Lift felújítás


Mart # 2006.04.15. 14:44

Bubó!
Egyetértek veled. Én is csak a tulajdoni hányad szerinti felosztást tartom elfogadhatónak.
A jogszabályok mindössze hivatkozási alapnak kellenek.

A szemétszállítás díjának felosztásáról viszont más a véleményem.
A rendelet szerint 3,7 liter/fő a napi ideális háztartási hulladéktermelés.
Ez alapján számítottam ki minden háznál, hogy mennyi a havi ideális "kukahasználat", aztán szembesítettem a közgyűléseket a pazarlás számszerű értékével.

Lift ügyében viszont egyszerűbb a törvényt ismertetni és kérni annak elfogadását.

Durva dolog, mikor a személyek száma mellett az emeletek száma, a "kihez hányszor hányan jönnek", a szokások, a kilók, ... még a nagytestű kutya súlya, ... és egyebek is előkerülnek.

Bubó # 2006.04.15. 12:18

Kedves Lisall!
Úgy látszik, én is nehezen érthető voltam.
A jogszabály bemásolása helyett azt próbáltam megértetni, hogy szerintem csakis és kizárólag az 1. tulajdoni hányad szerinti költségfelosztás a legelfogadhatóbb megoldás (még ha nem is a legigazságosabb!).
Ez a véleményem a jogszabályok ismerete, és a hasonló ügyekben szerzett tapasztalat alapján alakult ki.
Természetes, hogy a lakások és a családok eltérő mérete szerint más-más az érdek, így az enyémtől eltérő álláspont is kialakulhat. Azonban, ha csak egyetlen tulajdonostárs nem fogadja el a többség - számára méltánytalan - határozatát, eséllyel támadhatja meg azt a bíróság előtt, és ott a legnagyobb valószínűséggel az 1. verziót fogják meghatározni.
Engedj meg egy megjegyzést: a szemétdíj megfizetésének reálisságát kérdezd meg a 33 m2-es lakásban élő egyedülállótól, illetve vesd össze a 120 m2-es lakásban élő, esetleg 5-6 fős család (vagy albérlők) hulladéktermelésével, jogos-e az azonos ellenszolgáltatás követelése az eltérő mértékű szolgáltatásért? Még szerencse, hogy ezen irreális és jogtatlan díjkötelezettséget nem a lakóknak kellett egymás között felosztaniuk, hanem az önkormányzati rendelet kötelezően, azonos összeggel írta elő számukra, így ebben az esetben nem egymásra, legfeljebb az önkormányzatra, vagy a hulladékszállító cégre mutogathatnak. (bizonyos feltételek esetén a nyugdíjasok kivételek)

Mart # 2006.04.15. 10:09

2003. évi CXXXIII
24. §
(1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.
(2) A szervezeti-működési szabályzatban kell meghatározni:

  1. a közös költség tulajdoni hányadtól eltérő megfizetése esetén, az érintett költségnemeket és a számítás módját.

Ha ezt nem határoztátok meg, két lehetőségetek van:

  1. fizetitek tulajdoni hányad arányában
  2. Módosítjátok az SZMSZ-t.
  1. felújítási alap képzésének elhatározása esetén - a külön jogszabályban meghatározott legkisebb mérték figyelembevételével - a hozzájárulás mértékét, valamint az alap felhasználásának szabályait.

A felújítások támogatásáról szóló külön jogszabály Ft/m2-ben határozza meg az alap képzéséhez történő hozzájárulást. A jogszabály érdekessége, hogy megkülönböztet liftes és lift nélküli épületet. (1/2000. (I.14.) Korm. rendelete a lakáscélú támogatásokról szóló 106/1988. (XII.26.) MT rendelet módosításáról)

Az SZMSZ esetleges módosítása előtt javaslom megfontolni a dolgokat: ki fogja fizetni a tetőfelújítást, és milyen arányban, ki fizeti a pincefödém utólagos szigetelését?
Milyen arányban járuljon a takarítási díjhoz a 4. emeleten lakó 5 tagú család? Aki liftet használ, miért fizet lépcsőház-takarítást, aki gyalog jár, miért fizet a liftre? Aki elviszi a szemetét a szelektívbe, annak miért nem csökkentik a ráeső szemétszállítási díját...?

