...és újból: TÁRSASHÁZI kérdés


ObudaFan # 2006.03.22. 17:14

A számvizsgáló bizottság jogkörében eljárva:

  1. bármikor ellenôrizheti a közös képviselô, illetôleg az intézôbizottság ügyintézését, havonként ellenôrzi a közösség pénzforgalmát,
  2. véleményezi a közgyûlés elé terjesztett javaslatot, így különösen a költségvetést és az elszámolást, valamint a szervezeti-mûködési szabályzat által meghatározott értékhatár felett a bemutatott számlákat,
  3. javaslatot tesz a közös képviselô, illetôleg az intézôbizottság elnöke és tagjai díjazására,
  4. összehívja a közgyûlést, ha a közös képviselô vagy az intézôbizottság elnöke az erre vonatkozó kötelességének nem tesz eleget.

Akkor jár költségtérítéssel, ha az SZMSZ így rendelkezik.

SzLa # 2006.03.22. 14:58

Társasházban a volt számvizsgáló bizottsági tag engem és egy másik lakótársat kért arra, hogy vállaljuk a biozttsági tagságot. Kérdésem, hogy ez jogilag milyen felelősséggel jár, milyen kötelezettségekkel, és jár-e valamilyen költségtérítéssel?

y1998 # 2006.03.21. 14:43

Üdv. mindenkinek!
Sürgősen szükségem lenne a véleményetekre.
A társasházi lakás amit venni szeretnék egy olyan telken áll ami a beruházó tulajdonában marad.A többi lakást is így vették meg. Ezt a társasházi törvény lehetővé teszi, az alapító okiratban is benne van és az adásvételiben is szerepelni fog. A távoli/közeli jövöt nézve lehet ennek számomra hátrányos következménye? Állítólag használati jog illet meg az ingatlanon. Állítólag ingyenes??? De ezt az utóbbit nem találom törvénybe foglalva. Az idő sürget, ha valaki tud valami okosat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2006.03.15. 20:22

Nincs mit.

hanguska # 2006.03.13. 20:27

Köszönöm a választ!
H.

ObudaFan # 2006.03.13. 16:34

Egyébként ha érdemi ellenkérelmet a tárgyalás előtt nem terjeszt elő, csak a tárgyaláson, akkor most még biztosan nem lesz ítélet, lesz időd a megismert dolgok után felkészülni.

ObudaFan # 2006.03.13. 16:33

7 lakásos társasház esetén már nem is lehet úgy rendelkezni, hogy ne a közgyűlés rendelkezzen minderről. Lakónak zsebbe meg nem fizess semmit, különösen ne átvételi elismervény nélkül.

hanguska # 2006.03.13. 13:25

Szeretném a segítségeteket kérni, amennyiben lehetne.
Adott a társasházunk 7 lakással, ahol is nincs választott kk, minden hónapban másként alakul a k.költség, jegyzőkönyvet nem adnak, ill. ha készítenek, akkor utólag, hamis tartalommal. Ez utóbbi miatt holnap lesz a tárgyalás a bíróságon, mert megtámadtuk a határozatot.
Ma felhívott egy úr egy társasházkezelő cégtől, hogy ő a közös képviselője a háznak!!, és akkor holnap találkozunk a bíróságon. Részéről sem kétséges, hogy a bíróság érvényteleníti a határozatot.
Kérdésemre, hogy mikortól közös képviselő, és én miért nem tudok róla, az volt a válasza, hogy ő azt nem tudja, de mivel elszámolási vitáink vannak a lakókkal -értsd, nincs érvényes határozat k.költség elosztásáról, szmsz nem érdekli őket, tértivevényes leveleinket nem veszik át, össze-vissza számolnak, és mi megtagadtuk a fizetést - ezért ő szeretne velem beszélni, hogy mi legyen a megoldás! Én ezt nagyon furcsáltam és furcsálom, mondtam is neki, hogy nem igazából értem a kérését.

Állítása szerint van a kezében egy papír, mely szerint a lakók megegyeztek a közös költség fizetés felosztásának módjáról, és szerinte nemcsak a Ttv szabályozza a kérdést.

Kérésem, hogy az szmsz-en kívül ill. közgyűlési határozaton kívül érvényes-e bármilyen egyezség erre vonatkozóan. Ha erről nincs tudomásunk, mert nem adta át a papírokat az illető, mit tehetünk? Ha utólag visszadátumozva készítettek egyet, mi a teendő, el kell fogadnunk?
Hogy tudja bizonyítani a "kk", aki összehívta január 12-re a közgyűlést, hogy minket értesített? Mert sem kitűzve, sem postaládába nem volt bedobva érteítő közgyűlésről, magyarán a hátunk mögött tartották meg. Az illető, aki ma telefonált, azt mondta, hogy azért még nem ő a felelős, de kérésemre szívesen ad a közgyűlési határozatból egy példányt!
Ügyesek voltak, mert ma már március 13-a van,és január 12-én volt a közgyűlés....
Az lehetséges-e, hogy ugyan van már ez a közös képviselő, de a közös költséget még mindig egy lakónak kell odaadni "zsebbe"?

Köszönettel:
Hanguska