Ingatlan legális kiadása


ObudaFan # 2006.08.24. 18:09

Lehetni lehet, csak szerintem erre nem érdemes céget alapítani.

farkassz # 2006.08.24. 08:04

Lehet-e úgy, hogy nem apportálom a cégbe, hanem megmarad a tulajdonomban, csak szerződésben rögzítjük, hogy amiért ő kiadja, abból nekem felújítja a lakást?

Lhotse # 2006.08.14. 08:25

Ha a cég főtevékenysége ingatlanhasznosítás, akkor illetékmentes. :)

_Lala_ # 2006.08.13. 12:32

Ha igen, akkor apportként vidd be a cégbe az ingatlant (KFT),

Hátulütője a dolognak, hogy a pénzt adózva kell kivenni a cégből...

Azt ugye tudjátok, hogy az ingatlanapportálás az adásvétel szerinti illetékfizetést von maga után? Azaz olyan, mintha pénzt apportálnál a cégbe, majd a cég rögtön ezután ebből a pénzből megvenné az ingatlant.

farkassz # 2006.08.11. 08:05

Mi van akkor, ha én kötök egy szerződést a céggel, hogy a felújításért cserébe x évig hasznosíthatja (kvázi barter ügylet). Működhet-e így a történet?

Lhotse # 2006.08.10. 11:42

Ja, és még költségként el is számolható így a beruházás...

Lhotse # 2006.08.10. 11:41

A gyurcsány-megoldás a következő: alapítok egy céget, ami elvégzi a saját családi házamon (villámon) a munkálatokat és visszaigényli belőle az áfát. A dologban ott van az érdekesség, hogy a nevezett ingatlant soha nem használta a cég irodaként, vagy hasznosította másképpen... (Furcsa is lett volna úszómedencét és fitness centrumot hasznosítani, miközben az apró-klán áztatta benne az ülepét...) Ergo jogtalanul igényelt vissza ÁFÁt.

farkassz # 2006.08.10. 07:30

Igen ez a kedvezményes hitel érdekelne engem ráadásul van más tevékenység is amit legalizálni szeretnék, konkrétan internet marketing, viszont a lakást semmiképpen nem szeretném bevinni a cégbe, ezért érdekelne, hogy milyen lehetőségem van cégként kiadni a saját tulajdonomban lévő lakást.
Arra gondoltam, hogy ingyen átadom a hasznosítás jogait a cégnek és onnantól a cég szedi a hasznait.
Ezzel mi lehet a probléma? Mit jelent a Gyurcsány megoldás?

ObudaFan # 2006.08.09. 14:57

Önmagában a lakás kiadására felesleges szerintem céget alapítani, azt magánszemély is megteheti. Az más kérdés, hogy - ha már a jogszerű kiadásról van szó - a tevékenység adóköteles. Lakás ingatlan bérbeadása esetén az adót a kifizetô állapítja meg, vonja le, fizeti be. Nem kell az adót levonnia a kifizetônek akkor, ha a magánszemély igazolja, hogy fizetôvendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást választotta, vagy falusi vendégfogadás esetén írásban nyilatkozatot ad arról, hogy az adóévben várható bevétele ebbôl a tevékenységébôl nem haladja meg a 800 ezer forintot, vagy ha a magánszemély igazolja, hogy ingatlan bérbeadási tevékenységét egyéni vállalkozóként végzi. Ha a jövedelem nem kifizetôtôl származik, illetôleg a kifizetô bármely ok miatt az adót nem vonta le, akkor az adót a magánszemélynek kell megállapítania, és negyedévenként az adózás rendjérôl szóló törvénynek az adóelôlegre vonatkozó rendelkezései szerint kell megfizetnie.
Lakás bérbeadása esetén az adóévi összes ilyen bevételre vonatkozóan a magánszemély - legalább egymást követô négy adóévben - választhatja az összevont adóalap részeként az önálló tevékenységbôl származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések alkalmazását. Ebben az esetben a kifizetô által levont vagy a magánszemély által megfizetett adó adóelôlegnek minôsül.

Lhotse # 2006.08.09. 14:42

"Gyurcsány-megoldásra" gondolsz? Szerintem az APEH Rád sokkal inkább odafigyelne...

Az ingatlan értékétől és a ráfordításoktól függ, érdemes-e céget alapítani. Ha igen, akkor apportként vidd be a cégbe az ingatlant (KFT), és attól kezdve a cég hasznosítsa. Fontos, hogy a főtevékenysége ingatlanhasznosítás legyen, az illetékszabályok miatt, de kérdezz meg egy könyvelőt is. A cégalapítás költségei: 100.000,- Ft illeték, 25.000,- Ft közzététel, +kb. 80-100.000,- Ft +ÁFA ügyvédi munkadíj.

Esetleg megéri még céget alapítani, hogy kedvezményes vállalkozás-fejlesztési hitelt vehessen fel a felújításra (vagy másra).

Hátulütője a dolognak, hogy a pénzt adózva kell kivenni a cégből...

farkassz # 2006.08.09. 08:05

Sziasztok

érdekelne, hogy jelenleg mi a legkedvezőbb módja egy lakás kiadásának?
Lehet-e olyat csinalni, hogy a tulajdonomban lévő ingatlanra haszonélvezeti jogot adok a cégemnek és így adom ki a cégen keresztül? Van-e ennek értelme érdemes-e emiatt céget alapítani, tekintve, hogy komoly felújítások előtt áll az ingatlan?
Vagy van-e más lehetőség?

Előre is köszi