Kötelező felújítás?


monalisa1 # 2006.05.09. 08:29

A tulajdonosnak odaköltözni csak a haszonélvező engedélyével lehet.

Ha úgy látod, hogy az örökség egyre inkább csak púp a hátadon, próbáld eladni - ezt a haszonélvező beleegyezése nélkül is megteheted ha találsz rá vevőt...

Ha tényleg csak a gondok/költségek vannak a házzal - és a folyamatos pumpálást is véled -, kérj érte olyan alacsony árat amennyiét csak megveszi valaki!

Tehát ne a jelen 2 M forintod árazd be - és főleg a haszonélvezettel terheltsége - hanem pár százezer forint és kész...

Persze mindezek előbb beszélj a haszonélvezővel., ha beigéred neki,hogy az esetleges odaköltözéstektől az ő rezsirészét is ti fizetitek - hiszen albérletre mint költség most is van kiadásotok -, ez akár megfontolás érdemlő ajánlat lenne a részére.

EsBiB # 2006.05.09. 07:18

Köszönöm válaszát!

Nagyon elkeserít, amit ír, bár igazán erre számítottam. Lehet, hogy még 20 évig pumpolhat egy számomra vadidegen ember. Sajnos ez egy elég értéktelen ház, 2 m Ft becsülték fel 1 éve, és ebből még lejön majd a 800 e Ft jelzálog. Nagyon messze lakom, így rálátásom sincs, hogy mi zajlik a házban. Úgy látom, hogy én mindenképpen csak ráfizetek, mert ha megjavíttatom, akkor időről időre újabb dolgokkal fog előállni az élettárs, ha nem javíttatom meg, akkor pedig nem fogja hagyni a fejére dőlni a házat, hanem megjavíttatja, amit úgyis tőlem vonnak le a végén és még bizonyítani sem tudom, hogy reális áron végeztette-e el a munkát.

Egy másik kérdés, ha szabad. Ha úgy hozná az élethelyzetem és nem tudnék tovább albérletben élni, akkor odaköltözhetek a saját tulajdonomba a haszonélvező mellé? Ilyenkor milyen megosztást kell tenni? A mi családunk 5 főből áll, míg az élettárs egyedül van.

Köszönöm
EsBiB

ObudaFan # 2006.05.08. 21:49

A haszonélvezô jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fûzôdô közterheket.
A haszonélvezet megszûntével a haszonélvezô köteles a dolgot visszaadni. A haszonélvezô felelôs a dologban bekövetkezett károkért, kivéve, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. A rendeltetésszerû használattal járó értékcsökkenést a haszonélvezô nem köteles megtéríteni.
Ha a haszonélvezô a dolgot rendeltetésének meg nem felelô módon használja, rongálja, vagy a dolognak a haszonélvezet megszûntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, és a tulajdonos tiltakozása nem vezetett eredményre, a tulajdonos biztosítékot követelhet.
A haszonélvezô a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.
A haszonélvezet megszûntekor a haszonélvezô követelheti a tulajdonostól a szükséges költségek megtérítését, levonva azokból az idôközi értékcsökkenésnek megfelelô összeget. Ha a tulajdonos gazdagodása az így megállapított összeget meghaladja, a különbözetet is köteles megtéríteni.
Ha a dolog egészben vagy jelentôs részben elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.
Ha a tulajdonos a dolgot helyreállítja, a haszonélvezeti jog feléled, de a tulajdonos kérheti a helyreállításra fordított összeghez mért korlátozását.
Ha a tulajdonos a dolgot nem állítja helyre, a haszonélvezet megszûnik; ha azonban a haszonélvezet tárgya helyébe más dolog lép, a haszonélvezet erre terjed ki. Ha a dolog helyébe pénzösszeg lépett, a haszonélvezô az összegnek a dolog helyreállítására vagy pótlására fordítását is követelheti.

EsBiB # 2006.05.08. 21:04

Édesapám halála után örököltem egy ingatlant, amely társasházi házrész. Édesapám élettársának holtig tartó haszonélvezete van az ingatlanra. Az élettárs 800 e Ft jelzálog bejegyezését kérte, mert állítása szerint felújításokat végzett a házon a saját pénzén. Ezt elfogadtam a hagyatéki tárgyaláson, mert nem tartottam édesapámmal a kapcsolatot, így a ház állapotáról sem volt tudomásom. Egy év elteltével jelentkezett az élettárs, hogy rohamosan romlik a ház állapota, megrepedt a fal. Kérte a ház felújítását a tulajdonos költségére. Az a kérdésem, hogy köteles vagyok-e a házamat felújítani, amíg csak a haszonélvező lakik benne (én pedig albérletben 2 kisgyermekkel). A választ előre is köszönöm.