sms - sel a lakásmaffia ellen


robogi # 2006.01.18. 19:42

Hát igen, valóban megtévesztő és könnyelmű a cikknek ez az állítása. Tudom azt is, hogy sajnos vannak földhivatalok, ahol - ilyen vagy olyan okokból - kevésbé sikerül betartani a törvényi kötelezettségeket. A helyedben mindenképpen bemennék az adott földhivavatalba vagy írnék egy levelet, amiben kérném az adott határozat kézbesítését. Ezt tulajdonosként Tőled nem tagadhatják meg (esetleg csak akkor, ha tértivevénnyel bizonyítják, hogy átvetted korábban, de akkor is kérhetsz másolatot, viszont az oldalanként 100 Ft).
A folyamatos tájékoztatásra a jelenlegi helyzetben és jogszabályok mellett csak az állandó bejárogatás vagy az sms szolgáltatás a megoldás.

kiábrándult # 2006.01.18. 06:35

Kedves Robogi! Én azon háborodtam fel, hogy a cikk írója szerint fölösleges sms értesítést kérni, mert a földhivatal küld úgyis mindenről valamilyen levelet. Szerintem vétkes könnyelműség erre biztatni az embereket, mivel az én példám szerint a földhivatal lazán veszi a törvényi kötelezettségeit. A lakcímem nem változott, mégsem kaptam határozatot, nemcsak én, hanem az ingatlan haszonélvezői sem, akik szintén nem költöztek. Hiába nyilvános a nyilvántartás, ha csak heti három napon lehet menni a földhivatalba betekintésre. Máshol pedig minden duplájába kerül. Tudom, hogy az én esetemre pont nem lett volna megoldás az sms, de rossz tapasztalataim miatt üdvözlök minden megoldást, ami a folyamatos megfigyelést, tájékoztatást segíti.

robogi # 2006.01.17. 17:40

Kedves Kiábrándult!

Engedd meg, hogy egy-két gondolat jegyében reagáljak az általad írtakra.
Amint említetted, a honlapon "sms-sel a lakásmaffia ellen" címmel olvasható cikk valóban tartalmaz megtévesztő információkat, de az általad írtak is pontosításra szorulnak.
Az értesítés és a határozat megküldése két külön fogalom, amit keversz. A földhivatal a határozatát természetesen minden érdekelt részére meg kell küldje. A határozatot a földhivatal vagy a megadott levelezési címre küldi, vagy ha ilyen nincs, akkor az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett címre. Sokan azt felejtik el, hogy költözéskor bejelentsék az új címüket a földhivatalba, ebből származik később, hogy nem kapják meg a határozataikat, és reklamálnak. (A lakcímbejelentés pedig állampolgári kötelesség és elmulasztása bírságolható is lenne, ha a földhivataloknak lenne kapacitása foglalkozni ezekkel...)
Az értesítési kötelezettséggel kapcsolatban pedig azt fontos tudni, hogy az csak a 2006. január 1. után beérkező kérelmekre induló ügyekben kötelessége a földhivatalnak. És kiemelném, hogy a módosított Inytv. szerint NEM MINDEN ÜGYBEN KELL ÉRTESÍTENI a tulajdonosokat, CSAK akkor, ha vele szemben TULAJDONJOG vagy VÉTELI JOG bejegyzését kérik. Ebből következően pl. végrehajtási jog bejegyzés, jelzálogjog bejegyzés stb. iránti kérelmeknél nem kell értesíteni a tulajdonost. A széljegyzésről szóló értesítést pedig az Inytv. értelmében mindig a tulajdonosnak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett címére kell küldeni.
Azzal ellentétben, ahogy írtad, a vevőknek és a banknak nagyon is fontos, hogy van-e széljegy, de mivel az ingatlan-nyilvántartás nyilvános, ezt bárki megnézheti és természetesen tulajdoni lap is kiváltható.
Utolsó mondatoddal egyetértek annyiban, hogy valóban mindent ki lehet játszani, és sajnos biztosan lesz is ilyen, tekintettel arra, hogy pl. a nyilvánosságot sem korlátozta a mostani jogszabálymódosítás.
Remélem tudtam egy-két használható információt adni!

kiábrándult # 2006.01.17. 09:09

A honlap hírei között olvasható egy írás a fenti címmel, sajnos megtévesztő információkat tartalmaz. Saját esetünkből tudom, hogy a földhivatal kötelessége, hogy a tulajdoni lapra került bejegyzésekről küldjön a tulajdonosoknak értesítést. Kiemelem: a bejegyzésekről, nem a széljegyekről. Esetünkben a különélő férjem adósságai miatt végrehajtási jogot jegyeztek a kettőnk nevén lévő ingatlanra. Máshonnan értesültem az eseményről. Amikor kérdeztem a földhivatalt, mért nem értesítettek, azt válaszolták, a széljegyről nem kötelesek értesíteni, majd akkor küldenek levelet, ha már meglesz az "igazi" bejegyzés. Hogy kölcsönfelvételnél, eladásnál már a széljegy is számít, az nem fontos. Természetesen már megszületett az "igazi" bejegyzés is, de a földhivataltól mai napig nem kaptam semmit, ahogyan arról sem, hogy a tartozás ki lett fizetve, végrehajtási jog törlésére engedély kiadva. Ha nem rendelek sms-jelzést a földhivataltól, ha tudni akarom, mi van az ingatlanommal, járhatok hetente "betekinteni". Persze, semmi sem biztosítja, hogy az sms-rendszer jobban fog működni, mint a jelenlegi, az sem, hogy az egyik "ingyenes", adónkból működtetett, a másikért meg fizetünk.