termőföld kivonás

Mohenkó # 2019.04.02. 10:48

Osztatlan közös tulajdonomban van 5000nm-es belterületbe vonható LK2-es 7 aranykoronás szántó. Szeretném belterületi építési telekké átminősíttetni. Tud-e valaki megközelítő összeget és időt írni ennek a lebonyolítására? Az államkincstár mennyiért "adja" az arany koronát? Ezzel kapcsolatban változott-e a földtörvény? Köszönöm a segítséget!

Levelibéka # 2018.11.08. 11:35

Tisztelt forumozók,

adott egy 5Ha osztatlan közös szántó amire (feltételezhetöen) mindenféle engedély/bejelentés nélkül felépült egy házikó és melléképület (+medence, +kertitó) kb 15 éve.
Most ez a terület felosztásra került a tulajdonosok között. Majd most szeretnént teljesen hivatalosan egy házat epiteni rá. Mi ennek a menete?

Kivonatom a termelés alól azt a területet, ahol a házikót akarom épiteni és épietek? Ha valaki meg rákérdez, hogy mi van azzal a másik házzal akkor megmondom hogy az már régen ottvan és annyi.

Vagy elösször ki kell vonati a meglévö házakat és utánna tudom azt a területet ahol én akarok épiteni?

Valahol lehet látni amúgy ha egy terület ki van vonva a termelés alól?

lajcsó # 2016.03.18. 20:25

A művelésből való kivonás meggondolandó!
400 négyzetméterig nem kell földvédelmi járulékot fizetni. (Feltéve, ha engedélyezik a kivonást.)
Ami a lényeg: a 400 négyzetméteres mentesség tulajdonosonként értendő! Tehát két tulajdonos esetén összesen 800 négyzetmérre érvényes a mentesség!

guny # 2016.03.18. 19:44

Tiszteletem!
Szántó művelési ágú, külterületi telek vásárlásán gondolkodunk. (Nem zártkert!) A terület 1,5%-ban beépíthető lakóingatlannal (további 1,5%-ban gazdasági épülettel.)
Kérdésem az lenne, hogy a "termőföldek védelmében" tv. értelmében aláírjuk, hogy 5 évig mg.-i célra hasznosítjuk stb., akkor ez azt is jelenti, hogy
kérdés1: 5 évig nem építhetünk rá lakóingatlant?
kérdés2: Ha "kivonjuk termelésből" az építendő ház+mellette lévő ~500nm területet (földvédelmi járulék megfizetése mellett), akkor ezen 500nm "kivonása" az 5éves vállalás megszegésének minősül?
kérdés3: Ha igen, mivel szankcionálják?
kérdés4: Ha az eladó az adás-vétel kifüggesztése előtt elindítja-e terület "kivonását", az járható út (bár neki ez nem közvetlen érdeke)?
kérdés5: Milyen költségekkel lehet előzetesen kalkulálni?

további info:CSOK-os építkezés lenne....és mivel utóbbi időben felmentek a telekárak a városban, ez látszik csak járható útnak, (olcsó külterületi szántó) de lehet a végén drágább lenne(?).

lajcsó # 2016.03.02. 18:20

"De a földhivatalban pedig azt mondták, hogy ilyen kérvényt csak az önkormányzat adhat be."
Akkor az önkormányzat visel minden költséget is? Nem hinném! Vagy rosszul mondták, vagy rosszul értetted.
Szerintem az önkormányzatnak kell kérelmezni a belterületi határ változásának átvezetését az ingatlan-nyilvántartásban. Ezt követően kérelmezheti a tulajdonos a művelésből való kivonást.

M.Laci # 2016.03.02. 17:00

Tiszteletem!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy van egy szántó elnevezésű külterületem Pest megyében, ami osztatlan közös. 5524 nm ebből az enyém 913 nm. Ezt az önkormányzat 2016.01.15.-én az új szabályozási tervben LKE4-es besorolásban belterületté nyilvánította és az új terveken látni is, hogy megrajzolták az utcát és a telkeket. Amikor megkérdeztem, hogy ez mikor fog látszódni a tulajdoni lapon, azt válaszolták, hogy nekem kell, "bármelyik tulajdonos megteheti" kérvényeznem a földhivatalnál a telekbevonást és elbírálás után megváltoztatják az elnevezését a tulajdoni lapon. De a földhivatalban pedig azt mondták, hogy ilyen kérvényt csak az önkormányzat adhat be. Na ezek után fogalmam sincs mit tehetek, hogy megváltozzon, mert szeretném eladni és az árat nagyban befolyásolja, hogy belterület vagy külterület.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Krolga # 2016.02.26. 18:51

Szeretném a tanácsát kérni. Fedett sportpályát szeretnénk létesíteni. Erre a célra egy adott telek hány %-a hasznosítható? Építési engedély köteles? (Amennyire tudom, csak önkomrányzati hozzájárulás szükséges hozz.)

