Csalt a közös képviselő


Mart # 2006.02.07. 09:08

Megállapodás esetén az IB kezdeményezheti a Banknál a fix összegű átutalást. Korábbi időpontot kell megadni, mint ami a megállapodásban szerepel, hogy mindig maradjon pár nap az intézkedésre, ha valaki nem fizetett. Egyedi utalással el kell utalni ilyenkor.
Az jó, ha előre be tudtok néhányan nagyobb összeget fizetni, mert akkor vagy kisebb lesz a részlet, vagy előbb jár le a törlesztés.
A 10-12 hónap nem szentírás.
Próbálkozhattok 24 hónappal is, de akkor elég nagy a pótdíj.
Feltétlenül kérdezzetek rá, hogy kezdeményeztek-e Fizetési meghagyást.

Ritucci # 2006.02.06. 17:36

Igen én is ebben a sorrendben gondoltam. csodálkoztam is, mikor a bankszámlát vezető pénzintézetnél azt mondták, hogy még nincs inkasszó a számlánkon.
Ha az IB figyeli a bankszámlára történő befizetéseket, de valaki mégsem fizet, ezért nics meg a megfelelő összeg a levonás napján, akkor gondolom az már a megállapodás megszegése ugye?
Kiszámoltuk a fizetendő részleteket. Van olyan lakás, ahol az aktuális kk-el együtt 35000 Ft-ot kellene fizetni. Most lesz egy rendkívüli közgyűlés, ahol tájékoztatjuk a tulajdonosokat. Kíváncsi leszek a reakciókra.
Olyat lehet tenni, hogy valaki egyösszegben befizeti a ráeső részt?

Mart # 2006.02.06. 17:12

"akkor jön a végrehajtó" - ez nem azt jelenti, hogy kijön és begyűjt, pénzt, értékes tárgyakat. A végrehajtás egyik módja az inkasszó. A Szolgáltatók végső esetben ezzel a lehetőséggel élnek. Először a Társasház bankszámláját zárolják, és onnan igyekeznek leemelni a tartozást. Ha ez nem megy, akkor következik az, hogy felosztják a tartozást tulajdoni hányad arányában, és minden tulajdonostól megpróbálják letiltatni bérből, nyugdíjból, folyószámláról, ...
Ilyenkor már valóban veszélyben vannak a kisnyugdíjasok, hisz a nyugdíjukból le lehet tiltami a rájuk eső részt.
Ezt a letiltást megelőzhetitek. Írjon az IB egy-egy kérvényt mindegyik szolgáltatónak. Írjátok le röviden a történteket, a ház jelenlegi helyzetét, és kérjetek részletfizetésre lehetőséget. Jelöljétek meg, hogy milyen összegű havi részletekben tudjátok vállalni a törlesztést. Általában 10-12 havi részletet engedélyeznek úgy, hogy a ház bankszámlájáról emelik le a részleteket. Az IB-nek pedig az a feladata, hogy figyelje, a levonás napján feltétlenül legyen megfelelő összeg a számlán, hogy ne zárolják a számlátokat a megállapodás megszegése miatt. A részletek megtervezésénél figyelni kell arra is, hogy mellette az aktuális számlákat is folyamatosan rendezni kell. Vagyis meg kell állapítanotok sürgősen egy 10-12 hónapra elosztott célbefizetést, amit mindenki köteles a közös költséggel együtt havonta megfizetni.
A kérelmeket hamar adjátok be, mielőtt valamelyik Szolgáltató letiltaná a számlátokat. Ha a letiltás bekövetkezik, akkor a következő szolgáltatónak már csak a tulajdonosoktól történő behajtás lehetősége marad.

