési kérelmünket, és mivel nincs ott a "kk" aláírása. Most beszéltem a vizmű jogászával reagálok a levélre írásban, de kérdésem, hogy tehet ilyet a vizmű? Az űrlapjukon is így szerepel: „közös képviselő, üzemeltető”, tehát vagy egyik, vagy másik. Az üzemeltető legtöbb esetben tényleg a közös képviselő, de nem ebben a társasházban!

Amennyiben így lenne, hogy két aláírás kell (sehol ezt nem mondták, és a vízmuvek.hu-n sincs ilyen info), nem kellett volna még a X.17-i beadás után 30 napon belül visszaküldeni a vizműnek pótlásra az okmányt? Sejtjük, hogy mi áll a háttérben, találtak helyben vmi ismerőst és azzal kavarnak, mert nem képesek elviselni, hogy mi csak annyit akarunk fizetni amennyit fogyasztunk (ez kb a fele annak amit számolnak ránk) plusz természetesen a közösen használt víz reánk eső részét.

Nagyon röviden ennyi!

Minden választ megköszönök!
H