Ha szántóföldet szeretnénk ezért a célért művelésből kivonni illetve átminősíttetni, akkor mi az eljárás? Mekkora az esély arra, hogy átminősíttethető az adott telek?

Segítségét előre is köszönöm!
KRolga

MajorDomus # 2015.10.01. 20:00

Hááát?
Vagy nem lakóház, vagy nem zártkert!

Valami nem stimmel.

Bea1 # 2015.10.01. 11:03

niki46

ha ez egy helyrajzi számon lévő zártkert, és van rajta egy bejegyzett épület, akkor kivonják a művelési ág alól. nekem legalábbis ezt mondták, és el is intézték a földhivatalba, 6600ft-ért.

2 telket is kivonattam. mindkettő meglett 30 nap alatt, darabonként 6600ft-ért.

Bea1 # 2015.10.01. 11:00

terület 3879 nm.

Kisfiatal # 2015.10.01. 08:38

400m2-t ki lehet vonatni járulékmentesen.

MajorDomus # 2015.09.29. 22:11

Terület?

Niki46 # 2015.09.29. 20:01

Megkérdeztem,majdnem 4000 nm .Zártkertnek megmaradhatna,de mindenképp művelési ágból kéne kivonatnunk.

Niki46 # 2015.09.29. 10:28

Bea1

A tulajdoni lapon biztos így van bevezetve, a zalaegerszegi földhivatal számolta ki az összeget, de majd pontosan utána nézek hogy mekkora a föld, de bőven hektár alatt van. Ők azt mondták kérvényt beadhatom, de csak akkor indul az ügy ha a közlönyben megjelenik a törvényi rendelet.

Bea1 # 2015.09.29. 03:14

niki 46

zártkerti ingatlanon lakóház? "lakóház, szántó, rét?"

biztosan ez van a tulajdoni lapon?

nekem kivonták a zártkertemet 6600 ft-ért, 30 nap alatt.

800 nm, gazdasári épület, udvar lett. földhivatalban kell rákérdezni konkrétan.

Bea1 # 2015.09.29. 03:11

hercseg

mivel a továbbiakban nem szántóföld lesz, hanem erdő, ezért művelési ágat kell váltanod. ez 6600 ft. jnsz megyében városonként változik az előírás fásításra, érdemes ezért a főkertéssszel beszélned, a helyi sajátosságokról. ha a szomszéd földeken most valahol szöllő van, az kizáró ok lehet akáctelepítésre.szerintem hivatalosan csináld.

MajorDomus # 2015.09.28. 18:48

Miért 500 ezer? Hogy jön ez ki?
Mekkora terület?

Niki46 # 2015.09.26. 08:35

Segítséget szeretnék kérni. Van egy zártkerti ingatlanunk, fele lakóhaz, fele szántó rét. Elszeretnénk adni, de így ki kell függeszteni és a vele járó dolgok több honapba kerülnének.Kivonatni pedig 500 ezer. Várjuk hogy meglegyen a törvényi rendelet, hogy ingyenes legyen és egyszerűbb. Esetleg van valakinek információja hogy ez mikor lesz? Segítséget előre is köszönöm!

hercseg # 2006.09.29. 08:08

legyen oly jó és válaszoljon valaki, ha tud erről a kérdésről valamit!

előre is köszönöm!

sziatok

hercseg # 2006.09.25. 12:59

sziatok!

termőföld hasznosításával kapcsolatban lenne néhány kérdésem, amelyben segítségeteket kérem!

van 1 fél hektáros szántóföld művelési ágú külterületi ingatlanom ,1/1 tulajdonban.lakóhelyemtől 200 km-re van, emiatt nem tudok vele foglalkozni.évek óta parlagon van, előtte egy idős gazda művelte szívességi alapon (ingyen). területalapú támogatást nem igényelt rá senki, én sem.erre a földterületre akácot szándékozom telepíteni.
kérdéseim a következők ezzel kapcsolatban:

1.valamely szakhatóságtól kell engedélyt beszereznem hozzá? / K-E megyében élek,itt több hektárnyi erdőt telepítettem, de nem szereztem be hozzá semmit, mivel itt földművelés nem nagyon van, csak erdő mindenhol.a szóban forgó föld viszont J-N-Sz megyében van,erősen földművelő környéken./

2.a szomszédoktól kell erre engedélyt kérnem?