Ritucci # 2006.02.06. 16:08

Még egy kérdés.
Mivel a társasház tartozása elég jelentős és hosszú idő óta nem fizet, a Díjbeszedő munkatársa szerint, ha nem kezdjük el törleszteni azonnal - mondjuk tegnaptól - a hátralékot, akkor jön a végrehajtó.
Kérdem én: Kihez? Valakit kiválasztanak a tulajdonosok közül és nála foglalnak? Vagy mindenkitől foglalnak valamennyit? Hogy megy ez?
Csak azért kérdés, mert a házunkban lakik két kisnyugdíjas nagyon idős néni, akik nem biztos, hogy tudják vállalni az azonnali törlesztést.
Mi van akkor, ha határozat születik, hogy törleszteni kell, de valamelyik tulajdonos mégsem tudja, vagy akarja megtenni??
Akkor jön a végrehajtó? De hol foglal?

Loire # 2006.02.06. 13:56

Ritucci, írtam emailt

Ritucci # 2006.02.06. 13:46

Tudom már!!!:))))
Bocs, hogy eddig nem jutott eszembe.

Mart # 2006.02.06. 13:28

Beszélhetünk róla.
Hercegprímás u.- Cséri, de ez már off itt. :)

Ritucci # 2006.02.06. 13:20

A VI. kerületben van a Szondi u-ban. 10 albetét.
Személyesen is ismerjük egymást? Segíts!:)))

Mart # 2006.02.06. 10:56

Melyik kerületben, mekkora? Ez az a 10 lakásos?
Ha nem csal az emlékezetem, mi személyesen ismerjük egymást. :)

Ritucci # 2006.02.06. 10:46

Nem tudtok ajánlani valakit, aki vállalná egy ilyen zűrös helyzetű társasház közös képviseletének ellátását.
Jelenleg egy ideiglenes IB működik február végéig, de addig kellene találni valakit, aki hosszútávon vállalná a házat.
Köszi

Ritucci # 2006.02.06. 09:21

Szia Mart!
Sajnos még nincs ügyvédem. Akikkel eddig beszéltem meglehetősen borsos áron vállalnák, úgyhogy még össze kell szednem némi pénzt a dologra.
És persze a ház tulajdonosai a lent leírtak miatt tologatják az ehhez szükséges határozat meghozatalát, mivel most csak arra koncentrálnak, hogy miképpen hajtsák be korábbi kk-n a pénzü(n)ket. Ez a része azért nem reménytelen, csak sajnos telik az idő.

Mart # 2006.02.06. 08:57

Ritucci!
Én tértivevényes levélben szólítottam fel elődeimet, hogy tegyenek eleget pénzügyi elszámolási kötelezettségüknek. Természetesen mellékeltem a pontos kimutatást, hogy mik azok a tételek, amiket a számlákról leemeltek, és nem kerültek a házipénztárba, de számlamelléklet sem igazolja a pénzfelvétel jogosságát.
Az egyik volt kk. sajnos dörzsölt alak, ellentmondással élt. Megírta a bíróságnak, hogy a pénz egy rész valóban nála van, de nem kívánja sajátjaként használni. Itt várom a tárgyalás időpontját.
A másikkal kapcsolatban még nem tudom, mi lesz az FM eredménye vagy folytatása. Abban reménykedek, hogy nem él ellentmondással, jogerőre emelkedik a meghagyás, és kérhetem a végrehajtást a vidéki telkére. Ezt én nyomoztam ki menet közben, hogy van neki.
A harmadikkal még tárgyalásokat folytatok, hogy akarja-e a hatósági-, bírósági huza-vonát, vagy beismeri tévedéseit, és kamatostól visszaadja a pénzt.
Természetesen az első kettőnél párhuzamosan a rendőrségi feljelentést is megtettem.
Nem akarlak elkeseríteni, de az első ügy is már másfél éve húzódik. Dörzsölt úr a rendőrségen azt vallotta, hogy közel félmilliót számla és elismervény nélkül előlegbe adott kivitelezőknek, több, mint 600 ezer pedig nála van, de én nem teszem lehetővé, hogy elszámoljon, mert nem vagyok hajlandó átadni neki a naplófőkönyvet, hogy bevezesse a kiadásokat. Az Ügyészség ezt az álláspontját el is fogadta és visszaadta az ügyet a rendőrségnek, kérve a nyomozás megszűntetését. A főügyészség a panaszom nyomán újabb nyomozást rendelt el, ami már befejeződött. Várom a Főügyészség határozatát és a folytatást.
Elkeserítő, hogy 1.086.950 Ft hiányt kisösszegre elkövetettnek minősít a hatóság, miközben más házak is rájöttek a hiányokra, és ezeket is hozzávették a mi ügyünkhöz.
Egy ügy volt, ami hamar és sikeresen zárult. Azt egy ügyvéd vállalta sikerdíjasra, azért, mert ismerte az illetőt, és biztos volt benne, hogy nem akarja meghurcoltatni magát.

