Viziközmű társulás - kérdés


K_Gábor # 2007.05.02. 11:40

köszönöm a választ, az Önkormányzat most megint küldött fizetési felszólítást és 8 napon belül végrehajtóval fenyeget az elmaradt érdekeltségi hozzájárulás miatt...
tehát ha nem akarok fizetni, mivel szerintem nem jogos, akkor először fellebezést kell benyújtanom a mostani fizetési felszólításra ?

_Lala_ # 2006.08.16. 11:40

Az önkormányzat erről szóló helyi rendeletét el kell olvasni, ha abban nincs megjelölve, hogy mekkora telek esetén kell/lehet több egységnyi csatlakozási díjat kérni, akkor szerintem alapesetben nem kérhetik; hacsak nincs olyan előírás a rendezési tervben, hogy a telkedet kötelező megosztani (mert akkor ugye előre lehetne tudni, hogy lesz megosztás).
Arra számíthatsz viszont, ha bármilyen okból és módon most nem fizetsz csak 1 egység után, és később mégis lesz megosztás, és ezért 2. csatlakozást is szeretnél, akkor - mint utólag csatlakozó - jelentősen többet fog kelleni fizetni.

Ha önkormányzati határozatban van elő írva a fizetési kötelezettséged, akkor azt meg kell támadnod (először fellebbezés, aztán bíróság), ha nem szeretnéd kifizetni az abban foglaltakat (ellenkező esetben tényleg jön a végrehajtás).
Ha a társulás maga próbálja meg bevasalni, akkor meg fizetési meghagyás (ennek ellent kell mondani, ha nem akarsz fizetni !), valamint bírósági per után tudják csak végrehajtásig vinni az ügyet.

Természetesen akkor van csak értelme nem fizetni, ha nincs jogalapjuk a pénz követeléséhez.

K_Gábor # 2006.08.16. 10:59

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi ügyben:

Társulás keretében csatornát építenek abban az utcában, ahol van egy telkem.
A telek egy helyrajzi számon van, és a viziközmű társulási belépést igaz, hogy aláírtam, de csak egy egységgel.
Most 2 egység díját (~ 1 millió Ft) kérik tőlem, arra hivatkozva, hogy megosztható a telek. Az egy egység díját azt fizetem rendesen, de a második egységre nem akarok pénzt fizetni, mivel nem kívánom a telket megosztani.
A telkem ráadásul "kiér" a másik utcára is, ahol már korábban volt víz, ill. csatorna.
Kérdezném, hogy erre való hivatkozással, illetve arra, hogy nincs megosztva a telek és nem is akarom megosztani, el lehet-e kerülni jogi úton hogy behajtsák tőlem, ugyanis már végrehajtót akarnak rám küldeni.