társasházi zűrök


ObudaFan # 2006.03.09. 20:10

Ha bármi esély van arra, hogy a közgyűlések valamelyike 60 napon belül volt, akkor szerintem meg kell próbálni a bíróságot.

Mart # 2006.03.09. 14:39

Ne legyen mindegy! Jó úton indultál el. Ne állj meg, és ne fordulj vissza.

Mart # 2006.03.09. 14:37

Amennyiben a számlátokat valóban zárolták, feltehető, hogy a volt kk. követett el valamit, pl. nem egyenlítette ki huzamos időn át a közüzemi számlákat.
Nem ártana kiderítened, hogy miért került sor az új kk. megválasztására. Ez csak egy-két tulajdonos magánakciója, vagy valóban nyomós oka volt az előd felmentésének. Ha végképp nem tudsz mit tenni, gyűjts be minden adatot, amit csak tudsz, és tegyél feljelentést a rendőrségen, kérve annak kiderítését, hogy ki jár el a Társasház nevében arra jogosulatlanul.
Ha az új kk. komolyan gondolja a megbízatását, akkor ezt a lépést neki már "hivatalból" meg kellett volna tennie, ha az előd jogosulatlanul jár el, és intézkedik a Társasház ügyeiben. (Ezen sem árt elgondolkodni)
Ha hatvan napon belül a bíróságtól kérheted az elmúlt hatvan napban tartott közgyűlések érvényességének vizsgálatát. Alaki hibára hivatkozhatsz: nem kapott minden tulajdonos meghívót, nem kapott minden tulajdonos minden határozatról értesítést.
Mint tulajdonosnak nincs pontos tudomásod arról, hogy mikor, hol, ki és milyen napirendi pontokkal tartott közgyűlést. Természetesen pontosan megnevezve a „két dudást”, aki nem fér meg egy csárdában.
A bíróság és a rendőrség párhuzamosan is mehet, hátha a rendőrség nyomozás segíti a sáros kk-t, hogy jobb belátásra térjen.

szalami # 2006.03.09. 09:51

Köszönöm a válaszokat, e-mailben is kaptam segítséget. Elég nehéz az ügy, én közgyűléseken nem voltam, de úgy tűnik, hogy a két, magát közös képviselőnek nevező egyén külön-külön szervezett közgyűléseket és ezekről nem is lett minden lakó informálva, jegyzőkönyvet is csak egyről kaptam. Namost nekem ugye a közös képviselőtől kéne kérni a közgyűlési jegyzőkönyveket meg határozatokat, a kérdés csak az, hogy vajon melyik a valódi közös képviselő, és itt bezárul a kör. Közös költséget se merek fizetni már, mert a számlát zárolták, most a közös képviselőnek kéne készpénzben fizetni a közös költséget, csak ugye melyiknek, én nem bízom egyikben sem, az egyik valószínűleg csaló, csak kérdés, hogy melyik.

Na mindegy, valahogy majd csak megoldódik a helyzet.

ObudaFan # 2006.03.08. 17:47

Ezzel csak félig-meddig értek egyet. Ha szabálytalan is a közgy. összehívása, akkor is az elfogadott határozat semmisségét bíróság mondhatja ki, az eljárás megindítására viszont jogvesztő határidő van, aminek elmulasztása esetén a határozat tovább nem támadható. Ezek után ha ennek ellentmondó határozat születik, mert mondjuk újabb közös képviselő választására kerül sor, anélkül, hogy az előző lemondott volna, vagy bárki visszahívta volna, akkor ez - hiába ellentmondásos - megint határidőn belül támadható. Éppen ezért ha a határidő eltelt, sztem csak a közgyűlés tudja megoldani a helyzetet, ezért össze kellene hívni.

nefaria # 2006.03.08. 16:13

Kedves Szalami!

"ezekról azt állítják, hogy törvénytelenül lettek összehíva"
A társasáhzi törvény rendelkezik arról, hogy ki, milyen formában hívhat össze közgyűlést. Elő kell szedni az iratokat (meghívó, jegyzőkönyv) azok alapján meg lehet állapítani. Ha megfelel a törvény rendelkezéseinek bármelyik közgyűlés összehívása, és a közgyűlés határozatképes is volt, akkor az azon választott képviselő az igazi. Ha mindkettő megfelel, akkor a későbbi, de ezen felteszem vissza kellett hívni tisztségéből az elsőn választottat. Ha egyik sem, akkor nincs közös képviselő, és össze kell hívni rendkívüli kgy.-t.
Mindezek megállapításához kellenek az iratok:)

A számla valószínűleg azért van zárolva, mert valamilyen peres vagy végrehajtási ügy van folyamatban a társasház ellen (pl. számlák nemfizetése). A peres eljárásról meg kell tudni, milyen bíróság előtt, milyen ügyszámon van folyamatban, és szerintem a tulajdonos beavatkozhat ebbe a perbe, mint érdekelt. Az más dolog, ha számlanemfizetésről van szó, valószínűleg bukta az ügy, de a lakók a közös képviseletet is perelhetik, ha tevékenyéségével kárt okozott, vagy azzal valamilyen bűncselekményt valósított meg (ez már kicsit rázósabb.)

Elsőre ennyi, a bővebb tájékoztatáshoz kellenek az iratok is, meg mélyebben beleásni magam a Társasházi törvénybe:)

Üdv
nefaria

szalami # 2006.03.06. 09:42

Társasházban lakom, s ott az a fura helyzet állt elő, hogy két ember is közös képviselőnek nevezi magát, s ezek egymással ellentétes tartalmú, a másikat hitelteleníteni próbáló leveleket küldözgetnek a lakóknak. Én már nem tudom eldönteni, melyik az igazi közös képviselő. Közgyűlés az utóbbi időben több is volt, ezekről azt állítják, hogy törvénytelenül lettek összehíva, és így tovább. Teljesen zavaros a helyzet. Mit lehetne tenni?

Ehhez kapcsolódó kérdés, hogy a ház bankszámláját állítólag a bíróság zárolta és valamilyen eljárás van folyamatban. A lakó mint a társasház résztulajdonosa, kaphat erről valami információt a banktól (hogy tényleg zárolva van-e a számla) vagy a bíróságtól, hogy mi a fene zajlik tulajdonképpen? Mert sajnos egyik állítólagos közös képviselő sem hiteles forrás már. Ha a bíróság azt mondja, hogy csak a közös képviselőnek van joga betekinteni a határozatokba, akkor megint ott vagyok, ahol a part szakad.