Társasházi víz - főmérő és mellékmérők jelentős eltérése


xti_ # 2006.06.28. 18:49

Ez nálunk is előfordult, kb. fél évig óriási különbségek voltak, ami felett értetlenül álltunk, de kifizettük. Ki tudja meddig ment volna így, de időközben szerencsére esedékes lett a fővízmérő cseréje, és azóta minden oké, tehát a fővízmérő volt rossz. Persze nem kaptunk vissza semmit. Biztosan lehet kérni soron kívül is cserét, szerintem próbáljátok meg!

Mart # 2006.06.19. 18:30

receiver!
Az SZMSZ-ek pontosan rendelkeztek a technikai vízdíj mértékéről. Az ezen felül fizetendő összeget azokra a tulajdonosokra terheltük közgyűlési határozattal, akiknek a lakásábana méretlen vízvételi lehetőséget
találtuk.
Zokon vették az érintettek a rájuk terhelt pótbefizetést, de teljesítették, hisz az SZMSZ azt is pontosan meghatározta, hogy vízóra nélküli lakásnak tekintendő az a lakás, ahol nem minden vízvételi hely fogyasztását méri a mellékmérő.

receiver # 2006.06.19. 16:48

Mart,
Értem. Köszönöm!

Mi a teendő akkor, ha teszem azt kiderül, hogy létezik olyan vízvételezési hely, amely nincs mellékmérőre kötve? Bár ezt még nem ellenőriztük, mert fel sem merült bennünk. Ugyanis más lehetőséget a 20%-os eltérésre nem látok. Sőt, ilyen akár lehet több is, mivel azt nem tartom valószínűnek, hogy minden óra ennyire pontatlan lenne.

Mart # 2006.06.18. 12:14

A hatályos törvény szerint, amennyiben nem fogadjátok el a szolgáltató hitelesítését, az Országos Mérésügyi Hivataltól kérhetitek a főmérő rendkívüli hitelesítését.

receiver # 2006.06.17. 21:11

Még egy kérdésem lenne: Lehetséges-e a főmérő hitelesíttetése egy független mindkét fél által elfogadható fél által?

receiver # 2006.06.17. 20:19

Tisztelt Fórumozók!

3 éves építésű, 6 lakásos sorház egyik tulajdonosa vagyok. Minden lakás rendelkezik mellékmérővel, minden fogyasztás mellékmérőkön keresztül történik. A mellékmérőkön mért havi összesített fogyasztás kb 20%-kal kevesebb, mint a főmérőn mért érték. Ez a különbség tudomásom szerint jelentősen meghaladja a jogszabály által megengedett mértéket, ami főmérőn +-2%, míg a mellékmérőkön +-6%, ez együttesen maximálisan +-8% lehet. A felhalmozódott jelentős különbözetet egyik lakó sem kívánja kifizetni, mert jogosulatlannak tarjuk.
Végeztünk egy magánmérést az összes lakónál - minden bekötést lezártunk, és egyesével néztünk 100 literes fogyasztást, majd összevetettük a főmérőt a mellékmérőkkel. A mérés eredménye az lett, hogy a mellékmérők 3-15%-ba térnek el a főmérőtől. Ezek átlaga nem adja ki a 20%-os eltérést.
Kérdésem az lenne, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Lehet-e, és ha igen, milyen szervezethez fordulni? Nekünk kötelességünk bizonyítani, hogy pontatlanok a mérők, cserélni kell-e az órákat, stb, vagy a Vízműveknek? Hogyan adódhat hitelesített mérőknél ekkora eltérés?

Előre is köszönöm!
r.