Soha nem fogjátok megtalálni a költségek mindenkire nézve igazságos felosztását!

Lisall # 2006.04.15. 06:55

Köszönom a válaszodat.
Biztos nem fogalmaztam egyértelműen, tehát

  1. tulajdoni hányad szerinti
  2. lakások szerint egyenlő (120 és 33 m2-es lakás azonosat fizet)
  3. lakók száma szerint (ötfős család ötször annyit fizet mint az egyszemélyes háztartás)

variációk merültek fel.

Ha a SZMSZ-ben nincs részletes szabályozás a költségek pontos megosztására, akkor ebbe lehet kapaszkodnunk ha eltér a közgyűlés ettől?

(felső emeleten élünk, viszonylag kis lakásban és "sokan" )

A 2. verzió szerint fizetjük a szemétdíjat, ez reális és jogos

a 3. verzióval az a fő bajom hogy pontosan hogy fogják megállapítani a lakók számát?
hányan vannak bejelentve? eddig hányan laktak vagy ezután hányan fognak (most fogunk elköltözni és "lakatlan", nyári rezidencia lesz a a lakásunk)
vay önbevallás alapján?
És pl. amelyik lakáshoz "ügyfélforgalom" tartozik, az hússzorannyit fizet ? áááh....

Bubó # 2006.04.14. 20:48

A tulajdoni hányadok meghatározásakor a viszonyítási alap a lakások alap-területe volt, tehát elméletileg - kis eltéréssel - a tul. hányad szerint költ-ségmegosztás azonos a lakásterület szerinti költségmegosztással.
Az épület közös részeinek felújításához a tulajdonostársaknak tul. hányaduk arányában kell hozzájárulniuk. Ettől való eltérésre az szmsz-ben lehet ren-delkezni, ekkor azonban ugyanitt részletesen szabályozni kell a költségfel-osztás kiszámításának a módját is.
Az a tény, hogy valamely közös tulajdonú épületrészt valaki nem használ, nem mentesíti a dologgal kapcsolatos költségek viselése alól.
Olyat még nem hallottam, hogy egy liftes házban a lift felújítási (üzemelési) költségeihez a lakók a használat arányában járulnak hozzá. Ki fizeti a ven-dégek, az idegenek, a postás lifthasználatát? Ez vicc. Akkor már érdeme-sebb volna pénzbedobósra átalakítani, mintsem azon meditálni, hogy ki hányszor szállt be a liftbe.

Lisall # 2006.04.14. 07:54

Kedves Szakértők!

56 lakásos társasházban (két épületbe kb azonos számú lakás) fel kell újítanunk a liftet, szakhatóság kötelezte rá a társasházat (különben nem üzemeltethető)
az összköltség 3 millió Ft körül lesz.

a nagyobb lakásokban lakók, főleg az idősek és az egyedül élők, sérelmezik hogy tulajdonihányad alapján kerülne felosztásra az összeg.
Az SZMSZ-ben valóban szerepel egy olyan rész, mely szerint ha egyszeri befizetést szavaz meg a társasházi közgyűlése, akkor a tulajdoni hányad alapján történő költségviseléltől el lehet tekinteni.

kérdésem:
liftfelújítás költségét lehet-e lakásonként, vagy lakónként meghatározni?
ha lakónként határozzák meg, hogy állapítják meg az ottlakók számát? (pl. albérlők, tartósan külföldön élők, be nem jelentett családtagok hogy sázmítanak be?)
illetve van-e bármi jogi alapja annak hogy aki "nem használja " a liftet (földszint, félemelet), az kivonuljon a teherviselésből?