Mi újság a tulajdonjogod ügyében?

ObudaFan # 2006.02.04. 08:46

Ha nem halad nagyon a nyomozás - márpedig ha nincs meg az elkövető, akkor nem biztos, hogy fog - akkor lehet, hogy megéri párhuzamosan elindítani a polgári pert. Ugyan a büntető-eljárásban nem kell előre illetéket fizetni, ott előfordulhat, hogy nem találják meg az illetőt, és évekig nem halad az ügy. Ezért elképzelhető, hogy érdemes polgári pert indítani, bár ott illetéket is kell fizetni, és a hirdetményi idézés is pénzbe kerül. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha az alperes nem található, akkor bizonyos helyekre kifüggesztenek számára idézést, majd ha nem jelentkezik, ügygondnokot rendelnek ki a számára, és elindulhat a per.

Ritucci # 2006.02.03. 19:26

Kedves ObudaFan!
Mi az a hirdetményi kézbesítés?
Egyenlőre csak rendőrségi feljelentést tettünk, de még nem kaptunk válszt.
Evvel párhuzamosan indítsunk polgári pert a bíróságon?
Bocs, ha butaságokat kérdezek, de szerencsére nincsenek tapasztalataim ilyen ügyekben.

ObudaFan # 2006.02.03. 15:47

Ha eltűnt, akkor hirdetményi kézbesítés után vele szemben pert kell indítani, majd a bíróság rendel ki neki ügygondnokot. Ha ingatlanvagyona maradt, akkor a végrehajtás is sikerre fog vezetni. Mindez viszont idő és pénz, ezért most egy darabig egészen biztosan meg kell emelni a közös költséget.

Ritucci # 2006.02.03. 13:01

2003. júniusa óta

Ritucci # 2006.02.03. 12:59

Sziasztok!
Nagyon csúnya ügy, amiről írok, de sajnos megtörtént.
Társasházközösség 2000-ben megbízott egy közös képviselőt az tház. üzemeltetésével, minden egyéb tházzal kapcsolatos ügyvitellel. Első három évben úgy tűnt rendben mentek a dolgok. 2003-as évről már csak egy elég slendrián módon összedobott elszámolást mutatott be a kk, de ekkor sajnos még nem gyanakodtunk. 2004 és 2005-ről már nem készített beszámolót. Ekkor kezdtünk el morgolódni. 2005!!!! decemberében összehívott egy közgyűlést, de beszámolót nem készített. Th közösség megelégelte a dolgot és felmentette kk-t mandátumából. Természetesen elszámolási kötelezettsége ezzel nem szűnt meg. Három tagú Intéző Bizottság alakult, akik felvették a kapcsolatot a közmű társaságokkal. Na ekkor estek(tünk) arcra. Kiderült, hogy kk 2006. júniusa óta egyáltalán semmilyen közüzemi számlát nem fizetett. Felhalmozott hátralék kamatokkal együtt kb 1,7millió Ft. A rendőrségi feljelentést ugyan megtettük, de a hátralékot ettől függetlenül törlesztenünk kell.
Ja, a kk természetesen eltűnt. Lakásán december közepe óta nem található. A tház üzemeltetési számlájáról minden pénzt a leváltása utáni napon!!!! leemelte. Sajnos egy órával megelőzve az újonan alakult IB-t.
Szomszéd házban - ahol egyébként lakik(ott) - szintén kk volt. Ott 4,5 milliós a hátralék.
A történetet tanulságként írtam le, de ha valakinek van hasonló tapasztala, kérem segítsen, hogy mik a kilátásaink!
Köszi:Rittuci