3.a szántóföld egyik oldala egy nagy és magzó akácerdővel határos.hivatkozhatok esetleg a magától történő benövésre?(jelenleg bozót van egy részén, de nagyrészt fű borítja.alulról viszont akácfák nőnek, kb 20 centi hosszúak.)

4.ha nem jelentem be sehol, és úgy telepítem be,mire büntethetnek meg (ha megbüntethetnek)?bírság, eredeti állapot helyreállítása, stb.?

előre is köszönöm a választ!ha tudtok jogszabály számot is, megköszönöm!

sziatok

hercseg # 2006.09.25. 12:57

sziatok!

termőföld hasznosításával kapcsolatban lenne néhány kérdésem, amelyben segítségeteket kérem!

van 1 fél hektáros szántóföld művelési ágú külterületi ingatlanom ,1/1 tulajdonban.lakóhelyemtől 200 km-re van, emiatt nem tudok vele foglalkozni.évek óta parlagon van, előtte egy idős gazda művelte szívességi alapon (ingyen). területalapú támogatást nem igényelt rá senki, én sem.erre a földterületre akácot szándékozom telepíteni.
kérdéseim a következők ezzel kapcsolatban:

1.valamely szakhatóságtól kell engedélyt beszereznem hozzá? / K-E megyében élek,itt több hektárnyi erdőt telepítettem, de nem szereztem be hozzá semmit, mivel itt földművelés nem nagyon van, csak erdő mindenhol.a szóban forgó föld viszont J-N-Sz megyében van,erősen földművelő környéken./

2.a szomszédoktól kell erre engedélyt kérnem?

3.a szántóföld egyik oldala egy nagy és magzó akácerdővel határos.hivatkozhatok esetleg a magától történő benövésre?(jelenleg bozót van egy részén, de nagyrészt fű borítja.alulról viszont akácfák nőnek, kb 20 centi hosszúak.)

4.ha nem jelentem be sehol, és úgy telepítem be,mire büntethetnek meg (ha megbüntethetnek)?bírság, eredeti állapot helyreállítása, stb.?

előre is köszönöm a választ!ha tudtok jogszabály számot is, megköszönöm!

sziatok

Pupákszilva # 2006.08.25. 15:00

De igen, bocsi, adásvételi előszerződést.

ObudaFan # 2006.08.24. 19:52

Elővásárlási szerződést?? Nem adásvételi előszerződést, vagy vételi jogot alapító szerződést?

Pupákszilva # 2006.08.24. 19:51

Voltunk ügyvédnél. Szegény bácsit nagyon sajnáltam, mert ő érezte magát kellemetlenül, hogy nem megy simán a dolog. Felbontottuk az adás-vételt, erről értesíteni fogják a másik felet. Egyben kötöttünk egy elővásárlási szerződést. Ezzel kihúzzuk egy darabig, addig agyalunk a dolgon. Jelenleg az tartási szerződés tűnik valószínűnek és kivitelezhetőnek.

ObudaFan # 2006.08.24. 18:00

A bácsinak csak akkor kell perben állnia, ha ajándékozási szerződést köttök, és annak megállapítása iránt indít a másik fél pert, hogy az színlelt adásvétel. Jelen állapot szerint nem, persze a jelen állapot nektek nem jó igazán. A gyermek nevére íratni lehet, de ez a tény az elővásárlási jogot nem érinti, az elővásárlási jogról való lemondás / le nem mondás tényével kapcsolatban a gyámhatóságnak hatásköre nincs.
Azt, hogy a pert hol indították meg, ha megindították, nem olyan könnyű megmondani, mert ha 5M alá értékelték a keresetlevélben az ingatlant, akkor városi bíróságon, ha efölé, akkor megyein. Indíthatták az ingatlan fekvése szerint illetékes bíróságon, de a ti lakóhelyetek szerint illetékes bíróságon is. Minden bizonnyal csak akkor fogtok tudni a perről, ha megérkezik a keresetlevél.